banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 08:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9588 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410 ... 480  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Okt 2024, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
gsasa je napisao:
Ilija Čvorović je napisao:
Ja ne znam u kome svijetu ljudi žive kad misle da je mjesečno za vrtić 450KM nerealna cijena..

U svijetu u kome kuja nikako ne može stići zeca. Koliko god da rastu primanja cijene idu duplo i troduplo. Ako n.p.r dvoje rade za minimalac, dvoje djece ide u vrtić, znači jedna plata mora ići samo na vrtić.

Normalno da ce biti nerealno. Kako znaju dizati cijene svega i svacega na sedmicnom nivou, a plate ostaju iste, najmizernije u regionu?

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2024, 22:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
@ElPadrino: od kuda ti podatak da u Austriji majke ne rade drugu smjenu? Rade i treću.
Vrtici su ovdje jeftini, kako u kojoj pokrajini, zavisi koliko dijete boravi u vrtiću, kosta nekoh 50-80 € plus hrana koja dodje oko 2.5 € po danu i stvarno se obracunava samo za dane kada je sijete bilo u vrtiću.
U Beču npr. se placa samo hrana. A i privatni vrtici su dobro subvencionosani,nesto su skuplji,ali ne vise od 200 € mjesecno.
U Njemackoj je druga prica,od grada do grada je različito, negdje besplatno( npr. Berlin Düsseldorf) negdje zavisi od primanja roditelja i kosta od 0 do 700 €.

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2024, 22:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Ja ne znam u kome svijetu ljudi žive kad misle da je mjesečno za vrtić 450KM nerealna cijena..

U jednoj vrtićkoj grupi ima cca 30 djece x 450 KM.
Ti hoćeš da kažeš da 30 malenaca od npr. 3 godine pojede, popije, potroši papira za 23 dana u visini 13 500 KM?
Dodaj tu i dvije plate za dvije tete i ostale komunalne troškove.

Poslednji put menjao Macr0 dana 10 Okt 2024, 23:02, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2024, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Ak se ne varam bilo je neko ograničenje nekad, oko 25 djece je maksimalno.

Ne pojedu djeca 13.500, ali imaš i plate vaspitačica, čistačicu, rentu ako nije prostor od vrtića, struju, grijanje...
Neko nađe ekonomsku računicu ispod 400, neko iznad.

Otvoreno je tržište, nema ju samo jedan ili dva vrtića.

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2024, 23:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ozrenx je napisao:
Choban je napisao:
gsasa je napisao:
Ako n.p.r dvoje rade za minimalac, dvoje djece ide u vrtić, znači jedna plata mora ići samo na vrtić.

Isplati se čuvati vlastitu djecu kod kuće i još uzeti na čuvanje dvoje-troje djece iz komšiluka. I bićeš u plusu bukvalno.
Bez staža par godina, ali ipak bez nekog velikog stresa par godina.

Zanimljivo mi je ovo oko staza, u ovo danasnje vrijeme, na ove cijene zadnjih par god..znam masu ljudi koji bi se odrekli staza zarad vece zarade..tona neki mini poslica online, gde mozes talentom za nesto uzeti 1000eu i vise, ali jbg staz 0, ali bar zive i ne oskudijevaju..
I sad se postvlja pitanje, biti prijavljen na minimalac i da ti ide staz ili online raditii ali je u knjizici 0 staza

Ne govorim o online radu, već da neko ko ima sitnu djecu, a radi za minimalac napusti posao i čuva svoju djecu kod kuće i još uzme par djece iz komšiluka na čuvanje.
Ostaće mu više love na kraju mjeseca nego da radi za minimalac i po ovim cijenama pošalje djecu u privatni vrtić.

Poslednji put menjao Choban dana 10 Okt 2024, 23:07, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2024, 23:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Choban je napisao:
Ak se ne varam bilo je neko ograničenje nekad, oko 25 djece je maksimalno.

Ne pojedu djeca 13.500, ali imaš i plate vaspitačica, čistačicu, rentu ako nije prostor od vrtića, struju, grijanje...
Neko nađe ekonomsku računicu ispod 400, neko iznad.

Otvoreno je tržište, nema ju samo jedan ili dva vrtića.

To sve što si naveo pokrije jedna do dvije vrtićke grupe, od ostalih ide zarada.
300 KM max je sredina da svi budu zadovoljni. Ostalo je ekstra profit.

