banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Maj 2025, 09:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 647 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jul 2024, 22:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 22:37
bogata_sirotinja je napisao:
Forumaši, može li mala pomoć?
U situaciji sam da prvi put koristim gradski prevoz. Koliko sam skontao, ganjam liniju 17A Pavlović tours-a koja vozi na relaciji Starčevica - Nova bolnica tj. Paprikovac.
Nije mi jasno samo, koja je ruta tog autobusa tj. koja mu je početna stanica na Starčevici?
Majka mu stara, zar nisu mogli ta stajališta nekako označiti i riješiti to, da putnici znaju kuda linija ide?
Zna li neko koja je ruta ove linije i odakle ide sa Starčevice?

Po redu vožnje, upratio sam da 17-ka ide na relaciji Obilićevo-Paprikovac ali i za to ne mogu naći info o ruti koju ova linija pokriva?
Hvala

17A je nekada ranije kretala od Neskovic pumpe u podnozju Starcevice do restorana Vidik na Paprikovcu ali to je bilo prije cca 15 godina kad sam se vozio :lol: Ne znam da li se promijenila pocetna stanica.

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2024, 14:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Avg 2020, 15:58
Koja linija ide Borik - Zoki komerc i vrijeme kod Zokija za nazad!?

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2024, 11:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Dok sam putovao busom takve linije nijie bilo. Moraš presjesti. 13ka je išla u Budžak, a 14ka i 17ka po Boriku.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 12:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Okt 2005, 21:36
Šta mislite da li bi bila rentabilna neka linija koja bi povezivala Kampus i centar grada? Ima dvadesetka ali ona ide baš rijetko i nije redovna. Zato i nema putnika.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 13:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Kao sto je neko pisao, vecina ovih linija su stare i mnoge od njih nemaju smisla. Vecinu linija bi trebalo promjeniti/prilagoditi, ali sa obzirom da se u gradskom prevozu ne zna ko pije, a ko placa, to se nece desiti.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 13:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Ne samo da treba razmisliti o linijama, već i o mogućnostima za presjedanje. To je u BL izuzetno zapostavljeno...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 14:20 
Veteran
Veteran

Takođe i mislim da bi za neke linije bilo dobro razmisliti o uvođenju manjih autobusa a pogušćati polaske. U svakom slučaju gradski prevoz nam je katastrofa.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 14:21 
Veteran
Veteran

https://www.glassrpske.com/cir/komentar ... som/540475

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 18:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Naš javni gradski prevoz je katastrofalan u svakom smislu.
Ali i saobraćaj je katastrofalan.
Auti su svima dostupni, ljudi su razmaženi, svako ima svoj lični auto sa pet sjedišta koji u 95% slučajeva koristi da sebe dovuče do posla/prodavnice, čak i kad vozi manje od jednog kilometra.
Nekada se pješačilo, koristili se autobusi, vozovi, bicikli ("plamene zore bude me iz sna, fabrička jutra, dim iz dimnjaka, drugovi moji, radni, veseli, bicikle voze, ponositi svi").
Da ne bude da pametujem kao neki matorac, i ja sam takav, ali otkako imam zabranu B kategorije, vozim se svuda motorom, i po kiši, i po mraku, opet je i to bolje nego pješke.
Ali poenta je da smo svi razmaženi kao društvo, vruće je, daj klimu, dosadno je, daj telefonić da se bulji uprazno, daj auto da smjestim dupe i odvezem se, neću da hodam.
A kako u BG npr. tramvaje i autobuse i trolejbuse koriste i stari i mladi, i bogati i siromašni, karte su jeftinije, ali je možda i organizacija bolja?
Definitivno treba nešto popraviti, ali previše je auta, previše je lijenih ljudi, do infrastrukture je ali je i do nas.
Evo još primjera: znate kako se u Holandiji masovno koriste bicikli (jbg, ravno im je) ali npr. Finska u gradu Oulu ima dobar procenat saobraćaja biciklom čak i zimi po snijegu.
Zašto? Zato što su normalni, kratko rečeno. Detalji ovdje. Ovo vrijedi pogledati da vidite koliki smo kompleksaši i zašto je Finska tamo gdje jeste, a mi na dnu bureta.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 18:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jbg kad je BG iza gradskog prevoza i tamo je dnevna karta tipa dvije-tri marke, ne sjecam se tacno i mozes je smsom uzeti. A nas grad gleda kako da uglavi jos koju zgradu u centar.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Nakon 20+ godina sam ponovo sjeo na bicikl i mogu vam reci da sam se preporodio. Nisam ni prije nesto puno koristio auto (uglavnom neke kratke dionice,dok sam.na posao idem pjeske).Medjutim, bicikl sam uzeo onda kad je kcerkica trebala krenuti u vrtic i tu sam odusevio.Nema.sanse da bih autom mogao ni blizu efikasno obaviti tu relaciju kuca-vrtic-posao-vrtic-kuca. Pored toga,biciklom sam zamjenio i te neke krace destinacije za koje sam koristio auto.Sve obavim neuporedivo brze i lakse (sa manje stresa) nego kad koristim auto. Cak se vise i ne tripam da ce me murija zaustaviti kad sa nekim popijem 2-3 piva.

Prosto me sad strah kad se vrijeme pogorsa kako cu sve ovo obavljati autom.Tj nikako, vec osmisljavam neku kombinaciju da do vrtica odem autom,pa odatle pjeske na posao.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 19:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2017, 20:56
Zanimljiva je struktura ljudi koji koriste gradski prevoz u Banjaluci.
95% su to srednjoškolci, penzioneri i žene.

