banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Maj 2025, 09:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Feb 2025, 20:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2011, 23:46
Saga oko TV-a je završena konačno.

Stigao PHILPS OLED 55 :cat:

TCL je našao novog vlasnika, češljajući po piku naletim na 55 OLED i morao sam to pazariti, jer ima sve, Ambilight + Hue, DTS Play-Fi, 120hz, Android…. Ma oči su mi ispale na sliku. Kakav Led, mini led, qled micro diming i ostalo. OLED je jedostvano to!

Ono što sigurno znam, a vjerujem da bi bilo i kod ostalih slučaj, jer evo imao sam priliku uz 7 dana na istom mjestu postaviti 43/55/65. 65 je preveliko ako nije ogroman dnevni boravak, 55 je prihvatljivo a 58 bi bio sweet spot!

Zvuk je bolesno dobar, jer tv ima 2.1 sistem tj subwoofer na ledjima.

Liga šampiona je večeras kontam prava poslastica.

Uskoro pokrecem temu za dve stvari, pa bi volio da date svoja mišljenja a pogotovo iskustva ako ih neko ima.

PS: model je 55OLED706

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2025, 21:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2015, 19:59
Tesko je to porediti, kada kupis ta dva TCL za jedan Philips.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2025, 22:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Rekao sam ja OLED i nema dalje. SAmo što se tiče cijene, bilo je to puno više od cifre koju si spominjao. Ali ko voli igrice, filmove i sl, a može sebi priuštiti, OLED je zakon

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2025, 22:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne zaostaje ovaj TCL nesto puno, pogotovo kada je gaming u pitanju, HDR, DV na streaming servisima isto korektni ima dosta svjetline.

Poslednji put menjao gishas dana 11 Feb 2025, 22:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2025, 22:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Uopšte nije uporedivo, nisu ista kategorija

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2025, 23:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sve je do očiju i kako ko vidi i zapaza. Imaju i ocjene na rtings pa se i tu da vidjeti koje su male razlike, pogotovo za gaming. Konkretno sam imao prilike gledati vise puta TCL i LG OLED C1.
Ne bi ljudi ni poredili po internetu, a ima dosta toga i na YT
https://youtu.be/k7ZidkIP0BA

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2025, 09:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Aikus je napisao:
Rekao sam ja OLED i nema dalje. SAmo što se tiče cijene, bilo je to puno više od cifre koju si spominjao. Ali ko voli igrice, filmove i sl, a može sebi priuštiti, OLED je zakon

Jest, mnogo je skuplji ali sam ga pazario polovnog, starog 2 god za malo manju cijenu od TCL.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 08:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 17 Okt 2012, 09:53
how much?

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 10:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

gishas je napisao:
Sve je do očiju i kako ko vidi i zapaza. Imaju i ocjene na rtings pa se i tu da vidjeti koje su male razlike, pogotovo za gaming. Konkretno sam imao prilike gledati vise puta TCL i LG OLED C1.
Ne bi ljudi ni poredili po internetu, a ima dosta toga i na YT
https://youtu.be/k7ZidkIP0BA

Ti uporedjujes tv -c855 koji košta i skuplje od OLED-a. I opet ga OLED šije, pogotovo u crnim a tek na bijelim. I naravno žuta je ona prava žuta. Ne znam zaista, fudbal je druga dimenzija, apsolutno nikakvog zamućenja, a boje su nevjerovatno realistične.

GmcD je napisao:
how much?

Tisoč maraka okruglo

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 10:31 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
OLED je bolji sa crnom i tu nema prostora za diskusiju.
Što se tiče bijele - nisam siguran, pogotovo ako pričamo o većoj površini, tu je LCD daleko ispred.
Zamućenje u pokretu je stvar kvaliteta panela, ima LCD-ova koji su dobri koliko i OLED u tome.
Realističnost boja... OLED zbog dublje crne ima veći kontrast, a generalno daje malo zasićenije boje nego LCD, pa je slika prijatnija oku; da li je realistična ili ne, to se mjeri.
Generalno je lakše kalibrisati LCD nego OLED, koji ima dosta problema sa nijansama u graničnim vrijenostima (skroz tamne i skroz svijetle).
Uglavnom, svaki ima svojih prednosti i nedostataka, te kad poredite - poredite nešto što je uporedivo, tipa LG C i Samsung QN9x.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 10:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Daleko da si iskusniji od svih nas, i potvrdjujem tvoji tezu - jednostavno boje baš prijaju oku, uživanje je pravo gledajući tv, pogotovo one 4K HDR video zapise. Za bijelu konstatujem jer nekako na lcd-u mi bijela probija, i odudara od cjelokupne slike, dok na oled u ako ima nekih dijelova koji nisu čisto bijela su jasno vidljivi. Recimo svidja mi se na FIFI što je boja trave tamnija u odnosu na kretanje igrača koji su svjetliji, baš onako pravi HDR i doživaljaj je dosta bolji, dok je na primjer na last of us kad su tamne scene i kad se upali kao ona baterijska lampa kako se to prikazuje na ekranu zaista jedno nevjerovatno iskustvo. Što se tiče pravog fudbal, jednostavno nema zamućenja oko igrača, lopte i logo a.. gasio sam motion clarity i na LCD ali opet lopta preko terena ne leti fluidno. Jednostavno igra i kretnja je realistična do bola. Znam samo da od sad svaki sledeći iskljucivo OLED. Još kad bi bio 58” to bi bio pun pogodak, zadužio bi se za njega :D

