banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jun 2025, 17:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Jul 2023, 18:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Jul 2020, 14:13
Pozdrav, zanimaju me vasa iskustva o zgradama u Djure Djakovica Sampite. Cisto da cujem misljenja o kvalitetu zivata, kvalitetu zgrada, tj isplatili se kupovati.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2023, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Pa starija gradnja. Ne mozes ti tu nesto puno ocekivati, kao ni kod bilo koje starije gradnje ( ruku na srce, zgrade iz titinog doba su suvi kvalitet na spram ovih danasnjih ). U svakom slucaju, moraces renovirati, sem nove gradnje, ako zelis da to izgleda kako treba.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2023, 19:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ja zivim na Starcevici u istoj takvoj zgradi. Isti projekat, raspored, sve osim zadnje etaze koja je tamo odmah bila stambena, a kod nas se "skoro" nadogradjivalo potkrovlje.
Nakon tih nadogradnji i par zemljotresa, neki pregradni zidovi su ispucali po spojevima (vertikalne pukotine izmedju 2 reda elemenata koji su kao neke dugacke trake od siporeksa) . Na nekim mjestima vidiš spojeve koje "rade" kad gurnes jace zid. Nije to strasno ako ces renovirati stan, mrezica, ljepilo i odradi se zid. Cak malo i zalijepiti pjenom izmedju da manje radi ako se renovira, pjena nije skupa a pomogla bi. Mozda tamo toga nema toliko jer nije bilo naknadne nadogradnje. Sve se da srediti, pogotovo kad je prazan stan pa ne moras sklanjati namjestaj da bi sredio parket i ostalo.
Ako nije mijenjana stolarija obavezno promijeniti. Preporucujem troslojno izo staklo jer je odlicna zvucna izolacija. Kupatilo se da fino srediti, samo paziti na "vinkl" jer zidovi nisu dobri pa se zna poslije pokazati problem. Pri renoviranju kupatila obavezno zamijeniti cijev od sifona koja visi u plafonu kod komsije ispod, i komsijinu koja visi kod tebe u plafonu. Nije to skupo a rijesis velik problem sa plavljenjem jer su se cijevi same od sebe vremenom zacepile, nema tu vise ciscenja.
Ako je na toplani onda ne znam, ja bih najradije odradio podno grijanje na toplanu da imam priliku (jer sam u prizemlju). Ja sam presao na norveske radijatore jer je preko toplane bilo lose grijanje ovde oduvijek. Ne znam kakvo je u tom naselju. Ako nije stan u prizemlju onda nema potrebe za podnim, grije te komsija dovoljno za tu razliku.
Ako bi grijao na struju bilo bi dobro uvesti trofaznu (oko 700KM trosak) i malo rasteretiti neke uticnice jer zna biti previse potrosaca na istom osiguracu pa iskacu ili automatski ili onaj glavni kod sata.
Ako se ne bi grijao na struju, i ono sto ces zateci je u sasvim pristojnom stanju, samo stavis nove osigurace jer se stari sami od sebe raspadaju, a to ti je 50-60KM materijala plus ruke ako ne smijes sam.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2023, 19:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Neki ulazi su radili zamjenu krova, neki nisu (azbest).Ako je uradjen krob ,vjerovatno funkcionise ZEV i to je svakkao plus prilikom kupovine.

Inace, naselje je humano,dosta zelenila, dobro za zivot..., za sada ima jos parkinga, ali i to nece dugo, puno se gradi okolo.Blizu ti je zapadni tranzit, tako da je i saobracajna povezanost dobra ako autom ides na posao.

