banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 19:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 11:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Tajfuni udaraju i na Kinu,Japan i Tajland pa niko o tome ne prica uopste.
Sta vise poslije Katrine bio je tajfun na Kinu i Japan,niko skoro to nije ni spomenuo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 14:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Dove je napisao:
Sad su svi pametni, trebalo je ovo i ono, 'vako i 'nako.... A kad cujemo ovo 'sve se vraca' - kosa mi se dize na glavi. Sta se to NAMA tamo na Balkanu toliko vraca pa smo u tolikom jadu svih ovih godina? Sta su oni jadni u Africi uradili pa im se toliko vraca? Tsunami - koga li je on kaznjavao i zasto? Dajte ljudi - use your common sense. A kad vidim da se neko raduje necijoj nesreci onda me sramota sto pripadamo istoj vrsti!!! Ove pljacke samo govore da smo mi prokleta ljudska bica ma gdje zivjeli i kojoj rasi/narodu pripadali.

:angel: Potpuno se slazem. Ko se jos moze radovati tudjoj nesreci? Nemam rijeci. Vec po pravilu sirotinja je stradala. Bogatasi su mogli pobjeci i imali su izbor.

Da li se pravi ljudi u tom slucaju kaznjeni? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2005, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
slazem se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 07:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Sve što se desi bilo kome na ovoj planeti i te kako ima smisla i vrlo često je glavni uzrok sjetva ranije žetve.
To što su naše spoznaje o situaciji krajnje ograničene, a često i nametnute od okoline (na osnovu čega donosimo zaključke o onom što vidimo), to je jedno, ali kako stvari vidi Onaj koji vidi sve uzroke i posljedice, to je nešto sasvim drugo.
Ako neko ne želi da u to vjeruje, ne mora.
Takođe, ako neko ne želi da vjeruje da svi koji dođu na ovu planetu pristanu i na ono što će ih na njoj snaći (uključujući i nesreće) ne mora ni to.
Međutim činjenicu da takve nesreće (pored povratka nekad ranije narušene ravnoteže) imaju karakter upozorenja nije dobro prenebregnuti.
Ja se ne radujem tuđoj nesreći ali se radujem pravdi i radujem se što vidim da počinje naveliko da se ostvaruje ono što nam je najavljeno.
A to znači i da vrlo skoro predstoji konačno raščišćavanje stanja na ovoj planeti, nakon čega će sve neistine ustupiti mjesto istini, sve iluzije će se raspući i nepravdi neće ostati mjesta, a otkriće se prava pozadina svega što se pod nebom radilo i tada će i nama postati jasno koliko su površni bili naši sudovi.
Tome se istinski radujem iako će biti mnogo bola. Ali zaista bol koji će zadesiti čovječanstvo je minimalan prema onom kako se ponašamo prema ovoj planeti, stvorenjima na njoj i pogotovo jedni prema drugima.A ljudi su dokazali nebrojeno puta da se teško osvješćuju i dolaze pameti bez bola i muke. Tek u teškim situacijama se sjetimo da smo ljudi.
Na žalost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 09:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Odlično rečeno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 13:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Ti kad umrese tebe ce pravda docekati bilo hurikana ili ne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 13:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Aragorn je napisao:
A to znači i da vrlo skoro predstoji konačno raščišćavanje stanja na ovoj planeti, nakon čega će sve neistine ustupiti mjesto istini, sve iluzije će se raspući i nepravdi neće ostati mjesta, a otkriće se prava pozadina svega što se pod nebom radilo i tada će i nama postati jasno koliko su površni bili naši sudovi.

Tek u teškim situacijama se sjetimo da smo ljudi.
Na žalost.

Aragorn, zaista imam puno respect-a za sve sto pises, ali ovo gore mi je malo naivno i nekako kao iz bajke, bad guys ce svi pomrijeti i nestati i onda cemo zivjeti happily ever after. Da li cemo, mislis da ce svi ljudi biti dobri i posteni, nema zla, nema prirodnih katastrofa? Sorry, ali meni je to tesko povjerovati, ali opet nista ne iskljucujem.

