banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 13:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 08:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2004, 19:52
Sve se vraca, sve se placa,... e evo malo i nama po djepu pa se vi samo radujte tragediji u USA

Naftni disributeri u FBiH i RS najavljuju da će početkom sljedeće nedjelje gorivo u BiH poskupiti za oko 20 feninga, čime će cijena litra prvi put preći dvije marke.

"Od ponedjeljka će benzin poskupiti za 23 feninga po litru, dok će dizel i lož-ulje biti skuplji za sedam feninga po litru", potrvrdio je Muhidin Alić, predsjednik Sekcije distributera nafte FBiH.

Dodaje da je riječ o najvećem poskupljenju do sada, te da je uzrok rast cijena nafte na svjetskom tržištu i nevrijeme u Meksičkom zaljevu.

Cijena supera od 98 oktana će od ponedjeljka umjesto 1,87 KM biti 2,10 KM, bezolovni benzin od 95 oktana umjesto dosadašnjih 1,82 KM koštaće 2,05 KM, dok će cijena superbezolovnog od 98 oktana iznositi 2,28 KM. Eurodizel će od ponedjeljka koštati 1,94 KM, a lož-ulje 1,66 KM.

"U zemljama EU doći će do poskupljenja 50 do 60 feninga po litru benzina i 20 do 30 feninga po litru dizela. Nikada se ovakvo poskupljenje nije desilo. Rafinerijske cijene benzina su skuplje za 132 dolara po toni, dizela 51 dolar po toni, a lož-ulja za 42 dolara po toni", objasnio je Alić.

Vukašin Vojinović, predsjednik Grupacije za preradu i distribuciju nafte i naftnih derivata RS, ističe da će i u RS početkom sljedeće sedmice gorivo na pumpama dostići cijenu od, u prosjeku, oko dvije KM po litru. Blagi pad cijena nafte na svjetskom tržištu, kaže Vojinović, je zanemariv, tako da ne može uticati na poskupljenje goriva.

http://drigi.blogabet.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 09:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
New Orleansom plutaju mrtvi, pljačkaši vladaju gradom
Peti dan nakon razornog udara uragana Katrine, poplavljenim ulicama New Orleansa plutaju raspadajuća trupla, a tisuće zarobljenih na krovovima kuća bespomoćno čekaju na evakuaciju ili barem malo hrane. Strahuje se da je poginulih na tisuće, ali vlasti zasad mogu tek nagađati. Povijesnim gradom jazza zavladali su naoružani pljačkaši, a snage zadužene za sigurnost imaju naredbu pucati i ubiti. Gradom se raširio kriminal i silovanja. Iz Arkansasa u grad stiže i 300 pripadnika Nacionalne garde koji su se upravo vratili iz Iraka. Nasilni pljačkaši ne prezaju ni pred čim i pod njihovom su se vatrom već našli ne samo policajci, već i spasioci, pa čak i bolničko osoblje, te je gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin dramatično pozvao na hitnu pomoć u prebacivanju na sigurno tisuća evakuiranih osoba. Oklopni transporteri u stalnoj su ophodnji ulicom Canal, koja obrubljuje legendarnu francusku četvrt New Orleansa, a helikopteri su već počeli dovoziti dodatne snage pa bi uskoro u područjima na obali Meksičkog zaljeva trebalo biti 50 tisuća pripadnika Nacionalne garde i redovne vojske, najviše u američkoj povijesti. Istodobno, unatoč sporadičnoj vatri pljačkaša, spasioci i dalje pod ruševinama zgrada tragaju za preživjelima uz pomoć malih robota koji reagiraju na toplinu, a uz pomoć posebno obučenih pasa nastoje ukloniti i mrtva tijela. No to je iznimno opsežan zadatak, pa ulicama plutaju trupla. Velik dio grada je zbog poplave ostao bez struje. U gradskoj sportskoj dvorani, kamo su isprva evakuirani deseci tisuća građana, ali su životni uvjeti u međuvremenu postali neizdrživi, još je između 15 i 20 tisuća ljudi, a namirnica i pitke vode uskoro će potpuno nestati. No za njihov prijevoz na sigurno u Houston, koji im je vlada obećala, nedostaje autobusa.
Šteta koju je prouzročio uragan Katrina koji je u ponedjeljak opustošio Louisianu i Mississippi premašit će sto milijardi dolara, ocijenila je američka tvrtka Risk Management Solutions koja se specijalizirala za upravljanje katastrofama.
Najmanje polovica iznosa štete posljedica je poplava koje su pogodile New Orleans, dodaje tvrtka.

