banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 21:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1283 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 65  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Sep 2023, 07:32 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Nov 2003, 20:30
Klima inverter je dobro i ekonomično rješenje za grijanje u stanu. Nakon 2 godine iskustva jedini nedostatak koji sam primjetio je što kod dužeg korištenja u toku dana prilično isušuje vazduh.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2023, 07:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Svako grijanje isusuje vazduh. Srecom, ovlazivaci i higrometri nisu skupi.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2023, 07:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Doktori takođe savjetuju makar dva puta dnevno zimi prozračiti kompletno prostorije nakratko, tako da osušivanje nije problem...

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2023, 08:02 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
A to što hladan vazduh prima manje vlage, pa sa prozračivanjem dodatno spuštaš relativnu vlažnost, to ništa...

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2023, 10:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Isto tako ovlažen, a neizvjetren vazduh, divno "miri" pogotovo zimi poslije graha i kupusa , kad se dobro isprdi...

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
https://lat.sputnikportal.rs/20230923/n ... 99214.html

Za koliko ce ovo doci kod nas?

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 10:46 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Prije ćemo mi doći tamo nego to kod nas.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 12:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2010, 10:22
Baš tako. :D Drug koji radi sa nekretninama kaže da niti potražnja jenjava, a kamoli cijene padaju.

Sent from my OnePlus 9 Pro using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 12:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nemam pojma...meni je nejasno ko moze kupovati po ovakvom cijenama od 3500-4000 za neke solidne lokacije,ali deleko od TOP nekretnina.

Da neko plati 5-6000KM za TOP nekretninu , na TOP lokaciji, to mi je jasno...ali ovo sto sam rekao, za posjecne lokacije placati 2000 eura...ne kontam

A da ne kazem da su najgluplje lokacije, tipa Budzak,Ada i slicno, otisle preko 3000.Ajd za to jos imam razumjevanja, to kupi onaj neko ko bas mora,jer je najjeftinije.

Predvidjam da ce to sve roknuti...koliko tacno,vidjecemo

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 12:27 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Boje se ljudi inflacije, a nekretnina je dobar vid ulaganja... koga god znam da ima višak para, kupuje stanove.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 13:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da je taj talas u kojem je bilo sklanjanje od inflacije prosao. Tu se trebalo sklannati prije 2 godine i ko se uspio sakriti,dobro je prosao.Ja jednostavni ne kontam da se od straha od inflscije sklonis u nekretninu koju platis 3500m2 za moje supacko naselje.Ako i bude inflacija, da sacuvas te pare, ta nekretnina ce morati otici na 5000, a onda se postavlja pitanje..ko ce to kupiti od tebe

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 13:16 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Da nema potražnje ne bi se ni gradile nove zgrade.
A nešto ne primjećujem da se gradi manje nego prije.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 14:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ne kazem ja da nema potraznje, vec kazem da ne razumjem tu logiku da se kao nesto stitis od inflacije na ovakvim cijenama, tacnije, ne kontam ove sto kupuji ,zasto kupuju.

Napominjem,jasno su mi ovi sto moraju kupiit, podstanari,pa u tome vide neki izlaz..iako i to se vise ne isplati ako nemas dobro ucesce, jer kamatne stope na stambene kredite samo rastu, kao i cijene stanova, a sa ta 2 faktora, ljudi produzavaju period otplate (sto opet dovodi do rastama ukupne kamate)...tako da se priblizavas granici da se vise isplati placati kiriju (biti slobodan i mobilan) nego kamatu na kredit od 30 godina (zaduzziti se do kraja radnog vijeka). Pogotovo sto ova dodatna gradnja koja je u ekspanziji ce dovesti do rasta ponude stanova za rentanje, a to garantuje da cijena kirije sigurno nece rasti znacajno.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
wizzy_bl je napisao:
Mislim da je taj talas u kojem je bilo sklanjanje od inflacije prosao. Tu se trebalo sklannati prije 2 godine i ko se uspio sakriti,dobro je prosao.Ja jednostavni ne kontam da se od straha od inflscije sklonis u nekretninu koju platis 3500m2 za moje supacko naselje.Ako i bude inflacija, da sacuvas te pare, ta nekretnina ce morati otici na 5000, a onda se postavlja pitanje..ko ce to kupiti od tebe

Kao što se na 1500 postavljalo pitanje ko će kupiti ako ode na 3000.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tako je...ali sad ti je duplo veca vjerovatnoca da ces zijaniti ako kontas da ce kvadrat otici na 6000 nego sto je bilo sa 1500 na 3000.Da nije bilo Ukrajine i ovog sukoba, te Kovida...urac bi se sve ovo desilo, a to sigurno nisi mogao predvidjeti da ce biti.

Da ne bude zabune, nemam pojma sta ce sutra biti, ali moje misljenje jeste da je veca sansa ds ces zijaniiti na ovim cijenama (ako sad kupis ), nego sto ces nesto dobro proci .

