banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Maj 2025, 11:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Mar 2025, 01:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2011, 23:46
Kolega čestitam na izboru. Ja sam ušao u svijet 3d printera i gotov bio kupiti ender 3, pa malo istraživao pa došao do zaključka da ako udjem u ozbiljne projekte treba mi x1 te je možda bolje odma njega da pazarim i miran sam, ko će čekati 2 dana nešto da se napravi, onda skontam bambu lab je zaista top, odlučim da ću njega, ali tada vidim na rezenziji da se laser može nakaciti na creality, počnem istraživati o laserima, pa se tu uhvatim u kolotečinu američkih proizvodjaca, affilate linkova i amazon preporuka, daj xtol, daj snapmaker, sve preko 3600 KM. Najdem zlatnu sredinu AlgoLaser, (super zadovoljan) srce želi xtol ili atomstack i dalje. Pa daj honeycomb, pa daj pumpu, pa daj preciscivac vazduha, pa daj napravi namjestaj na balkonu da se napravi kao radni prostor, mali office… pa onda daj licencu za program, pa izučavan program, pa baci materijala boga oca dok se ne naučiš, pa sad kad sam naučio sad mi smeta što radi jer se otrova živ od rada u tim uslovima, pa daj enclosure 800 km pa skoktam da enclosure ne može da radi sa pumpom za hladjenje bez smart huba, pa daj hub i tako.. kad dodjem na 5000 km onda ću skontati da sam mogao uzeti i fiber laseri praviti pločice za vrata u slobodno vrijeme ili uslužno za graviranje metala a mogao sam ostati normalan za 300 km sa enderom. I igrati se. Ali eto. Drago mi je što ima entuzijasta još u našem gradu. Ako bude šta trebalo rezati javi se slobodno :D i dalje sam otvoren za ender - možda kad bude blackfriday pa na AliExpress u naručiti. Čisto da se kakav držač za nešto što mi me treba napravi. Moralna satisfakcija nema cijene :D

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2025, 01:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Srce želi xtol, we create, ili acmer p3*. Atomstack je smece ostalo mi uglavi.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2025, 07:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
I šta na kraju bi, radiš 3d print ili lasersko graviranje?

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2025, 08:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Aikus je napisao:
Eeee, jesi ti prodao Terminatora? De uvali cojku :)

Nisam prodao, nego nikako da dođem u BL autom pa da ga povezem.
Razmazio me avion izgleda…

Nego mene interesuje lasersko sječenje i graviranje. Ako neko to radi, daj javite se..
Isto sam razmišljao i o nekoj CNC mašinici…

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2025, 12:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
I šta na kraju bi, radiš 3d print ili lasersko graviranje?

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Lasersko graviranje i sječenje. Stim da više siječem nego što graviram.

Castra je napisao:

Nego mene interesuje lasersko sječenje i graviranje. Ako neko to radi, daj javite se..
Isto sam razmišljao i o nekoj CNC mašinici…

Radim ja. U kratkim crtama, sve sto vidiš na internetu je polu istina, svi dobijaju od proizvodjaca džaba masine kako bi ih reklamirali i pričali samo hvalospjeve. Top ti je Xtool, Snapmaker, WeCreate. Pored mašine trebaju ti i ostale stvari i veći radni prostor, honeycomb obavezno, i air assist obavezno. Na kraju će se ispostaviti i enclosure obavezno jer su čestice prilikom sjecenja i graviranja kancerogene. Stim u vezi smrdi sve ko djavo i par sati nakon rada. Prvobitno sam uzeo kao hoby, iz znatiželje. Radim koliko imam vremena. Tj radim samo ako mogu naplatiti hoby igrarije sam batalio, jer mi je dosadilo dimiti se otrovima ubudave. Takodje velik problem kod nas je dostupnost materijala. Ali onog pravog!

To ti je to otprilike. Radne površine nisu nisu velike 300x300 / 300x400 / 400x400 / 600x400.

Treba naći samo odgovarajucu snagu. Puno wati ne znaci bolje, tj bolje je za sjeci, loše za gravirati, dok su mali od 10w bolji za gravirati a lošiji za sjeci i tako. Luda kuća uglavnom.

I da ne ne može sjeci pleksiglas, nažalost samo ga topi.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2025, 14:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Моžeš li ti sjeći metal? Ima li veze da li je obojen, matiran ili sjajan? Možeš li gravirati metal?
Kakva je tu igranka?

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2025, 16:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ne može se sjeci metal u kućnim uslovima, tu je potreban co2 laser ali i to treba biti profi laser, metal se najbolje sjece vodom.

Sto se tiče graviranja plavi laser nema neki efekat tj pali metal i farba ga, dok recimo ir laser može odraditi neku vrstu graviranja, ali ne duboko, pod rukom ne osjetis skoro ništa, ali to je druga vrsta lasera i obično su to male radne površine. Co2 recimo može providni akril dok plavi laser ne može, tj može samo crni ali ne ultra precizno jer ipak dolazi do paljenja malo. Sto je najgore razilaziti metali i debljine iziskuju dosta testiranja materijala čitaj bacanja sto nimalo nije jeftino dok ne dobiješ željeni produkt, panse postavlja pitanje isplativosti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]