Snažan tajfun, usporediv s uraganom Katrina, približava se Japanu i do otoka Kyushua trebao bi stići početkom sljedećeg tjedna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 09:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ako napravite sve uslove da se nešto desi onda će se to desiti prije ili kasnije.

U slučaju Nju Orleansa se vidi da je to tačno. Neki njihovi stručnjaci su upozoravali da Nju Orleans, smješten ispod nivoa mora, i uskraćen za prirodnu zaštitu močvara na kojima su oluje gubile snagu, postaje laka meta za prirodnu katastrofu. Uragan Ivan je zamalo izazvao sličnu katastrofu ranije.

Druga stvar je, vjerovali ili ne, filozofija slobodnog tržišta u kojoj je svako sam za sebe. Dok je Kuba svojevremeno evakuisala 1,3 miliona svojih građana (nešto više od 10% ukupnog stanovništva) pre nadolazoćim uraganom, bez ijednog izgubljenog života, u Nju Orleansu su ljudi bili prepušteni sami sebi.

To se jasno vidi iz toga što su u gradu ostali svi koji nisu imali dovoljno novca da ga napuste. A SAD su dobro znale da oluja dolazi nekoliko dana ranije...

Jos jedna potvrda je vijest koju ste vjerovatno čuli: vojska ima dozvolu da ubija pljačkaše.
Vojska nije dobila naređenja da po svaku cijenu spašava ljude već da po svaku cijenu spašava privatnu imovinu.
Tako, filozofija slobodnog tržišta je bitan faktor u cijeloj toj nesreći. Faktor koji će u dobroj mjeri doprinijeti velikom broju žrtava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 16:33 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 17:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Jun 2003, 01:17
Fidel je Bog!

U tom svemu mi je drago samo sto je Djordjo ispao ovca. Dok po cijelom svijetu vitla pendrekom i trosi basnoslovne cifre u jednoj zemlji (za te pare se moglo cini mi se trecina Afrike izvuci iz siromastva i bijede) uvodeci kobajagi demokratiju, u sopstvenom dvoristu mu jedan uragan ubije na hiljade jadnika koji vjerovatno nisu imali sredstava da napuste New Orleans (da su imali vjerovatno bi i otisli) jer nije bio u stanju da evakuise stanovnistvo. Sto u prevodu znaci: ako imas pare prezivices a ako ne, ko te ebe!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 17:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Dove je napisao:
Sad su svi pametni, trebalo je ovo i ono, 'vako i 'nako.... A kad cujemo ovo 'sve se vraca' - kosa mi se dize na glavi. Sta se to NAMA tamo na Balkanu toliko vraca pa smo u tolikom jadu svih ovih godina? Sta su oni jadni u Africi uradili pa im se toliko vraca? Tsunami - koga li je on kaznjavao i zasto? Dajte ljudi - use your common sense. A kad vidim da se neko raduje necijoj nesreci onda me sramota sto pripadamo istoj vrsti!!! Ove pljacke samo govore da smo mi prokleta ljudska bica ma gdje zivjeli i kojoj rasi/narodu pripadali.

Skidam kapu po ko zna koji put.

Vader je napisao:
Jel' ono U2 ima pjesmu

"this is the end of the world as we know it"

Fenomenalna pjesma.

R.E.M. - It's The End of the World As We Know it (and I Feel Fine)

Leona je napisao:
Kad dodjes i vidis moje dvoriste, onda reci nesto. Ne poredi moje neduzno dvoriste sa paganskom amerikom.

Hvala na komplimentu. :roll:

Vader je napisao:
Sve u svemu biæe Bo¾ija volja.

To mora da je neki "brand new" Bog, jer ga nije bilo na Balkanu ranih devedesetih. Pih, i onda me pitaju zasto ne podnosim religiju.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 18:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dobro rečeno malizarko.

