Aikus je napisao:
Uz dužno poštovanje prema svim onim koji nešto rade, kako to da programer (IT) na 40000KM prometa ima 10000KM troškova?
Onda neko u proizvodnji na 40000KM prometa ima 45000 troškova

Po meni, jedini razlog zašto uvode IT u velike preduzetnike je taj što je skoro cijeli promet kod njih profit i na taj način moraju platiti jako puno poreza
Хехе, испрва је ово и мене збунило, док нисам боље погледао. У трошкове (тј. укупне расходе) улазе и доприноси, а "разни трошкови" су за примјер узети као 2000 КМ.
А за порез, па добро, нека и подигну нешто пореза, поготово ако се сматра да има злоупотреба или ако мисле да звање програмера унеколико више одговара професионалцу него самосталном предузетнику, али да то буде на
промишљен начин, а не да буквално пуцаш у кољена малима и почетницима. Прогресивне стопе, олакшице за почетнике, нешто. Мислим да идеја о 2 године "грејс периода" за СП уопште није лоша.
Едит: Нешто размишљам о овој ситуацији
Citiraj:
Значи, 30 000 доходак - 3000 КМ = 27 000 за трошење = 2250 КМ мјесечно, умјесто досадашњих цца 2800.
Ако уведу прогресивну стопу пореза, нпр. прву годину статуса професионалца опет као ИТ-овац имаш олакшицу, подршку перспективном занимању, па плаћаш 5% пореза, имао би 2250 + 125 КМ = цца 2400 за трошење, значи са 1900 прве двије године си скочио 500 КМ, што се осјети и имаш неки мотив да наставиш даље. То је само једна идеја, а све се то треба детаљно разрадити, начина да сви буду релативно задовољни, сигурно да има. Хајдучија и харач нису један од њих.