banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Maj 2025, 19:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1553 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 74, 75, 76, 77, 78  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Dec 2024, 13:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Pa nas nikad nisu ni uzeli u zastitu, sta nas imaju napustati. Pa imamo NATO bazu na svojoj teritoriji. To sto se mi kao nesto kofrcimo, to je isto kao one civave drzavice kad prijete Rusiji.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2024, 13:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Pa ako se oni sami nisu branili... Tamo je izginulo stotine Rusa čak i generali ginuli... Zbog Rusa niko nije imao prevlast u vazduhu, inače bi se Izrael kao u Libanu ponašao. I Turska vjerovatno.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2024, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Prosto nevjerovatno kako se pojave likovi da kažu kako su Rusi krivi, izdali, prodali pa će tako i nas.
Potpuno i apsolutno ignorisanje (ili nepoznavanje) stanja i stvarnosti.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2024, 13:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U svakom slučaju, Izraelu svaka čast. Da ima pet milijardi muslimana okolo, opet bi ih jeb...
Šta uradiše za godinu dana...

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2024, 13:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
danijell je napisao:
Pa ako se oni sami nisu branili... Tamo je izginulo stotine Rusa čak i generali ginuli... Zbog Rusa niko nije imao prevlast u vazduhu, inače bi se Izrael kao u Libanu ponašao. I Turska vjerovatno.

Još gore. Izginulo toliko Rusa, toliko resursa potrošeno. Za šta - nizašta. Sad se sve prepušta ovima protiv kojih su se navodno borili. Isto kao i Ameri u Afganistanu. I to vidim da Rusi po komentarima baš zamjeraju, pogibije tolikih mladića da bi sad prepustili zemlju zbog nekog dila. Koliko su samo vojnici potrošna roba za bilo koju silu.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2024, 14:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2010, 18:57
Kakav crni dil xD

Ljudi na terenu imaju jednu bazu iz koje mogu izvrsiti vazdusne udare (sto su i radili) i poslati neku saku placenika da tu i tamo ucestvuje u nekim borbama i to je to.

Prica da je Asad pao zato sto je Rusija to dozvolila je samo ocajan pokusaj Ruske propagande da sacuva obraz i prikaze kako Rusija kontrolise neka desavanja za koja ih ocigledno niko nije ni pitao niti oni imaju bilo kakvu moc da na njih uticu.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2024, 14:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

@Danchi

Samo, u to vrijeme Rusiji je više odgovaralo da se bori protiv islamista u Siriji nego da je u pitanju Dagestan, Čečenija...

Ali treba vidjeti šta će se desiti. Rusi su uspostavili i čak imaju dobre odnose sada sa talibanima.
Ali opet, svi se uhvatili Rusije. Oni su napustili Herson, dijelove Kurska... a sada da grčevito brane Siriju... Onaj ko je trebao da brani Siriju je Iran, ali i Irak. Eto sada čitave granice Iraka da im ISIS opet petlja... Evo sada čitavog vazdušnog prostora Sirije da Izrael može direktno do Irana doći...

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2024, 14:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
_зока je napisao:
Danchi je napisao:
Uglavnom Rusi su napustili Asada, .

Ovako će i nas kad im bude u interesu.

Rocker je napisao:
Prosto nevjerovatno kako se pojave likovi da kažu kako su Rusi krivi, izdali, prodali pa će tako i nas.
Potpuno i apsolutno ignorisanje (ili nepoznavanje) stanja i stvarnosti.

Kad se već gađamo špekulacijama, evo i jedna izuzetno maštovita teorija.

Srbi gledaju na Ruse kao na vjekovnog zaštitnika i starijeg brata.
Međutim Rusi na Srbe ne gledaju baš kao na braću, čini mi se da Srbi više puta po istraživanjima bili negdje na dnu liste...