DeadOne je napisao:
To mora da je neki "brand new" Bog, jer ga nije bilo na Balkanu ranih devedesetih

Uh tada Ga je bilo i to mnogo. Bilo bi ti to jasno da znaš ono što ja znam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 19:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Tvrdoglavost...eto u cemu je problem.....Ljudi su se ufurali da im hurikan nista nemoze,da mogu oni to izdurati,zato i nisu bjezali.
U Americi ima 300 miliona vozila i 290 ljudi znaci vise vozila nego ljudi..skoro svi imaju auta,rijetki su koji nemaju.
I da nemaju imaju komsije,moze se "naci".

Problem je tvrdoglavost...kako znam?
1999 godina na Floridu je isao isto slican hurikan Floyd,5 kateogorija i prijetio je da udari na moj grad (iako nije nego je skrenuo)...ja sam se moram ubjedivati sa jedinim Hrvatom banjalucaninom da se iselimo dok ne prodje....On se mangupisao i sa zenom ostao kuci,a volio popiti pa onako u pjanom stanju glumio facu.

Tako i neki drugi ljudi,isto su ostajali i nisu htjeli otici iako su mogli jer su mislili da mogu oni "izdurati" hurikan...sjedit ce kuci i cekati da prodje,mozda cak i tv gledati ako bude struje.
Da je taj hurkan udario direktno na grad slicno bi se desilo,nebi bilo poplave ali bi bilo steta,bez struje i vode danima...

A inace kad su manji hurikani ,par je proslo preko grada...ljudi znaju otici sa djecom na plazu da gledaju valove i da "dozive" hurikan.....ko turisticka atrakcija.

Problem sa ovim gheto crncima (zive u crnackim naseljima) sto su ufurani pa misle da njima hurikan nece nista.
Mnogi su izjavili na TV da nisu mislili da ce biti toliko lose,zato i nisu otisli.

Sjecam se moja bivsa je hjtela da idemo van u provod kada je prolazilo tropsko nevrijeme (niza klasa hurikana) preko naseg grada.

Neki ljudi imaju pileci mozak,totalno bezobrazni misle da mogu protiv majke prirode.

Kasnije onda krive druge za ono sto im se desilo..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 20:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dove je napisao:
Sad su svi pametni, trebalo je ovo i ono, 'vako i 'nako.... A kad cujemo ovo 'sve se vraca' - kosa mi se dize na glavi. Sta se to NAMA tamo na Balkanu toliko vraca pa smo u tolikom jadu svih ovih godina? Sta su oni jadni u Africi uradili pa im se toliko vraca? Tsunami - koga li je on kaznjavao i zasto?

Možda ti ovo ponudi odgovore na tvoja pitanja:

http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=299587#299587

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 20:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Dobro rečeno malizarko.

DeadOne je napisao:
To mora da je neki "brand new" Bog, jer ga nije bilo na Balkanu ranih devedesetih

Uh tada Ga je bilo i to mnogo. Bilo bi ti to jasno da znaš ono što ja znam.

ovo je u najmanju ruku glupo... sta si ti mesija ili pises novo jevandjelje ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 22:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Uh tada Ga je bilo i to mnogo. Bilo bi ti to jasno da zna¹ ono ¹to ja znam.

Nesto mi se cini da ja sa tim ratom nisam imao ama bas nikakve veze sem sto je unistio zemlju u kojoj sam se rodio. Ima dosta toga sto ja ne znam, al' znam zasigurno da je dosta ljudi samo izvuklo deblji kraj, a vecina onih koje ja znam jos uvijek traze u sebi razlog za nesrecu koja ih je snasla. Pa ti meni reci da je Boga bilo gdje i takvog stradanja, a onda je on kao milostiv i pravedan. Ufff, suzdrzacu se.

Sve se vraca, sve se placa...kad ima ko da vrati i naplati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 22:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Sve se vraća, sve se plaća, i sve je pravedno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 22:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
DeadOne je napisao:
...Sve se vraca, sve se placa...

Po toj recenici bi trebalo da se svi rukovodimo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 23:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Sve se vraæa, sve se plaæa, i sve je pravedno!

Iskreno se nadam da to nije direktno vezano za Katrinu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 01:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Мене је жао народа

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 02:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Nju Orleans nema smisla obnavljati jer će nestati u sljedećih sto godina", upozorava geofizičar Klaus Jakob s njujorškog univerziteta Kolumbija.

