banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Maj 2025, 19:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 733 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 37  Sledeća

Ko će biti izabran za Gradonačelnika na izborima 2024.?
Jelena Trivić (Narodni front) 36%  36%  [ 16 ]
Davor Dragičević (nezavisni kandidat) 0%  0%  [ 0 ]
Draško Stanivuković (PDP) 40%  40%  [ 18 ]
Nikola Šobot (SNSD) 24%  24%  [ 11 ]
Ukupno glasova : 45
Autoru Poruka
 Tema posta: Lokalni izbori 2024.
PostPoslato: 06 Sep 2024, 09:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Kampanja je počela jutros, a tema "Moj grad kritike i pohvale" se već odavno pretvorila u diskusiju o tome ko će pobijediti u trci za gradonačelnika/cu Banjaluke, pa predlažem da diskusiju nastavimo ovdje.

S obzirom da nemam mogućnost postatvljanja ankete, ne vidim je u opcijama za pokretanje teme, molim moderatore da, ako može, postave ovdje anketu za gradonačelnika Banjaluke sa imenima sva četiri kandidata, jer smo prošli put pogodili ko će uzeti izbore.
Ili pokrenu novu temu sa anketom.

I ovaj put će biti interesantni izbori i za skupštinu Grada Banjaluka, a o kakvoj se trci radi najbolje govori i to da su na listama i neka poznata imena, poput funkcionera, ministara, poslanika, direktora... od kojih će mnogi vratiti mandat ako ga dobiju.

Zanimljivo će biti i u drugim gradovima i opštinama, jer forum prate i ljudi koji nisu iz Bnajaluke.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 09:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Meni to licno ide na neku stvar ,svi ti koji izadju na izbore a zna se da ce vratiti mandat.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U jednu ruku prevara, jer će se odreći mandata i ostaće neki sa manjim brojem glasova, što će još više derogirati skupštinu Grada koja je u ovom aktuelnom sazivu, koji ističe za mjesec dana, po mišljenju mnogih - najgora do sada.
Ove godine ima mnogo takvih koji će se odreći mandata ako prođu na odborničkim listama za Banjaluku. Trka za Skupštinu grada postala kao za parlament.

Od Stevandića, koji je predsjednik NSRS i predvodi listu US, preko predsjednika partija koji su poslanici na raznim nivoima, poput Borenovića iz PDP-a (poslanik u PSBiH), Selaka iz SPS-a (NSRS)... do poslanika poput Đajića koji je nosilac liste SNSD-a (koji se jedini može odreći poslančke klupe i uzeti stolicu u gradskom parlamentu, ako Stanivuković obnovi mandat, znajući za rivalitet između njih dvojice), ministara (Šeranić iz SNSD, Amidžić is SNSD-a), direktora i funkcionera...

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 09:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Odborničke liste za Skupštinu grada Banja Luka pune imena lidera partija i funkcionera

Odborničke liste najvećih političkih partija za predstojeće lokalne izbore u Banjoj Luci su, po ocjeni stručnjaka, funkcionerske i predstavljaju svjesnu obmanu birača.

Partija demokratskog progresa (PDP), iz čijih redova je aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković, za nosioca liste u Banjoj Luci stavila je samog lidera stranke Branislava Borenovića. Na listi je nekoliko prepoznatljivih poslanika PDP-a u NSRS, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi, te brojni savjetnici Stanivukovića i gradski menadžer.

Nosilac odborničke liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke koja ima najveći broj odbornika u Skupštini grada (11), jeste Vlado Đajić, koji je v.d. direktora UKC RS, narodni poslanik i predsjednik Gradskog odbora SNSD. Na listi su ministar finansija u Vijeću ministara BiH Srđan Amidžić, ministar zdravlja RS Alen Šeranić, bivši ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, te predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković.

Predsjednik Narodne skupštine RS i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da će biti nosilac odborničke liste u Banjoj Luci.

Prvi na listi DEMOS je generalni sekretar NSRS Boran Bosančić, a i ova stranka ima funkcionere u svojim redovima.

