banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Maj 2025, 14:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 129, 130, 131, 132, 133, 134  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Maj 2024, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Ти људи које знам, а који су или рођени тамо, или релативно скоро отишли да раде с планом да повуку и породицу, па одустали (а све их је више) махом одустају зато што не желе да одгајају дјецу у условима гдје се у вртићима врши сексуална пропаганда. Једноставно не желе да им дјеца тамо расту. Није то више она Њемачка у којој су рођени, према њиховим сопственим ријечима, па на то све ови скорашњи проблеми, мигранти, Украјинци...
Што се медицинских радника тиче, недостаје их ужасно пуно. Родица са малигним обољењем седмицама била једва обилажена, због недостатка сестара, ми се запрепастили кад смо чули, много омршавила само на рачун тога... звучи надреално, али је тако.

mirdza je napisao:
Zašto nemaju? A zašto bi neko studirao šest godina i kasnije išao na specijalizaciju još četiri ako može sasvim dobro da živi i nakon srednje škole, a pogotovo nakon zanata. Ljudi su u globalu konformisti, ne samo na (trulom) zapadu.

Па да. Још давно ми је рођак рекао "Нијемци више неће да буду инжењери, сад хоће да буду менаџери". А данас вјероватно ни то више, већ добро плаћен занат и уживање. Е, па, онда ће други да ти прави државу, само по својој мјери... Док у Америци нпр. све мање мушкараца уписује факултете, а све више иде на занат, мада је ту сигурно упетљана и њихова "родна" политика којом гурају жене и црнце што је више могуће.
Дигресија - MIT постао први елитни универзитет који је одбацио обавезу на те глупости. Вјероватно су врло пластично схватили да та идеолошка усиљавања неминовно воде паду квалитета... https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... ement.html
А што тиче државе која "води бригу о свему", и то води у конформизам, који знамо како завршава... са "елитом" Шојића, и оних много мање симпатичних... Држава треба омогућити способним људима да развијају друштво и да ту буде апарат подршке и корекције, а не да усиљује развој директивама па онда послушни медиокритети доводе до пропадања, прије или касније...

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 15:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Jos nisam cuo da se neko vratio na babinu rodnu grudu iznad a da se rodio gore.
Price, ambicije, pa i logika su jedno, a zene su nesto sasvim drugo.

Izuzetci su toliko rijetki i uglavnom povezani sa kriminalom ;)

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 15:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
Nekako Brle kroz istoriju je bilo što je neka civilizacija snažnija to zida hramove i monumentalne spomenike, a kod nas je obrnuto zidamo crkve bez ikakve svjetle budućnosti.

File i svijetla buducnost!!

Ne brini File tebi crkva garantuje svijetlu buducnost to te ceka gore sigurno ali sadasnjost je problem. Za tvoju i moju sadasnjost to vec nije toliko do nje. Staces takva joj je uloga.
Ozbiljno.
Nema je nista protiv hramova ali zadji po nasim selima po grobljima. U selu crkva da stanes i da se divis pare su tu silne ali a u kavom su stanju groblja i nasto ona lice?

I seoska groblja su sve vise i vise pod konac i uredna. Ali zato smo sela zapustili. Ja prvi :)

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 16:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Zapad polako ekonomski tone mislim da je ovo opce prihvaceno i evidentno. Zivot tamo nije vise kao sto je bio prije 30 - 40 pa ni prije 10 godina.
Daleko se vise radi a manje stice i ima htjeli mi to priznat ili ne.
Mjerilo su plate i sta one mogu kupit sad a sta su prije kupovale.TNS se nije slagao sa time prije 5 godina, mozda je sad uvidio razlike.
Medjutim ili ali.
Sta je sad tako uocljivo na zapadu to je ispiranje mozga ta ideologija novog "otvorenog drustva" sa nametnutim "vrijednostima i moralom" koji nije prije tangirao tako ali danas sve to udara mnogo jace na neke druge vrijednosti koje mi imamo.

Striktno gledajuci samo plate na zapadu jos uvijke one su bolje i standard je poredeci sa zivotom ovde iznad ali ni priblizno kao sto je nekad bio.

Emigranti obaraju cijenu rada i obarat ce ju jos vise. I ne samo po Evropi i ovde se to isto radi u regionu.
Zato i povratnici sa zapada vise nisu tako rijetki i nisu vise vjesti u novinama.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 16:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

TNS nema iluzije o Zapadu i Istoku. TNS-u je odavno jasno da ce svijet biti itekako podjeljen ali samo po principu onih koji bezobrazno mnogo imaju i raje sirotinje.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 16:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sta ti je danas zapad?!!

