banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Maj 2025, 23:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 66, 67, 68, 69, 70
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Feb 2025, 18:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
Nek mu je laka zemlja a porodici iskreno saučešće, još jedan od forumaša nas napušta.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2025, 07:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Neka mu je laka zemlja! Porodici iskreno saučešće!

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2025, 08:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Pocivaj u miru.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2025, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Ni ja ne znadoh covjeka licno, ali znam mu nick i zapamtio sam. Dodjem na forum poslije 120 godina i vidim baner gore "poslednji pozdrav..."
Jbg.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2025, 22:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2010, 10:22
Neka mu je laka zemlja.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2025, 21:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Бајо и Бато...
Јој сине, па нисам чула да неко куца. Љуби мајка свог војника. Љубим своје руке.
Немој мама, па видиш да су прљаве, морам их опрати, морам се окупати.
Ма коме су прљаве, нека их не љуби! Чуј прљаве, то су мамине најдраже руке.
Хајде злато моје, улази у кућу. Сада ће мама нешто направити да једеш.
Мама, једеш ли ти ишта? Када год дођем, ти нешто направиш. Правиш ли себи и тати?
Једемо ми сине, само данас нисам правила ништа.
Мама? Па сваки пут то кажеш. Не сикирај се, имамо добру храну тамо. Морате јести и вас двоје.
Једемо, сине, једемо. Хајде сједи, мама ће ти изути чизме
Мама сједи ти, сам ћу ја све то. Има ли Бате, јел' скоро долазио? Не знам ни гдје је?
Био је прије 20-ак дана. Вели да је код Добоја. Није близу линије, на сигурном је. Гдје си ти сада сине, гдје су твоји пријатељи?
Е, па ми смо исто на сигурном, далеко смо од линије. Гдје је тата?
Отишао је јутрос до шумара Браце да се договори за дрва. Брзо ће.
Мама, па сви сјеку туђе шуме, а тата пита за нашу шуму. Мора ли тако?
Јој, знаш њега, неће он него све по закону. Морамо се спремати за зиму. Воли он да то све буде како треба.
Е, ево га! Хајде овамо да видиш ко је дошао? Ма видим да је мој првенац дошао. Ђе си сине, љуби те ћаћа!
Еее, тата ево само што сам дошао. Нека те, нека. Кад је бар један кући, мало је лакше. Каква је ситуације? Хоће ли се скоро завршавати ово лудило? Не знам тата? Ко то зна? Само они што су га и започели, они га могу и завршити. Јел' ти боље рука тата? Не мораш сам ићи по дрва, ја ћу ти помоћи...
Ма шта!? Твоје није да идеш у шуму. Ја ћу то полако, ионако ми је досадно, па не знам шта да радим. Хајде ти одмори и једи, довољно је од вас што сте тамо...
Добро јутро мама, гдје је тата? Јутро сине. Отишао је у Боровце по моторку. Онај Миле му је поправио, па је јуче звао да се дође. Тата је отишао, послије ће у шуму. Хајде доручкуј, свега сам спремила.
Мама драга, па шта ће оволико свега, има дана и сутра, прекосутра. Шта ћеш Бати дати да једе када дође?
Не сикирај се ти за Бату, биће и за њега. Хајде једи, љуби те мама.
Ма шта ћу, него ћу јести! Хеј, овога нема тамо код нас. Мајко драга, као да сам краљ, ма какав краљ. Као да сам предсједник...
Одох према нашој шуми, да помогнем тати. Немој ићи, рекао је да се одмориш. Он ће то за пар дана средити.
Ма идем мама. Не може он сам пуно, а заједно можемо чудо дрва спремити.
Добро сине. Сачекај да вам нешто спремим за шуме...
Мамаа, татаа, има ли вас?
Хеееј сине, ево маме. Љуби мајка свога војника, љубим своје увојке... Била сам у штали, имамо теленце па га морам припазити. Шаренка се тешко отелила, па јој дајем теблете што је ветеринар оставио. Хајде љубави мамина у кућу, сад ће мама направити твој специјалитет, само се ти мени одмори. Љубим своју косу замршену. Немој мама, прљава је коса, смрдим сам себи.
Ма шта?! Коме смрди нека не љуби. Мајци не смрди оно што воли. Хеј, јел' био Бајо скоро? Не знам гдје је сада, нисам видио никога од његових?
Био је прије 20-ак дана, каже да је добро. На сигурном је, далеко од линије, као и ти. Само да ми вас дрсги Бог сачува, па ћемо лако. Хајде, хајде, скидај униформу да мама стави у лонац. угријаћу воду и да се окупаш.
Гдје је тата?
Ено га доле испод куће, код бунара. Он и Бајо су нарезали дрва, као да ћемо се гријати цијели живот. Тата је хтио да спреми сам, али Бајо оде и довезоше троје кола.
Одох да му помогнем да изреже и исцјепа. Добро сине, мада мислим да ти неће дозволити, јер си тек стигао, мораш одморити.
Нема везе мама, одморићу се касније. Имаш ли оног сока од зове? Направи ми један, баш сам га се ужелио. Хоћу љубави, имам га колико то срце жели. Јој мама, то је најбољи сок.
Хеееј тата, па ниси ваљда мислио сам да то средиш? Две сикире ће то брже урадити. Еее, Бато, па кад си стигао? О, јеси ојачао, чиме вас хране тамо на линији? Добра је храна тата. А, и нисам више дијете, 19-а ми је. Ма шта ниси дијете, теленце си као и онај Брезан у штали. Ха,ха,ха.
Хоћеш рећи, отишло теле из куће, а вратиће се во? Ха,ха,ха... Брезоња у штали, Брезоња у кући. Ха,ха,ха...