Muškarac od 30, 40, 50 godina da ide busom na posao? To je na nivou statističke greške, obratite pažnju nekad kad prolazite pored autobuskih stanica.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zerocool je napisao:
Jbg kad je BG iza gradskog prevoza i tamo je dnevna karta tipa dvije-tri marke, ne sjecam se tacno i mozes je smsom uzeti. A nas grad gleda kako da uglavi jos koju zgradu u centar.
Ne gotivim BG iz hiljadu razloga, ali su za nas Pensilvanija, karta im je 50 dinara, važi valjda za 90 minuta presjedanja, to je manje od marke i možeš koristiti sve vidove transporta.
Ma.. ne možemo se porediti sa njima ni u kojem aspektu, zdravstvo, školstvo, nauka, država i da ne idem dalje sad.

wizzy_bl je napisao:
Nakon 20+ godina sam ponovo sjeo na bicikl
Svaka čas' za sve napisano, e sad kad bi 20 hiljada ljudi isto uradilo onda bi se sve promijenilo i napravile bi se biciklističke staze itd.
Znaš kako Švabe kažu - nema lošeg vremena, samo loša odjeća.
Eto i ja sam na dva točka pa fino uzmem vodonepropusnu odjeću i vozim i po kiši.
Bicikl bih vozio da nisam na brdskim dijelovima BL (Lauš i još uzbrdo).. ali bar dosta pješačim!

Моријентес je napisao:
Muškarac od 30, 40, 50 godina da ide busom na posao? To je na nivou statističke greške, obratite pažnju nekad kad prolazite pored autobuskih stanica.
Da.. kod nas je to kao sramota, samo te kategorije koje si naveo koriste autobus.. čim ono napuni 20 godina i nešto zaradi odmah uzme sebi auto i vozika svoje dupe okolo.
Svima su dostupni automobili.. adekvatan polovan gradski autić B kategorije je jeftiniji od najskupljeg Ajfonića 15 Pro Max i šta dalje reći, a što je najgore novi klinci hoće i autić i jebeni Ajfonić.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 19:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma da. Ja nisam u BG koristio gradski prevoz sto godina i sad kad sam bio na Ramstajnu jesam i bas se pozitivno iznenadio, svaka im cast.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 19:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Bicikli? Gdje su parkinzi i staze...

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 19:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Biće ako 20 hiljada ljudi kupe bicikl (odnosno biciklu ili bicikli, kako iz nekog razloga kažu širom Srbije - mahom Vojvodine) i ostave aute.
Ali pošto se to neće desiti onda neće biti ni staza, zašto da prave staze za 100 biciklista kada ima 100 hiljada automobilista?

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 19:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Megabyte je napisao:
Bicikli? Gdje su parkinzi i staze...

Iz mog kratkog iskustva, gdje vozim relaciju Borik-Mejdan-Centar-Malta moze se nekako kretati.Ima staza, a gdje i nema idem ulicom.Ono sto sam primjetio jeste da su biciklisticke staze ocajne (uglavnom je proble korijenje drveca).

Za parking nisam nesto upratio kao problem. Na poslu zavezem uz neku ogradu, na drugim lokacijama kad nema ograde zavezem tocak za ram i to je to.Nema tu neke sigurnosti od kradje, ali pisaj ga..necu da se opterecujem.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 19:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Rider on the storm je napisao:
Biće ako 20 hiljada ljudi kupe bicikl (odnosno biciklu ili bicikli, kako iz nekog razloga kažu širom Srbije - mahom Vojvodine) i ostave aute.
Ali pošto se to neće desiti onda neće biti ni staza, zašto da prave staze za 100 biciklista kada ima 100 hiljada automobilista?
Od nekud mora da se krene. Treba da se omogući alternativa, pa ćeš onda vidjeti neke rezultate.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 20:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Nekad radije vozim cestom, nego biciklističkom. Kako Wizzy reče, na nekim mjestima je korijenje baš problem, pogotovo ako imaš tanke gume kao ja..

Sve u svemu, ja sam relativno zadovoljan našim gradom po pitanju bicikla. Veći dio srednje škole sam išao biciklom i nije bilo problema. Da me neko ne shvati pogrešno, saobraćajna infrastruktura za bicikle u gradu je minimalna, tu ima beskonačno prostora na gore.

Samo ako boga znate, nemojte praviti one stilske parkinge za bicikla, jer su em smiješni, em nepraktični. Pravite obične, sa manje materijala, ali kvalitetnije i brojnije.

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2024, 20:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Megabyte je napisao:
Od nekud mora da se krene. Treba da se omogući alternativa, pa ćeš onda vidjeti neke rezultate.
To jes' tačno.
Biće.. nekad će biti, a možda i nikad.

Castra je napisao:
Nekad radije vozim cestom, nego biciklističkom.
Jedan apel za sve bicikliste: obavezno nešto reflektujuće/svjetlo-odbojno ili neka vrsta svjetla/treptača.
Puno biciklista je nastradalo jer nisu bili osvijetljeni a ulice tu i tamo znaju biti dosta tamne.
Ja na motoru furam drečavu žuto-zelenu kacigu i jarko crvenu Alfa Romeo jaknu (da, može trolovanje).
A noću onu žutu jaknu sa svjetlo-odbojnim prugama.. it makes a difference.

Slika

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 647 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]