banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2500 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Zimske gume
PostPoslato: 03 Sep 2024, 07:17 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 21 Maj 2008, 14:24
Savjet za nekoga ko auto zimi slabo voza, ugovnom po gradu, radius 5 km ( a tako je i ljeti manje vise), kontao sam neke All Season (18ke ), obzirom kakva je “ zima “ kod nas ovde, cini mi se to dobar izbor..

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2024, 10:23 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Trebao si navesti dimenziju guma, jer ovako kad pogledaš bilo gdje imaš preko 200 guma All seasons koje se nude. Bidi malo precizniji daj tačnu dimenziju guma.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 20:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Ozrenx je napisao:
Savjet za nekoga ko auto zimi slabo voza, ugovnom po gradu, radius 5 km ( a tako je i ljeti manje vise), kontao sam neke All Season (18ke ), obzirom kakva je “ zima “ kod nas ovde, cini mi se to dobar izbor..
Ako zima bude kao prošla možeš vala i sa ljetnim i lancima u gepeku i da bude sve "po zakonu".
Ali ako padne preko pola metra snijega (a nije isključeno, palo je prije 12 godina pa može i sad) onda ti neće pomoći ni zimske ni 4x4 ni lanci dok se to ne očisti/otopi.
Naša klima je interesantna, kontinentalnog tipa, udaljena od mora planinama, pa može biti nula od zime a može i napadati snijeg koliko hoće (iako pada sve rjeđe, ali može teoretski).
Da smo u Portugalu pa da znamo da nema snijega osim neđe u planinama..
Samim tim ti niko ne može odgovoriti.. npr. ja sam 90% vremena prošle meteorološke zime vozio ljetne po gradu i pratio prognozu, a samo par sedmica sam vozio zimske (imam garažu i dizalicu i dupli set feluga/guma pa ih zamijenim po potrebi za 10 minuta).

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2024, 11:55 
Stara kuka
Stara kuka

Rider on the storm je napisao:
Ozrenx je napisao:
Ako zima bude kao prošla možeš vala i sa ljetnim i lancima u gepeku i da bude sve "po zakonu".
Ali ako padne preko pola metra snijega (a nije isključeno, palo je prije 12 godina pa može i sad) onda ti neće pomoći ni zimske ni 4x4 ni lanci dok se to ne očisti/otopi.
Naša klima je interesantna, kontinentalnog tipa, udaljena od mora planinama, pa može biti nula od zime a može i napadati snijeg koliko hoće (iako pada sve rjeđe, ali može teoretski).
Da smo u Portugalu pa da znamo da nema snijega osim neđe u planinama..
Samim tim ti niko ne može odgovoriti.. npr. ja sam 90% vremena prošle meteorološke zime vozio ljetne po gradu i pratio prognozu, a samo par sedmica sam vozio zimske (imam garažu i dizalicu i dupli set feluga/guma pa ih zamijenim po potrebi za 10 minuta).

Rider mislim da sam te pitao ali mi nisi odgovorio, na koliko si ostao bez "B" kategorije i zašto?

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2024, 17:35 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Ozrenx je napisao:

all season..

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2024, 11:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Mišljenja o novim gumama sa starijim DOT-om? Mislim na konkretna iskustva, jel kupovao neko? Znam one neke teorije da može guma više od 5 godina, ako se pravilno skladišti, bla bla.
Recimo nova (sa novim DOT-om) Sava Eskimo HP2 je skuplja od Fulde Kristal Control HP2 sa starim DOT-om iz 2021. Ne mogu se sad sjetiti, ali čini mi se da je ta Fulda bolja bila na testovima (nekad daavno kad sam gledao), a razlika je oko 100KM, u korist Fulde.

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2024, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Vidi, ljudi voze na gumama iz 2021. pa sto bi smetalo ako su i stajale nekoristene. Nisu se na suncu pržile.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2024, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka

Megabyte je napisao:
Mišljenja o novim gumama sa starijim DOT-om? Mislim na konkretna iskustva, jel kupovao neko? Znam one neke teorije da može guma više od 5 godina, ako se pravilno skladišti, bla bla.
Recimo nova (sa novim DOT-om) Sava Eskimo HP2 je skuplja od Fulde Kristal Control HP2 sa starim DOT-om iz 2021. Ne mogu se sad sjetiti, ali čini mi se da je ta Fulda bolja bila na testovima (nekad daavno kad sam gledao), a razlika je oko 100KM, u korist Fulde.

