banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 09:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Sep 2005, 16:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2001, 01:00
Interesuje me koje procesore mogu ugraditi na socket 370? Trenutno imam Intel Celeron na 400MHz (66MHz bus). Video sam da postoje neke verzije Pentiuma III na 370 socketu. Da li to znači da bi se takva verzija mogla ugraditi umjesto starog procesora (pod uslovom da ga ploča podržava)? Nešto kao lista kompatibilnih procesora bi bila napogodnija... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 17:08 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
najbolje vidi koja je ploca u pitanju pa je izgooglaj

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 17:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Taman sam htio da obrišem poruku :) Anyway, pogledao sam u dokumentaciju ploče (ovo sam trebao uraditi prije nego što sam ovde postovao :) ). Ploča podržava procesore do 500MHz, Pentiume II i III, te Celerone. BIOS je up to date tako da problema ne bi smjelo biti. Ako još nekoga ovo interesuje, dodaću i da obrate pažnju na tip pakovanja procesora (PPGA ili FCPGA) jer postoje i jači procesori koji su kompatibilni po broju i rasporedu pinova, ali im je fukcija određenih pinova drugačija (Pentium III Coppermine i Celeron). Nemojte ulaziti u raspravu o isplativosti upgrade-a ove mašine, cilj mi je samo udahnuti malo života mom starom PC-u :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 17:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Sep 2005, 09:32
Kupi novu kantu!!! :)

helen1 is a registerd trademark of УБРИ corporation

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 19:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Najvjerovatnije imas LX ili BX chipset,moras cekirati model ploce ili po mogucnosti procitati na crnom cipu kvadratu koji je chipset.
Najcesce je LX i BX mada moze biti i i810 ili druge verzije...
To je vrlo vazno jer LX podzava samo do 500mhz dok BX ide do 800 a 810 do 1.1 ghz..imaju neke varijacije BX koji podrzava i do 1.1 ali je rijetkost.
Znaci maksimala ti je 1.1 i to ako podrzava ploca...po cijenama ne isplati se ,bolje kupiti onda nov racunar..tako da sljedeca najbolja opcija je da nadsje Pentium III chip od 500 pa nadalje i napravis upgrade..naravno ploca i chipset mora da podrzava taj chip.
Nadji koji model ploca je i ko je napravio pa otidji na njihov sajt i potrazi in fo za tu plocu pa ces znati koje sve chipove podrzava.....

Memorija isto moze pomoci ,ako imas Win 98-ME DO 512 je dobro a 2000/XP sto vise to bolje....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 23:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Khm,
da pojasnim
imam nov računar (Asus A8N-SLI Deluxe, 1GB DDR400 dual channel, Asus EN6600GT 128MB PCI-E, AMD Athlon 3000+,... (da se malo pohvalim :D ))
Sve što želim je da unapredim stari PC do nekog njegovog maksimuma, i to tek kad budem imao para/komponenti za to :) (čitaj "nikad") :D
Nisam znao za ove BX i LX verzije i ako je to što kažeš tačno, onda vjerovatno imam tu BX verziju. Oznaka ploče je PRM-0080I VBX a proizvođač DTK. Čipset na ploči je Via Apollo ****** (moram provjeriti). Na "crnom cipu kvadratu" :wink: nije bilo traga BX i LX oznakama, ni na northbridge ni na southbridge tako da to baca sumnju na sve ovo. DTK sajt je, u šta se možeš i sam uvjeriti, veoma siromašan informacijama.
Što se tiče cijena, ne namjeravam kupiti nov procesor, te modele do sad nisam ni našao kod nas u prodaji (sumnjam da ih i ima u prodaji... :)). Kako će sve te komponente biti polovne, ne očekujem visoke cijene :). RAM memorija je druga priča ... :) O tom po tom... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 23:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zaboravi na LX i BX to je za Inteleov chipset,ti imas Via BX Pro sto je kopija Intelevog BX.
Podrzava 66/100 mhz speed bus,iako nisam nasao na njihovom sajtu ako napravis upgrade na BIOS mozda bi mogao da stavis do 800mhz Pentium III processor.
Prvi put cujem za tu kompaniju inace.
Pogledaj na ploci ako ima "jumpere" i da li ima do 8X ,sto bi znacli stavis 8X na 100mhz dobijes 800...ako nema moguce da je kontrola ugradjena u BIOS tako da je to sljedece mjesto gdje mozes pogledati koje opcije imas za brzinu chipa.
Nadam se da znas baratati sa BIOS-om.

