banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 20:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Sep 2005, 11:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Stanje je vrlo ozbiljno, to sam više vidio na internetu čitajući vijesti jer TV skoro da uopšte ne gledam.

Ima dosta zanimljivih stvari oko toga, i nezgodnih za Buša i njegovu administraciju, a vezano za Irak i drugo. Ima tu dosta onoga "sve se vraća sve se plaća".

Ovaj stih iz Svetog Pisma sam uvijek vezivao za USA:

Teško tebi, koji pustošiš a tebe ne pustoše , i koji činiš nevjeru a tebi se ne čini nevjera; kad prestaneš pustošiti, bićeš opustošen , kad prestaneš činiti nevjeru, činiće ti se nevjera. (prorok Izaija 33,1)

A sad vijesti sa interneta

Prvi prioritet nakon Katrine - uspostava prometa i komunikacija
Barbara Klein
Washington
01/09/2005

Uragan Katrina poharao je tijekom proteklog tjedna jug Sjedinjenih Država ostavljajući za sobom pustoš - od savezne države Floride, preko Louisiane i Missisippija do Alabame. Velik broj ljudi je poginuo, a stotine tisuća su ostale bez struje, dok druge stotine tisuća, koje su napustile svoje kuće prije dolaska uragana, ne znaju imaju li uopće domove kojima se mogu vratiti. Naša novinarka Barbara Klein javlja kako su vladini dužnosnici, koji rade u operacijama pomaganja, postavili kao glavne prioritete ponovnu uspostavu transportnog sustava i komunikacija.

Bez struje, vlasti imaju velikih poteškoća procijeniti opseg ove prirodne katastrofe bez presedana. Obitelji nisu u stanju stupiti u kontakt sa svojim bližnjima, a mnoge ceste i mostovi su pod vodom, tako da su spasilačke operacije otežane na svakom koraku. Direktor Savezne agencije za krizne situacije, FEMA-e, Michael Brown kaže kako je prizor otrežnjavajući. U razgovoru za televizijsku postaju NBC-a u Louisiani, gospodin Brown je opisao kako njegova agencija pomaže koordinirati odgovor na ovu krizu.

'Jedna bolnica je trebala biti evakuirana zbog poplave. Trebali smo zračnim mostom prebaciti dodatne medicinske ekipe da se brinu za te pacijente. I, naravno, morao sam tu poslati i kalifornijske Ekipe za pretraživanje i spašavanje u urbanim sredinama. Te ekipe imaju veliko iskustvo u spašavanju u brzim i dubokim vodama. I sad u nekim četvrtima New Orleansa provode takve operacije' – rekao je direktor FEMA-e Michael Brown.

Geograf Woody Gaglianio predsjednik je kompanije Coastal Enviroment iz Louisiane koja se specijalizirala za restauraciju obale.

'Bojim se da ćemo otkriti kad se voda povuče da su se, oni koji nisu bili dovoljno brzi da pobjegnu, utopili u svojim kućama' - kaže Woody Gaglianio.

Na američkoj obali Meksičkog zaljeva dugo vremena se očekivalo da će regiju pogoditi razorna oluja. Gospodin Gagliano, koji već trideset godina traži da se poboljša pomoć u slučaju prirodnih katastrofa, kaže da geografija čini cijelo područje posebno ranjivim. To je zbog toga što su graditelji u Louisiani i drugim dijelovima delte Mississippija gradili na sedimentu koji je ova moćna rijeka tisućama godina taložila u Zaljevu. 'S vremena na vrijeme rijeka je mijenjala svoj položaj. Išla je amo tamo kao ogromno klatno. I sediment se nakupljao i stvarao grebene.. Tako da su objekti i infrastruktura načičkani uz te grebene.'

Gospodin Gagliano kaže da može potrajati tjednima, možda i mjesecima, dok se voda, koja se sad nalazi s druge strane tih grebena, ne povuče natrag u Zaljev. A to se neće dogoditi bez pomoći sa strane. 'U tim zaljevima, tim uvalama, od kojih se neke nalaze dva tri metra ispod razine mora, voda se neće povući jednostavno zbog gravitacijskog otjecanja. Voda se mora ispumpati' - kaže Woody Gaglianio.

