banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 21:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1348 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jul 2025, 06:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2013, 02:05
Тешка времена
А још већи проблем неизвјесна будућност
Ајд знај у којем смјеру ће ићи цијена некретнина и износи плата

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2025, 07:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Za plate znamo da neće ići nigdje...

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2025, 08:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2013, 02:05
Може се промјенити радно мјесто, ићи на боље плаћен посао, више радити
А може и контра све од тога

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2025, 10:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
wizzy_bl je napisao:
I opet me natjeralo na razmišljanje u smjeru kako je danas puno teže kupiti stan nego prije 10ak godina.

2016. sam radio u državnoj upravi i kupio stan kod Audi servisa Cijena bila 2100KM/m2, a moja plata (VSS) cini mi se 1350-1400KM.Sto znaci približno 1.5 VSS plata u državnoj službi za 1m2 stana u toj lokaciji.

Danas je taj VSS u državnoj upravi 1900-2000KM, sto znaci da ti trebaju 2 VSS plate za 1m2 stana, posto je m2 vec došao na 4000KM.

Previse je otišlo dovraga sa ovim cijenama...

Kolega mi u tom naselju po, čini mi se istoj cijeni ili možda 100KM više, uzeo stan 2021. godine.
2007. je novogradnja u tom naselju bila 1700KM.
U 14 godina, od 2007. do 2021. godine, skok je bio 400-500KM.

Poslije pokretanja rata u Ukrajini skočilo je na 3100, prošle godine na 3500, ove godine na 4000 tj. sad je cijena garaže po m2 kao prije 5-6 godina što je bila cijena stana.

Opet kao da je veća potražnja nego prije 10 godina, skočile cijene rada, ljudi se lakše odlučuju za kredite nego što je bio slučaj prije recimo 20ak godina, a i lakše se dolazi do kredita, izdavanje i neki što gledaju na kupovinu nekretnine kao investiciju, IT struka zajedno sa ljudima iz "vana" je podigla prosjek.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2025, 10:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Sve to stoji, samo što nisam ulazio u dublju analizu, već sam razmišljao kako je bilo lakše nekada uzeti stan .

Ono što jesam dodatno pogledao, a to su prosječne plate u RS i vidim da cijena stana ipak bolje prati rast prosječne plate u RS ,nego rast plata u državnoj upravi.

Npr. tada je prosjek plate bio 830KM, za m2 ti je trebalo cc 2.5 plate, danas je 1540KM ,za m2 ti treba isto 2.5 plate.

U suštini ,plate u državnoj upravi bi trebale rasti 20-30% da bi imao standard kao recimo 2016.godine... sto je nerealno i pričati.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2025, 13:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
<Enter_name> je napisao:
Za plate znamo da neće ići nigdje...

Ići će, ali malo (inflacija i odlazak ljudi) i ne toliko strelovito koliko su otišle cijene nekretnina.

Samo, uleti mi reklama na fb prije neki dan, jedan objekat se reklamira kao investiciona prilika...
I to stanovi, kao mogućnost rentanja i štagod.
Očigledno da neimari više ni ne računaju na plebs, već "pucaju" na neke druge.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2025, 14:28 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 21 Maj 2008, 14:24
wizzy_bl je napisao:
Evo...došli smo skoro i do cifre 6000KM/m2 da ljudi traze:

https://olx.ba/artikal/69043945

Samo nebo je granica.

Pazi, ovo treba uzimati s rezervom jer se nikada ne znam sta je tu pozadina, mozda lik neobavezno prodaje ( u fazonu ako se neko upeca i dobjem dobru paru,super..ako ne, ko ga jebe ne moram ni prodati, nije hitno niti zurba )

Gore od ovoga mi je oko 4k za lokacije, Budzak, Ada, vrh Mejdana..pa i ono tamo Boska Tosica..e to je vec bezobrazluk

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2025, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Moguće...ne kažem da će prodati po ovoj cijeni,ali dižu se cijene svakako, a sa dizanjem cijene se dižu u te neke ponude u kojima se love jeleni (opališ cijenu iznad tržišne ,pa ako se neko upeca...extra,ako ne opet dobro jer nisi ni mislio prodavati).