Za ovu zadnju recenicu - skidam kapu :).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 14:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Aragorn " A to znači i da vrlo skoro predstoji konačno raščišćavanje stanja na ovoj planeti, nakon čega će sve neistine ustupiti mjesto istini, sve iluzije će se raspući i nepravdi neće ostati mjesta, a otkriće se prava pozadina svega što se pod nebom radilo i tada će i nama postati jasno koliko su površni bili naši sudovi".

Slazem se da je sve lijepo receno, samo to" skoro" rasciscavanje moze da potraje i nekoliko vijekova, jer i ova "pravda" na zemlji od kako za nju znamo traje vijekovima. Malo je toga dobrog sto su jedni narodi cinili drugim narodima, jer se sve svodilo na ratove, pokoravanja, prolijevanja krvi .

Kakav je nas odnos prema ovoj zemlji koja nas hrani, na kojij zivimo. Kratko receno nikakav. Covjek je svojom destrukcijom poceo da unistava sve ono lijepo na njoj: sume, vodu, zemljinu povrsinu, vazduh koji udisemo, tako da je malo toga ostalo sto jos nismo unistili, i to je ono sto nas sad pogadja, i sto ce nas jos vise pogadjati, do naseg konacnog unistenja-nestanka. Samo i to nece biti tako brzo, i to ce trajati i trajati, jer covjek mora da iskusi patnje svoga nerazuma, voje destrukcije. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 19:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2003, 00:36
Bostech,jesi li se i ti spakovao i utekao?Paznja dolazi Rita,bit ce cupavo!

Sve sto god obuhvatim zasvetli
Sve sto iza sebe ostavim ugljenisano je
Plamen sam bio i ostao

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 20:39 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Rita ugrožava rafinerije

Hjuston -- Uragan Rita prešao je u V kategoriju oluja, a krajem sedmice će pogoditi Teksas, saopštio je Centar SAD za praćenje uragana.

Pripremajući se za nalet uragana Rita, vlasti dužamericke obale Meksičkog zaliva počele su evakuaciju više od milion ljudi. Rita, koja se približava obalama Teksasa, dobila je oznaku uragana najveće, pete kategorije, donoseći vetrove od preko 265 kilometara na sat.

Predsednik DžordžBuš proglasio je vanredno stanje u Teksasu i Lujizijani, upozoravajući žitelje tih država da se pripreme za najgore. U toku je i nova evakuacija stanovnika Nju Orleansa, teško pogodjenog prošlomesecnim uraganom Katrina, a naredjenje da napuste svoje domove dobili su i žitelji gradova Galveston i Hjuston u Teksasu. Američka svemirska agencija NASA zatvorila je svoj centar u Hjustonu, dok je kontrolu nad međunarodnom svemirskom stanicom prebacila na Rusiju.

Meteorolozi predviđaju da će uragan Rita pogoditi oblasti Teksasa i poštedeti Nju Orleans još jednog direktnog udara samo nekoliko nedelja pošto je uragan Katrina poplavio najveći deo grada. Inženjeri navode da bi 15 cm kiše moglo ponovo da dovede do plavljenja grada.

Predsednik Buš je rekao da će federalna vlada snositi najveći deo troškova za ponovnu izgradnju puteva i mostova i ponovno uspostavljanje zdravstvene nege, obuku za rad i osnovno obrazovanje za raseljene. On je dodao da je vlada već uputila čekove grupi od preko 600 hiljada porodica, koje su sada takođe registrovane za buduću pomoć. Predsednik Buš je rekao da velikodušna podrška onima koji su pogođeni olujom, ukazuju da je zemlji stalo do njih i da nisu sami.

"Na području Hjustona i istočno od grada dužpriobalnog područja Teksasa, nalazi se 18 rafinerija u kojima se dnevno preradjuje oko četiri milijarde barela sirove nafte. Gotovo sve te rafinerije biće izložene uraganu kada udari u kopno", objasnio je za BBC stručnjak za energente Skip Simons iz Hjustona u Teksasu.

U Luizijani je već proglašeno vanredno stanje, a iz Nju Orleansa, koji je poplavljen u naletu Katrine, već je počela evakuacija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 20:40 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Ritina snaga smanjila se na četvrtu razinu

MIAMI - Uragan Rita oslabio je i pao na četvrtu razinu prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici koja ima pet stupnjeva, priopćilo je u četvrtak Nacionalno središte za uragane sa sjedištem u Miamiju, u Floridi.

