bogata_sirotinja je napisao:
Imam jedno pitanje ako se neko razumije...
U stanu imam gradsko grijanje, imam ugrađen kalorimetar, dakle radi se o jednocjevnom sistemu grijanja u relativno novijoj zgradi.
U stanu ima 5 radijatora. Zadnji u nizu radijatora je u kupatilu a predzadnji u sobi. Osjetno, oni slabije griju...
Jedan majstor kaže da je to normalno kod ovakvih sistema grijanja i da svaki udaljeniji radijator u nizu slabije grije.
Šta vi mislite o ovome? Ako bih zavrnuo ventil na prvom radijatoru u nizu da li bi dobio išta? Zavrtanjem radijatora dobija li se išta kod ovakvog sistema grijanja?
Kako kaže majstor, pošto nije dvocjevni sistem pa voda tj. toplota ne kruži tj. nema povrata i to je valjda problem...
Šta vi mislite?
Majstor ti je otprilike rekao sve, mada nije da voda ne kruži. Imaš jednocijevni sistem grijanja. Voda ti i tu kruži, ali od radijatora do radijatora. Kako imaš jedan ulaz i jednu ulaznu temperaturu u stan, ona ti je maksimalna na prvom radijatoru i logično kako prolazi kroz radijatore se hladi. Malo šta tu možeš učiniti, ako ti je ulazna temperatura takva kakva jeste. U novoj gradnji ti sada ubacuju dvocjevni sistem grijanja, gdje u svakom stanu imaš razvodni ormar, odakle se svaki radijator posebno napaja.
Taj jednocijevni sistem grijanja ti je ok gdje imaš recimo kotlovnicu u zgradi, pa su ulazne temperature visoke i onda može da izgura. U slučaju gradske toplane, dvocijevni je neophodan.