U međuvremenu Direktor FEMA-e Michael Brown kaže da je spašavanje i održavanje ljudi na životu glavni prioritet. 'Imamo spremne obroke gotove hrane, podignut ćemo skloništa, imat ćemo vodu i led, osnovne stvari koje ljudi trebaju za preživljavanje. I ne samo za one koji su ostali. Moramo se prisjetiti da doslovce tisuće ljudi živi u skloništima, koji se neko vrijeme neće moći vratiti kućama' - rekao je direktor FEMA-e Michael Brown.

Uragan Katarina nanio je razorni udarac Louisiani i njenim susjedima u Meksičkom zaljevu, međutim Woody Gagliano je uvjeren da će cijela regija biti obnovljena. 'New Orleans je jedan od velikih svjetskih gradova i ja sam sasvim siguran da će biti obnovljen i da će preživjeti' - kaže Woody Gaglianio, predsjednik je kompanije Coastal Enviroment iz Louisiane koja se specijalizirala za restauraciju obale.

A preživljavanje je u ovom trenutku vrlo prisutno u mislima svih u tom području, dok stanovnici Louisiane i Mississippija počinju priskupljati dijelove svojih naizgled teško oštećenih života, nakon najteže elementarne nepogode koja je ikad pogodila kopno Sjedinjenih Država.

Slika

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 11:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

NYT: Katrina još jedan težak test za Georgea Busha

01/09/2005

Američki tisak i dalje vrlo opširno i pomno prati zbivanja u područjima koje je poharao uragan Katrina. New York Times donosi izvješće u kojem kaže kako je ova elementarna nepogoda još jedan težak test za predsjednika Busha. Još otkako je sjedio u razredu na Floridi s učenicima dok su neboderi Svjetskog trgovinskog centra gorjeli miljama daleko, predsjednik Bush nije bio sučeljen s testom kao što je ovaj zbog kojeg se jučer poslijepodne vratio u Washington. Međutim za razliku od 2001. kad je bio svježe izabrani predsjednik i kad je bilo malo dvojbe da će na terorističke napade uslijediti vojni udar, George Bush se sučeljava s ovom katastrofom sa znatno potrošenim političkim kapitalom - zbog rata u Iraku.

I prije uragana Katrina guverneri saveznih država su počeli pitati jesu li jedinice Nacionalne garde razvučene do krajnjih granica službom u Iraku i hoće li biti na raspolaganju za izvanredne situacije kod kuće – piše New York Times. Te zabrinutosti sad su samo povećana prizorima pljačke i nereda. Tu je također i dodatno pitanje - može li se Ministarstvo domovinske sigurnosti, utemeljeno prvenstveno za borbu proti terorizma, nositi s onim što je predsjednik u jučerašnjem govoru nazvao "jednom od najgorih prirodnih katastrofa u povijesti naše zemlje". Sve to – zaključuje New York Times – zamršeno povezuje vanjskopolitičke ciljeve predsjednika Busha, posebice Irak, s pitanje koliko će uspješno upravljati saveznim odgovorom na monumentalne probleme u Louisiani, Mississippiju i Alabami.

Washington Post piše o problemima s kojima su sučeljeni obitelji i rođaci stanovnika New Orleansa, koji žive diljem Sjedinjenih Država. Njihovi bližnji možda su bolesni, ranjeni, možda umiru, a nisu s njima u kontaktu satima, ponekad već i danima. Telefoni s kojima su bili povezani sa svojim bližnjima ne rade ili su potrošili baterije – kao i sve ostalo u ovom gradu. Prizori uništavanja i smrti koji se emitiraju na televiziji non-stop nekome mogu izgledati daleki i nestvarni.