Srbija je profitirala Rusko-turskim ratovima i dobila svoju samostalnost, ali onda Rusi malo mijenjaju strategiju i guraju Bugare.
Tokom Prvog svjetskog rata, Rusi su uletili u pomoć protiv Austrougarske. Odnosno Njemačka objavljuje rat Rusiji, tako da je izbor bio jasan.
Kraljevina Jugoslavija se držala podalje od komunističke Rusije i ne postoje nikakvi odnosi sve do 1940. godine.
SFRJ je imala prilično komplikovane odnose sa SSSR.
Tokom raspada SFRJ 90ih godina, Rusija uvodi sankcije.
Pa imamo onda usiljeni marš na aerodrom Slatina gdje su i ostali do 2003.

Nakon toga drže leđa Srbiji po pitanju priznanja Kosova i nastupa na međunarodnoj sceni.
Šta dobijaju zauzvrat? NIS? Mogućnost potkusurivanja sa zapadom preko Srbije? Ili je situacija sa Kosovom malo kao talac da se Srbija drži pod kontrolom?

Srbi vole Ruse i uvijek to glasno kažu. I u medijima, i majicama koje se prodaju u Gospodskoj i na forumima. Ali koliko smo zapravo okrenuti Rusiji? Koliko djece u školama uči ruski? Koliko naših ljudi ima u Rusiji, da živi ili radi?

Kako ja vidim, svi trče da uče engleski i njemački i idu da rade u Austriju i Njemačku...

Srbija nabavlja gomilu zapadne tehnike: aviona, hamvija, lansera raketa, dronova, ... Kako je Srbija glasala povodom invazije na Ukrajinu? Da li je Srbija slala granate Rusiji ili Ukrajini?

Možda se glasno priča o podršci Rusiji, a onda da se rabota nešto sasvim suprotno? ...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2024, 15:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zbog čega Kraljevina Jugoslavija nije imala dobre odnose?
Eto primili neke kao general Vrangel. Tito se kurvao malo vamo, malo tamo. Milošević stao na stranu onih koji su pokušali prevrat u Moskvi 1991. godine...
Komplikovani odnosi... Samo, priznaju Kosovo, staju na našu stranu u BiH, otvorili tržište...
Što se tiče NIS-a, u kakvom je stanju bio nakon bombardovanja i kolike je gubitke imao... Tek prikriveni minusi i dugovi... Srbija je Hrvatima pustila da kupuju bitne kompanije. Rusi su oni od kojih stiže nafta i gas. Kroz Srbiju prošao novi gasovod...

Eto, ti si otrčao u Austriju da se školuješ i radiš. Da li ih voliš i poštuješ zbog svega što su nam uradili u istoriji? To razlog tvog odlaska?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2024, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Ima jedna stvar u vezi nas i Rusa.
Rusi sa nama nisu potpisali nikakav ugovor, niti su se pismeno obavezali na bilo sta.
Bili su svjedoci na potpisivanju dejtona, dali svoj doprinos kroz unprofor i kasnije sfor . . . U nekim za nas bitnim UN rezolucijama drzali nasu stranu i potezali veto ...

Amerikanci su jebeno potpisali ugovor, odnosno dejton, garantovali za njega, i naravno skoro sve posrali i oteli sve sto im se prihtjelo.
I sad su rusi izdajnici ?

Mi smo pickin dim, ekonomski i brojcano i teritorijalno, nemamo apsolutno nikakvu prednost zbog koje bi se Rusi trudili da nam pomazu(ne samo rusi nego bilo koja sila), pa ipak to rade.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2024, 16:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Zbog čega Kraljevina Jugoslavija nije imala dobre odnose?
Eto primili neke kao general Vrangel.

Nije imala diplomatske odnose do 1940. kad je odjednom bila prpa zbog Švaba.
Takoreći, nije se kraljevini sviđao komunizam iz nekog razloga..

danijell je napisao:
Tito se kurvao malo vamo, malo tamo.

