banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 18:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 08:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Kid_A je napisao:
prilicno su glupe kod petrovica sve one stvari koje je naveo utopija. srpski postmodernisiti jos uvijek guraju ono sto je mozda moglo biti zanimljivo u periodu 75 - 85. gravity's rainbow se vec uci na fakultetima. tasic, a ne petrovic, to je to, pogotovo oprostajni dar.

Utopija je naveo da kod Petrovica previse preovladava forma i da mu je to gotovo jedini smisao pisanja. Ja sam njemu, a evo i tebi, rekao da je forma kod Petrovica najmanje vazna. Nemoj na njegova djela gledati kao klasican manirista pa ces vidjeti da sam u pravu.
Goran Petrovic, konkretno u "Opsadi crkve Sv. Spasa", zida apofaticku crkvu u istoriji srpskog naroda. Njegova prica, smjestena u tri vremena, koja, opet, su uoblicena u svakom od andjeoskih redova (ne bez razloga) daje sliku jednog naroda, njegove istorije, ali i opste umjetnosti covjeka.
Spoznaja Boga koja polazi, prije svega, od Bozje neizrecivosti, prostori epifanije i teofanije, ali i prostori srece, arhetipovi apsoluta oliceni u plastu od hiljadu pera (slicno je i u Ekoovom "Imenu ruze", gdje zamisljena Aristotelova "Poetika II" predstavlja arhetip apsolutnog znanja), uloga Svetog Save u izgradnji duhovnog naciona... i jos mnogo toga - sve je to zatvoreno kod Petrovica u prelijepu pricu. Po meni - nejljepsu pricu ikada ispisanu na srpskom jeziku.
Mada bih se usudio reci - u najljepsu pjesmu ispjevanu na srpskom jeziku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 19:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Mi smo si sami krivi ako ne citamo domace autore,mada moram reci da je situacija u RS i Srbiji kudikamo bolja po tom pitanju,nego u ostalim krajevima bivse nam Juge(ako je vjerovati nekim top listama najprodavanijih knjiga).To je mozda i zato sto oni nemaju dovoljno kvalitetnih svojih autora,a Srpske ne racunaju pod svoje,za razliku od nas kojima su svi "nasi".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 15:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
hrvati imaju dobru generaciju savremenih pisaca, a bosanci mogu da izdvoje shachicu kvalitetnih ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
hrvati imaju dobru generaciju savremenih pisaca, a bosanci mogu da izdvoje shachicu kvalitetnih ...

istina,samo oni kao da se stide svojih,kao nisi IN ako citas domace, iako se ostalim hvale,na cemu im skidam kapu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 12:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2005, 13:30
Utopija je napisao:
Na brzinu, Crnjanski, Popa, Kis. 8) 8)
Popa mi je omiljeni

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2005, 12:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2005, 13:30
Vader je napisao:
profesorica je napisao:
Ljiljana Habjanovic-Djurovic..Zenski Rodoslov...Igra andjela, Ana Marija me nije voljela..

A "Iva"?

Selimović je zakon, priznajem da nisam mnogo čitao domaću književnost ali njegova "Tvrđava" mi je neuporedivo najbolja knjiga domaćih pisaca, remek djelo. I znam da su mnogi oduševljeni tom knjigom.
bestseleri,pih!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]