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 11:26 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Iz iskustva znam da ljudi ne vole kalibrisanu sliku... uglavnom se vrate na neki standard preset, eventualno movie/cinema.
58" nećeš dočekati, pošto je tehnologija pravljenja OLED panela takva da nemaju previše isplativosti praviti "nestandardne" dimenzije.
I ja više volim OLED, ali mi problem pravi pozicija TV-a, padala bi sunčeva svjetlost na panel, a OLED i sunce ne idu dobro zajedno.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 11:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne možemo Samsung uzimati u poređenje kada nema DV.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 13:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Iz iskustva znam da ljudi ne vole kalibrisanu sliku... uglavnom se vrate na neki standard preset, eventualno movie/cinema.
58" nećeš dočekati, pošto je tehnologija pravljenja OLED panela takva da nemaju previše isplativosti praviti "nestandardne" dimenzije.
I ja više volim OLED, ali mi problem pravi pozicija TV-a, padala bi sunčeva svjetlost na panel, a OLED i sunce ne idu dobro zajedno.

Stavi zavjesu :D

Elem, probao sam i taj movie preset i malo tih podešavanja ali uvijek mi ko neka magla izgleda, na lcd philips sam stavljao - Živo ili ekvivalent TCL - Vivid. Na philips extra na TCL i ne baš, ovde na oled recimo živo mi nije bas to to u podešavanja da ali sam nekako najzadovoljniji na standard + eco. Tu je maltene podešeno sve kako treba, samo sam smanjio onaj sum i još nešto na minimum zbog oštrine i boje i ugasio na HDR onaj hgig jer ne znam za šta je to bukvalno pokvari prikaz HDR a kad je ukljuceno, čim to ugasim slika jeee :P

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 13:59 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

gishas je napisao:
Ne možemo Samsung uzimati u poređenje kada nema DV.

Šta to koristi Dolby Vision, pa da ne možeš bez toga?
Ne želim hipotetički odgovor, već realnu situaciju.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vecina serija/filmova što gledam je DV.
Inače sam Samsung u svoje flagship modele ugrađuje TCL panele, sve je to izmiksano. Samo sam napisao da nije tolika razlika da je nešto neuporedivo, pogotovo HDR/gejming.
Imao sam prilike vidjeti i koristiti, zato kazem ne vrijedi mi duplo para OLED.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 18:05 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ja nisam nešto toliko nalijetao na DV sadržaj, a i kad skidam sa neta bez problema se nađe HDR10.
Veća je razlika u samom televizoru, tj. način na koji on prikazuje HDR nego što to može napraviti metadata format.
Iskreno, ne vidim to kao neki nedostatak niti nešto što bi me odvartilo od kupovine određenog modela televizora.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 18:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

gishas je napisao:
Vecina serija/filmova što gledam je DV.
Inače sam Samsung u svoje flagship modele ugrađuje TCL panele, sve je to izmiksano. Samo sam napisao da nije tolika razlika da je nešto neuporedivo, pogotovo HDR/gejming.
Imao sam prilike vidjeti i koristiti, zato kazem ne vrijedi mi duplo para OLED.

Valjda je obrnuto, TCL ugradjuje Samsung panele u neke modele… Što se tiče gemjinga, jeste uporedivo je, ali da li vrijedi duplo više para e to se slažem da ne vrijedi, pogotovo od straha za burn in zbog HUD-ova i nišana, ali kao i sve u životu što je imalo premium košta, a pitanje da li opravdava, dok ima kupaca opravdava. Meni je i dalje kompleksna tehnologija rada oled panela toliko fascinantna da je to nerealno i i razumijem zašto toliko košta. I vjerujem da će cijena ostati iznad led panela za skoro duplo još par godina. Ako im grundig ne pomuti malo planove, ma da oled a 60hz neće još barem 2-3 godine biti pravi konkurenti LG-u. Jednostavno da me neko pitao prije koliko sam spreman dati za televizor rekao bi mu između 1000-1500 ispod ne ni ni gledao, a sada sa oled mi je potpuno normalno 1750-2500. TV je upala jem od jutra do ponoci. Preko dana crtani i muzika, navece sport, poslije sporta film, poslije filma gaming 30ak minuta, dve tekme, ili vikendom nešto drugo.. faktički stvar u koju se gleda stalno dan za danom… tako da… svako po svom izboru, ono sto znam od sad samo OLED.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 18:59 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Бенџи je napisao:
Valjda je obrnuto, TCL ugradjuje Samsung panele u neke modele

Samsung više ne proizvodi LCD panele; ima Samsung modela u kojima se nalaze CSOT (TCL) paneli.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2025, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Igra rijeci, uglavnom TCL panel se ugrađuje i u flagship modele Samsunga
Normalno DV je nekome bitan, a nekome ne, tako i ovo da ljudi imaju opcija pa neka sami biraju, zato i pišem ko ima mogućnosti neka pogleda prije kupovine, najbolje kod nekoga u kućnim uslovima. Valja se malo iscimati i uporedi, fine su to cifre za izbrojati.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]