Najveća snaga vjetra pala je u četvrtak s 282 na 240 kilometara na sat.

U 18.00 sati po srednjoeuropskom vremenu Rita je bila 700 kilometara južno od grada Galvestona (Teksas, na jugu SAD-a), koji je bio neposredno ugrožen, kako navodi isti izvor.

Rita koju je Nacionalno središte za uragane ocijenilo kao "potencijalno katastrofalan" uragan, mogla bi u noći s petka na subotu, ili u subotu rano ujutro zahvatiti američku obalu u Meksičkom zaljevu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2005, 03:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Jul 2005, 16:13
Bostech2000 je napisao:
Pa kad smo vec kod toga "Sve se vraca" to bi trebalo NAJVISE da se odnosi na Banjaluku.

Mislim pogledaj situaciju : losa ekonomija,los zivot...slabe plate,nema se gdje raditi,nema se niu gdje izaci,nema se gdje putovati,nema neke nade za ljude nego da bjeze u bijeli svijet.
1992 na zivodima Gospodske pisalo "muslimani mars u anatoliju"...danas su ti muslimani vecinom po Americi i Svedskoj.

Porusili dzamije a danas ima vise dzamija nego ikada.

Smijesno kako ljudi ne vise sami sebe u ogledalo.

Ne brini se za Ameriku,Amerikanci ce sami sebi izgraditi..njima ovakve nesrece ustvari poboljsavaju ekonomiju na duge staze.
Nije PRVI PUT da je americki grad nastradao u prirodnoj nesreci...Zemljotres u San Francisku,mnoge vatre koje su pogodile Chikago,NY,Jacksonville,poplave i Karolajni..pa cak i hurikani po Floridi.

I opet se vrate na svoje noge.

Brinite se vi za sebe...mislim ljudi su 92 jedva cekali da se otarase komsija musliman i Hrvata da bi te zamijenili seljaci sa planina i sela.
I pitanje je jel bolje bilo zivjeti pored kulturnog muslimana ili nekulturnog Srbina???

U Sarajevo turisit dolaze na veliko a niko ne prilazi Banjaluci.
Mozes misliti GLAVNA turisticka atrakcija u SA su dzamije i Bascarsija.

Kao sto si rekao Vader ...IMA BOGA.
A kao sto ja rekoh ,samo sto ljudi ne vide sami sebe u ogledalo.

...ima u ovome nesto ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2005, 11:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Ima i u ovom.
Uragani Katarina, Rita, nimalo slučajno pogađaju USA tačno 10 godina nakon što je jedna Oluja takođe počistila sve pred sobom. U toj Oluji oni su direktni i indirektno imali mnogo udjela, pa nije čuditi se što je sada nakon deset godina prava oluja pogodila njih.
Vrlo mi je zanimljiv jedan detalj u današnjoj vijesti:

Uragan Rita je oslabio i sada je uragan četvrte kategorije s vjetrovima brzine do 230 kilometara na sat, a neki stručnjaci upozoravaju da bi ponovno mogla ojačati dok se kreće Meksičkim zaljevom ka obali savezne države Teksas. Očekuje se da će uragan doći do kopna sutra rano ujutro. Uragan je počeo skretati ka sjeverozapadu što pojačava mogućnost snažnih kiša u području Louisiane gdje se mnogi gradovi još uvijek oporavljaju od uragana Katrina. U New Orleansu kiša je već počela padati, a dužnosnici izražavaju bojazan da bi grad ponovno mogao poplaviti ako novi uragan donese sa sobom snažnu kišu i plimne vode. Stanovnici Teksasa koji se evakiraju pred nadolazećim uraganom Rita moraju se nositi s pravom noćnom morom – zastalim prometom, pregrijanim automobilima i praznim spremnicima za gorivo. Međudržavna cesta koja vodi ka unutrašnjosti pretrpana je automobilima dok se više od milijun ljudi pokušava skloniti pred olujom. Prometni zastoj proteže se na 160 kilometara.