*sto BLAF kaze...racunaj da ces dosta toga morati raditi, jer je ipak staragradnja u pitanju i ako hoces ds to sve uradis kako treba,to danas sigurno nije mala cijena. Npr. nekada je m2 otvora za prozor bio 200-300KM, sada je 500-600.Cisto da znas kod pregovaranja oko.cijene.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2023, 19:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
E, da, problema sa krovom vjerovatno ima. Kod nas je zamijenjen pa opet pomalo curka jednom komsiji, nije previse ali eto, ni novi krov nije garancija kvaliteta. Mi smo i demit fasadu odradili, 10cm. Tamo nisam vidio da je ijedna zgrada odradila fasadu, mada nisam ni zagledao nesto. Meni se naselje svidja.
Fasada zna pustati na onim spojevima izmedju spratova, pa curi unutra u stan. I to se da rijesiti, ja sam sam sebi rijesio Hidrozanom, ali ako je visoko onda je teze, moraš platiti dizalicu/skelu. U svakom slucaku provjeri kad i ako odes vidjeti stan.
Raspitaj se kakav je komsiluk. Ako jos nemaju ZEV onda znas da su neki beteri. Kod mene je dobar komsiluk, slozni, svasta smo odradili i pored dva idiota u zgradi koji svima kontriraju, ali ako ih je tamo previse onda nista necete rijesiti.
Nekad se racunalo 400KM po kvadratu za kompletno renoviranje stana, to mi je rekao tip koji ih je bas dosta kupio i preprodao, ali na koliko je to u zadnje vrijeme otislo - ko zna.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2023, 21:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2010, 00:48
petak je napisao:
Pozdrav, zanimaju me vasa iskustva o zgradama u Djure Djakovica Sampite. Cisto da cujem misljenja o kvalitetu zivata, kvalitetu zgrada, tj isplatili se kupovati.

Sestra je kupila stan u predzadnji lameli u onom nizu i morali su renovirani kompletan stan,od podova pa do. struganja/gletovanja zidova dakle komplet.

Sad je top stan,lokacija po meni vrhunska.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2025, 14:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Stan u starijim zgradama od 60-tih do 90-tih godina.I stan u novoj zgradi.Potpuno novoj.
Koje su razlike, prednosti i mane.
Tu ne ulazim u sam stan, tj da li je renoviran ili ne.
Zanima me zgrada kao cjelokupni objekat.Vaša iskustva i mišljenja.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2025, 15:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Jedne godine daš 800KM za renovaciju krova. Druge isto toliko za popravak lifta. To kod stare zgrade. Kod nove nemaš tih momenata....

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2025, 16:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
krajo je napisao:
Stan u starijim zgradama od 60-tih do 90-tih godina.I stan u novoj zgradi.Potpuno novoj.

Pitanje ti je kao mač sa dvije oštrice, potpuno jednake.

Ali ono što daje prednost starogradnji, ovo je moje mišljenje, što se poslije 1969. i zemljotresa pojačao sistem nadzora i kvaliteta izgradnje. Znalo se ko gradi zgradu (koja firma) a koja firma vrši nadzor nad radovima. I tu baš nije moglo da bude vrludanja puno na uštrb izvedenih radova. Naravno neću reći da nije bilo muljanja i marifetluka ali je bilo kud i kamo manje.

Danas investitor plaća sve i firmu koja gradi i nadzor koji nadzire radove, plaća i dozvole i poreze ....... i gleda da što jeftinije prođe. To "jeftinije" plaćaju oni koji kupuju stanove. Navešću plastičan primjer pošto imam dobrog druga koji baš radi u takvoj Investitorskoj firmi ..... glavni inženjer je iz Beograda, pomoćni iz Ljubljane, nadzor iz Sarajeva ...... i sad umjesto mreže 8 stavlja se mreža 6. Inžinjeri potpisuju, a nadzor žmiri na jedno oko i svi dobiju pikslu da investitor prođe jeftinije. To je samo jedan primjer a ima ih koliko hoćete. Da ne bi bilo zabune, siguran sam da ima i "poštenijih" investitora.

Živim u zgradi koja je 1976.godište i od tada je bilo priličan broj zemljotresa, na zgradi nema vidljivih oštećenja a nije da nije treslo Banja Luku. Dolazili su statičati i vršili ispitivanja i nisu imali zamjerke.

Ali da u nju ima ulaganja ima. Kao i na svakom objektu. Za održavanje zgrade moraš imati slogu u ulazu i da svi plaćaju mjesečnu apanažu na račun ZEV-a.