- To je jedna vrsta, rekla bih, borbe na život i smrt. Ali, između redova možemo isčitati da se radi o svojevrsnom ponižavanju građana, jer se iza toga krije vrlo svjesna obmana političih aktera. Znači, logično je i niko ne očekuje da će neko svoj poslanički mandat zamijenti odborničkim, da će neko ministarsku fotelju zamijeniti mjestom odbornika u Gradskoj skupštini - ocjenjuje za Fenu politička analitičarka Tanja Topić.

Političke partije, kako kaže, svjesno idu sa namjerom i procjenom da na listu stave, uslovno rečeno, najjača imena kako bi privukli glasače, a pri tome znaju da birače svjesno lažu i ombanjuju i da građani ne glasaju za te kandidate već će na njihovo mjesto doći neko drugi ko nije dobio tu vrstu povjerenja.

- To nisu zvučna imena i stranke su procijenile da pravi kandidati ne mogu da povuku glasove. Zato stavljaju one koje su prepoznatljivi među građanima, koji se pojavljuju, koji su vidljivi u medijima - ističe Topić.

To je, kako dodaje, jedan privid, jer se radi o lokalnim izborima na kojima u kampanji treba da se ističu teme koje se tiču lokalne sredine, izgradnje trotoara, kanalizacije, vodovodne mreže i slično.

- Naprotiv, na samim listama potenciraju jedan viši nacionalni interes ili nešto potpuno drugačije nego što znači život u lokalnoj zajednici - dodaje ona.

Po njenom mišljenju, dio građana je svjestan da funkcioneri, poslanici, te ministri neće preuzeti odborničke mandate, ali da veći dio građana nije svjestan toga i slijepo vjeruju u ono što im političke partije ponude.

Aleksandar Jokić, advokat iz Banja Luke, za Fenu kaže da kandidatske odborničke liste sa imenima funkcionera predstavljaju najveću prevaru birača i pita se kako je moguće da je još dozvoljena.

- To se može riješiti jednom odredbom u zakonu. Po sili zakona da prestane raniji mandat ako dobiješ novi. Novog mandata se možeš odreći, ali ostaješ bez ijednog jer raniji ne možeš vratiti - predlaže Jokić.

Ako se isključe ljudi sa lista koji neće prihvatiti mandat, kako kaže, pitanje je ko će da glasa za kandidate.

https://www.bhrt.ba/odborni%C4%8Dke-lis ... unkcionera

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 10:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Al kakve veze ima Ljubo Ninkovic sa ovom pricom?Joj novinara i budala...tu sam prestao citati.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 10:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Izvor: Fena

Novinska agencija Federacije, izgleda da ne znaju šta je šta u Srpskoj :)

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 10:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Sve u svemu, kao sto napisah i na onoj temi. Ovo ce biti zanimljivi izbori, raja u gradu je 50:50, ima dosta njih koji cak i nece da izadju na izbore.
Konkretno, ja mislim da ce Sobot odnijeti pobjedu sa nekom minimalnom razlikom. Bice tijesno

Elem, pocela je kampanja jutros, vec se oglasavaju svi, samo Draleta nema. Ne mogu vjerovati da kasni vec

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nego, gledam na izbori.ba ove kadidatske liste za BL.

Pomenuh gore neke poput Borenovića, koji je nosilac liste PDP-a, a sada vidjeh da je odmah iza njega troje poslanika iz NSRS - Savić-Banjac, Drinić, Vukomanović.
Znači, odreći će se mandata ako prođu svo četvoro, prva četiri kandidata sa liste te stranke (!)

Od poslanika iz NSRS, uz one koje nabrojah u prethodnim upisima, još Savanović (iz Vukanovićeve Liste za pravdu i red), Velibor Stanić (Đokićevi socijalisti), koji vode liste, pa onda Grbić (SDP) koji se "sakrio" na listi te stranke... pa onda Boran Bosančić (Čubrin DEMOS) koji je sekretar NSRS... Već pomenuh poslanike i ministre iz SNSD-a, a tu su i oni iz zdravstvenog sektora, poput Talića koji je na čelu Zotovića (SNSD), Nevene Todorović iz Doma zdravlja (SNSD) do bivšeg ministra Lukača...