U najboljoj opciji mozes ubaciti P III do 800mhz i 768 mb SDRAM memorije da bi dobio dobar sistem.
Ako igras igrice mozes ubaciti bolju graficku.

Prije nego kupis brzi cpu provjeri da ga podrzava.

Socket 370 ima u razlicitim chipsetima,po chipsetu mozes skontati koji chip mozes ubaciti,mada ima nekada "cudnih" gdje mozes izvan specifikacija da napravis nesto,mada je rijetkos.t

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 00:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pošto sam zaključio da ovim nagađanjem neću daleko otići, savladao sam lijenost i otvorio računar. Ispada da se dokumentacija koju sam dobio sa pločim i ploča ne poklapaju, što ti govori o ozbiljnosti ove firme, te je vjeroavtno i bolje što nisi čuo za nju :). Anyway, ovo sam primetio i ranije ali sam zaboravio na to... PRM-0080I E1 je prava oznaka ploče, čipset je NB: VT82C693 a SB: VT82C596A. Na zvaničnoj stranici je ostavljena posebna verzija BIOS-a za ovu ploču, za verzije koje imaju Winbond 83781D termalni čip. Moja ploča nema taj čip, mada na njoj je jasno označeno mjesto za isti. U opisu tog biosa je navedeno da se sa njim dobija podrška za 8x ratio kao i podrška za ovaj Winbond... čip. U opisu najnovije verzije je navedena podrška za nove Celerone, kao i u međuvremenu dodana podrška za (tada) najnovije Celerone i Coppermine... http://www.dtk.com.tw/download/bios/80ie1b.html Ovo je link na stranicu za update biosa i meni sad više nije jasno, da li će ta najnovija verzija podržavati i te novije procesore, ali samo do 500MHz ili ipak i do 800MHz.
U svijetlu novih činjenica, interesantno je da ploča radi stabilno (!) sa najnovijom verzijom biosa za onu ploču iz dokumentacije :)

P.S. Znam raditi u BIOS-u, na obostrano zadovoljstvo :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 00:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

PRM-0080I E1

To je dobro ime ploce,sada trebas da na ploci pogledas Reviziju....Na njihovom sajtu stoji da ima revizija RA/RB,RC i ploca koja ima Winbond 83781D.

Reviziju ces naci (nadam se) ako pogledas na ploci,inace stoji pored modela ploce u malim slovima ,nekada stoji na gornjem lijevom ili donjem desnom kutu ploce..treba ti svjetlo da nadjes,inace je mali slovima.

Uglavom pregledaj plocu dok ne nadjes oznake jedne od ovih Revizija.
Winbons chip moze biti pokriven heatsinkom pa se od toga ne vidi...pregledaj dok ne utvrdi pa downlodiraj i napravi upgrade na BIOS-u.
Onda pogledaj da li imas opciju koje chipove podrzava ploce ili u BIOS ili ima oznaceno na ploci.

Nazalost na njihovom sajtu nema dovoljno informacija u vezi toga,mada stoji da BIOS podrzava Coppermine cpu koji je P III...jedino revizija RC je sumnjiva jer za nju ne stoji nista osim Celerona.

Probaj ovo pa javi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 00:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Revizija je RE... morao sam izvaditi ploču i očistiti podeblji sloj prašine da bih je našao... ali sam je našao :) Znači bios 3.18 je taj koji moram skinuti. Na ploči je nacrtana tabela sa brzinama sabirnice i množiteljima ali ona ide samo do 500MHz. U biosu je pak moguće podesiti množitelj do 8x a sabirnicu na 66, 75 i 100MHz... Mada, ovo je zadnja verzija biosa za VBX ploču :) pato ne mora ništa značiti. Sutra ću staviti pravi bios pa ću javiti na šta sve to liči. Hvala na pomoći :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 01:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 11:43
E sad sta, ako ste zavrsili sta bih ja mogao na ovu kantu da nabacim (sem RAM-a jer se to podrazumjeva) :-?
http://www-307.ibm.com/pc/support/site. ... MIGR-41087

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 01:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Koji model imas?
6341 ali koji?

