Čitam ove istupe u javnost, prozbori se koja sa prijateljima koji su dočekali i ispratili razne uprave, pa dočekasmo i ovog koji djeluje da je tu samo usput i vrlo malo pripremljen za sve što obećava i naravno što se očekuje. Evo primjer iz današnje pravdebl.
Citiraj:
TEGELTIJA: SLJEDEĆE SEZONE NAPADAMO TITULU!
Titula donosi razne pogodnosti, svi teže ka tome. Za napad na titulu klub mora funkcionisati perfektno i sa jasnim planom. Pored toga, naši rivali uveliko se spremaju za novu sezonu i ko malo ozbiljnije prati dešavanja u drugim klubovima, pogotovo u Zrinjskom, zna da smo mi već u zaostatku debelom.
Citiraj:
-Ja sam već ranije, 2010. i 2011. godine bio u upravi FK Borac. Došli smo kao nova uprava 2010, kada je Borac ispao u Prvu Ligu Republike Srpske, i mi smo klub vratili u premijerligaško takmičenje. Te godine odmah osvojili treće mjesto na tabeli i Kup Bosne i Hercegovine. Sljedeće godine osvojili smo prvu titulu prvaka Bosne i Hercegovine, prvi put igrali Evropu u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, tako da u tom kontekstu, kome je to iznenađenje, mislim da je to mlađima iznenađenje i onima koji ne prate dugo istoriju FK Borac, ali oni koji prate znaju da je to nešto u čemu sam već dugo – rekao je Tegeltija.
Potenciranje priče "ja bio" je prošlo vrijeme. Zasluge za nabrojane uspjehe nosi pokojni Željko Kopanja koji je u tom ludom vremenu izašao u susret i molbu navijača Borca.
Citiraj:
-Ne znam koji su tačno razlozi rukovodili navijače da traže smjenu uprave, ali nije nikakva tajna da su klubovi u Bosni i Hercegovini suočeni sa istim finansijskim problemima, a to je da nema kluba u Bosni i Hercegovini koji je trenutno samoodrživ, koji može funkcionisati bez određene pomoći
Još malo pa će mjesec dana od imenovanja "nove uprave", a ne znaš koji su razlozi i niko nije rekao. Ali ajde da krenemo šta su dobro uradili. Nova trava i atletska staza, pomoćni teren, titula, tri godine zaredom u Evropi, vraćeni dugovi iz prošlosti...
Loše stvari:
- dva puta ispadanje u niži rang.
- prodefilovalo preko 150 fudbalera za 7 godina.
- samo 2 fudbalera prodali za 7 godina.
- ispadanje i brukanje u Evropi od klubova koji nisu ozbiljno shvaćeni.
- nestabilna finansijska situacija pri čemu dolazi do kašnjenja i po 6 mjeseci. U takvim uslovima nema zalaganja, a dolazi i do tužbi.
- nema sponzora.
- loš imidž kluba u gradu i šire.
- loša reputacija u fudbalskim krugovima.
- poslednje je upozorenje Uefe pred diskvalifikaciju ako se ponove prekršaji.
- loša omladinska škola gdje nema uslova za stvaranje igrača za prvi tim i eventualnu prodaju.
- "prijateljske" utakmice od kojih nemamo koristi već samo ogorčenje kod navijača.
- itd itd itd.
Citiraj:
-Upravo ono što želimo da uradimo je da učinimo klub samoodrživim, da povećamo interne prihode kluba. Naravno, pomoć države, i javne vlasti i lokalna zajednica će uvijek biti nužna, međutim sa rezultatima u fudbalu uvijek dolazi i više novca. Vi znate šta se dešava ukoliko ostvarite rezultate u UEFA takmičenjima na međunarodnoj sceni, da to znači ogroman priliv novca. Prema tome fudbal je isplativa investicija ukoliko ostvarite rezultat. Ono što pokušavamo da uradimo je da konsolidujemo strukture kluba, da se zna tačno ko šta radi, šta je čiji posao, da institucionalni okvir kluba zaokružimao na način da pojačamo marketing i da dio od prihoda kluba koje bi obezbjeđivalo postojanje kluba zaista dođe od internog poslovanja, bilo da se radi o marketingu, preduzeća koja bi ulagala u klub, ali to ne smiju biti samo donacije. Ono što želimo da postignemo je da privlačimo investitore, odnosno privrednike, biznismene, koji će prepoznati poslovnu šansu ulaganjem u klub – rekao je on.
Tačno, bravo, sve iz udžbenika. Srećno, samo da bi sponzori prepoznali iskrene namjere mora se popraviti dio iz gornjeg dijela posta. U ovom trenutku niko neće biti sponzor ako ne mora.
Citiraj:
-U periodu koji dolazi učinićemo sve da klub pojačamo. Šta će to biti, rano je da govorim, ali trudićemo se da dovedemo igrače koji će biti prava pojačanja – rekao je Tegeltija.
Opet da se vratim na početak. Ozbiljni klubovi u aprilu završavaju prelazni rok, a u Borcu je još rano.