Ovo me jako jako podsjeća na nepreglednu kolonu izbjeglica čiji smo očevici bili prije tačno deset godina.
A još zanimljivije je da se Rita kreće ka najvećim naftnim kompleksima u SAD, a naftna i sva na nju naslonjena industrija je jedna od osnovnih poluga faktičke dominacije USA u svijetu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2005, 11:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
:lol: , ma daj Aragorn ...... ne zezaj se vise.
Znas li koliko je uragana preletjelo tuda za posljednjih deset godina?
Naravno najcesce upravo u septembru a zna se i zbog cega.

Pojedinim ovdje treba STRAVU saliti, isprepadani ste mi nesto. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2005, 13:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

I ja nesto kontam da se malo pretjeruje sa ovim analizama i podudaranju s ovim i s onim. Septembar je, jesen.....Nije ni prvi a ni poslednji uragan (na zalost).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2005, 14:05 
Majstor
Majstor

:lol:
MALO SE PRETJERUJE ....... haha.

Nije cijeli svijet "krivac" sto srbi imaju svakodnevno nekakvu slavu i nekakvog sveca. Sansa da se nesto poklopi s necim je JEDAN NAPREMA JEDAN 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2005, 14:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Zar i ti??? Ovo si napisao da bi samo nesto rekao, ja kontam ti malo 'ozbiljniji'. Samo da se Vaderu napravi vise posla :( .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2005, 14:31 
Majstor
Majstor

Pa ja to ozbiljno kazem.
Vidis da se svaki dogadjaj dovodi u vezu s nekom godisnjicom, nekakvim svecem i slicno. Citiraju se rijeci iz Biblije i tako to.....
Pa bolan to je MILIONITI uragan koji prelazi preko USA.
Eno onaj i Olimpijske Igre, ... EP u kosarci .... dovede u vezu sa bombardovanjima, progonima za vrijme rata u Bosni i na Kosovu .... sa raspadom bivse Yuge ...
MA 'EBO TE IZGUBIO SAM SE VISE.
Ne znam ni gdje udaram .... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2005, 21:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Prepričaću priču jednog čovjeka koji je bio u Nju Orleansu:
(prevod je moj, nešto sam preskočio zbog dužine, cijela priča na: http://www.zmag.org/content/showarticle ... temID=8799)

Citiraj:
Radi se o jednom od turista koji se zatekao u Nju Orleansu za vrijeme neke konvencije. Bilo ih je oko 500.
Kontaktirajući sa ljudima van Nju Orleansa pomoću mobilnih telefona saznali su da se ogromna pomoć sliva u taj grad, što u ljudima što u raznim namirnicama i sl. Oni u gradu nisu vidjeli ništa od svega toga.

Odlučili su da skupe novac i plate autobuse koji će doći po njih. Karta je koštala 45$. Autobusi nikad nisu stigli, nacionalna garda ih je zaplijenila čim su prišli gradu.

Četvrtog dana je hotel ostao bez goriva i vode. Ulični kriminal je već počeo poprimati zabrinjavajuće razmjere. Izbačeni su iz hotela i rečeno im je da odu do nekog od centara u kojima su se skupljali ljudi gdje će biti autobusi da ih odvedu iz grada.
Nacionalnu gardu su prvi put vidjeli kada su došli do centra grada. Tamo im je rečeno da ne mogu ići u Superdome stadion jer se pretvorio u humanitarnu i zdravstvenu katastrofu. Convention center, drugi veliki centar za skupljanje ljudi je takođe bio u sličnoj situaciji.
Kada su pitali vojnike kuda onda da idu vojnici su im odgovorili da se moraju sami snaći, te da im ne mogu dati ništa, pa ni vodu. To je bio prvi od brojnih susreta sa neprijateljski raspoloženim 'snagama reda'.

Potom su otišli do centralne policijske stanice gdje im je takođe rečeno da su prepušteni sami sebi. Takođe im nisu dali vode. U tom trenutku bilo ih je nekoliko stotina. (ljudi iz hotela) Odlučili su da ostanu tu ispred policijske stanice misleći da će policajci morati nešto da urade da im pomognu. Kada su policajci vidjeli šta se dešava izašao je komandir milicije i rekao im da odu preko Nju Orleans mosta do Pontchartrain Expresway gdje će ih pokupiti autobusi i odvesti iz grada.

