banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 22:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Romi i okolina
PostPoslato: 30 Avg 2005, 00:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Svako od nas ko preslistava stampu sa prostrora bivse Yu, cesto moze naci tekat koji govori o negativnom odnosu okoline prema Romima. Skoro sam citao jedan takav tekst koji govori o polozaju Roma u Mostaru, Zagrebu, bilo je i nekih tekstova koji govore o njihovom polozaju u Sarajevu. Ovom prilikom prebacujem jedan tekst iz Politike Beograd od 30.08.05.godine, koji moze posluciti kao polazna osnova za nase komentare na temu" Romi i okolina", ili "Odnos okoline prema romima". Dakle, kako rijesiti ovaj drustveni problem?
Pozdrav Zah
-----------------------------------------------------------------------------------

Ширење зле идеје

Шта је већи жиг срама: нехигијенска насеља или расизам

(Први од четири наставка)
„Циганска је туга преголема, нико не зна шта се Циги спрема”, гласи рефрен познате песме београдских Рома која подсећа на дане када су их фашисти, почетком четрдесетих година прошлог века, хапсили на Чубури и одводили у непознатом правцу, заувек. Њихова стрепња од неизвесности шта им се то спрема, у данашњим условима, појавила се у другачијем облику.

Због најава градских власти да ће легализовати ромско насеље у комшилуку и поставити контејнере, што ће изазвати пад цена станова у околини, око 250 станара зграда улица Јурија Гагарина и др Ивана Рибара у јулу је блокирало важну саобраћајницу у Новом Београду. Забринута грађанка је завапила: „Већ имамо Кинезе, доста нам је тога”.

Напетост је расла и у ромском насељу испод Железничког моста и станице у Тошином бунару. Потровани су пси, бачени молотовљеви коктели, а пламен је тешко угашен, јер куће са смолом на крову лако горе. Нападачи су долазили после поноћи. Викали, бацали флаше, камење, претили... Роми су организовали страже.

Тих дана су у Новом Београду растурани и леци (чија садржина је објављена у јавним гласилима) с поруком: „Народ увек побеђује. Ко смо? Грађанска иницијатива грађана Општине Нови Београд. Шта нисмо? Расисти, националисти, истурено одељење било које политичке странке или невладине организације. Окупили смо се спонтано, као реакција на изјаве, усмене одлуке градских власти... која се односи на постављање привременог насеља металних контејнера за социјално становање Рома с пратећим двориштима за сакупљање секундарних сировина...”

Неки грађани су исписивали пароле против Рома, а заштитници њихових права су поручивали: „Следбеници `браон` филозофије су већи жиг срама од свих нехигијенских насеља заједно”.

Пук`о кабл

Готово истовремено, у панчевачком насељу Топола, код Азотаре, погинула је дванаестогодишња Ениса Далити, одлична ученица основне школе, док је покушавала да набере печурке. Налетела је на електричну жицу под високим напоном. Полиција је установила несрећан случај. „Ето, пук`о кабл...” Девојчица је била Ромкиња, а власник поседа и чувар Србин. Рођаци и комшије су помишљали на освету. Искра сукоба само што није упалила ово насеље у коме живе већином Роми, али и избеглице из свих крајева бивше Југославије. Слажу се и помажу, како ко може и уме. Хигијену једни држе, други не држе, али није било никаквих међуетничких размирица. Све до овог случаја. У Спољностарчевачкој улици ћуте. Деца јесу понекад крала из воћњака и повртњака, али опасно је и забрањено штитити посед струјом. Стрепња је завладала у станишту близу фабрике хемијских производа.

Расисти не припадају само „скинхедсима” него их има и међу интелектуалцима, као и међу обичним грађанима који не би живели у близини Рома. Њихови тихи гласови могли би се сабрати у један бучан глас: „Не желим да ми онако нечисти, прегласни, у дроњцима и с голом децом, тандрчу с коњима испод прозора, да копају по контејнерима и разбацују све што им не треба, не никако... Да су чисти и мирни, е онда би, можда, могло. Рецимо, као у Аустрији – ван града се купи земљиште, угради инфраструктура и уселе се Роми. Нека тада певају и играју колико им воља...”