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Kad smo kod Fulde:
viewtopic.php?f=32&t=69278&hilit=test+zimskih

Kod mene su i dalje fuldine zimske i upravo ih spremam za 4 zimsku sezonu.
A prethodne zimske su izgurale 7 zima i danas se vozaju na prometalu na selu.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2024, 07:09 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 21 Maj 2008, 14:24
Ozrenx je napisao:

Da probudim ovo i budem malo precizniji, 225/40 18, guma i proizvodjaca ima more koliko vidim, a nemam iskustva sa MS gumama, sta mi savjetujete..mozda dole u Merkuru imam i nekog popusta

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2024, 12:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
motozeljo je napisao:
Stavi ti to na papir. Ako je jedan set, a kolega u prethodnom postu kaže da je za godinu i po prošao 30000KM. znači za dve godine će preći oko 40000KM. Mislim da nakon toliko pređenih KM te gume nemaju zadovoljavajuće (barem pristojne) performanse, i da je to granica kad ih treba mijenjati.

Sa dva seta na kraju druge godine, ako uzmemo u obzir pređenu kilometražu od oko 20000km godišnje, ljetne će gume imati oko 30000km a zimske oko 10000km. Znači da ćeš ljetne voziti barem tri ljeta i mijenjati a zimske će izdržati (po pređenoj kilometraži 8 godina), mada sam pristalica da se mijenjaju ranije.

Michelin crossklimate koštaju oko 330 do 380 km, a zlatna sredina ljetnih Toyo proxes se kreću oko 250km a zimske zlatna sredina Pirelli ili Toyo ili Dunlop su oko 300km. Govorim o predmetnoj dimenziji 235/55/R19 SUV.

Znači da ćeš sa All season gumama trošak guma svake treće godine biti 1320km, sa ljetnim svake četvrte trošak guma je 1000km, a zimske svake osme godine (smatram da je to predug period) 1200km.

@motozeljo
Mala ispravka, za 2 godine ću preći ~60 000km. Recimo 70% je autoput, relacija Berlin - BL.Proljeće, ljeto, jesen i zima. Nek one meni izguraju 2-3 godine ja sam prezadovoljan. Iskreno. Ovo mi je prvi put da ih koristim.
Navodno je garancija do 60,000milja (što je oko 96,000km), sve što izvučem +75 000km... extra!!!
Znatno su tiše od prethodnih zimskih koje sam dobio uz auto.

Za kolege forumaše...
Gume i kočnice se ne kupuju zbog dugotrajnosti nego sigurnosti.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2024, 17:04 
Stara kuka
Stara kuka

Kako god ..... moje je mišljenje da nema tih guma koje će izdurati preko 50k a da se to ne osjeti na performansama (pa makar to bio prosječan vozač) stoga isprobaj pa nam javi. I dalje smatram da su all seasons gume kompromis gdje niti imaš zimske a ni ljetne gume. Jedno je predviđeni rok trajanja i laboratorijski utvrđena pređena kilometraža a to je nešto sasvim drugo u stvarnom životu, lažu za prosječnu potrošnju a da neće lagati za moguću pređenu kilometražu.Prijavi nam svoja iskustva. Sretno.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2024, 17:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Na autu su trenutno ljetne 255/45/R20 .. šta preporučujete:

a) Zimske gume
b) Feluge (R18/9) + zimske gume

Ja lično više naginjem ka opciji b, ali se onda postavlja pitanje gdje tražiti feluge?
Ne jebata mi se da idem preko granice.

Hvala.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2024, 17:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Pik majka, pretraga i lagano...

https://olx.ba/artikal/64076420

Npr.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2024, 17:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Jesu i grdne jebo ih otac :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2024, 20:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:

a) Zimske gume

Ja lično više naginjem ka opciji b, ali se onda postavlja pitanje gdje tražiti feluge?

Hvala.
Kolega ima nekog u italiji, nasao mu polovne originalne feluge sa gumama za 350 eura, isto Stelvio. Nisam 100% siguran u cijenu, ali nisam daleko. Neki kamiondzija mu sve to dovezao bez problema, uz naknadu. Pa sad, ako imas nekog uItaliju...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2024, 21:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
V@nja je napisao:

a) Zimske gume

Ej sirotnjo....
Budi hadžija pa izvali za 20-tke, nemoj se sramotit

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2024, 21:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Ima i ovdje, ne baš tako jeftino ali za 500-600€ komotno.
Ne, nemam čime da dovezen :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2024, 23:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Joj jeste i vi... Prvi kolega ili poznanik koji ima Timocom i da se uhvati prevoz ( kamion) sa tim. Makar danas ima po čitavoj Evropi. A sad gdje će fele naći, to je druga stvar. Najbolje tamo gdje ih najviše ima, ITA?

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2024, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka

V@nja je napisao:

a) Zimske gume

Hvala.

b)
olx

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2024, 17:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma zeznuto je naci pravu dimenziju kod nas, ako nije 5x112

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2500 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]