Staljin bi htio da proširi blok širom Jadrana, a Tito je kao imao druge planove da ljetuje u Grčkoj...
Pa onda kad je došlo vrijeme da se naplati oslobođenje od nacista, onda su prestali da se gotive.
A generalno i kasnije sa Nestvrstanima i raznim revolucijama nismo baš bili na istim stranama.

danijell je napisao:
Milošević stao na stranu onih koji su pokušali prevrat u Moskvi 1991. godine...

danijell je napisao:
Komplikovani odnosi... Samo, priznaju Kosovo, staju na našu stranu u BiH, otvorili tržište...

Kakvo tržište? https://bhas.gov.ba/data/Publikacije/Bi ... B_1_BS.pdf
Ovdje za Rusiju ne vidim neke pretjerano velike iznose.. Bili su i oni grafici investicija i javne percepcije...

Kao što rekoh, imam osjećaj da su uhvatili par žetona za džuboks i da ih koriste da sviramo kako im kad odgovara.
Pogotovo za analogiju Kosovo-Krim. Zapravo nisu ništa drugačiji nego njihovi partnjori, samo su nama dobri jer su eto naši..

danijell je napisao:
Što se tiče NIS-a, u kakvom je stanju bio nakon bombardovanja i kolike je gubitke imao... Tek prikriveni minusi i dugovi... Srbija je Hrvatima pustila da kupuju bitne kompanije. Rusi su oni od kojih stiže nafta i gas. Kroz Srbiju prošao novi gasovod...

Ne znam, nisam ekonomista pa da mogu tu reći ovako ili onako. Samo sam se upitao šta su dobili zauzvrat.. Jer nisam ubijeđen da su tu jer su altruisti.

danijell je napisao:
Eto, ti si otrčao u Austriju da se školuješ i radiš. Da li ih voliš i poštuješ zbog svega što su nam uradili u istoriji? To razlog tvog odlaska?

Jesam, otrčao zbog boljeg školovanja, boljih poslova i poprilično stabilnog sistema. Otišao, jer mislim da mogu bolje da naplatim svoje znanje i trud i da pri tom ugodnije i komfornije živim. Da li to ima nekih mana? Logično da ima. Da li se nekad zapitam šta će se desiti kad opet bude stani-pani? Logično da se zapitam.

Niko nije altruista da radi za dobro drugog, već svi samo svoju guzicu gledaju.
Tako da ja nisam nešto zaljubljen u zapad, nego se trudim da budem realan i objektivan.

Jbg, ja zapravo mislim da je rusofilija upravo suprotno od toga i da se kod nas romantično sanja o nekom bratstvu, a da brojevi govore drugačije.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2024, 16:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Rocker je napisao:
Ima jedna stvar u vezi nas i Rusa.
Rusi sa nama nisu potpisali nikakav ugovor, niti su se pismeno obavezali na bilo sta.
Bili su svjedoci na potpisivanju dejtona, dali svoj doprinos kroz unprofor i kasnije sfor . . .

Da li su Rusi imali opciju da urade više? Da li ih se išta pitalo? Osim što su nam deknuli sankcije..
Kad i zašto su se povukli iz KFOR-a?

Rocker je napisao:
U nekim za nas bitnim UN rezolucijama drzali nasu stranu i potezali veto ...

Na ovo i mislim. Uslove nas vetom, jer je to za nas nasušna potreba, a za uzvrat traže ovo ili ono.
Mislim i treba, zašto da išta rade besplatno, ma koliko sitno to njima bilo..

Rocker je napisao:
Amerikanci su jebeno potpisali ugovor, odnosno dejton, garantovali za njega, i naravno skoro sve posrali i oteli sve sto im se prihtjelo.

Amerikanci rade ono što velike sile rade najbolje. Prave pravila za slabije od sebe, a oni kao kauboji rade šta im se hoće. Eventualno prilagode sebi pravila kad im baš zagusti.