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2025, 05:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2015, 22:20
Cijene su stvarno nenormalne svuda.

Nova gradnja vise ispod 4.000 KM ne postoji osim ako nije daleki Budzak, a sve iole pristojno ima tendenciju da ide preko 4.500 KM. Aragosta u Duska Koscice prodaje za 4.400 KM, sa zavrsetkom gradnje u decembru 2026. Sto bude blize kraju, i tu ce cijena ici ka gore i vjerovatno ce izaci na oko 4.600 KM.

Ona zgrada u liniji kod Pravnog sto je zakopana, otisli svi stanovi, a mislim da je kvadrat i tamo bio skoro 5.000 KM. I mislim da ce do kraja 2026. godine sve otici za jos 10% gore.

Stara gradnja isto cijene luduju. Ljudi traze po 3.600 KM - 3.700 KM po kvadratu za lokacije u Rajka Bosnica, Save Ljuboje i u tom dijelu Starcevice. Donji dio Hiseta u Kozarskoj i Stojana Novakovica isto ljudi prodaju za skoro 4.000 KM po kvadratu. Jasno, ne znaci da ce dobiti tu cifru, ali nisu voljni da spustaju Bog zna koliko.

Sve u svemu, naci stan u Banjaluci danas za ispod 4.000 KM po kvadratu, a da je pri tome lokacija dobra je gotovo nemoguca misija bilo da je nova ili stara gradnja. Izuzetak su tipa stare zgrade u Novice Cerovica (tamo se prodavalo za oko 3.200 KM nesto nedavno na zadnjem spratu) ili da su neka prizemlja, stanovi sa falinkama nekim (potrebno veliko renoviranje) i slicno.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2025, 06:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Nema više stanova za običnu raju.
U budućnosti stanove će kupovati privrednici, tajkuni, kriminalci, stranci , a obični građani će plaćati kiriju.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2025, 07:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Praviće raja kuće van grada :evil3:

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2025, 07:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Ako bude imala od čega, nije ni građ.materijal džaba, a pogotovo placevi po selima oko grada.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2025, 16:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Sta fali kucama u selima - mjestima oko BL?
Napravi prvo vrtic, ambulantu, skolu, samoposluge, dovedi osnovnu infrastrukturu i sto nebi ljudi zivjeli oko BL?

Koliko ti treba voznje do grada jel vozis 80Km, 70Km ili maximalno 10-15 km. Jednom sam vozio na posao 88km u jednom pravcu skoro godinu...!!

Svaki drugi covjek u BL je zivio od rodjenja van BL a da ne govorimo o roditeljima.
U BL nema 8% gradjana kojima su djed i baba rodjeni i zivjeli u gradu.

Ali smo se pogospodili!! Vidjela zaba gdje se konj potikiva...!!!

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2025, 17:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

krajo je napisao:
Nema više stanova za običnu raju.
U budućnosti stanove će kupovati privrednici, tajkuni, kriminalci, stranci , a obični građani će plaćati kiriju.

Moze to drzava rijesiti i zastiti domaci plebes vec sad, ne treba cekat. Mozda je vec 5-10 godina u zakasnjenju.
Krov nad glavom nije luksuz danas u 21v, isto kao hrana, zdravstvo, odmor, skolovanje i druge osnovne potrebe.

Moze drzava oporezovat debelo drugu, trecu... nekretninu kad kupujes ili prodajes i ako ju iznajmljujes a pogotovo ako stoji prazna pa i poslovni prostor!!
A pogotovo ako dolazis iz vana i stalni boravak ti je u drugoj drzavi i onda kupujes ovde stanove. Moze ...ali dodji i zivi tu... drugacije oderi ga da mu se ne isplati gulit plebes na taj nacin!!
Sutra ce ti naplacivat zraka sto udises...!

btw, mislim i ja bi isto to i tako kad mi drzava dozvoli... snadji se jel, covjek je covjeku vuk jbg cika Hobs!!!