Kod mene u ulazu (a zgrada ima 4 ulaza) imam 8 stanova, 4 stana su dvosobna i mjesečno uplaćuju 14.50km a trosobni (4 stana) uplaćuju 20km na račun ZEV-a. To na godišnjem nivou otprilike iznosi oko 1700km uplata na račun (pod uslovom da svi redovno plaćaju).
ZEV postoji od 2008. ali dokumentaciju imamo urednu od 2013.godine. I svake godine je ulagano ponešto u zgradu. Znam da je 2013. na računu bilo oko 7000km. Recimo 2013. je ugrađen interfon ali samo u sedam stanova jer osmi stan nije plaćao pa tek kad je izmirio sve i marku i njemu je isti ugrađen. Interfon je plaćen 1200km a ukupni troškovi su te godine iznosili 1636km (a tu spadaju banka naknada za vođenje računa, račun za stubišno svjetlo, PP aparati 2 komada 304km). godine 2014. smo zamjenili vrata koja otvaraju krovnu terasu 470km, pojavio se i trošak knjigovođe, ukupno je potrošeno 1250km, 2015. održavanje je plaćeno 534km, 2016. 400km, 2017. 600km, 2018. 440km,2019. 390km, od 2020. sam ja preuzeo vođenje ZEV-a i investicije su se povećale 2020. 1320km (ugradnja zaštite protiv golubova sa dizalicom 450km, izrada bravica za elektro ormar 6 komada sa ključevima x 8 stanova 110km, Zajednički smo zamjenili (učestvovala su i ova tri ulaza) glavni ventil za vodu 130km. 2021. potrošeno je 1320km i tu sam platio popravku krova od 800km, 2022. ulaganja su bila 3600km i tu je potrošeno na trokrilna ulazna vrata sa elektronskom bravom 2160km + novi poštanski sandučići u jednom krilu 520km + plus izrada ključeva za ulazna vrata (32kom 105km) tad sam i kupio 4 kamere i snimač sa diskom koje su sa ugradnjom koštale 650km. 2023. je potrošeno 450km, a 2024, 18000km na novi krov. Ovde da pojasnim dogovoreno je na sastanku ZEV-a da svaki stan u tri rate uplati na račun po 500km (ukupno po stanu 1500) što je 12000km a ostatak da se pokrije sa računa ZEV-a koji je u tom momentu imao oko 8000km. I krov je završen pred novu godinu tačnije novembar i za sad je sve ok. I dalje imam jednog koji opstruiše plaćanje ali platiće i on sve i marku kao i ostali.
Toliko od mene.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2025, 17:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U suštini Željo je sve fino napisao. Stim da njegova zgrada ima jedan veliki benefit, a to je osoba koja je spremna sa svim ovim da se bavi -tj on.Problem nastaje kad se stanarima ne da nista raditi i kad vlada opsti javašluk...sve ovo nabrojano zahtjeva nečije vrijeme i angažovanje.Cak nije problem svake godine i plaćati nesto 500-800KM,koliki je to problem sve ganjati.

Starih zgrada ima odličnih,ali ima i lošijih.Slazem se i sa ovim da je nadzor tada bio bolji,ali i tad se muljalo :)

Kod novih zgrada je isto tako, ali generalno ja imam osjećaj da se neki kvalitet gradnje i dalje poštuje, bar što se tiče ovih grubih radova(izuzeci sigurno postoje).Upratio sam da uglavnim fusere na tim nekim završni radovima: parket,sanitarije, unutrašnja stolarija,itd. ali to sve možeš i promjeniti u samoj gradnji.

Puno gore mi je to što u novogradnji prave projekte da svaki m2 zgrade iskoriste,pa je često preveliki broj stanova u ulazu,uzak hodnik,nemaš gdje ostaviti bicikl,kolica,itd...te što se tiče humanog življenja ,plus je na storogradnji.

Prednost novogradnja je parking mjesto u zgradi i to je veliki plus.

Komšiluk ti je lutrija, evo ja sam u novoj zgradi i imam komšije da nema boljih, a opet imaš zgrada oko mene gdje ljudi pizde zbog komšija. Isto je i sa starijim zgradama.

Ja ne bih bjezao niti od ove ni od one opcije,jednostavno gledaj šta ti izleti i bude odgovaralo.Da biram ,možda bih ipak pokušao naći neku dobru novu- noviju zgradu, jer gledam sad svog buraza koji renovira stan bukvalno od nule...ja lično ne znam kako bih to izgurao i imao snage sve to ganjati , a da ne kažem koliko sad majstori deru ljude...to je bruka.