Rocker je napisao:
I sad su rusi izdajnici ?

Nigdje ja nisam Ruse nazvao izdajnicima ili tako nečim. Nego jednostavno ne treba od njih praviti anđele kao što mi radimo.
Samo rade kalkulacije gdje šta i kako im se u trenutku najbolje isplati.

Rocker je napisao:
Mi smo pickin dim, ekonomski i brojcano i teritorijalno, nemamo apsolutno nikakvu prednost zbog koje bi se Rusi trudili da nam pomazu(ne samo rusi nego bilo koja sila), pa ipak to rade.

Pa realno, al eto, mi smo jedna od rijetkih tačaka gdje mogu jeftino da se potkusuruju sa zapadom..

Opet, da završim. Ne kažem ja da je zapad dobar, daleko od toga. Eno onaj kozojeb iz Sirije od teroriste postade političar preko noći.
Samo kažem da je percepcija o Rusima ovdje i ono što se neformalno govori daaaaaleko od onoga što se radi i kako društvo živi. Na slavama svi kuju Putina u nebesa, ali niko ne bi da živi taj život jbg. Svima se sviđa zapadni stil života, tehnologija, medicina i sve ostalo... Pogledajte šta u kući imate iz Rusije...

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2024, 01:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
A kad se samo sjetim da je ovaj pičvajz krenuo iz Tunisa jer kabadahija Ben Ali nije dao momčiću iz geta da prodaje mušmule i tako prehrani porodicu, ja bih sjeo u avion i kupio 100 kila mušmule.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2024, 07:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Castra je napisao:
Samo kažem da je percepcija o Rusima ovdje i ono što se neformalno govori daaaaaleko od onoga što se radi i kako društvo živi. Na slavama svi kuju Putina u nebesa, ali niko ne bi da živi taj život jbg. Svima se sviđa zapadni stil života, tehnologija, medicina i sve ostalo... Pogledajte šta u kući imate iz Rusije...

U kojoj su vezi politika koju jedna država vodi sa onim što ona prodaje?
Je li to znači da ako se ja ne slažem sa politikama koje vode arapske zemlje treba da prestanem da koristim arapske brojeve?

Uostalom, stil života kod Rusa i ostalih Evropljana je sličan, diktiran je samo koliko novca imaš, tj. koliko možeš da pratiš "trendove". Ne propagira Putin siromaštvo.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2024, 08:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Citiraj:
Pogledajte šta u kući imate iz Rusije...

Не можемо ни имати кад су им западњаци тј. прецизније Чивути, увалили комунизам и тако их за дуго времена пласирали назад културно, морално, економски, демографски и у сваком другом смислу. Русија је данас требала имати 300 милиона становника, а не 140, да не причамо колико би требала бити богатија с обзиром на интелектуални капацитет који посједује...
Како год да окренеш, Руси ако нешто и не знају за нас, а буквално не знају јер ми за њих нисмо ни реда губерније, или бар нису знали до овог рата кад је порасла свијест о неким тамо Србима којих их ирационално воле, а оно нас бар нису растурали и бомбардовали.
Иначе, ишли су људи одавде и у Русију, нрп. послије рата су ишли грађевинци, док се Чечени нису смирили па преузели са јефтинијом радном снагом...

Израел 20 км од Дамаска. Извели су на стотине ваздушних напада, ко зна да неће до краја седмице бити и хиљаду. Све што је држава Сирија скупљала од оружја деценијама, за огромна средства, а има ту и ствари које су ваљале (Панцири, Букови, МиГ-29...) нестало је у пар дана.
Овима што су вриштали на Асада, тек сад помало долази из ду*ета у главу, шта је стварна цијена његовог пада...

