banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 23:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Srbi muslimani
PostPoslato: 06 Sep 2005, 17:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
Pokret muslimanskih Srba
srbomusliman (pisac) - 28. август 2005. у 18.20 (регистровани члан)

Veoma sam srećan da objavim na ovom forumu da je u toku formiranje pokreta pod nazivom POKRET MUSLIMANSKIH SRBA.
Ovaj pokret želi da se mi, Srbi muslimanske vjere, vratimo na kurs našeg velikog pisca Mese Selimovica i da krenemo primjerom velikana danasnjice Emira Kusturice.

Cilj ovog pokreta je da se mi, Srbi, koji smo se igrom istorijskih okolnosti nasli u muslimanskoj vjeri - priblizimo našim korjenima i nasoj braci pravoslavnim Srbima, jer smo nekada bili braca i imamo iste pretke. Na nama je ogromna uloga da ispravimo istorijsku nepravdju koja je našim podjelama i razmimoilazenjima dovela i do krvoprolica među bracom. Na to nas obavezuju grobovi naših zajednickih pradjedova.

Mi iz POKRETA MUSLIMANSKIH SRBA smo svjesni da nema mira ni Srbima pravoslavcima ni Srbima muslimanima sve dok se međusobno ne priblizimo i jedni drugima oprostimo. Kada to učinimo i bratski se ponovo ujedinimo, tek tada će poteci mir na Balkanu - jer mi zajedno živimo na jednoj zemlji, za koju vjerujemo da će uskoro opeti biti jedna država.

Neka je mir među Srbima, ma koje vjere bili!

------------------------------------------
Pročitajte sve postove autora ovog teksta pa kažite šta mislite.http://www2.serbiancafe.com/cir/diskusije/mesg/15/006465242.html?175

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 17:07 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
I kakve ovo ima veze sa muslimanima iz Bosne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 17:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Jun 2003, 01:17
Vrlo interesantna inicijativa! Licno ne vjerujem da ce imati nekog veceg odjeka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 17:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Jun 2003, 01:17
Sto ne bi imalo veze?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 19:09 
Pripravnik
Pripravnik

Dust je napisao:
I kakve ovo ima veze sa muslimanima iz Bosne?

Pa ja rekoh da procitas sve postove autora jer on napominje da su oni muslimani iz BiH a da sa muslimanima iz Srbije tek trebaju da razgovaraju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 19:13 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Nidje veze.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 19:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Kako ono ide ekonomski program SDS-a?

"Srbuj pa makar travu jeo".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 20:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ja gluposti Boze mili, cime se sve ljudi opterecuju. Vjera je stvar licnog opredjeljenja. Prema tome, da li ce neko biti musliman, katoli ili pravoslavac, stvar je licnog izbora, kao sto je stvar licnog izbora da li ce neko biti ateista. Ne znam zasto se Srbi i Hrvati toliko upinju da dokazu kako su bosnaksi muslimani Srbi odnosno Hrvati.

Izgleda da je bas tacno ono sto svojevremeno napsisao Prof. Dr. F. Muhic,
-----------------------------------------------------------------------------------

"Koliko je meni poznato HRVATI I SRBI SU JEDINA DVA NARODA U HISTORIJI KOJI SE IZ PETNIH ZILA TRUDE DA DOKAZU KAKO JE NEKI DRUGI NAROD U STVARI NJIHOV NAROD, A BOSANCI I CRNOGORCI JEDINI NARODI U HISTORIJI SVIJETA ZA CIJI IDENTITET POSTOJI JAGMA.