Немају Роми ништа против насеља које личи на гето, само да не живе овако како их живи већина. Упркос томе што имају другачију боју коже и начин живота, Роми су опстајали у Србији, можда више него у било којој другој земљи. И пристизали са све четири стране света вођени својим симболичким точком који их вековима разашиље путевима судбине.

Свуда их прати сиромаштво. Зашто? Неки би рекли да је у питању њихова „ментална мапа”, одсуство радних навика и дисциплине, „узаврела крв”, склоност изгредима и просјачењу, генетско и обичајно наслеђе које се не да зауздати. Други ће то порицати и указивати на оне ређе Роме који су „успели у животу” благодарећи сплету повољних околности и личном таленту и труду. Већ је пословичан одговор једног Рома на питање зашто су такви какви су: „Необразовани смо зато што смо сиромашни, а сиромашни смо зато што смо необразовани”. Други је додао: „Ако нисмо школовани, осуђени смо на вечиту симбиозу са ђубриштем”.

Скала расизма

Последњих година, деценију можда, у Београду и свим већим градовима Србије, али и надомак села где то могу, насељавају се колоне тамнопутих избеглица са Косова и Метохије и прогнаника из земаља бивше Југославије и Европе. Према подацима Уједињених нација у Србији живи око 507.000 Рома, а по мишљењу др Рајка Ђурића, дугогодишњег бившег председника Светског конгреса Рома, сада помоћника главног уредника Танјуга – више од 800.000: „Они су најбројнија национална мањина, чак и уз подложност етничкој мимикрији, када се изјашњавају као припадници већинског народа”.

Слабо су напредовали и стекли неку врсту одбојности коју ће социјални психолози протумачити „као страх и стид наспрам ароганције и насиља оних других. Стид да се јавно изјашњавају као Роми имају чак и неки припадници младе ромске елите интелектуалаца који су завршили факултете, али још нису нашли одговарајући посао. Чак ни у владиним организацијама за Роме нема запослених, младих и образованих припадника нове националне мањине у Србији”.

О опхођењу према Ромима говори архитекта и урбаниста професор др Владимир Мацура из Друштва за унапређење ромских насеља: „Скала иде овако: Не бих баш волео да мој син седи у истом разреду с њима. Не бих желео да ми се син ожени Циганком. Не бих да станују у комшилуку. Не бих никако волео да се доселе. Тако се зла идеја шири, прикупљају потписи, направе демонстрације, преграђују улице. Следећи, последњи степен расизма је – узећемо све расположиво оружје...” И наставља:

„Пре двадесетак дана у неком граду у Словачкој грађани су подигли зид између свог насеља и ромског слама. То је урађено на почетку декаде Рома (2005-2015). Слично се догодило у Чешкој крајем деведесетих година у месту Усти Над Лабем, због чега их умало нису примили у Европску заједницу која је извршила притисак на чешке власти, а тај зид је однет у зоолошки врт. Насеље је остало неограђено, а актери похапшени...”

Ваљда неће стићи дотле.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 13:23 
Ma nemam nishta protiv njih, ali ako ce ziveti u blizini neka zive kao ljudi. Zao mi je sto tako zive, ali oni su to odabrali (ne svi).
Neka se redovno kupaju.
Neka odrzavaju uredno dvoriste.
Neka rade, a ne da zive od tudje milostinje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 18:06 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Ја бих могао речи да сам заокупљен питањем рома и њиховим утицајем на српску културу. Зах је изнео податак да скоро милион рома живи у Србији, - мени се чини да је цијела јужна Србија ромска односно романизирана, то се види кад видите те људе, а нарочито трубаче и бубњаче нпр. На оном сабору у Гучи, - тако да ме не чуди што се у Гучи окупи, али не и окупа 500000 људи.

Ја сам окупиран њиховим трубама које утичу на културу у музичком смислу на овим просторима, па сад на многим српским свадбама се наручују ромски трубачи, а редовно сваке суботе трубе у Бања Луци пред галеријом очекујући сватове – мене ово страшно смета, и писао сам комуналној полицији да их спријече.

На дочеку нове године 20004 Давидовић и Додик су стајали на Тргу Крајине пред народом док су роми трубили и бучали, мислим ово је катастрофа поред наших ојкача да нам роми трубе.