Međutim, za one koji iz daleka promatraju kako su njihovi domovi, srednje škole i crkve okruženi vodom, tisuće kilometara mogu izgledati tek kao centimetri. U području Washingtona ljudi koji su se doselili iz New Orleansa pokušavaju, često bezuspješno, telefonom i Internetom doći do nekoga tko bi im mogao reći nešto o njihovim bližnjima – piše Washington Post, dodajući da su mnogi iznervirani medijskim izvještavanjem koje je opsjednuto pljačkanjem i sporim tempom spasilačkih operacija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 11:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

31.08.2005 23:22
KATASTROFE Strašne posljedice uragana Katrina – New Orleans potopljen, grad pljačkaju razularene horde
New Orleans nakon Katrine: Bitka za preživjele

Dva dana nakon udara uragana Katrina Amerika je postala svjesna razmjera katastrofe koja je pogodila područje oko Meksičkog zaljeva – gotovo cijeli New Orleans je potopljen, a voda je na mjestima duboka i šest metara.

Razina vode jučer je neprekidno rasla zato što nije bilo moguće pokrpati nasipe koji štite grad od poplava. Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin kazao je da u gradu vjerojatno ima više od tisuću mrtvih. Grad je potpuno iseljen, a povratka u njega vjerojatno neće biti moguć prije Božića.

Pljačke
Na pogođenim područjima u Louisiani, Mississippiju i Alabami posvuda scene stravičnog razaranja, leševa koji plutaju u mutnoj i blatnoj vodi. U gradovima, osobito u New Orleansu, masovno se pljačkaju trgovine, a na ulicama se povremeno čuje i pucnjava.
Američki predsjednik George Bush, koji je prekinuo godišnji odmor, kazao je kako je prioritet spašavati ljudske živote. Vraćajući se u Washington nadletio je potopljeni grad u svom zrakoplovu i ostao potpuno šokiran.

Slika

U New Orleansu je u tijeku najdramatičnija akcija spašavanja – pripadnici Nacionalne garde s krovova kuća kupe očajnike koji su se od nadiruće vode spasili popevši se na krov svojih kuća. Strašno je i u Superdomeu, tamošnjem stadionu za američki nogomet, na koji su se sklonili građani koji su ostali u gradu. Tamo ih ima oko 25 tisuća, a tijekom noći nekoliko ljudi je i umrlo. Članovi gradske vlasti, koji su također evakuirani, kažu da se ljudi iz Superdomea hitno moraju premjestiti jer ta građevina nije predviđena da na dulji rok bude sklonište za velik broj ljudi.

Evakuacija
Stoga je donešena odluka da se te ljude preveze u sličan objekt u Houstonu. Većina evakuiranih ljudi sa sobom nema gotovo ništa, a već se sada u tri pogođene države osjeća manjak hrane i vode za piće. Usto, nema ni struje, prekinute su telefonske linije, uništene prometnice, a ljudima na pogođenim područjima nemoguće je pružiti medicinsku pomoć. Cijelo je područje zahvatio kaos i beznađe. Život će se teško vratiti u normalu.

Slika

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 11:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Predsjedniku ne padaju kiše
Bush zaustavio projekte obrane od poplava u New Orleansu
Katastrofalna razaranja i brojne ljudske žrtve uragana Katrina nisu isključivo djelo prirode, jer se dobar dio štete mogao spriječiti da administracija predsjednika Georgea Busha nije godinama smanjivala sredstava koja vlada izdvaja za zaštitu New Orleansa od poplava kako bi financirala rat u Iraku, tvrdi Sydney Blumenthal, savjetnik bivšeg predsjednika Billa Clintona. Blumenthal navodi da je Savezna agencija za krizne situacije (FEMA) još 2001. upozorila vlasti da je uragan koji bi pogodio New Orleans jedna od tri najvjerojatnije katastrofe koje bi mogle snaći SAD u bliskoj budućnosti. No, unatoč upozorenjima Bushova administracija srezala je sredstva namijenjena kontroliranju poplava u New Orleansu za govoto pola - 44 posto u protekle četiri godine.