Idući tamo gdje im je rečeno pokupili su još par stotina ljudi koji su takođe tražili spas.

Kada su prišli mostu policija im je prepriječila put i počela da puca iznad njihovih glava. Njihova grupa se razbježala. Kada su napokon uspjeli razgovarati sa tim policajcima oni su im rekli da ih ne čekaju nikakvi autobusi. Komandir policije ih je slagao samo da ih se riješi.

Kada su pitali policajce zašto ih ne puštaju da napuste grad odgovorili su im da neće dozvoliti da i njihov grad postane kao Nju Orleans i da u njihovom gradu neće biti centara za skupljanje izbjeglica.

Potom su se povukli ispod nadvožnjaka da se sakriju od kiše. Odlučili su da naprave kamp na autoputu gdje će biti vidljivi nadajući se da će im neko pomoći. Napravili su kamp od čega su mogli i nabavili nešto zaliha. (neko je ukrao cisternu s vodom) Njihov kamp je narastao do nekih 90 ljudi.
Kako su ih mogli vidjeti tv snimatelji iz helikoptera pred predstavnike vlasti je izneseno pitanje šta će se uraditi da se pomogne ljudima koji žive na autoputu.
Nakon toga je došla policija, uperila oružje u njih i naredila im da se sklone sa autoputa. Doveli su helikopter nisko iznad njih da bi oduvao njihov kamp. Kada su se povukli policija je pokupila njihovu vodu i namirnice.

Kada god bi se ljudi van kolektivnih centara skupili u grupu veću od 20-ak ljudi policija bi došla i rastjerala ih. Iako su ljudi htjeli da se okupljaju radi sigurnosti to im nije bilo dozvoljeno.

Čovjek o kojem je riječ je završio u grupi od 8 ljudi. Sakrili su se od kriminalaca, i od policije, u jedan napušteni autobus.

Nakon par dana ih je pokupila jedna spasilačka ekipa nakon čega su transportovani u San Antonio.

Prema priči tog čovjeka, obični ljudi su bili veoma voljni da pomognu. (jedna žena iz avio kompanije je skinula svoje cipele i dala nekome ko ih nije imao, npr.) Ali vlasti su bili nehumane i prilično nezainteresovane da pomognu, tretirale su ih na ponižavajući način.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2005, 06:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Mar 2005, 06:27
Promjene izgleda pocinju polako ali sigurno:

LITAR BENZINA PREKO DVA DOLARA

Kako cena benzina menja naše živote

Ako Rita podivlja cena benzina će biti preko dva dolara po litru a skuplje gorivo polako, ali sigurno, počinje da utiče na menjanje naših navika.

Najnovije, prošlonedeljno istraživanje agencije EKOS, urađeno za Toronto Star, pokazuje da umemo da štedimo kad treba, ali i ističe razliku između muškaraca i žena kada je korišćenje automobila u pitanju.
Anketirani su naveli da u poslednje vreme manje koriste automobil i da iznalaze alternative prevoza sopstvenim automobilom. Svaki deseti pripadnik jačeg pola je kao vid štednje uveo zajedničku vožnju sa kolegama, dok se kod žena to dešava duplo češće. Pripadnice lepšeg pola su takođe u skoro dvostruko većem broju otkrile pešačenje kao novu, zdravu i korisnu aktivnost. Za razliku od njih, muškarci su izabrali da se manje voze, to jest da verovatno proberu šta spada u prioritete i da to ispoštuju, a da se odriču ostalih aktivnosti.

Ovde bi verovatno sociolozi mogli da kažu koju reč na temu uticaja cene benzina na društveni život prosečnog građanina. Hteli mi to da priznamo ili ne, ovo poskupljenje odražava se i u tom segmentu naših života.

Interesantno je da, u cilju štednje, imućniji češće biraju da zajedno sa kolegama odlaze jednim kolima na posao, dok siromašniji pešače, putuju javnim prevozom, ili, jednostavno, izaberu da ostanu kod kuće (naravno, radi se o dodatnim aktivnostima, posle posla). Mladi se najčešće oslanjaju na javni prevoz.
Većina anketiranih smatra da vlada ima mogućnosti da ublaži ovaj skok cena goriva i skoro polovina bi želela da Otava to i reguliše smanjivanjem poreza.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]