Највечи лапсус се догодио на Бањалучким летњим играма, гдје се срби појављују у народним ношњама и трубама – њих око 30 на главној слици сајта http://www.bligre.rs.sr

Ја против рома немам ништа, али се треба од превеликог њиховог односа заштитити, поготово срби, јер превише утичу.

Роми немају земље, Бог их је осудио ваљда због начина њиховог живота. Расути су диљем азије и европе, а ето нарочито у Србији.

Ја јесам да им се помогне, али не и да готоване, јер они имају посебан менталитет, живе можда као наши дједови у средњем вијеку.

Толико.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 18:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Sto nisu doveli Metalliku a ne trubace. :-)

Kad smo kod Cigana,najvise je njihova krivica za odnos i situaciju.
Evo primjer,kad sam radio kao prevodilac u NY najave dolazi familija i hajde sve ce se srediti kao za svaku izbjeglicku familiju.Kad su dosli vidim Cigani,ima ih 7 al hajde nema problema sve su dobili kao ostali,ni manje ni vise.
Sta su Cigani u NY radili?
Odmah poceli sa svojom starom pricom laganje i kradja.
Otac je poceo pricati prica kako je zivio u Breninoj kuci u Hrvatskoj,vozao BMW,zaradjivao neku veliku lovu i da ga je granata pogodila u ruku tokom rata....Kasnije se saznalo da je slomio casu rukom i rasjekao.
Isao je on i trazio da dobije pomocu za ratnu ranu. :-)
Kasniej je krenuo po kafanama opijati se i trositi pare dok su djeca i zena kuci sjedili i kuhali i prali.
Djeca su pocela zalaziti po trgovinama i krasti,cak su krali i iz Wall-marta vjerovali ili ne.
Jedva smo nagovorili da se dvije cerke upisu u srednju skolu,a zalosti nisu ni znale citati jer im otac nikada nije ni dao.
Kasnije su dosli i ostali rodjaci,nista bolje nije bilo..uglavnom se svodile na kradje,problemi,tuce i svadja izmedju njih samim..moram sam i na sud da posredujem jednom.

Sve u svemu dobili su sansu da zive normalno umjesto toga nastavili su sa svojim starim stilom.
A milion puta sam imao nezgodne situacije sa Ciganima po Bosni.

Isti fazon ko gheto crnci,uvijek krive druge za svoje probleme.Neide to tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 18:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
u neku ruku mi ih je zao, a u drugu ne.
isti su kao crnci ovdje u USA...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 19:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
I_am je napisao:

Kako sam se nasmejao kad sam video onaj snimak na TV uoci Katrine neke crnje razvaljuju prostore i kradu stvari a kamerman kolima prolazi i snima ih :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 19:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bsdpowa je napisao:
I_am je napisao:

Kako sam se nasmejao kad sam video onaj snimak na TV uoci Katrine neke crnje razvaljuju prostore i kradu stvari a kamerman kolima prolazi i snima ih :lol: :lol: :lol:

e upravo o tome ti pricam. samo sto mi je cigana eto kao i zao, a crnaca ne, jer imaju mnogo prilika u zivotu ( mislim na USA , prvenstveno zbog standarda u zemlji ), al lakse je krasti, dr...... k...... po citav dan i praviti djecu ( sirocice ) okolo......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
sta ste toliko navalili na crnce,pa ne zive svi u getu ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2005, 00:00 
Veteran
Veteran

Ako se malo vratimo u proslost, nije tesko primijetiti da je drustvo pokusvala da rijesi romski problem, samo je pitanje, da li je to bio onaj pravi put rjesavanja njihopva problema. Eto u Banja Luci na Veselom brijegu napravljano je nasalje za Rome. Jos bolje naselje napravljano je u Mostaru.Slicnih pokusaja bilo je i u drugim gradovima sirom bivse YU. Ali, sta se desilo. Naselja su brzo devastirana, namjestaj koji je poklonjen i to nov rasprodan je, itd,itd. Dakle, pokazalo se da to nije dobar nacin rjesavanja romskog problema.

Medjutim, i medju Romima ima neke razlike. U Bosni se zna reci "on je bijeli Rom", ili "ona je bijela Romkinja". Ovi bijeli Romi u Bosni zive kao i drugi stanovnici mjesta. Imaju svoje kuce, uredno ih odrzavaju, djeca idu u skolu, oni rade itd. Dakle gotovo sve kao i drugi stanovnici mjesta, samo njihov nivo aspiracije nije visok. Tesko ko od njih zavrsi vise od srednje skole.