Kao u srednjem vijeku
Bolesti prijete u New Orleansu
S najvećim dijelom New Orleansa pod vodom, javno-zdravstveni dužnosnici zabrinuti su da bi moglo doći do izbijanja epidemija među ljudima koji se još uvijek nalaze u gradu, kao i onima u cijeloj regiji pogođenoj Katrinom. Trebali bismo biti zabrinuti zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom onih koji koriste portabl pećnice. Trebali bi brinuti zbog kontinuiranih povreda, te ljudi koji će jesti pokvarenu hranu i piti onečišćenu vodu, kaže Dr. Georges Benjamin. Naravno tu je mentalno zdravlje - kronična depresija, a onda bi trebali brinuti i o dugoročnim posljedicama onog što se sad događa na mentalni aspekt. Bit će tu i pitanje, posebice u prekrcanim prostorijama, širenja dišnih bolesti. I naravno, kako se približava jesen, doći će i sezona gripe. Dr. Benjamin kaže kako postoji i rizik da će doći do izbijanja smrtonosnijih bolesti poput kolere. Američke udruge za javno zdravlje trebala su ove godine svoj godišnji skup održati u New Orleansu.

Napad na napadače
Policija u New Orleansu sve se više bavi spriječavanjem kriminala
Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin odlučio je pojačati policijske snage na ulicama svog grada, kako bi se spriječilo masovno pljačkanje trgovina. Oko tisuću i pet stotina policajaca bit će preusmjereno sa sadašnje akcije spašavanja žrtava, na borbu protiv kriminala. Glavna meta pljački su trgovine hranom i odjećom ali i druga roba. Gradonačelnik očekuje da će za uvođenje struje u cijelom gradu trebati nekoliko mjeseci, odnosno najmanje dva do tri. Vladini dužnosnici koji rade u operacijama pomaganja, postavili su kao glavne prioritete ponovnu uspostavu transportnog sustava i komunikacija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 11:30 
Sve se vraca, sve se placa...
Zao mi je ljudi koji su ostali bez doma nad glavom, ali shta ces sada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 11:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
Uzas.... Nemam rijeci... Sto stavi slike, sada mi je jos gore... pa nije narod kriv da ispasta zbog pojedinaca... i onako je taj tzv. americki narod bar 1% srpskog porijekla... ali ako je to jedini nacin, neka... :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 13:02 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Neko rece da je ovo Sodoma I Gomora naseg doba. New Orleans je poznat po crnoj magiji, Mardi Gras, blud... ko zna, mozda ima istine u svemu tome?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 13:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dust je napisao:
Neko rece da je ovo Sodoma I Gomora naseg doba. New Orleans je poznat po crnoj magiji, Mardi Gras, blud

Zanimljivo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 15:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Sad su svi pametni, trebalo je ovo i ono, 'vako i 'nako.... A kad cujemo ovo 'sve se vraca' - kosa mi se dize na glavi. Sta se to NAMA tamo na Balkanu toliko vraca pa smo u tolikom jadu svih ovih godina? Sta su oni jadni u Africi uradili pa im se toliko vraca? Tsunami - koga li je on kaznjavao i zasto? Dajte ljudi - use your common sense. A kad vidim da se neko raduje necijoj nesreci onda me sramota sto pripadamo istoj vrsti!!! Ove pljacke samo govore da smo mi prokleta ljudska bica ma gdje zivjeli i kojoj rasi/narodu pripadali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 16:06 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
http://www.wwltv.com/sharedcontent/brea ... ina/5.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 16:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2004, 19:52
Dove je napisao:
Sad su svi pametni, trebalo je ovo i ono, 'vako i 'nako.... A kad cujemo ovo 'sve se vraca' - kosa mi se dize na glavi. Sta se to NAMA tamo na Balkanu toliko vraca pa smo u tolikom jadu svih ovih godina? Sta su oni jadni u Africi uradili pa im se toliko vraca? Tsunami - koga li je on kaznjavao i zasto? Dajte ljudi - use your common sense. A kad vidim da se neko raduje necijoj nesreci onda me sramota sto pripadamo istoj vrsti!!! Ove pljacke samo govore da smo mi prokleta ljudska bica ma gdje zivjeli i kojoj rasi/narodu pripadali.