Bukvalno ti je dobar dan 100KM , pa onda često uzmeš nesto da uradiš sam, što ti onda opet uzme vrijeme da se baviš nečim što nisi mislio..i dodje da se ta sanacija od finansijskog troška i mozganja kako šta napraviti, te pronaći majstora... pretvara i u fizičko iscrpljivanje.

Zadnji primjer kod buraza:
za majstore uvijek nekako ide prica da im je okvirna cijena materijal*2 ,ali danas sam cuo materijal*5 ....sto je van pameti.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2025, 17:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Maj 2020, 16:30
krajo je napisao:

Jedna od najvećih prednosti nove gradnje jeste toplotna izolacija. Fasada 12 cm stiropora ili u nekim slučajevima kamena vuna. Ukoliko se griješ na struju osjetna razlika u troškovima. Kad smo kod grijanja, tu je i mogućnost ugradnje kalorimetra. Plus poseban vodomjer za svaki stan, a ne po stubištu. Ovako na prvu iz glave.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2025, 18:09 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Uhvaticu se za problem odvojenih vodomjera, ali je ovde mozda izolovan slucaj. Vodovod tuzi i ne odustaje jer su na glavnom prikljucnom vodomjeru zabiljezili vecu potrosnju nego zbir svih pojedinacnih po stanovima, i sad hoce da to ZEV zgrade plati. Dovodili ih, mjenjali vodomjere, testirali, ne curi nigdje, ali jok, nece da prihvate da su vodomjeri zabrljali, i ladno iaporucili opomenu i racun na ZEV od ~1600KM.

Sent from my SM-G780G using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2025, 20:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sto se tice tog indirektnog troška za vodu...zvao sam,nesto mi objasnjavali i da se ja tu ne bih sa njima raspravljao i ganjao...mi to.ispred ZEVa uplatimo jednom u 3 mjeseca ,to mozda izadje 1KM po stanu...pisaj ga, ne vrijedi razmišljati i trošiti vrijeme zbog toga.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2025, 20:51 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
To je OK, ali ovde se bez ikakvog upozorenja ili napomene odjednom nakon 3 godine pojavila razlika iz vedra neba cifra 1600KM, i bez pogovora odmah opomena.

Sent from my SM-G780G using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2025, 21:03 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 21 Maj 2008, 14:24
Kad smo kod komsijskih odnosa, da li je negdje zakonom uredjeno i propisano ponasanje mimo kucno reda od 14:30 do 17:30, jer ja imam uzane komsije ispod mene, smeta ima kad dijete skoci, potrci, lupi igrackom itd itid, govorimo striktno mimo kucnog reda, znaci neki prediod 19h do 20:30h

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2025, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kao sto rekoh...sa komšijama je teska lutrija. Čim ti tražiš zakon šta piše (da li dijete pravi buku ili ne)...ebes to okruženje.

Glavni razlog što još ne tražim ozbiljno neki veći stan jesu baš komšije...jer kontam da je mala šansa da 2 puta naletim na ovakav komšiluk.

Sto se nase zgrade tice i nekih nesporazuma,najveći problem je bilo sa jednim komsom koji je imao 2 stana i renyao stan na dan.Inače komso je prva liga i sve super,medjutim izgleda su mu se u taj stan navukli neki ljubavni parovi koji su se tu kresali non stop.2 stana sto su do tih stanova nisu mogli ziiv ostati od ljubavnih uzdisaja :)

Kako ovaj komso jedan prica,ležim ja sa ženom...a brat degenja degenja degenja...ebo majku ne staje, a ona samo vrišti...kaze meni moja žene, eto vidiš šta covjek radi :)

Uglavnom,nekako je to komso zakuposavac to riješio/filtrirao goste i nemamo više takvih prituzbi

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2025, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
wizzy_bl je napisao:
U suštini Željo je sve fino napisao. Stim da njegova zgrada ima jedan veliki benefit, a to je osoba koja je spremna sa svim ovim da se bavi -tj on.Problem nastaje kad se stanarima ne da nista raditi i kad vlada opsti javašluk...sve ovo nabrojano zahtjeva nečije vrijeme i angažovanje.Cak nije problem svake godine i plaćati nesto 500-800KM,koliki je to problem sve ganjati.