Koliko vidims imas nesto slicno i nemas bas neke velike opcije,i da imas recimo P 3 800mhz neisplati se trositi vise para da ga nabacis na 1.1ghz.Memorija je minimalna od 512.

Mozes promijeniti i staviti veci hard drive ili bolju graficku karticu ali to je to.

Zato ja preporucujem AMD Athlon64 jer ima duzi radni vijek i vise se isplati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 01:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Imam 6341-75G. I Celeron na 1.2 Ghz, a pazi sad ovo na maticnoj nema AGP slota :x (neznam kako ni zasto, ustvari znam kako ali neznam zasto :D ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 01:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

To ti je maximala,nemozes nista vise da stavis sto se tice processora,mozes zamijeniti za PIII ali se ne isplati.

Sto se tice dizajna,pc je pravljen za biznis ili kucnu upotrebu ,za ljude koji ne igraju igrice pa se izbjeglo sa nepotrebnim stvarima kao sto je AGP slot.

Mozes da nadjes PCI verziju grafickih kartica i instaliras u PC.

Uglavnom na tom kompjuteru nema puno sta se nadogradjivati,vise se isplati prodati na uzeti noviji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 01:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
To ti je maximala,nemozes nista vise da stavis sto se tice processora,mozes zamijeniti za PIII ali se ne isplati.

Sto se tice dizajna,pc je pravljen za biznis ili kucnu upotrebu ,za ljude koji ne igraju igrice pa se izbjeglo sa nepotrebnim stvarima kao sto je AGP slot.

Mozes da nadjes PCI verziju grafickih kartica i instaliras u PC.

Uglavnom na tom kompjuteru nema puno sta se nadogradjivati,vise se isplati prodati na uzeti noviji.

I ja kontam da bi bilo bolje prodati ovo pa kupiti novi racunar, ali mislim da bi bio problem prodati ovakav racunar :-?
Citiraj:
Zato ja preporucujem AMD Athlon64 jer ima duzi radni vijek i vise se isplati.

I ja preferiram AMD ali sam ovaj racunar dobio na nagradnoj igri pre jedno tri godine tako da se nemogu zaliti :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 02:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nije problem prodati,to je i dalje veoma dobar racunar..nije mozda za igranje igara i neke specificne programe,za normalnu osobu sasvim dovoljno.

Fazone je sto ljudi uvijek vole da imaju zadnje,pa makar i bilo vise nego sto im treba.
Mozes ga prodati i dodaj razliku pa uzmi bolje....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2005, 22:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jul 2005, 11:12
Sve je to fino ljudi, medjutim, da li je bolje uloziti novac u novo ili uloziti u polovno koje svakog trena moze izdahnutu?

Ja sam za novo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2005, 13:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
_stef_ je napisao:
Sve je to fino ljudi, medjutim, da li je bolje uloziti novac u novo ili uloziti u polovno koje svakog trena moze izdahnutu?

Ja sam za novo...

Na ovo samo da dodam: AMIN!
Bas sam konto nesto koliko mi bi para trebalo da nadogradim svoju kantu i skonto sam da bi mi za tu operaciju trebalo 1000-1200 maraka.... znaci jedino tastaturu i misa ne bih morao da promijenim... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2005, 13:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ako je ovo meni upućeno, onda te molim da pročitaš cijelu temu i obratiš pažnju na dio gde sam objasnio zašto radim upgrade moje kante :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2005, 14:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jul 2005, 11:12
Motoko Kusanagi je napisao:
Ako je ovo meni upućeno, onda te molim da pročitaš cijelu temu i obratiš pažnju na dio gde sam objasnio zašto radim upgrade moje kante :)

Nije bilo upuceno tebi jer si fino objasnio kako je to cisto fazon.
Zelio sam samo skrenuti paznju na neke stvari ali vidim da ste svadjalacki raspolozeni...

Sorry for disturbing...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]