Jasno je da covjek ne mora biti poseban ekspert za psihoanalizu, da bi shvatio kako izmedju tvrdnje da je neko drugi isti sto i ja, i nezadovoljstva cak STIDA ZBOG SOPSTVENOG IDENTITETA, postoji znak jednakosti. Oni koji kazu da su "Crnogorci Spartanci srpstva" kazuju to da u prototipu Srbina, kako ga oni vide, nalaze ozbiljne i goleme mahane. Postupkom kompenzacije, i na njemu podignutom mehanizmu inentifikacije, ti ljudi zapravo mijesajuci imaginarno i stavrnost, zelje i cinjenice, nastoje prevladati osjecanje superiornosti Crnogoraca ( i dakaka osjecaja sopstvene inferiornosti prema njima) tako sto ce Crnogorce proglasiti Srbima, ali Srbima viseg reda nego sto je to karakteristicno za njih.

Isti psiholoski mehanizama prisutan je na djelu vec stoljecima kada su u pistanju Bosnjaci. U skladu sa istom logikom nacionale iskompleksiraosti, i Hrvati i Srbi preokrecu ovu formulaciju tako sto tvrde da su Bosnjaci i Crnogorci isto sto i oni, ali, naravno, da oni nisu isto sto i Bosnjaci i Crnogorci. Medjutim jednostavan test je sasvim dovoljan da raskrinaka ovu dosjetku psihopatoloskog uma. Treba se samo zapitati, KO NASTOJI TUDJI IDENTITET PRIKAZATI KAO SVOJ, i odmah je sve jasno.

Ovom svojom dubokom iskompleksiranoscu Hrvati i Srbi imaju sasvim ekskluzivno mjesto u bogatoj historiji antroploloskih perverzija. SAMO ONI SU BILI OSUDJENI DA VIJEKOVIMA ZIVE U NEPOSREDNOM SUSJEDSTVU SA TOLIKO UPADLJIVO BOLJIM OD SEBE."
-------------------------------------------------------------------------------------

Zasto je Mesa Selimovic otisao u Srbe, to je puno slozenije pitanje nego sto se mnogima cini. Treba spoznati njegov zivot, problema sa kojima se susretao u ona teska ekonomska ali i politicka vremna. Pored toga bio je ozenjen Srpkinjom koja sve ucinila da ga prevede "na islam". Javno je govorila "da nema boljih muzeva od Muslimana", da su joj "najbolji prijatelji Muslimani u Sarajevu" itd, ali za Mesina zivota. Sta prica sada to je druga stvar. U svakomslucaju nije daleko odmakla od Seseljovog misljenja.
Uostalom, to je iskazivala i prilikom poznanastva s Mesom. Iskreno receno, cudim se, da je jedan pametan covjek kakav je bio M. Selimovic ozenio jednu takvu zenu. Em je mala, em brkata, em ranije udavana, em zagrizeni nacionalista. Izgleda da Mesa nije imao prevu sliku o sebi, mozda je patio od kompleksa manje vrijednost, jer kako protumaciti cinjenicu, da je u Tuzli odrastao u najgorem naselju Tusanj, da kasnije kao ugledni gospodin i knjizevnik po dolasku u Tusanj nije mogao da prepozna svoju kucu, valjda zato sto je bila mala i neugledna, a u Srjecanjima je nije tako opisao.Pored toga u svojoj biografi " zaboravio " je kazati da je bio i profesor u Medresi Tuzla, naravno zato, jer bi mu to bio ozbiljan minus, ozbiljna mrlja u zivotnoj biografiji.

U ostalom kako pocinje Dervis i smrt, pravoslavnom ili muslimanskom molitvom. Svaki musliman svaki posao zapocinje sa molitvom, pa tako je to cini i gospodin Mesa Selimovic. Njegovo samo ime i prezime govore sve o njemu. Skraceno ime Mesa nije nastalo od Milosa, a prezime Selimovic, od Steve ili Save. Ko zna nastanak muslimanskih prezimena, njemu je sve jasno.

O Kusturici nije vrijedno trositi vrijeme, ali eto da kazemo nesto. Sin bivseg udbasa, koji je Muslimane slao na Goli otok. Po izdranoj kazni predlago je novo mjesto boravka. Tako je po nekim pricama radio i sa Sidranovim ocem, pa nije cudno sto je Sidran znao napraviti dobar scenari za film "Otac na sluzbenom putu", gdje porodica seli u Zvornik. Zaso bas Zvornik?????? Potrudite se da saznate. Sto je za zivota postigao, postigao je kao Musliman, od kako je postao Srbin, nema filma koji se moze mjeriti sa filmovima koje je snimo kao Musliman.