Starih zgrada ima odličnih,ali ima i lošijih.Slazem se i sa ovim da je nadzor tada bio bolji,ali i tad se muljalo :)

Kod novih zgrada je isto tako, ali generalno ja imam osjećaj da se neki kvalitet gradnje i dalje poštuje, bar što se tiče ovih grubih radova(izuzeci sigurno postoje).Upratio sam da uglavnim fusere na tim nekim završni radovima: parket,sanitarije, unutrašnja stolarija,itd. ali to sve možeš i promjeniti u samoj gradnji.

Puno gore mi je to što u novogradnji prave projekte da svaki m2 zgrade iskoriste,pa je često preveliki broj stanova u ulazu,uzak hodnik,nemaš gdje ostaviti bicikl,kolica,itd...te što se tiče humanog življenja ,plus je na storogradnji.

Prednost novogradnja je parking mjesto u zgradi i to je veliki plus.

Komšiluk ti je lutrija, evo ja sam u novoj zgradi i imam komšije da nema boljih, a opet imaš zgrada oko mene gdje ljudi pizde zbog komšija. Isto je i sa starijim zgradama.

Ja ne bih bjezao niti od ove ni od one opcije,jednostavno gledaj šta ti izleti i bude odgovaralo.Da biram ,možda bih ipak pokušao naći neku dobru novu- noviju zgradu, jer gledam sad svog buraza koji renovira stan bukvalno od nule...ja lično ne znam kako bih to izgurao i imao snage sve to ganjati , a da ne kažem koliko sad majstori deru ljude...to je bruka.

Bukvalno ti je dobar dan 100KM , pa onda često uzmeš nesto da uradiš sam, što ti onda opet uzme vrijeme da se baviš nečim što nisi mislio..i dodje da se ta sanacija od finansijskog troška i mozganja kako šta napraviti, te pronaći majstora... pretvara i u fizičko iscrpljivanje.

Zadnji primjer kod buraza:
za majstore uvijek nekako ide prica da im je okvirna cijena materijal*2 ,ali danas sam cuo materijal*5 ....sto je van pameti.

ZEV nije komplikovano voditi, bar meni nije, struju u stubištu plaća ZEV sa računa, i htio ne htio jednom mjesečno u banku moram, svaka promjena na računu ZEV-a mi dolazi na e-mail. Knjigovođi šaljem mjesečno uplatnicu za struju sa računom, tabelu uplata i sve izvode za taj mjesec takođe e-mailom. U februaru odem kod knjigovođe i ispečatiram sve kao što potpišem uplatnice. Voda se naplaćuje u kešu i ima komšinica koja to vodi, za sve ulaze, ja nemam ništa sa tim.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 06:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Kad se sagleda sve ovo što ste napisali, bollja opcija je nova - novija zgrada.
Izolacija, grijanje, voda ,krov ,lift.Sve to su jako bitne stavke.
Na kraju krajeva stara zgrada postaje sve starija i starija. :)

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 06:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

krajo je napisao:
Kad se sagleda sve ovo što ste napisali, bollja opcija je nova - novija zgrada.
Izolacija, grijanje, voda ,krov ,lift.Sve to su jako bitne stavke.
Na kraju krajeva stara zgrada postaje sve starija i starija. :)
Na glavu se nasadi i kupi parking mjesto u novoj zgradi...vjerujem mi,pričam iz iskustva.Prvobitno nisam kupio, kao nisam htio da se previše zadužujem. Rentao sam parking od početka,jer mi je to bilo lakše (a moglo se parkirati i oko zgrade), prije 2 godine sma uspio i kupiti to parking mjesto,ali oko zgrade već postaje kolaps za parking (za 50% veću cijenu ako gledam 5 godina unazad).Danas nemam pojma kako bih bez tog parkinga.

Ogroman je benefit u istom objektu imati i stan i parking.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2025, 08:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Što da kupuje parking kada ga ne može uknjižiti?

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]