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 15:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Maj 2020, 16:30
Piletina skočila sa 6 na 12 maraka a ti svako malo očekuješ pad cijena.

Cijena materijala skočila 50%, radne snage 100%, a i nje sve je manje ima. Placeva u užem centru nema beskonačan broj. Svake godine u Bl dolaze novi ljudi. Kirija skočila 50%. Da ne ulazimo u turističke potencijale stana na dan. Okače ljudi oglas za iznajmljivanje na forumu, zatvore a za 5 dana. Potreba za stanovima u Bl je realna. Tvoja projekcija većina ne može da kupi stan, što znači da će pasti potražnja. Možda neće prosjećan čovjek moći da kupi sebi stan, al će ga kupiti neko sa parama pa tom prosječnom čovjeku, iznjamljivati za 800 maraka.

Biti vlasnik stana u BL će vjerovatno postati luksuz, a ne potreba. Kao što je u Sarajevu, Zarebu, Beogradu, Novom Sadu, Minhenu...

Banke prate investitore. Zapravo očekujem sledeću fazu da se prave objekti koji će služiti samo za izdavanje stanova, kako se prave i u inostranstvu.

Korona i Ukrajina je dovela do inflacije. Ali cijena bi rasla i bez nje. Možda ne bi bilo 4000KM po m2, nego 3000KM po m2, što mu se sa inflacijom svede na isto.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Razumjem sta hoces da kazes,razmisljao sam i na taj nacin, ali opet sam blizs ovoj svojoj projekciji.

Potreba za stanovima u BL postoji,ali i to je nategnuto, pogotovo kad ze izgrasi hrpa novih objekata.Ista stvar sa turizmom.Bilo je ok prije 5 godina kad si na Bookingu imao 50 stanova za rentanje, a sad imas npr. 300...da li je turizam skocio 6 puta?

Cijena materijala varira, ssd je mozda to 50%,ali nije to kljuc,kao ni cijena rasne snage koja jeste otisla gore, ali i trebala je otici davno,jer su ranije plate bile mizerne.Mislim da prostora za korekciju ima prvenstveno kod rasta cijene kod marze investitora,koja je porasla i procentualno,bez obzira sam rast cijena dize i iznos marze.

Takodje, rentanje stanova nije poraslno nista.Mozda 50KM,ali kakvih 50%.Istina odu stanvo na forimu,ali odu po cijeni kija je slicna unazad 5 -10godina, te su tk stanovi od cc 40m2,koji se uvijek nekako izdaju je4 su najpovoljniji.

Banke moraju pratiti investitore,to je jasno jer njima to odgovara...ali stvarno se postavlja pitanje ksd taj balon stati.Jer sve je to dobro, kao piramida,dok imas kom3 prodati za skuplju cijenu i ispasti pametan.Kad yo stane, onda niko ne zeli ispasti glup...i stvaraju kontratrent,kiji takodje moze biti negativan za stanovnistvo u globalu.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 15:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Maj 2020, 16:30
Stan koji sam iznajmljivao za 400 maraka sada lagano iznajmio za 600. 40m2.

Ovo frljanje oko marže investitora ti je jednostavno to. Frljanje. Niti znaš koliko košta investicija, ni vremenski ni finansijski da vršiš bilo kakve procjene šta je razlog porast nekretnina. Jednostavno ne znaš materiju, a već godinama vršiš ovdje procjene koje na kraju, sa razlogom, budu pogrešne. Na kraju krajeva i marža skače zbog inflacije.

I naravno da nekad može doći do pada cijena. Al ti kirijaj 5 godina čekajući eventualni pad, pa za tih 5 godina pljuni 30.000 maraka za kiriju. Znam ih kamaru koji su kad je krenula korona čekali pad nekretnina, skupo im bilo 2000KM po m2. Pa sad se hvataju za glavu. I za džep zbog kirije.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne znam...mozda te potrefilo da nadjes nekog kome cijena nije bitna pa ladno platio +50% vise.Mozda si ranije rentao za bagatelu.Vecina ljudi,iz mog najblizeg okruzenja, koji imaju stanove za rentanje i dalje drze kiriju na nivou od prije 5-10 godina.Mozda da su podigli za cc 50KM

Vidjecemo sta ce biti.Do sada sam sve promasio kako i sam kazes, ali valjda cu jednom i pogoditi.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2023, 15:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Avg 2005, 19:20
munja.alex je napisao:
Doktori takođe savjetuju makar dva puta dnevno zimi prozračiti kompletno prostorije nakratko, tako da osušivanje nije problem...

Ne ulazeci u to sta doktori preporucuju, na ovaj nacin ne dobijas vlaznijii vazduh nego suprotno isusujes zrak u grijanoj prostoriji.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1283 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 65  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]