mangia je napisao:
...
Pijaca u centru grada je i dalje tamo i predstavalja ruglo grada. Telekom jos nije omogucio uvodjene Adsl-a. (jedino Kosovo nema ADSL osim nas) a cijene fiksne i mobilne telefonije su jedne od najskupljih.
...
Ako mogu dodati nekoliko informacija po ova dva pitanja.
Prvo, Tržnica jeste ruglo. To su izgleda uvidjeli i naši gradski oci, pa se sada radi projekt obnove iste. Ako sve bude po planu projekt bi trebao biti gotov u toku ove godine, a realizacija kad bude para za bacanje.
Što se tiče ADSL, ovo je nešto što mene privatno boli jer se bavim takvim poslom. ADSL u Hrvatskoj nije uopšte skup, a dosta je brz. Ne mogu se sada sjetiti tačne cifre ali ona iznosi ispod 50KM. Da ne govorimo da je opseg dosta širok, a imaš brdo podataka koje možeš prenijti za džabe na početku mjeseca. ADSL u Federaciji košta oko 70KM i daje poprilične pogodnosti. U Srbiji je nedavno krenuo ADSL u eksploataciju u cijene za privatne korisnike se kreću u ekvivalentu između 40-70KM. Kod nas je ADSL još uvjek u fazi testiranja sa neodređenim cijenama. Čuo sam da će zadovoljstvo koštati bijednih 180KM mjesečno (ne znam u kojem paketu). Pogodnosti za korisnike će biti minimalne.
Dakle, situacija je klasična za monopolističko okruženje. Blago nama što imamo Telekom Srpske, jer dok su oni jedini, dotle ćemo imati možda najviše cijene mobilne telefonije u Evropi, i vjerovatno takođe najskuplji broadband pristup Internetu. A nisu dali Zeptelu da zaživi. Sad im Filip Zepter puca penale ne sudu, pa će na kraju i on dobro proći iz toga svega, kad mu daju akcije nekih od najprofitnijih firmi koje će ići u privatizaciju kao kompenzaciju za štetu što su mu počinili. Da je Zeptel počeo da radi, prešao bi kod njih iz čistog inata, jer su me ovi prokleti lopovi do sada toliko opljačkali za mobilni. Znam neke ljude koji su unaprijed kupili kartice za Zeptel iz istog razloga, jer im je svega bilo dosta. Dobili su svi oni njihov novac nazad, ali sam siguran da jedva čekaju da dođe neko drugi pa da pređu. Jedan kolega je prešao na BHTelekom, kaže da su uštede poprilične, jer je poslovni čovjek i dosta koristi mobilni. Neki ga kritikuju jer nije patriota, ja kažem da smo mi ostali budale jer radimo protiv svog džepa. A kako su svi naši dragi političari ustali u odbranu Telekoma Srpske kad je antikorupcioni odjel OHR objavio izvještaj o desetinama miliona KM koje su pokradene. Da su te pare uložene u razvoj broadband Interneta, danas bi već imali nešto. Pa nek onda nastave udarati u bubnjeve i pričati da nas OHR samo uništava!
Uh što sam se isfurao. Odoh sad u šetnju da se smirim.