banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 15:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Maj 2025, 10:21 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 21 Maj 2008, 14:24
krajo je napisao:
Kad se sagleda sve ovo što ste napisali, bollja opcija je nova - novija zgrada.
Izolacija, grijanje, voda ,krov ,lift.Sve to su jako bitne stavke.
Na kraju krajeva stara zgrada postaje sve starija i starija. :)

Izlolacja bolja u novim zgradama ? Nemojmo se ljudi zezati, krseva ima i starih zgrada, to stoji, ali dosta njih je radjeno kvalitetnije od nove gradnje, naravno nisu sve stare gradnje kvaliteta poput Pentagona, ali reci da nova granja ima bolju izlolaciju je suludo, ili niakda nista boravili u zgradama nove gradnje

Prednos nove gradnje je, ljepota na oko, sredjeni ulaz..ostalo je dosta dosta upitno

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 10:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
To je to, bukvalno zavisi od zgrade do zgrade, s tim da je prije rata nadzor bio daleko kvalitetniji, mada se i tada fušerilo u gradnji.

Citiraj:
Ali ono što daje prednost starogradnji, ovo je moje mišljenje, što se poslije 1969. i zemljotresa pojačao sistem nadzora i kvaliteta izgradnje. Znalo se ko gradi zgradu (koja firma) a koja firma vrši nadzor nad radovima. I tu baš nije moglo da bude vrludanja puno na uštrb izvedenih radova. Naravno neću reći da nije bilo muljanja i marifetluka ali je bilo kud i kamo manje.

Počelo se više paziti nakon skopskog zemljotresa 1963., a pogotovo nakon banjalučkog 1969.
Zgrada u kojoj živim izgrađena je prije 1969. i preživjela je zemljotres bez značajnijih oštećenja.

Poslednji put menjao Choban dana 22 Maj 2025, 10:39, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 10:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
_зока je napisao:
Što da kupuje parking kada ga ne može uknjižiti?

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока
Moze se najnormalnija uknjiziti parking mjesto u zgradi (sto sam i uradio),pomješao si sa parking mjestima van objekta (skoro se nesto pisalo na tu temu)

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
To je onda mjesto u garaži ;)

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ozrenx je napisao:
krajo je napisao:
Kad se sagleda sve ovo što ste napisali, bollja opcija je nova - novija zgrada.
Izolacija, grijanje, voda ,krov ,lift.Sve to su jako bitne stavke.
Na kraju krajeva stara zgrada postaje sve starija i starija. :)

Izlolacja bolja u novim zgradama ? Nemojmo se ljudi zezati, krseva ima i starih zgrada, to stoji, ali dosta njih je radjeno kvalitetnije od nove gradnje, naravno nisu sve stare gradnje kvaliteta poput Pentagona, ali reci da nova granja ima bolju izlolaciju je suludo, ili niakda nista boravili u zgradama nove gradnje

Prednos nove gradnje je, ljepota na oko, sredjeni ulaz..ostalo je dosta dosta upitno

Pa vecina starih zgrada nema bukvalno nikakvu izolaciju,osim na nekim bočnim stranama, a i to je stavljano naknadno,čini mi se pred rat.

Pentagon i par još nekih zgrada sa fasadnom ciglom je izuzetak.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Choban je napisao:
To je onda mjesto u garaži ;)
Mozda nisam dobro napisao...mislio sma na mjesto u garaži koja je povezana sa samim objektom...i da je to veliki plus

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
wizzy_bl je napisao:
_зока je napisao:

Moze se najnormalnija uknjiziti parking mjesto u zgradi (sto sam i uradio),pomješao si sa parking mjestima van objekta (skoro se nesto pisalo na tu temu)

Gdje se pisalo na tu temu?

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 11:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Bolju stariju gradnju nikako ne bih iskljucila. Ne znam kada su gradjene one zgrade u centru Mejdana gdje se nalazi veliki MojMarket, preko puta Klasa. Mozda 80-tih, tako bih pogadjala....Odlicna izolacija! Neki stanovi sa samo jednim vanjskim zidom uopste ne koriste nikakvo grijanje, nema potrebe. Bila sam u gostima u stanu bez klime, radijatora...Ljeti ladovina, zimi ugodno toplo. Mnoge vojne zgrade, izgradjene 60-tih imaju takodje odlicnu izolaciju, mnoge izdrzale zemljotres 69-te, ili su sagradjene neposredno poslije njega, imaju garaze u podrumu koje ce se uskoro otkupljivati, fine lokacije... Vodeci se logikom da u vrijeme tih starih gradnji nismo kao drzava bili u - brze-bolje-jace-JAJA-MENIMENI- trzisnoj ekonomiji kakvu danas poznajemo (mozda naivno, s obzirom da je sigurno i tad bilo nekog fuserenja) te da su neki standardi vise postovani i da se ciljala stabilnost i dugovjecnost, pretpostavljam da su generalno solidne gradnje, iako je sasvim sigurno gradjevina, kao i srodne i povezane struke, u medjuvremenu naucno- tehnoloski znacajno napredovala, za sto je najocitiji primjer azbest kao materijal i sve sto se saznalo u vezi s tim. Sve u svemu, neki takav stan, ako sam ogranicena finansijski na tu neku cijenu, ne bih automatski iskljucila, pogotovo ako nije potrebno kompletno renoviranje, sto je realno malo teze naci....A ako sam bas top s lovom, uzela bih naravno nesto papreno skupo i novo, nakon kakvog- takvog raspitivanja, informisanja i uvjerenja da je zaista kvalitetno odradjeno sto se tice svih bitnih stavki.

I prikljucila bih se svima koji naglasavaju znacaj ZEV-a. Veoma vazno! Imati mir u svom stanu je najvaznije. Pod "mir" ne mislim na tisinu.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 12:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skeva je napisao:
wizzy_bl je napisao:
_зока je napisao:

Gdje se pisalo na tu temu?
Stanovi u BL ...Lifestyle kategorija

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Za novu gradnju je dodatno "opterećenje" što daješ pare za neizgrađenu zgradu.
Do dvije godine čekanja za useljenje.I to nije sigurno.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 15:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Има и завршених нивих станова, није баш код свих на вересију.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2025, 16:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Ja iz novije gradnje (2005) manji stan, prešao u staru gradnju (1972) veći stan. I prezadovoljan. Full renovirali stan, plus ZEV prošao na konkursu za subvenciju za novu termoizolacionu fasadu...ZEV dobro funkcioniše. Prostor oko zgrade fino uređen sa zelenim površinama, jedino zna biti problem sa parkingom jer dosta stanara ima po dva auta, čak i tri. Ali u prethodnom stanu je bilo i gore jer je bilo manje prostora i nije bilo zelene površine!
U Gradišci postoji problem sa novim zgradama izgrađnim zadnjih par godina, zato što ih dosta ima da nemaju ZEV. Mahom su stanove pokupovali gasterbajteri tako da ima zgrada gdje efektivno živi 20 do 30 posto stanara. Horor kada uđeš u zgradu staru 5 godina, prljavo, ne radi stubišna rasvjeta i lift jer nema ko da plaća struju...

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2025, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Ima ko da plaća, ali ih ne ganja niko....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]