ma to su ti ona razmisljanja " samo da crkne komsiji krava "
i ja nemogu da razumjem da BILO KO moze da osjeti ista drugo osim sazaljenja prema tom narodu, pogotovo mi koji smo toliko propatili i toliko izgubili. GRRRR

http://drigi.blogabet.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka

Jest da se to njima sve vraca, ali zato i mi u Evropi snosimo posledice njihove nesrece. Benzin poskupljuje svaki dan.

Mislim da ce taj dogadjaj dovesti do velike krize. U bilo kom smislu. Ne samo kod njih, nego i kod nas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 16:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Aragorn je juče ovde na temi "Stanje u svijetu" iznio ukratko ovu vijet iz "Nezavisnih novina" koju u cjelini prenosim. Vijest je malko starija pa su tada mislili da se žrtve broje stotinama a danas su na vijestima rekli da ih ima na hiljade.

Leševi i ajkule plivaju Nju Orleansom

NJU ORLEANS - Uragan "Katrina" odnio je, kako se procjenjuje, između 50 i 80 života samo u obalskom okrugu Harison, leševi i ajkule plivaju nekim od ulica Nju Orleansa, dok spasilačke ekipe pokušavaju da dopru do preživjelih, prenijele su agencije.

"Situacija je neizdrživa. To je izuzetno bolno", rekla je guverner Luizijane Katlin Blanko.

Ona je dodala da svi moraju da napuste Nju Orleans jer nivo vode u gadu stalno raste, a situacija se pogoršava iz časa u čas.

Poslije nadgledanja mjesta nesreće iz vazduha, guverner Misisipija Halej Barbur rekao je da sada "može samo da pretpostavi da je Hirošima tako izgledala prije 60 godina".

Gradonačelnik Nju Orleansa Rej Negin rekao je da bi stotine, ako ne i hiljade ljudi, moglo još biti zaglavljeno na krovovima i tavanima.

"Čak ne brinemo ni o leševima. Spasioci ih samo gurnu u stranu", rekao je Negin.

Pentagon je pozvao vojni rezervni sastav i izdato je naređenje da pet brodova, pet letjelica sa vazdušnim dušecima umjesto točkova i osam mornaričkih spasilačkih timova bude upućeno u ugroženi region.

U Nju Orleansu američka mornarica i vojna inženjerija ubacuju vreće sa pijeskom i betonom u pukotine brana koje su popustile pod naletom nabujale vode izazvane olujom. Zvaničnici su upozorili da je, ukoliko pukotine na branama ne budu začepljene, nemoguće isušiti gradske ulice i da će neki dijelovi Nju Orleansa ostati mjesecima pod vodom. Još nema zvaničnih podataka o nastradalima u Nju Orleansu iako prema nekim izvještajima tijela plutaju po mutnoj vodi koja je u nekim dijelovima duboka i do šest metara. Američki predsjednik DžordžBuš, kako se očekuje, posjetiće područja pogođena olujama u Meksičkom zalivu, prenosi AP.

Buš je zbog poplava prekinuo odmor i krenuo u Vašington, da bi se upoznao sa mjerama koje su preduzete na federalnom nivou kako bi se pomoglo ugroženim oblastima.

Portparol grada Biloksija u Misisipiju rekao je da će konačan broj žrtava biti "više stotina". Procjene štete koju je nanijela "Katrina" kreću se i do 26 milijardi dolara, što je ujedno i najveća šteta koju je uzrokovala neke prirodna nepogoda u SAD ikada.

Preko dva miliona ljudi ostalo je bez struje u državama Luizijana, Misisipi , Alabama i Florida , a pretpostavlja se da će taj broj biti i veći jer je oluja pokidala mrežu za napajenje i u dolini Tenesija. Na hiljade ljudi ostalo je bez svojih kuća. Nacionalna garda Luizijane ušla je u istorijsku francusku četvrt Nju Orleansa kako bi zaustavila nasilje i pljačku koja je počela prekjuče, javili su mediji.