Poslednji put menjao Choban dana 06 Sep 2024, 10:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 10:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

supersonic je napisao:
Elem, pocela je kampanja jutros, vec se oglasavaju svi, samo Draleta nema. Ne mogu vjerovati da kasni vec

Kako kasni, pa on se odavno počeo oglašavati... preuranjenom kampanjom - otvaranje šetališta uz koncert, pa onda koncerti proteklog vikenda...

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka

Choban je napisao:
supersonic je napisao:

Kako kasni, pa on se odavno počeo oglašavati... preuranjenom kampanjom - otvaranje šetališta uz koncert, pa onda koncerti proteklog vikenda...

Mislio sam na prvi plakat zaljepljeni/sliku na insta. Iskoci mi sad, ko da me cuo. Znaci pocelo je zvanicno.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 10:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

supersonic je napisao:
Iskoci mi sad, ko da me cuo.

Prate tvoje upise, ja bih se zabrinuo na tvom mjestu.

Uglavnom većina kreće do podneva ili oko podne.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 10:43 
Stara kuka
Stara kuka

Choban je napisao:
Nego, gledam na izbori.ba ove kadidatske liste za BL.

Pomenuh gore neke poput Borenovića, koji je nosilac liste PDP-a, a sada vidjeh da je odmah iza njega troje poslanika iz NSRS - Savić-Banjac, Drinić, Vukomanović.
Znači, odreći će se mandata ako prođu svo četvoro, prva četiri kandidata sa liste te stranke (!)

Od poslanika iz NSRS, uz one koje nabrojah u prethodnim upisima, još Savanović (iz Vukanovićeve Liste za pravdu i red), Velibor Stanić (Đokićevi socijalisti), koji vode liste, pa onda Grbić (SDP) koji se "sakrio" na listi te stranke... pa onda Boran Bosančić (Čubrin DEMOS) koji je sekretar NSRS... Već pomenuh poslanike i ministre iz SNSD-a, a tu su i oni iz zdravstvenog sektora, poput Talića koji je na čelu Zotovića (SNSD), Nevene Todorović iz Doma zdravlja (SNSD) do bivšeg ministra Lukača...

Na kojoj strani si nasao liste za BL ?

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 10:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

https://www.izbori.ba/Documents/izbori_ ... 24.pdf?v=2

Pa skrolao do BL.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sto se tice pozicije gradonacelnika BL, misljenja sam da je Drale napravio vise stete nego koristi (znaci ne tvrdim da sve sto je uradio da nista ne valja) i da je to razlog zasto bi nam svima bilo bolje da pobjedi Sobot. Trivicku ne racunam kao ozbiljnu opciju za gradonacelnika jer stvarno ne mogu skontanti neki razlog zasto bi bilo ko glasao za nju (Sobot je u slicnoj poziciji,ali ima stranku iza sebe,ova to nema) ....niti sam misljenja da bi bilo sta popravila.

Sto se skustine tice, tu ce biti vec veca igranka.Prvo sto bih uradio jeste povecao prag cenzusa, jer je maea ovih malih steanaka koje okupljalju neke liste,pa ti sa liste smaraju familiju,prijatelje...jer svi bar imaju neke teoretske sanse.A generalno da neko takav i prodje,sta ce napraviti...nista.Ocigledan primjer je Sasa Lazic koji stvarno radi posao od srca i onako kako on misli da teeba.Sta moze napravtii u konacnici,pq nista...Ako neko voli takvim dati glas, izdvojio bih pored Mede i Hansa na listi Radojcica.

Dobra je i ova promejna sto nema vise glasanja za hrpu ljudi unutar iste sreanke, vec max 3.Na taj nacin se otezava grupisanje samih kandidata.

SNSD je napravio listu kakvu je napravio, jq sam misljenja da je to moglo biti bolje, ali sta je tu je.Od SNSD liste (ako iskljucimo ove sto necw preuzeti funkciju) bih izdvojii Pecanca i Ljubu Ninkovica (sa kojima sam imao vise nego krektnu saradnju u vezi nasih problema u naselju).Ostale nesto i ne poznajem pa ne mogu nista previse ni govoriti.

Socijaliste imaju isto zanimljivog kandidata a to je Nikola Vukcevic.

Pored Radojcica na listi sam upratio i vec pomenutog Hansa.