Kako bi to slikovito opisao.
Nekada kad udjem u fin skup restoran/bar narucim pice sjedem sa prijateljem i krenemo. Tad za susjednim stolom /stolovima dodje "nered".
Imamo pare za ovaj fin restoran, imamo izbor pica samo takav, imam prijatelja sa mnom , bilo nam je lijepo dok nije dosao davez.

Dignemo se i odemo u neku zavucenu malu kafanu i na miru sjedimo,pricamo i pijemo. Uzalud ti skup restoran, ne treba mi talasanje, ne treba mi ispiranje mozga ne treba mi neko da mi se namece i da me uci dobru i zlu.
To ti je zapad danas ali bez ove zavucene kafane!! :D

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 17:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rivaldinho je napisao:
Ти људи које знам, а који су или рођени тамо, или релативно скоро отишли да раде с планом да повуку и породицу, па одустали (а све их је више) махом одустају зато што не желе да одгајају дјецу у условима гдје се у вртићима врши сексуална пропаганда. Једноставно не желе да им дјеца тамо расту. Није то више она Њемачка у којој су рођени, према њиховим сопственим ријечима, па на то све ови скорашњи проблеми, мигранти, Украјинци...
Што се медицинских радника тиче, недостаје их ужасно пуно. Родица са малигним обољењем седмицама била једва обилажена, због недостатка сестара, ми се запрепастили кад смо чули, много омршавила само на рачун тога... звучи надреално, али је тако.

mirdza je napisao:
Zašto nemaju? A zašto bi neko studirao šest godina i kasnije išao na specijalizaciju još četiri ako može sasvim dobro da živi i nakon srednje škole, a pogotovo nakon zanata. Ljudi su u globalu konformisti, ne samo na (trulom) zapadu.

Па да. Још давно ми је рођак рекао "Нијемци више неће да буду инжењери, сад хоће да буду менаџери". А данас вјероватно ни то више, већ добро плаћен занат и уживање. Е, па, онда ће други да ти прави државу, само по својој мјери... Док у Америци нпр. све мање мушкараца уписује факултете, а све више иде на занат, мада је ту сигурно упетљана и њихова "родна" политика којом гурају жене и црнце што је више могуће.
Дигресија - MIT постао први елитни универзитет који је одбацио обавезу на те глупости. Вјероватно су врло пластично схватили да та идеолошка усиљавања неминовно воде паду квалитета... https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... ement.html
А што тиче државе која "води бригу о свему", и то води у конформизам, који знамо како завршава... са "елитом" Шојића, и оних много мање симпатичних... Држава треба омогућити способним људима да развијају друштво и да ту буде апарат подршке и корекције, а не да усиљује развој директивама па онда послушни медиокритети доводе до пропадања, прије или касније...

Sposobni ljudi na zapadu nisu tu da "razvijaju drustvo" vec da se pobrinu o sebi i da steknu bogatstvo.
Kapital i profit ne ulazu u sposobne da ti sposobni razvijaju drustvo. Drustvo kao termin ne postoji na zapadu, na zapadu postoji drzava.
Ta drzava zna se za koga radi i cija je. Na zapadu posebno u Skandinaviji 60/70/80 je postojala takva drzava (ostatci jos i danas )koja je bila donekle okrenuta plebesu zakonom regulisali: uzim profit ali ostavi i raji za zivot. Znaci to je moglo da klapa i u kapitalizmu ali ne vise.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 17:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Rivaldinho je napisao:
Народ је почео масовно ићи вани још док нико није помишљао да иде у цркву. Доста рођака ми се родило у Њемачкој. Родитељи им из неког разлога напустили социјалистички рај како би били угњетавани у трулом капитализму тамо 70-их.

https://www.dw.com/hr/gastarbajteri-iz- ... a-16294434

Citiraj:
Kad je Zapadna Njemačka 1968. sklopila sporazum o razmjeni radne snage s Jugoslavijom, stotine tisuća radnika je došlo na privremeni rad u Njemačku.

Значи, стотине тисућа ...