Радане, шта је са дјецом, не јављају се, не долазе? Не сикирај се, доћи ће. Како да се не сикирам, чула сам у продавници да су неке офанзиве, па ми није право.
Има ли кога, људиии?
Е, Војиславе, хајде у кућу на кафу!
Ма не могу. Радане, можеш ли изаћи, требам те нешто?
Ето ме, ето ме.
Радане, дошли су неки са џипом у продавницу, траже вашу кућу. Мораш бити јак за ово што ћу ти рећи.
Јој да није Бато, да није Бајо?
Радане, шта је?! Војо, шта је? Шта вам је?
Веселка... Војо, што плачеш? Реци ми шта је, да нису...? Сањала сам их синоћ. Који је?
Бајо Веселка, Бајо наш...
Јоооооој, Бајооооооооо, рано моја прваааааа. Бајооооооо, шта ће сада Бато без тебееее...
Добро је Веселка, добро је Весо. Ајмо у кућу. Држи је Војо, држи је!
Веселка, Веселка! Дај воде, дај воде. Веселкааааа. Мораш бити јака. Имамо Бату. Морамо бити јаки, Весо...
Добар дан. Ми смо из... Знамо ко сте, већ знају, јавио им је комшија Војислав. Хајде сједите. Љубице, дај војсци да нешто попију. Хоћете ли улазити у кућу? Радан, отац се добр држи, а Веселка је лоше. Звали смо хитну. Галамили су на нас што их нисмо обавијестили па да буду овдје када дођете. Али и њима би требало 45 минута од града. Ево их. Хоћете ли ући?
Нека, нека. Нећемо, да не правимо гужву.
Еее, момци моји, рекоше ми да сте дошли.
Чика Радане, примите моје саучешће. Ја сам Ратко. Ја сам био... Ја сам био са Бранком, са Бајом цијело вријеме.
Јел' се мучио сине? Гдје га је погодило?
Чика Радане, није се дуго мучио, брзо је изгубио свијест и ...
Шта сине, причај ми!?
Рекао је само: "Јој Бато мој..." Издахнуо је брзо... Покушали су санитетлије, али нису успјели. Добро сине, сједите и попијте нешто. Љубице дај дјеци да нешто попију и поједу, то су Бајини другари. Хоћу Радане, само ти види Веселку.
Нећемо се договарати док не дође Бато. Нека он одлучи гдје и како ће о га сахранити? Вранићко или ново гробље, нека Бато каже.
Радане, сада ми је јавила Биља из продавнице да је био Бато са војницима и таман када му је хтјела изјавити саучешће, он јој је рекао: "Знам да је Бајо тешко рањен, даћемо му крв, биће он добро. Не може мога Бају, буква поломити, а не метак или гелер. Ово су моји другари,
и они ће дати крв. Биће Бајо на ногама за пар дана, а онда ће остати кући да одмара."
Ево га Радане!
Бато мој, синеееее...
Татаааа, татаааа, шта је било, што кукаш, тата? Гдје је мама? Како је Бајо?
Синееееее, нема више твога Баје.
Тата, немој молим те. Није мртав, рањен је тешко. Ево и моји другови знају да је рањен. Рецитееее тати да је рањен! Што ћутите? Што ми нисте рекли? Јоооооој, Бајооооооооо, јоооооој мама, шта ћу сад без мога брата, моје заклетве. Јоооооој татаааа...
Мама, мама, татааа, гдје сте? Хееееј!
Ево нас сине у штали. Имамо теленџе.
Љуби мајка своје руке и увојке своје. Љубим све своје. Радане, ајмо у кућу. Нека си дошао својој мајци, све моје радовање.
Колико остајеш сине?
Мама, готово је, стао је рат. Јооооој, љуби мајка своју радост, нека ми те драги Бог сачувао.
Мама, прво сам отишао до Вранића гробља, видио сам споменик. Мој Бато је лијеп к'о слика. Драго ми је што сте уписали... и брат Бранимирћ Бато. Јел' идемо у суботу или недељу, шта сте договорили?
Тата је рекао да ти одлучиш, јер Бајо није хтио ништа без тебе да ради. Ни флашицу није оставио, док ти ниси оставио.
Тата, шта мислиш када да идемо да прелијемо споменик? Треба јавити оцу Драгомиру, треба јавити људима, тетки Коси...?
Идемо када ти кажеш Бато.
Идемо онда у суботу...
Бранимире, Бато, морамо разговарати, не може више овако. Не могу више, сломило ме ово све. Јел' до мене проблем? Шта треба да урадим да будеш добро. Бато, не могу те гледати, молим те. Дјете је примјетило да ниси добро, шта је проблем, реци ми? Бато, наш Бранко се боји. Па сва друга дјеца иду са очевима свуда, само ти сједиш у кући. Молим те реци ми шта је проблем?
Не могу више даље овако, ја сам забринута. Тета Веселка је отишла на гробље Баји и чика Радану, па ће свратити до нас.
И она се много сикира...
Добро сам, добро сам, зовни Бранка, да му нешто кажем.
Шта је ћаћа? Е, Бајо мој једини, нека те мама спреми па да идемо у град на сок, на колаче. Е, тата не иде се мени нигдје, хоћу да будем кући, да се играмо. И да не плачеш више иза куће видио сам те. Неће тата више плакати, а плакао сам што си ми остао сам, као и ја. Љуби ћаћа своје прљаве руке и замршену косу. Хајде горе на спрат, сада ће баба Веса, па ћемо је зезати за фризуру играћемо се са бабом!
Ок, ја ћу јој направити сок, она баш претјера, јер га прави пола пола, па морам стално долијевати воду.
Може, хајде горе, са'ће баба Веса.
Одох ја до гараже да поправим моторку, брзо ћу.
Бато, Батоооо, хајде горе, дошла је тета Веса! Батоооо.
Бранко, хајде зови тату, да ручамо са бабом. Ено га у гаражи, отишао да поправи моторку. Е, вала могао је однијети старом Мили, он је мајстор.
Татааа, татааа, хајде да ручамо са бабом!
Тата, татаааа нееееее!!!
Мамаааа, мамааааа!
Шта је Бранко, пресијече ме?
Тата је, дрво!
Шта причаш? Јооооооој Бранимирееее, шта уради? Тета Весо, полако. Држи сине баку. Зови тета Ранку, нека зове хитну...
Вјечнаја памјат ...
Рат се не завршава са потписаним миром, рат још дуго, дуго траје...
Вучић Бранислав Вучко
23. Март 2025. године