U zatvoru u Nju Orleansu izbila je pobuna, a televizija WBRZ prenijela je da zatvorenici kao taoce drže jednog čuvara, njegovu ženu i njihovo četvoro djece, prenosi agencija DPA.

(Agencije)

preuzeto sa http://www.nezavisne.com/dnevne/svijet/ ... 005-01.php

Poslednji put menjao Vader dana 02 Sep 2005, 17:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka

Tako ti je to kad na celu zemlje stoji covjek koji nema pojma ni o cemu i koji nije sposoban da izvede psa u setnju, a kamoli da upravlja nekom zemljom. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 16:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Leona je napisao:
Tako ti je to kad na celu zemlje stoji covjek koji nema pojma ni o cemu i koji nije sposoban da izvede psa u setnju, a kamoli da upravlja nekom zemljom. :roll:

Kakave veze ima taj covjek sa nastankom ove prirodne nepogode??? A da ne zna da upravlja nekom zemljom - ne bi se bas slozila. On i te kako upravlja, a svidja li se to nama ili ne - to je druga prica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka

Dove je napisao:
Kakave veze ima taj covjek sa nastankom ove prirodne nepogode??? A da ne zna da upravlja nekom zemljom - ne bi se bas slozila. On i te kako upravlja, a svidja li se to nama ili ne - to je druga prica.

Zbog ovoga:
Vader je napisao:
Međutim za razliku od 2001. kad je bio svježe izabrani predsjednik i kad je bilo malo dvojbe da će na terorističke napade uslijediti vojni udar, George Bush se sučeljava s ovom katastrofom sa znatno potrošenim političkim kapitalom - zbog rata u Iraku.

i ovoga:
Vader je napisao:
Katastrofalna razaranja i brojne ljudske žrtve uragana Katrina nisu isključivo djelo prirode, jer se dobar dio štete mogao spriječiti da administracija predsjednika Georgea Busha nije godinama smanjivala sredstava koja vlada izdvaja za zaštitu New Orleansa od poplava kako bi financirala rat u Iraku, tvrdi Sydney Blumenthal, savjetnik bivšeg predsjednika Billa Clintona. Blumenthal navodi da je Savezna agencija za krizne situacije (FEMA) još 2001. upozorila vlasti da je uragan koji bi pogodio New Orleans jedna od tri najvjerojatnije katastrofe koje bi mogle snaći SAD u bliskoj budućnosti. No, unatoč upozorenjima Bushova administracija srezala je sredstva namijenjena kontroliranju poplava u New Orleansu za govoto pola - 44 posto u protekle četiri godine.

Pa ti ako si pametna, skontaces....

Poslednji put menjao Leona dana 02 Sep 2005, 17:05, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 17:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
ima dosta slika i na b92 u rubrici galerija. jedna interesantna:
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Leona je napisao:
Mislim da ce taj dogadjaj dovesti do velike krize. U bilo kom smislu. Ne samo kod njih, nego i kod nas.

Pa kriza je najavljivana, neizbježna i logična za ljude koji duhovno posmatraju ovaj svijet i dešavanja na njemu. Mene kriza ne čudi, ovo što se desilo u USA me ni najmanje ne čudi, još gore stvari kad se budu dešavale me neće čuditi.

Mnogi su to najavljivali.

Neki ljudi koje poznajem a koji godinama rade na duhovnoj izgradnji osjećaju pojačano u zadnje vrijeme da će doći ili da mora doći kraj ovom poretku stvari. A velike promjene u svijesti ljudi dolaze samo kroz velike nesreće koje ih zadese. To je tako zbog prirode ljudi, da može lakše i bezbolnije bilo bi tako, i bude bezbolnije kod onih koji mogu lako naučiti lekcije, ali većina ne može. Antoni de Melo, psiholog i duhovni učitelj je rekao da neki ljudi moraju jako patiti i u patnji dodirnuti dno da bi se probudili, drugačije ne mogu.

