banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Maj 2025, 18:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Dec 2024, 23:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2020, 17:21
Otvaram ovu temu koja se tiče prava a i telekomunikacija, tako da smatram da sam je smjestio na pravo mjesto.

Svi znamo da su prava i obaveze koje proizlaze iz ugovora obavezujuće. Jasno mi je da je to definisano Zakonom o obligacionim odnosima ALI čime je definisano sledeće...?

Potpišemo ugovor sa telekom operaterom i obavežemo se na minimalno trajanje ugovorne obaveze od 24 mjeseca.
Koliko prije isteka minimalne UO od 24 mjeseca, mi kao korisnici imamo pravo na reugovor tj. na potpis novog aneksa ugovora i da se obavežemo na nova 24 mjeseca minimalne ugovorne obaveze?
Kod većine operatera se na veći paket/tarifu može preći (potpisati novi aneks) u bilo kom trenutke UO ali kada mi kao korisnici, stičemo pravo na reugovor za istu tarifu/paket a da ostvarimo nove benefite?

Kod većine operatera taj rok je 90 dana (3 mjeseca) prije isteka trenutne UO. Čime je ovaj rok definisan?

Ja konkretno, imam situaciju da mi kod trenutnog operatera UO ističe za 3 mjeseca, ali od operatera (njihovih radnika) dobijam različite informacije u smislu jedni kažu da nije moguće obnoviti ugovor dok trenutna UO ne istekne; drugi kažu da je to moguće samo ako prelazim na veću tarifu/paket, dok treći opet kažu da je 90 dana prije isteka trenutne UO moguće odraditi reugovor i da je to zakonski definisano.

Ima li ovde pravnika?
Hvala svima na bilo kakvim informacijama

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 07:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ako si zadovoljan trenutnom tarifom i ne dobijaš ništa potpisivanjem novog ugovora (telefon na rate, popust, više GB/min/sms) nemaš potrebe da potpisuješ novi ugovor i možeš slobodno da ih odjebeš kada ti ga budu nudili. Dužni su da ispoštuju trenutnu tarifu dok god ne potpišeš ugovor za novu i nema načina da te natjeraju da je mjenjaš.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 09:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Hajde kad smo već kod ugovora, je l postoje ugovori koji nisu na određeno vrijeme, nego se produžavaju ? Čuo sam da to postoji, samo se plaća nešto više ? Da te ne mogu uslovljavati banditi, doduše ja sam uglavnom imao okej iskustva sa trenutnim operaterom.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 10:18 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne kažem da nema ali prvi put čujem. To bi bio ugovor tipa da se obavezuješ samo da ćeš platiti račun i to je to?

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 10:32 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ja sam potpisao ugovor sa mtelom bez ugovorne obaveze, ne dobiješ popust (ako nude) i ne možeš kupiti telefon na rate.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 10:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36
Ima i BH Telekom ugovor bez ugovorne obaveze. Ima manje minuta, sms i gigabajta od onih sa vezivanjem na 12M i 24M. Bukvalno se moze prekinuti kada hocete. Mora se samo jedan mjesec ispostovati.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 11:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
I koliko još imamo ugovora? 3 mjeseca? Nisam ni skontao hehe. A moglo bi se nešto odraditi da pokupimo ovaj bonus

Edit: upravo sam vidio, do 12.03.2025.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 12:52 
Veteran
Veteran

I ja sam mislio ugrabiti ovu akciju 2x više GB ali izgleda ništa od toga. Dok nam istekne UO ukinuće tu akciju a možda i smanjiti popust.
Evo od 26.12. ukidaju akciju duplo više GB i neznatno povećavaju cijenu za DUO Plus i Premium paket za nove korisnike, tako da za očekivati je da će i za "solo" tarife ukinuti akciju 2x više GB a možda i smanjiti popust (povećati cijenu).

Niti jedan operater nema jasno definisan član za reugovor na istu tarifu. Ipak mislim da je to regulisano zakonom i da je to stvarno 3 mjeseca prije isteka trenutne UO (tako je bar kod većine operatera), ali ne i kod Novotel-a ili ni oni to ne znaju...

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 13:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Feb 2021, 12:02
bogata_sirotinja je napisao:
Kod većine operatera taj rok je 90 dana (3 mjeseca) prije isteka trenutne UO. Čime je ovaj rok definisan?

Nije definisan ničim, to je volja operatera.
Npr. kod Telemacha i Total TV često možeš produžiti ugovornu obavezu već nakon 12 mjeseci uz neke benefite.. Sve zavisi od same politike operatera

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 14:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36
Kod BH Telekoma isto mora proci bukvalno zadnji dan ugovora da bi se produzio isti. Jedino ako se ide na veci paket, onda moze...

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 17:05 
Administrator
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Ja sam potpisao ugovor sa mtelom bez ugovorne obaveze, ne dobiješ popust (ako nude) i ne možeš kupiti telefon na rate.
Osim tih "benefita" koje nisi dobio tarifa je ista kao i sa ugovorwnm obavezom?

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 17:27 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Tako je. Čisto za primjer:

Slika

Ako ne uzmeš ugovornu obavezu, plaćaš 33 umjesto 25 KM, te imaš 5 umjesto 10 GB.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 18:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
What's the point? :D

Zašto plaćati skuplje ako koristiš ili planiraš koristiti uslugu duži period i nemaš problema sa plaćanjem iste?

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 18:56 
Administrator
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Tako je. Čisto za primjer:

Slika

Ako ne uzmeš ugovornu obavezu, plaćaš 33 umjesto 25 KM, te imaš 5 umjesto 10 GB.

Ja plaćam 25 jer sam dobio popust, a imam i duple gige (50). Malo me u zadnje vrijeme jebu minuti, 120, vazda prekoračim.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 19:10 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Danchi je napisao:
What's the point? :D

Zašto plaćati skuplje ako koristiš ili planiraš koristiti uslugu duži period i nemaš problema sa plaćanjem iste?

Kad imaš službeni sa velikim bonusima, a ne želiš da ti privatni broj propadne, potpišeš najjeftiniji paket (u mom slučaju kombinacija).

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2024, 19:48 
Veteran
Veteran

@_зока
Kad budeš 3 mj. pred istek UO, ganjaj agenta prodaje m:tel usluga na terenu jer kod njih (bar sada trenutno) na toj Plus NET tarifi se osim duplih GB, dobiju i duple MIN.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2024, 09:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Je l neko potpisivao takve ugovore tipa ovo TV i kućni internet ? Konkretno Supernova je u pitanju ? I zar ne bi oni trebali zvati prije isteka ugovora, uvijek sam nešto bio u fazonu da će se tako nešto desiti ? Kao ono "ako obnovite ugovor bla bla", bar je tako čini mi se prije bilo ?

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2024, 10:32 
Veteran
Veteran

Ugovor za fiksne usluge nije moguće potpisati bez ugovorne obaveze na 12/24 mjeseca.
Trebali bi zvati prije isteka UO ali ne zovu jer znaju da nemaju konkurenta kod koga bi otišao...

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2024, 12:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Baš su prefrigani ti monopolisti. Doduše opet nakon par "okršaja" meni su sve uredno radili, čak tipa nemam 10 dana TV programe oni mi snize račun za taj iznos i slične stvari. Čak u nekim situacijama mi neke stvari i nisu naplatili. Dođu isti dan ili sutradan popraviti šta treba (bez tetke i strine i prike), tako da se ne mogu požaliti, ali samim tim što nemaš tu slobodu da raskineš ugovor kad poželiš me već nije po volji.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]