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2025, 22:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
E Željo, udariše suze same...

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2025, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka

Dobro je to ...... kad ne plačem sam kriomice, da niko ne vidi...... jer ..... jebeni Vučko me uvijek rasplače. I redovno ga počastim sa onim "Jebi se Vučko" komentarom.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2025, 01:26 
Stara kuka
Stara kuka

Monografija 1.bVP 1.KK VRS "Birani da budu najbolji" strana 165/166

....Časno i pošteno smo vojevali svoje bitke. Od početka do kraja. Mnogi su u toku, a i poslije rata pokušali da OCRNE našu jedinicu. Nisu u tome uspjeli. Nisu ni mogli. Rezultati koje je bataljon postigao u ratu, a posebno broj poginulih i ranjenih, govorili su vise od riječi. Umjesto riječi govorila su naša djela. Kada razmišljam o našem bataljonu kao fenomenu, moram priznati da smo imali malo sreće. Sreće u smislu da se u datom trenutku, na datom mjestu našla grupa ljudi, koja je isto razmišljala, imala zajednički cilj i išla ka tom cilju. Od vojnika do komandanta jedinice. Svi su disali jednim plućima. Druga stvar je mladost. Od vojničkog preko komandirskog do komandnog kadra. Svi su bili izuzetno mladi ljudi. Neoptereceni svakodnevnicom, čista srca i duše, bez ikakvih skrivenih poriva i namjera. Mladi i ludi.
Ne znam da li će se ikad ponoviti jedinica kakav je bio 1.bVP. Svim srcem se nadam da za tim nikada više neće biti potrebe. Ali znam da i sad, 20 godina od zavrsetka rata, svi mi, pripadnici 1.bVP 1.KK smo spremni u svakom trenutku ponovo stati u odbranu svoga. Uprkos poslijeratnim nepravdama, uprkos svemu. Iako smo sada, svi stariji sredovecni ljudi, OSMIJESI I SRECA PRI ZAJEDNICKIM SUSRETIMA na dan jedinice 11.septembra GOVORI SVE. POVEZANI SMO NEKIM NEVIDLJIVIM NITIMA. Vezani i ponosni na svoju jedinicu. Dali smo svom narodu svoju mladost, dijelove tijela, krv i zivote. I NIJE NAM ŽAO. Čuvali i sačuvali svoju nejač. Bili i ostali, bez imalo lažne skromnosti, jedni od najboljih koje je naša vojska imala. Jedinica kojom se ponosimo i kojom se ponosi nas narod. I treba da se ponosi. Dokle smo živi čuvacemo uspomenu na tu jedinicu i njene pripadnike. Kad nas vise ne bude, tu ce ulogu preuzeti istorija i srpski narod. Živi i živjece ova jedinica. DOVIJEKA. ZASLUŽILA JE TO.

Stariji vodnik Darko Blagojević _KROL_
Septembra 2016.godine

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 66, 67, 68, 69, 70

Sva vremena su u UTC [ DST ]