U Srbiji je bilo a i danas ima puno uspjesnih Roma. Nabrojat cu samo neke: Predrag Gojkovic Cuna, poznati pjevac, Olivera Katarina-Vuco,poznata glumica, reziser Ristic, mislim da je jedno vrijeme bio i predjsednik neke od stranaka u Srbiji. Bilo je tu i poznatih umjetnika itd. Za sada toliko. Pozd. Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2005, 08:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Pa, kada vec odlucis da srbujes i da se pozivas na srpstvo, ojkace i tradiciju, kao sto si to uradio ovdje:

JHBX je napisao:
...па сад на многим српским свадбама се наручују ромски трубачи, а редовно сваке суботе трубе у Бања Луци пред галеријом очекујући сватове – мене ово страшно смета, и писао сам комуналној полицији да их спријече.

ili ovdje:

JHBX je napisao:
На дочеку нове године 20004 Давидовић и Додик су стајали на Тргу Крајине пред народом док су роми трубили и бучали, мислим ово је катастрофа поред наших ојкача да нам роми трубе.

ili:

JHBX je napisao:
Највечи лапсус се догодио на Бањалучким летњим играма, гдје се срби појављују у народним ношњама и трубама – њих око 30 на главној слици сајта http://www.bligre.rs.sr Ја против рома немам ништа, али се треба од превеликог њиховог односа заштитити, поготово срби, јер превише утичу.

onda bi trebao nauciti da podvucena rijec nikako ne moze pripadati leksickoj gradji srpskog jezika.

JHBX je napisao:
Расути су диљем азије и европе, а ето нарочито у Србији.

Toliko i od mene.
Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2005, 09:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Beograd -- Informativna romska agencija saopštila je da su nepoznate
osobe bacile dva molotovljeva koktela na romsku kuću u Šumatovačkoj ulici
u Beogradu

Kako se navodi, prva takva naprava bačena je u ponedeljak ujutro na krov
zgrade u toj ulici, dok je drugi molotovljev koktel bačen ispod vozila
jednog od stanara zgrade. To je, kako se navodi u saopštenju, drugi slučaj
da nepoznate osobe bacaju molotovljeve koktele na romske kuće u poslednje
dve nedelje, a prvi takav slučaj dogodio se u Zemunu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2005, 14:44 
Pripravnik
Pripravnik

Даљац немам ја ништа ни против трубе коју ти волиш да уђе у српску традицију, и ја волим трубу, али у класичном смислу, не ромском. Ово ромско ми смета јер је пренаглашено.

П.С. Мој језик је изворан, а не уштогљен и онакав као у књигама и правопису кога нико не говори. Моја баба је одувијек говорила крух, а не хљеб. Мој језик је мјешавина српског, са нијансама и кроатистике, обзиром на генерацију из које долазим.
Битно је да си ти разумио оно диљем – широм.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2005, 16:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2003, 20:06
Odličan topik, zah. Ovako: imaš puno ljudi koji optužuju Rome za socialne probleme, kao "lenji su, prljavi, drkadžije, kradu" i tkd. Onda imamo na drugu stranu, Jevreji, i dosta ljudi mrze Jevreje, također, ali zbog potpuno drugačih razloga: baš zato što imaju fakultet, zato što naprave nešto o sebi i tkd.

Znači, nije dobro kad neko ne radi, ali isto tako nije dobro ako neko ima previše para ili ako stignu daleko u životu :roll:

Problem je što puno ljudi generalizuju prema Romima ali među njima, kao i među svima, ima oni koji su uspješni, koji su završili školu, koji imaju dobre poslove i tkd. To je tako sa svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2005, 22:39 
Veteran
Veteran

Hvala Grigori.NIje tesko pirmijetiti da gotovo u svim drzavam ljudi prema Romima zauzimaju neki odbojan stav. Koliko su oni sami krivi za svoj polozaj u drustvu, a koliko je krivo drustvo tesko je sad kazati, ali je sigurno da krivnja postoji na jednoj i na drugoj strani.

