goranagf je napisao:
Da malo ozivim temu:
presao sam u stan koji je spojen na gradsko grijanje, ugradjen kalorimetar, ali je grijanje odjavljeno i kalorimetar plombiran.
Iz toplane mi rekose da trebam naci nekoga ko ce skinuti plombu, doci do njih na potpisivanje ugovora i to je to.
E sad pitanje, posto prvi put imam dodir sa gradskim grijanjem i kalorimetrom: na sta obratiti paznju i da li je ovde potrebno mjenjati kalorimetar ili, sta znam, da li to treba bazdariti ili servisirati jer ne znam koliko dugo nije radio?
Da li plombu moze skinuti bilo koji majstor sto se bavi grijanjem, a to bi mi odgovaralo jer bi trebalo provjeriti i radijatore?
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Evo ti link pa malo iščitaj.
https://ekotoplanebanjaluka.com/prikljucenja/Nazoveš EkoToplanu, objasni im da već ima kalorimetar i plomba na dolazu. Te da želiš da se priključiš na njihov servis grijanja.
Uz tvoje podatke i adresu stana, ide i serijski broj tog postojećeg kalorimetra i šta već ima još na njemu, trenutno stanje i onda od dana XX kada ti puste servis grijanja kreće i tvoje stanje potrošnje + mjesečni paušal za njihovu gradsku mrežu toplovoda. XXKM po m2
Za 60m2 plaćat ćeš oko ~250KM godišnje paušal. Znači ne griješ se, potrošnja 0 ali ti i dalje moraš plaćati paušal.
Paušal se plaća 10 mjeseci tokom godine.
Iskreno ja se nebi zezao sa silnim procedurama i papriologijom oko priključivanja, proći ćeš silne komplikacije radi godinu ili max 2 godine grijanja, pop1zdit ćeš zbog lošeg grijanja i tek onda kreće ludilo sa procedurom isključivanja.
Ja bi gledao neke druge alternative grijanja.
Nije to veliki stan, zašto ne ugradiš el. bojler kao što blaf predlaže ili uzmeš IC panele, ja sam uzeo nama i super je. Pisao sam na jednoj od tema grijanja.
Link
viewtopic.php?f=52&t=69104&start=80Prezadovoljan.