motozeljo je napisao:
Uskoro očekujem Rider-ov video uradak sa kosilicom na kružnom kod Delte.

Javna proba kosilice, može.

Evo ovako, kupio sam MTD, zadovoljan, lagana kao pero, jedino što je malo bučnija.. zapravo ovo je najbučnija kosilica koju sam čuo, ali nebitno jer ide na selo.
Dosta sam upoznat sa razradom motora, pogotovo malih benzinskih koji nemaju filter ulja.
Tako da sam je pustio da odradi uprazno tačno 11 minuta, pa zamijenio ulje, pa onda opet uprazno 15 minuta, pa opet zamijenio ulje i sada može u full košenje.
Ja sam fanatik za ulja, znam da na početku radnog vijeka nastaju metalni opiljci koji brže habaju motor, a nema filtera koji bi ih hvatali, pa sam zato "ubrzao" razradu i spremio je za košenje.
Fun fact je da staje samo 4 decilitra ulja, ni prodavac nije znao, počelo je da prelijeva tačno na 4 decilitra, a onda sam našao da to piše i u uputstvu.
E sad hoću da pitam koji vi ulje sipate u kosilice?
Teoretski može bilo koje, ali monogradno SAE 30 je najlogičniji izbor.. ja sipam Modriču (zove se jako kreativno - "Ulje za kosilice" i košta manje od 5 KM za 6 deci).
Da li možda imate preporuku za neko drugo ulje?
Evo kako izgleda ulje nakon samo 11 minuta rada (znam da boja nije bitna, to je zbog većih zazora na početku - poenta je u tim opiljcima i zato sam mijenjao).

Ovako izgleda nakon zamjene i sljedećih 15 minuta rada, već je manje tamno.

Na dnu posude u koju sam izlio ulje su se stvarno vidjeli sitni aluminijumski opiljci.
I da, znam da pretjerujem, proizvođač preporučuje prvu zamjenu nakon 5 sati rada, ali ulje je jeftino, a motor nije tako da sam išao na ono "od viška glava ne boli".