А иначе, та дјеца рођака које сам поменуо, сад размишљају о повратку овамо, из икс разлога. Чак им не смета што је Јефрем направио цркве :) Сад је на запад ред да фура неки свој перверзни тоталитаризам... плус финансирање миграната и сада Украјинаца поготово, због ког људи морају да траже посао након посла... а Швабо к'о Швабо, добар је док има, а кад је криза, почне нетрпељивост (употребио сам најблажу ријеч) провејавати из њега и џаба што си рођен и цијели живот у Њемачкој, једноставно ниси њихов.

Цркву као цркву, иначе, је немогуће потпуно одвојити од јавног живота. Што се директног уплива у политику тиче, то је буквално забрањено бар код Хришћана, Светим Писмом, "поштујте власт јер свака власт је од Бога". Дозвољено је само у ситауцијама кад се директно брани црква, као што је рецимо свештенство предвођено владиком Амфилохијем, изашло онда на изборе у ЦГ, кад је пао Мило.
Друга ствар је што због онога што Брале исправно каже, "какав народ, таква и црква" ( а и политичари) ни у цркви нису свеци већ људи са својим земљаским манама, па праве грешке и поступке које не би требало, уплићу се са политичарима и сл.
А то што народ "зида цркве, а гробља су запуштена", не треба да чуди, јер смо и даље примитиван народ скромног знања у свему, а у вјери поготово гдје је 50 година практично био мораторијум на сазнавање, па и ови старији свештеници негдје сједну испред цркве и запале по једну... Примјера ради. Па неки наш гастарбајтер што је вани добро и крваво зарадио, а сад, како живот иде крају, све више му се јавља исконски порив да некако потраје у вјечност, па сазида цркву са све фреском себе и фамилије, а вјероватно никад није прочитао ону о сиромашној удовици и двије лепте, повремено 'сује Бога, свеце и славу....
Мада се то мијења, све више младих се окреће цркви и интересују се за више од обичајног, читају литературу итд.

Ne razumijem ko i kakvi mi u stvari treba da budemo

Svi se valjda slažemo da ne postoje savršeni narodi pa ni savršene Crkve ali me zanimaju zašto su potrebne talve kvalifikacije

Šta u stvari znaci kakav narod takva Crkva. Na osnovu čega smo mi "takvi". Ko su onda oni koji nisu takvi U sliku kakvog naroda treba da se uklopimo pa da ne budemo takav narod i takva Crkva.

Kako misliš da će neko drugi da te cijeni ako si sam sebe i narod okvalifikovao kao neobrazovane primitivce. Gdje u stvari onda vidiš sebe u toj kvalifikaciji.

To što je zapad postao to što jeste i održao se svo ovo vrijeme ima svoje razloge a osnovni je sila koja im je omogućila da se pljačkom razviju na račun "primitivnih". Zašto bi inače pitanje opstanak nato pakta postalo za zapad pitanje svih pitanja.

Postoji nešto što se odomacilo kod nas i u ostatku svijeta što bi se moglo opisati kao kompleks inferiornosti koji je nametnut svima koji nisu kao svabo, da su oni dobri i pametni a ostali primitivci iz džungle koji treba na njih da se ugledaju, dok svabo istovremeno uvozi njihove, doktore i inženjere. Bojim se da ce to biti teško a možda i nemoguce iskorijeniti. Samu podjelu na garden i džunglu Borelj čak nije ni izmislio, o tome su knjige napisane da bi se opravdalo da neko odnosno oni i jedino oni mogu i znaju da upravljaju dzunglom i da će svemir propasti ako oni propadnu. Sve što im se ispriječi na tom putu uništavalo se i treba biti uništeno na ovaj ili onaj način.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 18:00 
Veteran
Veteran

mirdza je napisao:

Ibga to mu dodje kao opravdanje.

Ne znam hoćemo li mi moći isporučiti dovoljan broj inzenjera i doktora ako jednog dana počnemo da živimo dobro.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 18:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Tabako Pit je napisao:
Ali zašto ih nemaju dovoljno imaju pare, imaju savršeno školstvo imaju za njih spremne poslove, dobro plaćene
Nemaju pare. Imaju neki, ne svi. Evo ti primjer, u DE se senior developer (iskusni programer) plaća od 70.000 do 90.000 € bruto godišnje. Isti takav nađe posla u Kanadi ili Americi za 140.000 do 200.000 $. Kod nas u BL recimo da ima mjesečno 5000 KM, to ti je 45.000 € bruto. I to je neki max. Da ne navodim druge usko povezane struke.