A ovo ostalo....DNS,DEMOS,US...tu stvarno nikoga ne poznajem.PDP je pogurao sve one iretiantne ljude koje je mogao...tako da nisam ni imao snage procitati listu.Znam da nema samo jednog covjeka koji zasluzuje biti a to je Milko Grmusa.

Uglavnom, glasajte pametno i morate znati da cete sigurno pogrijesiti.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 14:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja sam već glasao kampanja me ne zanima doći će putem pošte.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 14:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
wizzy_bl je napisao:

Dobra je i ova promejna sto nema vise glasanja za hrpu ljudi unutar iste sreanke, vec max 3.Na taj nacin se otezava grupisanje samih kandidata.

Ne razumijem ovo.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Npr. imas SNSD listu sa 25 imena kandidata.Ranije si mogao zaokruziti sve njih pojedinacno i pored glasa za stranku, svako dobija glas za sebe, pa nakon cini mi se 10% se "otkljuca" i moze se kretati gore na listi, te preskakati bolje pozicionirane.To je dovodilo do roga da se njih 5_6 dogovoro da zajedno vode kampanju i svojim glasacim daju svih 5_6 imena.

Sad je to ovaj turista ukinuo i sad je max moguce zaokruziti 3 imena unutar iste partije

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 15:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2010, 18:57
Ne znam ko normalan moze glasati za SNSD kad su se ljudi doslovno trudili da na svaki moguci nacin blokiraju razvoj grada zbog poraza na prethodnim izborima. Blokiranje rada gradske skupstine, sakacenje budzeta grada i one inicijative da ustanovama koje nemaju veze sa gradom tipa UKC grad isplacuje bonuse za radnike je van svake pameti i cisti bezobrazluk.

Sa druge strane Drasko je za ovaj jedan mandat uradio sasvim dobar posao i definitivno zasluzuje jos jedan mandat. Besplatne knjige za skolarce, prevoz za panzionere, placevi za mlade, rjeseno pitanje hotela Palas, parkovi sredjeni, obala Vrbasa, saobracajnice cak i neki oronuli objekti po gradu popravljeni... djavolu malo bilo...

Vratiti SNSD na vlast sa Sobotom koji nece biti nista drugo nego potpisivac onog sto mu iz stranke narede bi bilo preci sa konja na magarca.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 15:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Smanji malo entuzijazam, kakvi placevi i bakraci… Palas je sredjeno sta? Iskopana rupa?

Drasko nije napravio nista spektakularno, vise od pola udeja je pokrao od Tadica, tako da… Nije nikakav mesija u pitanju.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2024, 15:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za knjige ne mogu nista lose reci,kao i neko uredjenje Vrbasa,ili pokoji park....tu nemam nekih zamjerki,ali to mi je nedovoljno da bih mogao reci dobar je mali.

Ono sto nije uradio jeste rjesavanje infrastrukture, pitanje saobracaja, nije prestao ni pisati se po gradjanima te usvajati razne izmijene regulacionih planova (ok...Skupstina glasa, ali njegovo odjeljenje to moze sve filtrirati i glupe ideje proglasiti da nisu u skladu sa strukom).

Npr. od proslih izbora nisam cuo nista o kolektoru...a tad je to obecavao i sakom i kapom.

Po meni je minus i ona besplatna legalizacija, kao i prikljucak za vodu...tu se popisao po svim onima koji su to regularno platili.Nista nije uradio po problemu vrtica osim bildanja subvencija gdje pravis ogroman trosak, a ne rijesavas dugorocno problem.Gdje je gradnja novih vrtica, skola (sve sto je napravljeno su stari projekti)

Meni je glavna zamjerka to sto je nedostatak ozbiljnih i dugorocnih ideja sa grad.Sve se svodi na neku sminku i sto je odmah vidljivo...za razliku od Igora sto je ima ideju i za problem grijanja i istocnog tranzita i krenuo sa kruznim tokovima, pokusao dobiti onaj neki status Grad kulture (sta vec),itd...
Na kraju krajeva....velika zamjerka jeste i to sto su mu prvi saradnici bas losi, sta ti mozea pametno ocekivati od takvih likova?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 733 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]