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2025, 18:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Proveo sam par mjeseci u Sloveniji i najviše mi se dopalo to što nema velikih gradova i gužvi. Po selima se nalaze fabrike, škole, biblioteke, tržni centri. Svako selo ima vatrogasni dom, ambulantu, poštu...nemaš potrebe ići u gradi tražiti posla i stan, sve imaš u svom selu.
Kod nas bi se nekako svi nagurali ispred Boske ako može.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2025, 19:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Прије пар година пријатељица продавала стан у Степе Степановића. Зове лик из Кнежева и кад је рекла гдје се налази, каже то је предалеко од центра. Да је бар код економске могло би и проћи, а гдје да иде тамо.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2025, 19:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2015, 22:20
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bulevar Stepe realno u BL jedno od elitnijih i boljih lokacija za uzeti stan.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2025, 20:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:
Sta fali kucama u selima - mjestima oko BL?
Napravi prvo vrtic, ambulantu, skolu, samoposluge, dovedi osnovnu infrastrukturu i sto nebi ljudi zivjeli oko BL?

Koliko ti treba voznje do grada jel vozis 80Km, 70Km ili maximalno 10-15 km. Jednom sam vozio na posao 88km u jednom pravcu skoro godinu...!!

Svaki drugi covjek u BL je zivio od rodjenja van BL a da ne govorimo o roditeljima.
U BL nema 8% gradjana kojima su djed i baba rodjeni i zivjeli u gradu.

Ali smo se pogospodili!! Vidjela zaba gdje se konj potikiva...!!!
Znaš li ti pošto košta mladi bračni par da uzmu plac i naprave kuću? Koji kredit treba za to i kolike plate? Na koliko godina se trebaju zadužiti?
Sad kao sela su blago švajcarska , ali ljudi neće u njih....
A kru' te , lupaš baš k'o wizzy po partijskoj direktivi, na temi grada....

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2025, 21:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma znam zivot na selu je jako skup u poredjenju sa gradom ne moze se poredit. Eto plac u Malom Blasku i plac na Strarcevici kru te tvoj ovaj plac u M.Blasku ko suvo zlato ko da je ispod rudnik litijiuma!!
Na Starcevici puno povoljnije skoru duplo...zar ne i onda se probudis!!!.

Ne lupetaj zivio sam i na selu i u gradu i u metropoli preko 5M!!
Ti ces da me ucis o troskovima zivota....sunce ti zareno, nemas gdje auto da parkiras i jedan paradajz moras sa balkona da cekas i jedes ili da ga placas!

Salim se samo ti vjeruj u svoje price ali ipak saslusaj sta ljudi okolo kazu!!
Niko ne govori o vukojebini danas skoro svagdje imas asfalt, struju vodu i....!

Ja ne govorim sta mladi bracni par danas moze da kupi i zasto je to tako ...nazalost!!
To je druga tema, u ostalom tih ce jos malo pa ce potpuno nestati, gdje ti vidis mlade bracne parove.....??

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2025, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aj ne seri, i ja imam i familiju i kuću na selu, i svakodnevno slušam ljude oko sebe kako kukaju na cijene kvadrata po Kuljanima, Ramićima, Dragočaju....da ne nabrajam. A ko drugi treba da ostaje u selima , nego mladi? Da nisi slučajno vidio kljakave babe i đedove da hrle na selo, jer ih hitna tamo brže pokupi nego u gradu? Malo malo slušamo o qrčini krasnoj od vode po selima oko BL, nema je već od trećeg kilometra od centra, neki dan slušam kuknjavu taksiste kako se asfalt raspada i nema puta u njegovoj selendri, svako selo vrvi od apoteke, mog marketa i ambulante DZ? Jebo te plac na Starčevici, to je za loto 7, milionski pogodak, slušam za jadnu ženu iz Ivanjske , nema kome ostaviti djecu, nema vrtića da stigne do njega i da ga plati pa morala dati otkaz, da ih čuva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1348 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]