Dok sam stanovao u Boriku svake zime mogao sam vidjeti satore Roma lijevo do Auto servisa gledajuci u pravcu Incela. Tu su dolazili pred zimu, postavljali satore i tako bi prezimili. Tu nema vode, nema struje, nema javnih WC-a. Kako ti ljudi onda mogu druklcije izgledati, nego onako kako izgledaju, jadno i neuredno.

U svakom gradu svi narodi imaju svoja groblja, ali gdje se sahranjuju Romi to niko ne zna. Svojevremeno sam citao neke tekstove na tu temu, ali o tome nekom drugom prilikom.

Za mene je interesantno, sta tom narodu ponuditi, kako taj narod dovesti u neki sklad da zivie normalno sa drugim narodima, da se ne desava ono sto se sad desava. Vdjeli smo da gradnja romskih naselja nije rjesenje.

Na ovom podforumu ima puno mladih, pametnih i obrazovanih ljudi. Najvjerovatnije je da ce mnogi od njih jednoga dana zakoraciti u polioticke vode. Mozda ce bas nekog od njih zapasti obaveza da se pozabavi ovim nesretnim narodom i ozbiljnim drustvenim problemom.

Zato bi nasa razmiljasnja trebalo usmjeriti u pravcu davanja ideja kako razrijesiti ovaj problem. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2005, 23:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

napisi nesto o ciganskim grobljima, nikada mi to nije padalo na pamet, a zanima me

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 07:40 
Evo maloprije su dvojica cigancica usla u dvorishte firme i da ih nije kolega primijetio pokrali bi sav alat.....jedan je krenuo prema alatu, dok je drugi stajao pored vrata.
Shteta sto ih nisam ja uhvatio....pa pribio bi im glavu u zemlju. :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 08:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
JHBX je napisao:
П.С. Мој језик је изворан, а не уштогљен и онакав као у књигама и правопису кога нико не говори.

Eto ti sad... Pa zar se izvornost ne ogleda i u rijeci - sirom?
Al ajd da ne idemo u off topic.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 14:44 
Pripravnik
Pripravnik

Мислим да их је најбоље пустити да живе као што живе, а који од њих хоће више од тог свијет му је широк.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 16:06 
Pripravnik
Pripravnik

Везано за роме обзиром да пратим изворну и традиционалну музику народа свијета колико то могу, могу речи да има изврсних рома свирача, чак штавише фамилијама који су инзванредни свирачи, особито виолине и наступају у најпрестижнијим дворанама свијета.

Посебно су познати мађарски цигани као врсни музичари.

Међутим свака част талентима и врснима, али уху је ужасно да слуша примитивно музицирање одређених групација, на примјер нема суботе, нема цигана у граду а да ако не музицирају не изведу онај излизан ееееј ђурђевдан је....а мени се у том тренутку поврача.

Пријатно.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 22:45 
Veteran
Veteran

O groblima nekom drugom prilikom. Nosporno je da su Romi prilagodljiv narod. Gdje god zive brzo se prilagode sredini. Onaj dar koji nose u sebi za muziku i veselje, veoma brzo prilagode sredinskim uslovima zivota. Eo zar U Spaniji, Rusiji, Madjarskoj, Rumuniji, Turskoj, Makedniji, Srbiji, itd, nije cijenjena ona muzika koja nosi elemete romske muzike. To dokazuje nadarenost Roma, njihovu sposobnost prilagodjavanja i stvaranja necega novoga na elementima vec postojeceg.

Ako su sposobni da se prilagode sredinskim uslovima zivota i da daju toj sredini nesto svoje, sto je uljepsava, po cemu je i drugi pamte, sta onda uraditi sa Romima da budu prilagodljivi i drugim sferama covjekova zivota izuzev muzike. Svojevremeno sam citao o nekim Romima velikim umjetnicima u Srbiji, koji se ne stide kazati da su Romi po porijeklu. Medju Romima bilo je ne samo dobrih pjevaca po cemu ih mi pamtimo, nego i dobrih glumaca, rezisera i umjetnika. Istina, to su mahom, manje vise pojedincni slucajevi. Ipak, sta uciniti, kako postupiti da se vecina Roma ukljuci u normalan zovot sredine u kojoj zivi.Sigurno je da pored gradnje romskih naselja treba uciniti i nesto vise. Pokusajmo dati neki komentar na ovo pitanje. Pozdrav Zah

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]