Krah oko nafte me ne čudi, oko nafte ima i bilo je mnogo kojekakvih monopolističkih muljaža i svega. Nekim je u interesu prodaja nafte i guše razvoj boljih, jeftinijih i neštetnijih izvora energije. Ako sve to oko nafte treba da doživi kolaps da bi se počele primjenjivati bolje metode i izvori energije, pa neka bude tako. Jeste da je sada frka jer je sve na naftu, ali ni jedan prelaz i velika promjena nisu laki.

I interesantno je da je stanje oko nafte inače u krizi u zadnje vrijeme, a da ju je ovo oko Karoline dodatno u velikoj mjeri poremetilo i pogoršalo. Kao "slučajno" :roll:

Sve što će ljude sada snalaziti (a imam osjećaj da će biti svega, i o tome smo podosta pisali na forumu) je najavljeno, i ne čudi nikoga ko radi duhobvnu izgradnju, čita svete spise, proučava proročasntva, duhovno posmatra svijet i dešavanja na njemu.

Jel' ono U2 ima pjesmu

"this is the end of the world as we know it"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 17:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

A kad smo kod riječi "kriza" koja se ovde pominje vezano za ovakva i slična dešavanja veoma je korisno i zanimljivo šta je o toj riječi, njenom pogrešnom prevodu i onome šta ona zapravo predstavlja pisao vladika Nikolaj Velimirović. Tekst je odličan i poučan, trenutno aktuelan i predlažem da ga svi pročitaju.

POPU KARANU: O SVETSKOJ KRIZI

Pitaš me, Božiji čoveče, otkuda sadašnja kriza, i šta ona znači?
Ko sam ja da mene pitaš o ovako krupnoj tajni? "Govori kad imaš nešto bolje od ćutanja", kaže sveti Grigorije Bogoslov. Pa iako smatram da je ćutanje sada bolje od svakog govora, ipak iz ljubavi prema tebi evo iznosim ti ono što mislim o pitanom.
Kriza je grčka reč, i označava sud. U Svetom Pismu ova se reč upotrebljava mnogo puta. Tako Psalmist govori: zašo se neće bezbožnici održati na sudu (Ps. 1, 5). Na drugom mestu opet: milost i sud pjevam (Ps. 101, 1). Mudri Solomon piše, da je od Gospoda sud svakome (Priče, 29, 26). Sam Spasitelj je rekao, da otac sav sud dade sinu, a malo posle opet: sad je sud ovome svijetu (Jn. 5, 22; 12. 31). Apostol Petar pak piše: jer je vrijeme da počne sud od doma Božijeg (1 Petr. 4, 17). Zameni reč sud sa kriza, pa čitaj:
Zato se neće bezbožnici održati na krizi. - Milost i krizu pjevam.- Od Gospoda je kriza svakome. - Otac svu krizu dade Sinu. - Sad je kriza ovom svijetu. - Jer je vrijeme da počne kriza od doma Božijeg.
Do sada su evropski narodi upotrebljavali reč sud, mesto kriza, kadgod ih je snalazila neka nevolja. Sada je samo nova reč zamenjena starom, i razumljiva nerazumljivom. Kad je suša govorilo se: sud Božiji! kad je poplava: sud Božiji! kad je rat ili pomor: sud Božiji! kad su tuče, zemljotresi, gusenice, miševi i druge bede, opet i uvek - sud Božiji! A to znači: kriza kroz suše, kriza kroz poplave, kroz ratove, pomore itd. I sadašnju finansijsko-ekonomsku nevolju narod smatra kao sud Božiji, no ne govori sud nego kriza. Da bi nevolja bila umnožena nerazumevanjem! Jer dok se izgovarala razumljiva reč, sud, znao se i uzrok zbog koga je nevolja došla; znao se i Sudija, koji je nevolju popustio; znao se najzad i cilj popuštene nevolje. Čim je pak upotrebljena reč kriza, reč nerazumljiva svima i svakome, niko ništa ne zna da objasni ni zbog čega, ni od koga, ni k čemu? Samo se time razlikuje sadašnja kriza od kriza, koje su od suše ili poplave ili rata ili pomora ili gusenica ili druge neke napasti.
Pitaš li me za uzrok sadašnje krize, ili sadašnjeg suda Božijeg? Uzrok je vazda za vazda uvek isti. Uzrok sušama, poplavama, pomorima i ostalim bičevanjima roda ljudskog, uzrok je i sadašnjoj krizi: bogootpadništvo ljudi. Grehom bogootpadništva prouzrokovali su ljudi ovu krizu, i Bog ju je popustio, da bi ljude probudio, osvestio, oduhovio i k Sebi povratio. Modernim gresima - moderna i kriza. I zaista Bog se poslužio modernim sredstvom da urazumi moderne ljude: udario je po bankama, po berzama, po finansijama, po valutama novca. Ispreturao je menjačke astale po vascelom svetu, kao negda u hramu Jerusalimskom. Proizveo je nebivalu paniku među trgovcima i menjačima novca. Diže, obara, meša, zbunjuje, zastrašuje. Sve, da bi se ohole glavice mudraca evropskih i amerikanskih probudile, osvestile i oduhovile. Da bi se usidreni u luke materijalne sigurnosti setili duše svoje, priznali svoja bezakonja i poklonili se Bogu Svevišnjemu, Bogu Živome.
Dokle će trajati kriza? Dokle duh ljudi ostane nepromenjen. Dokle oholi prouzrokovači ove krize ne kapituliraju pred Svemoćnim. Dokle se ljudi i narodi ne sete, da nerazumljivu reč kriza prevedu na svoj jezik, te s uzdahom i pokajanjem ne uzviknu: sud Božiji!
Kaži i ti, časni oče, sud Božiji, mesto kriza, i sve će ti biti jasno. Pozdrav ti i mir.