Po svoj prilici i njega je zena prvela na "islam" ali mnogo jace i zesce nego sto je Mesina prevela Mesu. Pozdrav Zah

Poslednji put menjao zah dana 06 Sep 2005, 20:46, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 20:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
zah je napisao:
Ne znam zasto se Srbi i Hrvati toliko upinju da dokazu kako su bosnaksi muslimani Srbi odnosno Hrvati.

Ni meni ovo nije jasno. Hajde neka nam sada to neki expert fino objasni. Zasto je toliko vazno da li je Kusturica Srbin ili Musliman?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 21:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Dove je napisao:
zah je napisao:
Ne znam zasto se Srbi i Hrvati toliko upinju da dokazu kako su bosnaksi muslimani Srbi odnosno Hrvati.

Ni meni ovo nije jasno. Hajde neka nam sada to neki expert fino objasni. Zasto je toliko vazno da li je Kusturica Srbin ili Musliman?

zar je bitno sta se dogadja u svijetu
gdje bog ne vaze velicinom modom, moci ili slavom
ali zato ljudi na sva zvona dizu kada se slavni glumac
ili neko drugi preobrati iz jedne vjere u drugu.. u njegovo ime..

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
svijet je smijurija sam za sebe
il uzivas u njegovoj gluposti ili se patis kao ja npr... :P
i mrzis isti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 21:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dove je napisao:
Zasto je toliko vazno da li je Kusturica Srbin ili Musliman?

Ni meni to nije jasno.

To je "jasno" samo nacionalistima, onima koji misle da su bolji od drugih, da je njihova nacija i vjera bolja od drugih, iako sami u sebi nemaju mnogo čovječnosti, ali to ih ne brine, bitna su im nacija i nazovivjera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 23:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
АВДИ БЕГ КАРАБЕГОВИЋ
Песник и родољуб
Рођен 13. августа 1878. у Модричи, у Босни. Учитељовао 1906—1908 у Малом Зворнику, на Дрини.
Умро 5. децембра 1908. у Лозници.
Сахрањен 7. децембра 1908. у Београду.

СРПСТВУ

Сјећам те се роде драги,
Сваког дана, сваког часа,
Твоја срећа, твоја слава,
Моје груди заталаса.

Те ми ево, прва пјесма
Теби лети, роде мио,
Па те грли, па те љуби,
И шапће ти: срећан био!..

А знадеш ли, роде мили,
Гдје је твоја срећа, слава? ---
Наша љубав, слога наша,
То је твоја срећа права!

Па нека нам то цвијеће
Широм Босне цвјета, мири,
Нек се љубав, слога братска
Међ' тровјерном браћом шири!

Нек душману око стане,
Као што му стати мора,
Гледајући --- гдје из слоге
Моме роду свиће зора.

С А. Карабеговић

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2005, 02:44 
Veteran
Veteran

Koliko mogu primijetiti neki ljudi su izuzetno opsjednuti svojom nacijom, i njenom "velicinom" iako je ona manje vise slicna svim drugim nacijama, dakle, ni bolja ni gora. Zato ne vidim potrebu busanja u prsa "ja sam Bosnjak, ja sam Hrvat, ja sam Srbin".

Covjek se rodio kao se rodio, zna svoje roditelje, zna mjesto gdje se rodio, zna drzavu u kojoj se rodio, i to je za njega sasvim dovoljno. On ne trerba da se razmece svojim bosnjastvom, hrvatstvom ili srpstvom, i svojom vjerom, nego svojim cojstvom sto bi Crnogorci kazali.