Поука за нас - не смијемо бити стока. Стоку веже гдје ко хоће. Образовање, и стручно и културно и морално и духовно, с коријеном у нашој традицији, коју имамо вијековима, а коју су нам ђедови сачували и знали су што су је чували. Да опстанемо, није довољно само једно, боље речено, немамо права на слабу карику.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2024, 14:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Okt 2005, 21:36
Što se tiče Rusa i Sirije, bojim se da oni nisu imali kapaciteta da je zadrže. Vidim mediji pišu kako narod slavi pad Asada. Oni nisu svjesni da će im zapad sada uvaliti ka**nu do grla, osiromašiti ih i državu držati stalno nestabilnu kako bi oni mogli da kupe kajmak iz nje.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2024, 14:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Castra je napisao:
[ Pogledajte šta u kući imate iz Rusije...

Zašto je to tako? Koliki izbor imaš da kupis nešto što nije zapadno? Vjerovatno i sad vozis na Rusku naftu, pretpostavljam da se to ne broji.

Olako predjete preko cinjenice da je ovaj zapadni ekosistem kalibrisan samo na zapadno i ničije drugo oduvijek maksimalno zašticen carinama, poticajima, brendovima, licencama, intelektualnim i kojekakvim pravima a pošto to vise nije dovoljno od sutra i CO2 otiskom. Sve da bi njihova proizvodnja bila konkurentnija od Ruske i tvoje. Koje su ti opcije da svojom privredom budes konkurentan u tom sistemu?

Zašto nećes moći ovde da kupiš kineski električni auto, koji je upola i više jeftiniji od zapadnog, po nekoj normalnoj cijeni već sa maksimalnom carinom.

Uostalom proizvedeno u Kini ili su ga proizveli migranti u Njemačkoj u velikoj mjeri ili samo sastavili i nalijepili brend, do juče sve proizvedeno na jeftinom ruskom plinu. Cije je to u stvari što imas u kuci?

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2024, 14:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slavili su u Libiji i snimali te proslave boljim telefonima nego kod nas što su ljudi nosili...

To šta imamo da je iz Rusije, pa gotovih proizvoda skoro da ništa. Ali ono što je prljava industrija za Zapad... Vidi se po krizi metalske, hemijske... industrije u Njemačkoj.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2024, 15:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Rivaldinho je napisao:
Citiraj:
Pogledajte šta u kući imate iz Rusije...

Не можемо ни имати кад су им западњаци тј. прецизније Чивути, увалили комунизам и тако их за дуго времена пласирали назад културно, морално, економски, демографски и у сваком другом смислу.

Da im "čivuti" nisu uvalili komunizam Rusija bi bila kurac od države, pitanje da li bi i postojala u sadašnjim okvirima. Carstvo je bilo u rasulu, tehnološki i ekonomski zaostalo, bez industrije i sa lošim agrarom. Stanovništvo mahom neobrazovano, glavna poljoprivredna alatka do SSSR-a je bio drveni plug.
Car je abdicirao zbog lošeg stanja u carstvu prije boljševičke revolucije, komunisti nisu srušili carstvo nego republiku. Komunisti su elektrifikovali državu, industrijalizovali je, opismenili i obrazovali stanovništvu, odradili reformu poljoprivrede (koja je realno loše urađena ali je bila bolja od dotafašnjeg stanja) i od sporednog igrača na svjetskom nivou stvorili supersilu.
Al dobro, najlakše je komuniste i Jevreje optužiti za sve loše.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2024, 16:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
Rusi su nažalost go kurac što se tehnologije i proizvodnje u tom smislu tiče. I tome nije kriv zapad nego oni sami. Kako Kini nisu smetale zapadne "carine, poticaji, brendovi, licence" da postane svjetska proizvodna i tehnološka supersila broj 1? Koče ih u svakom smislu ali mogu im samo poduvati. Rusi kao i mi trebaju promjeniti čitav "mindset" kako privrede tako i naroda da bi bili uspješni u tom smislu ali se to neće desiti nikad pa ni tad.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1553 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 74, 75, 76, 77, 78  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]