ElPadrino je napisao:
Jeste brale, samo što je film izašao 1990 kada je KPJ već u debelom raspadu, a knjiga (sad vidim i zapanjen sam) 1957. Hrabri čovjek razigranog duha i dječijeg lica. Branko Ćopić je zaista jedan od najvećih ljudi iz ovih naših krajeva.
@vlakanje
Za nas koji nismo čitali knjigu, ako imaš vremena slobodno povuci paralelu sa filmom. Meni film savršeno opisuje sliku i deobu tadašnjeg srpskog življa.
Da u pravu si knjigu sam davno citao ali film sam skoro prvi put gledao.
Mislio sam prema izgledu glumaca da je sniman negjde rani 80 ali u pravu si tek 90. Devedesete snimit i napisat to 1957 je nebo i zemlja stvarno.
Branko je bio jedan od prvih posleratnih pisaca koji je napustio nakaradnu ideolosku mantru tadasnjeg rukovodstava. Branko je u sustini bio je istinski "komunista" i vjerovao u ideale ravnopravnosti jednakosti i postenja za sve.
Vjerovao je u to sto se propagiralo plebesu u toku 2svr. kao cilj za kojeg vrijedi trpjeti teske gubitke i iznijeti tragediju podjeljenog naroda, a onda po zavrsetku rata okrunulo se u nesto sasvim drugo. Osjecao se prevarenim i on i plebes koji je neizmjerno volio iz koga je ponikao i postao to sto jeste!!