Za mene je bitno da je covjek, covjek, sa svim onim lijepim osobina koje covjeka cine covjekom. Ja ga takvog prihvatam, takvog volim i postujem, sa takvima se druzim, razmjenjujem misljenja, veselim u veselju, tugujem u nesrecama, bez obzira bio on Bosnjak, Hrvat, Srbin.

Ima puno Bosnjaka sa kojima ne mogu, ima puno Hrvata i Srba sa kojima ne mogu, a ne mogu zato sto smo razlicito odgojeni, sto imamo razlicite poglede na zivot i drustvo, odnose medju ljudima. Sta ja kao Bosnjak imam sa Bosnjakom koji u svakoj trecoj recenici psuje Boga, majku, sestru. Sta ja imam sa Bosnjakom koji ne postuje svoju ali ni tudju tradiciju. Sta ja imam sa Bosnjakom koji je u poslednjem ratu ubijao, klao, pljackao, silovao. Da li trebam da se dicim njegovom djelima, da je nosim njegovu sliku na svojoj odjeci. itd. Ne, ne, ja sa takvim Bosnjakom nemam nista zajednicko, ja takvog Bosnjaka prezirem, isto onako kao sto prezirem takvog Hrvata i Srbina.

Eto ja izuzetno postujem gospodina Aharona, a on je kao sto znamo Srbin. Ja izuzetno postujem Grigorija, a on je kao sto znamo Srbin, ja izuzetno postujem Vadera, a i on po svoj prilici Srbin. Zasto ih postujem? POstujem ih zato sto su njihova misljenja slicna mojim, sto imamo slicne poglede na zivot i drustvo. Ovim ne tvrdim da se u nekim pogledima i ne razilazimo. To je savsim normalno, jer ja nemam ni iste poglede na zivot i drustvoi sa mojim bratom, ali to nije prepreka razmjeni misljenja, normalnoj komunikaciji, medjusobnom uvazavanju i postovanju.

Dakle, nacija i vjera ne moraju biti prepreka za razmjenu misljenja, nacija i vjera ne moraju biti prepreka za medjusobno druzenje, nacija i vjera ne moraju biti prepreka za dobar komsijski zivot, nacija i vjera ne moraju biti prepreka za zivot u jednoj drzavi.

Nas narod je davno kazao "politika je kurva". Politika potpiruje neka pitanja ove ili one nacije, ove ili one vjere. Ko to prihvata, ko na to nasijeda, mogli smo vidjeti u nekim mojim malo sirim komentarima na temu " nacionalizam". Pozdrav Zah

Poslednji put menjao zah dana 07 Sep 2005, 02:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2005, 02:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

"Nas narod je davno kazao "politika je kurva". Politika potpruje nacionalizam i sovinizam, ukazuje na razlike i prednosti ove ili one nacije, ove ili one vjere. Ko to prihvata, ko na to nasijeda, mogli smo vidjeti u nekim mojim malo sirim skorasnjim komentarima na temu " nacionalizam". Pozdrav Zah"

Sto mrzim te generalne i povrsne izjave,politike ne potpiruje nacionalizam nego PRIMITIVIZAM POTPIRUJE.
Ljudi se po citavom svijetu bave politikom i koriste je da rjesavaju probleme,sta vise u normalno drzavi bez politike se nemoze.
Problem su primitivci koji koriste situaciju i prave probleme.

Ja sam Bosanac (danas Amerikanac-Bosanac) pa poslije toga musliman ne mrzim nikoga a ni Srbe i Hrvate ali problem je sto ti Srbi i Hrvati osporavaju pravo da se ja zovem muslimanskim imenom i da se izjasnjavam kao Bosanac...to je primitivizam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2005, 03:10 
Veteran
Veteran

Slazem se da sam uopsteno govorio o politici, ali to u ovom slucaju i nije toliko bitno. Moj cilj nije bio da razglabam kakva sve moze biti politika, nego da naznacim njenu ulogu u problematici medjunacionalnih odnosa.