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2024, 23:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Okt 2005, 21:36
Privatni vrtići trebaju da posluju u sistemu javnih vrtića. Sad ću malo porediti babe i žabe, ali moram. Kao što n.p.r privatni gradski prevoznici u Beogradu posluju u okviru javnog preduzeća GSP, tako i naši vrtići trebaju biti u nekom sistemu, da imaju svi iste cijene i tu bi onda država mogla uticati. Za ove što kažu da je bolje zaraditi više a ne imati staž. Ne slažem se nikako sa njima. Bolje imati bilo kakav staž nego nikakav. Kada dođe vrijeme za penziju svaki dan staža je bitan. Znam ljude kojima je falilo po dan-dva staža da bi imali veću penziju. Pretpostavljam da će mnogi reći: "Ma kakva penzija. Ja je neću ni doživjeti." ili "Ma kakva penzija neće je ni biti kad ja budem trebao ići u penziju." Bolje imati bilo kakav staž pa kad te godine i bolešćure pritisnu da imaš bilo kakvu crkavicu. A oko prijavljivanja na minimalac... Ja bih to lako riješio. Ozvaničio bih realne plate koliko koje zanimanje ima i svako prijavljivanje mimo platnog razredaa žestoko kaznio. To bi bila zabrana rada na 5 godina, plus 100000 maraka kazne po radniku. Naš narod se najbolje opameti kad ga dobro lupiš po džepu.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 07:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

gsasa je napisao:
Privatni vrtići trebaju da posluju u sistemu javnih vrtića.

Odakle ti lova da svi sad pređu na budžet grada? Jer vrtići nisu na budžetu Srpske.
I ne možeš porediti GSP sa vrtićima.

I tržište će to regulisati, jer ne možeš dizati cijenu do neba svako malo, već do određenog limita, poslije će ljudi preći u druge vrtiće ili dati komšinicama da čuvaju. Ili prestati raditi i čuvati dok djeca ne porastu.

gsasa je napisao:
A oko prijavljivanja na minimalac... Ja bih to lako riješio. Ozvaničio bih realne plate koliko koje zanimanje ima i svako prijavljivanje mimo platnog razredaa žestoko kaznio. To bi bila zabrana rada na 5 godina, plus 100000 maraka kazne po radniku. Naš narod se najbolje opameti kad ga dobro lupiš po džepu.

Srećno sa tim.
Priča se godinama o tome i ništa.
Ne mogu se sindikati i poslodavci dogovoriti oko minimalca, a kamoli o tome.

Tržište to već reguliše, nema u svim branšama kadra, pa i u nekim firmama prijavljuju na realnu cijenu, a ne na minimalac.
Doduše, malo ko i prijavi na minimalac, obično dignu za 50-ak do 100 KM, da bi izbjegli da upadnu u statistiku i onda ostatak daju u koverti. Ako ima koverte.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 13:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Macr0 je napisao:

U jednoj vrtićkoj grupi ima cca 30 djece x 450 KM.
Ti hoćeš da kažeš da 30 malenaca od npr. 3 godine pojede, popije, potroši papira za 23 dana u visini 13 500 KM?
Dodaj tu i dvije plate za dvije tete i ostale komunalne troškove.

Hahaha jel ti glupo poslije kada pročitaš taj svoj post.

Evo sada ću ti ja napisati prostu računicu:

2 vaspitača/ce po grupi u dvije smjene (plata 1300KM + doprinosi 31%= 1700KM) = 3400KM
1 čistač/ca (plata 1000KM + doprinosu) = 1300KM
2 kuhara = 3400KM
Knjigovođa (to stvarno nemam pojma). Nek je 1000KM a moguće da je i više

UKUPNO 9100KM

AJMO DALJE: Cijena hrane, sanitarija, dozvola....gdje je ulog za opremu, prostor

Ako misliš da je bolje, budi frajer, otvori vrtić, sjedi kod kuće i pare će seme da skaču u džep hahaha

I zašto misliš da osoba koja se usudi da pokrene vlastiti biznis i to biznis koji je jebeno odgovoran kao što je vrtić, treba da ima mjesečnu zaradu od 1000KM. Za više para može da bude konobar.
(da se razumijemo, ne kažem da je loše biti konobar, ali nsimo svi dorasli svemu...očigledno)