PS kad kažem Amerika i Kanada, mislim uglavnom na velike kuće npr. Google, Meta, Amazon, Oracle, Apple, itd one sa liste 500 tehnoloških , mislim da se na berzi index zove Nasdaq...

Poslednji put menjao munja.alex dana 30 Maj 2024, 18:07, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 18:06 
Veteran
Veteran

Brale001 je napisao:
Tabako Pit je napisao:
Ali zašto ih nemaju dovoljno imaju pare, imaju savršeno školstvo imaju za njih spremne poslove, dobro plaćene

Pitas zasto!
Imam osjecaj da gledas to jos kroz staru prizmu koja je nekima nama jos prisutna. Prizmu sireg interesa i dobra i neke drzave koja se brine o svima.

Ima i toga ali taj pokret ja propao, pobijedili su hamburgeri, koka kola i menadžeri, ja samo volim pitati zašto je to tako. Urodjeno valjda,. Ne znam moguce da je do naroda.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

munja.alex je napisao:
Tabako Pit je napisao:
Nemaju pare. Imaju neki, ne svi. Evo ti primjer, u DE se senior developer (iskusni programer) plaća od 70.000 do 90.000 € bruto godišnje. Isti takav nađe posla u Kanadi ili Americi za 140.000 do 200.000 $. Kod nas u BL recimo da ima mjesečno 5000 KM, to ti je 45.000 € bruto. I to je neki max. Da ne navodim druge usko povezane struke.

PS kad kažem Amerika i Kanada, mislim uglavnom na velike kuće npr. Google, Meta, Amazon, Oracle, Apple, itd one sa liste 500 tehnoloških , mislim da se na berzi index zove Nasdaq...

Malo si precjenio Amerike ali hajde. Koliko taj max developer placa u BL porez na stan ili ako zivi u kuci koliki placa porez na properti tj. kucu godisnje (ne na njivu i zemlju na stan ili kucu mislim)?

Prijatelj senior developer ($115.000 CAD)placa porez na kucu u Kanadi $550 mjesecno, kuca sa tri spavace sobe nista posebno dvije garaze i mali vrt. Tu kucu otplacuje kreditom od $2400.00 mjesecno, plus osiguranje kuce placa $ 150 mjesecno, a osiguranje auta srednje kategorije $150 plus kredit na auto $600 mjesecno nema autobusom na posao mora imat atuo ili nema sanse za posao.
Mobilni mjesecno $120 nista posebno oko plana malo veci data i to je sve.

Na specijalistu kaze ceka i po 6-9 mjeseci....a sin i cerka sa fakultetom koji voze svoja auta placaju kredite na njih sad momentalo nemaju sanse da sebi kupe neki stancic sa svojim platama i postojecom kamatom od 7%. Podstanari su u stanu dvosobnom $2700 mjesecno u srednjem gradu. Plus tu ima drugih troskova koje ne bih da nabrajam.
Pitam ga sta jede kaze zdravu hranu ... jabuke, posto su 450g = $3.50 one male i sitnije iz hladnjaca sad pristigle!! :)

Pa kad se sve izvaze nije bas tako velika razlika u kesovini koja ti ostane za bahame!!!

Poslednji put menjao Brale001 dana 30 Maj 2024, 18:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 18:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tabako Pit je napisao:
Brale001 je napisao:
Tabako Pit je napisao:

Pitas zasto!
Imam osjecaj da gledas to jos kroz staru prizmu koja je nekima nama jos prisutna. Prizmu sireg interesa i dobra i neke drzave koja se brine o svima.

Ima i toga ali taj pokret ja propao, pobijedili su hamburgeri, koka kola i menadžeri, ja samo volim pitati zašto je to tako. Urodjeno valjda,. Ne znam moguce da je do naroda.
A što omladina od 14-15 do 20 voli više svjetla velegrada nego da ide na selo i uživa u prirodi? Guzica uvijek bira lakši put. Ko sa njom razmišlja i da je isključivo do takvih uslova pri izboru.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:
munja.alex je napisao:
Tabako Pit je napisao:

Malo si precjenio Amerike ali hajde. Koliko taj max developer placa u BL porez na stan ili ako zivi u kuci koliki placa porez na properti tj. kucu godisnje (ne na njivu i zemlju na stan ili kucu mislim)?

