FIA ERC
Barum Czech Rally Zlín 2025. - Noć prva i dan drugi
Noćno ludovanje
Na SS1 Zlin, sinoć kasnostartujućem specijalu ulicama Zlin grada Mabellini je odradio dobar posao na nešto više od 9,6km bio je najbrži ostavivši najbližeg iza sebe za skoro 3s. Poslije se hvalio da je dobar rezultat postigao zahvaljujući bjesomučnom vježbanju na simulatoru. Međutim kao da su ga domaćini čuli i "spremili domaćinski" doček na českom asfaltu.
Makadamsko-šumska klopka .... na asfaltnom reliju
Skoro pa svi specijali su imali makadamske dionice, a i dijelove gdje se šumarci nalaze sa obe strane asfalta. A to je ono što ljetni slick-ovi ne vole pogotovo makadam. Ljetni pneumatici kada dođu na radnu temperaturu ne vole temperaturna kolebanja, sam silazak sa asfalta "hladi" pneumatike jer se ne vozi na nož a onda nakon makadamske dionice ulaziš u šumarak gdje je temperatura još niža asfalt ohlađen a ni pneumatici "ne rade" kako treba ..... recept za katastrofu. Ipak rekorder je prošlogodišnji pobjednik Stritesky. U jednom prolasku kroz vještačku šikanu zbog brzine nije dovoljno prikočio, skratio je putanju tj. "preletio" je ostrvo i oštetio tri pneumatika i sam sebe eliminisao sa relija. Među prvih deset nema vozača koji nije zamjenio bar jedan pneumatik, a nemali broj je imao blizak susret sa šumarkom, neko sa većom a neko sa manjom štetom.
Pobjednici specijala: Mabellini SS1, Kopecky SS2,3 i 6, Armstrong SS4 i 7, Marczyk SS5
U takvom okruženju, ne pomaže uvijek simulator već iskustvo a i sreća. Kopecky je 11 puta pobjedio na češkom reliju i apsolutni je rekorder. Trebe priznati da ga je pratila i sreća jer je njegova Škoda Fabia RS Evo na šest specijala izašla kao najmanje "ranjena" i sa najmanjim oštećenjima. Već poslije SS2 Kopecky je preuzeo vođstvo u reliju i samo ga je postepeno povećavao.
Pregled dana:
https://www.youtube.com/watch?v=YvzP07lvUrIGeneralka relija:
1.Kopecky 1:05:00,4
2.Armstrong +6,5s
3.Mabellini +13s
4.Wagner +19,2s
5.Mares +24,5s
6.Cais +32,1s
7.Marczyk +36,3s
Češki reli je treći pred kraj ERC sezone, razlika između vodećeg Marczyk-a i Mabellini-ja je samo 12 bodova a Mabellini ako ostane ovako je već preuzeo vođstvo u šampionatu.
Sutrašnjih 101km podjeljenih u šest specijala će možda donijeti novog vodećeg u šampionatu.
Malo makadama i šumaraka ...... gledateljski specijal:
https://www.youtube.com/watch?v=QBLC8thyolU