"Kao naučnik savjetovao bih da se ne obnavljaju Nju Orleans i njegovi sistemi odbrane jer je katastrofa samo pitanje vremena: što će vještačkih brana biti više, to će sljedeća poplava biti razornija", rekao je Jakob, podsjetivši i da je direktor Geološke službe SAD upozorio da grad na ušću Misisipija za sto godina možda više neće postojati.

Takvu jednostavnu istinu teško je prihvatiti s političkog i socijalnog stanovišta pa će milijarde dolara za obnovu ipak uzalud biti potrošene, upozorava Jakob.

U razvoju Nju Orleansa greška je napravljena početkom 20. vijeka kada je vojska SAD izgradila sistem brana kako bi Misisipi bio zadržan u svom koritu čime je narušen prirodni proces nanošenja i uzdizanja zemlje te je kopno na tom području počelo tonuti ispod nivoa mora, objašnjava Jakob, stručnjak za prirodne katastrofe i njihov uticaj na urbana područja.

"U obnovu Nju Orleansa ima smisla ulagati na rok od 50 do 100 godina i sa sviješću da ne postoji

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 06:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Mar 2005, 06:27
Put Očajne Žene

Kada je Havijer Bouvi umro,njegova je žena jedino što je tada mogla; njegovo tijelo je umotala u čaršav, stavila ga na improvizovana nosila i iznijela na ulicu u nadi da će neki kamion Havijerov leš odvesti u gradsku bolnicu.

Evelin Traner je na ulici čekala više od sat vremena, međutim niko je nije ni pogledao. Ona i Bouvi su živjeli zajedno više od 16 godina. Njemu je u decembru dijagnostikovan rak pluća od čijih je komplikacija i umro. Prije uragana njih dvoje su odlučili da ne idu nigdje, već da ostanu u svojoj kući u nadi da će uragan poštedjeti njihovo naselje.

Međutim, uragan je potopio njihovo naselje, poznatu Francusku četvrt. Sve do utorka, njih dvoje su bili u kući, međutim, kako im je ponestajalo namirnica i kiseonika, Evelin je izašla na ulicu da potraži pomoć. Kada se vratila,Havijer je već bio umro.

Očajna i bolom pogođena Evelin je pomoć potražila u obližnjoj policijskoj stanici gdje su joj obećali da će poslati kamion po leš. Međutim, niko nije dolazio. Tek tad je s lešom izašla na ulicu.

Kurtis Miler, koji je naišao na Evelin, takođe je zamolio jedan vojni kamion da poveze leš do najbliže mrtvačnice, međutim, oni su to odbili.
Miler na sve ovo kaže: “Srce me boli kada vidim nešto ovako, kada vidim da je ovaj grad pao ovako nisko. Sve mi se gadi, a nije trebalo biti tako. Nije trebalo! “

Tek nakon nekoliko sati čekanja, Evelin je uspjela da uz nekoliko toplih riječi i napojnicu od 20 dolara ubijedi jednog vozača kamiona da prebaci tijelo u mrtvačnicu Čeriti hospital. O ovoj situaciji možda najbolje govore riječi gradonačelnika Nju Orleansa Reja Nagina koji kaže: “Sada pokušavamo da spasemo žive. S mrtvima se još nebavimo.”

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 08:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

sve se vraca sve se placa

hoces da kazes da bog opravdava tvoje radovanje zbog patnje naroda koji vjerovatno i nije cuo ni za Balkan a kamoli za srbe a najmanje je kriv za SVE...

No dobro, vjerovatno srbi najbolje razumiju to " sve se vraca, sve se placa "

:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 09:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

drigi je napisao:

Ne. Radi se o tome da sam ja baš oko događaja vezanih za rat i ta dešavanja vidio neke stvari na osnovu kojih sam postao vjernik. Dakle jednima od nas su ti događaji dali vjeru u Boga, a jednima su isti događaji utvrdili ateizam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 09:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
drigi je napisao:

Ne. Radi se o tome da sam ja baš oko događaja vezanih za rat i ta dešavanja vidio neke stvari na osnovu kojih sam postao vjernik. Dakle jednima od nas su ti događaji dali vjeru u Boga, a jednima su isti događaji utvrdili ateizam.

tu se slazem sa tobom, samo ono si bio napisao ko da si sam pisac Da Vincijevog koda :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]