Prijatelj senior developer ($115.000 CAD)placa porez na kucu u Kanadi $550 mjesecno, kuca sa tri spavace sobe nista posebno dvije garaze i mali vrt. Tu kucu otplacuje kreditom od $2400.00 mjesecno, plus osiguranje kuce placa $ 150 mjesecno, a osiguranje auta srednje kategorije $150 plus kredit na auto $600 mjesecno nema autobusom na posao mora imat atuo ili nema sanse za posao.

Na specijalistu kaze ceka i po 6-9 mjeseci....a sin i cerka sa fakultetom koji voze svoja auta placaju kreditie na njih sad momentalo nemaju sanse da sebi kupe neki stancic sa svojim platama i postojecom kamatom od 7%. Podstanari su u stanu dvosobnom $2700 mjesecno u srednjem gradu. Plus tu ima drugih troskova koje ne bih da nabrajam.
Pitam ga sta jede kaze zdravu hranu ... jabuke, posto su 450g = $3.50 one male i sitnije iz hladnjaca sad pristigle!! :)

Pa kad se sve izvaze nije bas tako velika razlika u kesovini koja ti ostane za bahame!!!
Prije svega, nek taj tvoj senior uzme takvu kuću na kredit u BL sa onakvom platom npr. 5.000 ( koju uzgred nisi ni prokomentarisao), a o autu da ne pričamo. Da li je to nov auto? Koja je kategorija , SUV, limuzina....?
Kažeš djeca se pate? Ajde nek dođu u BL da rade iste poslove pa nek uzmu iste aute na kredit i plaćaju za iste stanove kiriju.
Nemoj da idemo dalje....

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 18:47 
Veteran
Veteran

Jbga takvi su trendovi omladina guta sto jos se sevira, nismo mi izuzeti ni imuni. Neki dan je bilo opet da u njemackoj traze da se glasacko pravo spusti na 16 godina. Ovi stariji presli u populiste i desnicare. :D

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 19:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

munja.alex je napisao:
Brale001 je napisao:
munja.alex je napisao:
Tabako Pit je napisao:

Na specijalistu kaze ceka i po 6-9 mjeseci....a sin i cerka sa fakultetom koji voze svoja auta placaju kreditie na njih sad momentalo nemaju sanse da sebi kupe neki stancic sa svojim platama i postojecom kamatom od 7%. Podstanari su u stanu dvosobnom $2700 mjesecno u srednjem gradu. Plus tu ima drugih troskova koje ne bih da nabrajam.

Prije svega, nek taj tvoj senior uzme takvu kuću na kredit u BL sa onakvom platom npr. 5.000 ( koju uzgred nisi ni prokomentarisao), a o autu da ne pričamo. Da li je to nov auto? Koja je kategorija , SUV, limuzina....?
Kažeš djeca se pate? Ajde nek dođu u BL da rade iste poslove pa nek uzmu iste aute na kredit i plaćaju za iste stanove kiriju.
Nemoj da idemo dalje....

Necemo se sad ubjedjivat ima izdataka i troskova i na zapadu znaju to ljudi koji tamo rade i zive. Mi kad poredimo vidimo samo cifru i jos bruto, a iza nje ima mnogo toga sto ljudi ne vide.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2024, 20:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
M' da. Ne znaš ti kako je nama vani... Znam.
Daleko od toga da je RS Eldorado.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2024, 07:59 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Okt 2013, 20:24
Tabako Pit je napisao:
Neki dan je bilo opet da u njemackoj traze da se glasacko pravo spusti na 16 godina.

Ja bih ovu granicu digao na 30 godina.
Šta balavac od 16 godina zna o životu - ništa.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2024, 09:39 
Veteran
Veteran

Jeste ali kako danas napraviti dobar performans bez šesnaestogodišnjak ono zalijepiti se za asfalt, zavezati se lancima ogradu, družiti se na pisti sa avionima, zna Švabo

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2024, 16:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

davorr3 je napisao:
Tabako Pit je napisao:
Neki dan je bilo opet da u njemackoj traze da se glasacko pravo spusti na 16 godina.

Ja bih ovu granicu digao na 30 godina.
Šta balavac od 16 godina zna o životu - ništa.

Jos je jedan Njemac i doba bilo poznato po angaziranju - regrutovanju djece!!
Ako mogu glasat, vozit, pit, mogu i u vojsku!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2661 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 129, 130, 131, 132, 133, 134  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]