Prelijepo i jasno napisano.

A ovaj dio:

Modernim gresima - moderna i kriza. I zaista Bog se poslužio modernim sredstvom da urazumi moderne ljude: udario je po bankama, po berzama, po finansijama, po valutama novca.

je posebno zanimljiv, jer danas je moderne grijehe zadesila moderna kriza: krah nafte i prirodne nepogode.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 18:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Pa kad smo vec kod toga "Sve se vraca" to bi trebalo NAJVISE da se odnosi na Banjaluku.

Mislim pogledaj situaciju : losa ekonomija,los zivot...slabe plate,nema se gdje raditi,nema se niu gdje izaci,nema se gdje putovati,nema neke nade za ljude nego da bjeze u bijeli svijet.
1992 na zivodima Gospodske pisalo "muslimani mars u anatoliju"...danas su ti muslimani vecinom po Americi i Svedskoj.

Porusili dzamije a danas ima vise dzamija nego ikada.

Smijesno kako ljudi ne vise sami sebe u ogledalo.

Ne brini se za Ameriku,Amerikanci ce sami sebi izgraditi..njima ovakve nesrece ustvari poboljsavaju ekonomiju na duge staze.
Nije PRVI PUT da je americki grad nastradao u prirodnoj nesreci...Zemljotres u San Francisku,mnoge vatre koje su pogodile Chikago,NY,Jacksonville,poplave i Karolajni..pa cak i hurikani po Floridi.

I opet se vrate na svoje noge.

Brinite se vi za sebe...mislim ljudi su 92 jedva cekali da se otarase komsija musliman i Hrvata da bi te zamijenili seljaci sa planina i sela.
I pitanje je jel bolje bilo zivjeti pored kulturnog muslimana ili nekulturnog Srbina???

U Sarajevo turisit dolaze na veliko a niko ne prilazi Banjaluci.
Mozes misliti GLAVNA turisticka atrakcija u SA su dzamije i Bascarsija.

Kao sto si rekao Vader ...IMA BOGA.
A kao sto ja rekoh ,samo sto ljudi ne vide sami sebe u ogledalo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]