P.S. Ove plate što sma naveo su sramotno male plate za vaspitače i sl

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 16:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Čovjek je napisao da se sa jednom grupom maltene pokriju osnovni troškovi, a ti si to sa svojom računicom potvrdio.
Zvjezdica je u prošloj godini imala preko 200k maraka dobiti. Toliko o isplativosti.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 16:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Maj 2020, 16:30
Koliko otprilike imaju djece u njihovih 5, 6 vrtića

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 17:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
_зока je napisao:
Čovjek je napisao da se sa jednom grupom maltene pokriju osnovni troškovi, a ti si to sa svojom računicom potvrdio.
Zvjezdica je u prošloj godini imala preko 200k maraka dobiti. Toliko o isplativosti.

Fin profit pod pretpostavkom da dio nije otišao na platu u koverti.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 17:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Maj 2020, 16:30

Sad sam pogledao i na sajtu piše 900 djece... Nešto mi je to puno... Ako je to tačan broj, onda je ovih 200.000 go kurac od dobiti..

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 17:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
_зока je napisao:

Ako sam dobro vidio na gmaps, ima 6 vrtića, to je mjesečni oko 3500KM po vrtiću

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40

Sad sam pogledao i na sajtu piše 900 djece... Nešto mi je to puno... Ako je to tačan broj, onda je ovih 200.000 go kurac od dobiti..

Izadje nesto preko 21KM po djetetu.

Ako zena koja privatno cuva kod kuce roditelja, 1 dijete, za 1000KM i nema nista troskova do mjesecne karte, ima cistu dobit za 1 dijete 950KM, normalno je da se dobit po djetetu, na kolicini smanjuje, nece po djetetu biti 950KM vec eto, 21KM al nece ni dzaba vala raditi. Privatni vrtic nije drzavna firma, nije neprofitna organizacija niti tu tete ili ta vlasnica rade zarad ciste ljubavi prema svom poslu vec za platu, za zaradu, za dobit.

I da, dobit nije na kraju ni 230k jer tu posle svega ima i 23.000 KM poreza na dobit. Plus ako radnice nisu prijavljene na punu platu, koverta se isplacuje iz dobiti vrv.

Trzista ima za jos 10 vrtica, niko ne brani da neko otvori privatni vrtic i naplacuje 220KM. Radice opet i Zvjezdica a i ovaj sto ce naplacivati 220KM.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 19:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jeste toliko djece, imaju više objekata po gradu.
I još ako isplaćuju na ruke dio iz dobiti, na kraju ostane još manje.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Blackrose je napisao:
Trzista ima za jos 10 vrtica, niko ne brani da neko otvori privatni vrtic i naplacuje 220KM. Radice opet i Zvjezdica a i ovaj sto ce naplacivati 220KM.

To je to.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Macr0 je napisao:
Cijene privatnih su otišle u nebo s jedne strane, s druge strane negdje sam pročitao da je ekonomska cijene državnih oko 600-700 KM, s tim što grad daje subvenciju pa to ispada ispod 200 KM na kraju.

E ovaj sam post trazila. Znaci neka je cijena drzavnog vrtica 600KM od cega grad subvencionise cak 2/3 zasto bi cijena privatnog bila manja? Pitam realno, ne sa staovista roditelja kome je to puno platiti. Da li je drzavni vrtic bolje opremljen od privatnog? Da li je hrana kvalitetnija? Da li tete vise rade sa njima?
Iz mog iskustva, roditelja cije je dijete islo i u drzavni i u privatni vrtic, bilo nam je bolje u privatnom. Tete su se vise trudile (i vlasnica), imali su raznorazne aktivnosti, sekcije...repete sto se tice hrane. Vrtic je radio od 6h do 22h. Znaci dvije smjene. Kad je klinka posla u skolu, iz vrtica su je vodili u skolu (bila ona neka glupava smjena od tipa 11 do 13-14h) i iz skole vracali u vrtic svojim prevozom.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 20:25 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
U julu prošle godine je projektovana ekonomska cijena državnik vrtića, na osnovu koje se planira budžet za ovu godinu, iznosila 502KM. Elem, guglajući sad o poskupljenjima vrtića naiđoh na dve oprečne informacije: prva da cijene rastu zbog, između ostalog, rasta minimalca i druga da vaspitači u vrtiću Zvjezdica imaju plate od 2000KM.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2024, 21:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Imaju kurac, prijavljene na 1000.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9588 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410 ... 480  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]