Politika moze biti naporedna i nazadan-primitivna, sto zavisi od pojedinca ili grupe ljudi koje je koji tu politiku vode. Ono sto je njemacki kancelar Adenauer uradio u Njemackoj za samo 10 godina, moze ocijeniti kao jednom naprednom politikom u svakom pogledu:politickom, ekonomskom, kulturnom itd. To isto vazi i za De Gola u Francuskoj. Kakvu ce ocjenu dati istora politici koju su vodili predratni politicar bivse YU ostaje da se vidi, iako su svi pokazatelji, da ce ta politika biti ocijenjena kao nazadna, primitivna itd.,itd. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2005, 06:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Broj jedan problem u Bosni je nerjesena politicka situacija,zbog toga ekonomija i uopste sve ostalo u zivotu nemoze da napreduje.
Kada se rijesi politicka situacija tada ce zivot da se poboljsa,zavisno od truda ulozenog.
Danas je BiH PODJELJENA i poslije 10 godina jos uvijek se pokusava srediti neke najosnovnije stvari....prije svega BiH jos nije prava drzava jer nekima nije to u interesu,jos uvijek FANATAZIRAJU o nekakvim srpskim republikama a da stvar jos bude gora moraju se javiti neke ustase da i oni dobiju "komad zemlje svoje".
Znaci umjesto da se intelegencija nosi sa stvarnim zivotnim problemima jos uvijek se raspravlja o glupostima ko je Srbi a ko je Bosnjak.
NAZALOST dok svi ljudi na citavom teritoriju BiH ne pocnu da razmisljaju da su BOSANCI tj HERCEGOVCI nece biti nekog veceg pomaka u standardu zivota.
Ovaj bsdpowa misli da se od "srbovanja" moze zivjeti,dok ti njemu objasnis koliko je u zabludi i ispranog mozga proce decenije i generacije..pa ce opet nekom pasti na pamet da se ratuje d se vrati milo za drago.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2005, 07:24 
Bostech.....shto se ne kandidujesh za predsjednika?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2005, 12:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2005, 20:02
Tema je Srbi muslimani a ne kojekakve bla, bla, bla truć teorije sirotog zaha (čovek je za žaljenje) kojima očito pokušava skrenuti sa teme i izvršiti diverziju čitavog topika. Svako onaj kome je Srpstvo iznad vere je dobrodošao. Ne mislim tu samo na muslimane već i na katolike a bogami i pojedine pravoslavce koji su zastranili. Srpstvo nije protivno nijednoj veri (izuzev ekstremnih varijanata iste) i totalna je lažda Srbi žele da na silu popravoslave nekoga. To što pojedini bolesnici daju sebi za pravo da daju uopštene konstatacije, da klevetaju velikane i da se šlihtaju moderatorima to samo govori o njima i paklu koji nose u svojim dušama. Ja namerno koristim izraz balija da ne bih uvredio sve muslimane (nisu oni svi za mene isti) a izmišljeni pojam "Bošnjak" ne priznajem. Ko su balije na ovom forumu lako je uočljivo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2005, 16:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Dobro gibonjer, a zasto nisi odgovori na postavljeno pitanje, umjesto da napadas nekoga? Zasto je toliko vazno to dokazivanje? Da li ce Srbi ili Hrvati biti nesto bolji ako Muslimani priznju da su 'postali od njih'?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2005, 17:16 
Pripravnik
Pripravnik

Dove je napisao:
Dobro gibonjer, a zasto nisi odgovori na postavljeno pitanje, umjesto da napadas nekoga? Zasto je toliko vazno to dokazivanje? Da li ce Srbi ili Hrvati biti nesto bolji ako Muslimani priznju da su 'postali od njih'?

Tu opste ne ide za neko dokazivanje.To si ti sebi utubio u glavu pa nemozes da predjes preko toga jer ti je to jedini razlog kako opravdati ovu vijest.A od koga su muslimani na teritoriji danasnje BiH postali je jasno svakom 7godisnjaku koji ume da cita.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]