bojmen je napisao:
Opet on isto. Ma covjece nema sanse da je Njegos bio u masonima, to ne samo da je lako izvesti iz njegovog bogatog opusa, vec i iz tadasnjih geografsko-politickih okolnosti.
A sto se tice price "Dalje, zašto se svaki novi pristup, novi pogled u religijskom učenju" - zapravo, kod masonerije se ne radi o novom pristupu posto ista postoji vec... podosta.. vremena. A ti religijski elementi opet se razlikuju od pozicije masona... u okviru najnizih loza upraznjavaju se neke cirkuske igrarije koje otprilike predstavljaju kombinaciju paganskih skakutanja, obozavanja prirode, satanistickih rituala i nekih bezveznih crtarija iz tamo nekih fantasticnih romana ili prica za djecu tipa "Alisa u zemlji cuda". Ako ti u tome vidis nesto novo i kreativno - dobro. Ja licno to dozivljavam na drugi nacin, pogotovo vise i tajnije nivoe masonskog organizovanja i ne smatram niposto da je to banalno.
Dalje sto se tice SPC i masona, posjeti sajt
http://www.svetosavlje.org, na naslovnoj imas poslanicu RPC i jos ponesto u vezi sa masonima. SPC se nije izjasnila zbog razno raznih razloga, izmedju ostalog sto i u okviru njenog klera ima pojedinih ljudi koji su u tim organizacijama ili naginju njima ili komplet toj struji, a ima tu i jos dosta elemenata.
Za kralja Aleksandra znam da je bio u masonima, za Petra nisam bas siguran.
Ona web stranica koju si poslao uopste nije neki relevantan izvor koji treba nekriticki prihvatiti i to je objasnjeno u prethodnom postu.
Sto se tice toga koga ja mogu da skupim to je uopste marginalna i nevezana stvar, a i mogu ti reci da skupljanje i organizovanje na religijskoj ili slicnoj (haha zaverenickoj) izlazi izvan mojih ambicija.
Uglavnom, sto se tebe tice kao sagovornika ne znam uopste ni sta glumis i izvodis ovdje, pogotovo sa tom glupom slicicom ispod tvog nadimka.
I da, sto se tice sekte, ja nisam cuo da je SPC proglasila masone sektom. Ako ti imas neke nove informacije molim te prosvijetli me.
....................................................................
"u okviru najnizih loza upraznjavaju se neke cirkuske igrarije koje otprilike predstavljaju kombinaciju paganskih skakutanja, obozavanja prirode, satanistickih rituala i nekih bezveznih crtarija iz tamo nekih fantasticnih romana ili prica za djecu tipa "Alisa u zemlji cuda"
Vidi ti ovo!
A šta reći na molitvene rituale koji se upražnjavaju u okviru obreda kod z rituala u okviru zvaničnih religija?!
Ajde kaži ti meni:
Na osnovu čega su izvedeni molitveni rituali koje primenjuje Hrišćansko sveštenstvo, ili čak i molitveni obredi koje primenjuje Islamski imam?
Da nisu kojim slučajem ti rituali deo MAGIJSKIH OBREDA, a?!
Iz čega su izvedeni ti obredi?!
Jel' možeš ti meni izvesti genezu postanka "monoteističkih religija"?!
Dalje, pričaš mi o paganskim obilježjima kod "sekti".
Dobro!
A u šta se ono ti kuneš?!
Jel' beše KRST časni?!
Otkud krst u hrišćanstvu?!
Otkud simbol Boga "RA" u Hrišćanstvu?!
Otkud "pagansko" obilježje?!
Prema tome, nije sve tako crno i belo.
.....................................................
"I da, sto se tice sekte, ja nisam cuo da je SPC proglasila masone sektom. Ako ti imas neke nove informacije molim te prosvijetli me"
SPC nije, ali kako mi se čini to si ti učinio!
Upotrebio si taj izraz.
Ali, ne samo ti.