banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 23:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Avg 2005, 22:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Citiraj:
Obzirom da su ovo šeste igre već, ja proklinjem dan kad su iste igre započete. Grad bi bio mirniji bez njih. POUKA>ako se već održava nešto onda treba da sve ne liči na varoš dakle da ne urliču čitavim gradom u autu deruči se i puštajuči na glas ciganske trube, bubnjeve i limene udaraljke, jer to nije kulturno nasleđe ovih prostora već romaniziranih srba južne srbije. Uistinu imamo pokazati svoju bludnu raskalašenost svijetu, to je najviše što možemo. U drugim gradovima to bi uz standardna zbivanja neopaženo prošlo, ali u banjaluci udri mečka čitavim gradom.

Ovo gore je citat postavljene teme na novostima i dogadjanjima http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=15046 , a obzirom da postoji podforum kultura smatram da nešto ovako bitno ne smje proči bez kritike, štaviše zgrozim se kad se sjetim nove godine 2004 na Trgu Krajine, Davidovića i Dodika ispred kojih čitavom okupljenom narodu umjesto ojkača na primjer muzicira ciganskio ansambl sa ciganskim, pardon romskim melosom.

Protiv sam romaniziranja ovih prostora, kiča i šunda u muzici koji pogani izvornu kulturu ovih područja. Čak i u kulturno umjetničkim društvima sam malazio muziciranje sa klasičnim instrumentima uz narodnu muziku, pa molim vas odkuda trube našim djedovima? - naslovna strana banjalučkih ljetnih igara - čitav skup od 20 obučenih u narodnu nošnju brkajlija sa trubama? Poznato je da je tradicija ovih područja pjesma zborska bez instrumenata - ojkača, ili pak uz tamburicu, zatim i frula pa i gusle. Prostor ka Doboju neguje šargiju i violinu uz spšecifično čečavsko pjevanje - i to je naše čega se samo primitivni stide. Hrvati su snimili dupli CD sa izvornim pjesmama čitave Hrvatske još pre 5 godina.

Ja lično krivo mi je što ojkaču ne mogu čuti uopšte u Bnaja Luci izev za sv.Savu pred crkvom sv.Trojice.

Ne znati tradiciju i kulturu ovog prostora i ne promovisati je je katastrofa i gubitak identiteta.

Jandrino jato na primjer i slične grupe uopšte nisu tradicionalne, već komercijalne grupe, a pjevaju li pjevaju, ko fol narodni - jesu malo sutra.

Neka ovo bude dovoljno.

Poslednji put menjao JHBX dana 28 Avg 2005, 17:12, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 08:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Odlicno. Al' meni nikako nije jasno zasto ti smetaju Banjalucke ljetnje igre..?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 10:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
>>> Ne znati tradiciju i kulturu ovog prostora i ne promovisati je je katastrofa i gubitak identiteta.

Šta je identitet?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
blue je napisao:

Šta je identitet?

Znanje o onome sto jesi.

Postoji li razlika izmedju licnog i kolektivnog identiteta ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 12:23 
Veteran
Veteran

>>> Znanje o onome sto jesi.

Na pitanje šta je identitet je potrošeno mnogo papira, odgovor nije tako jednostavan. (ako ti se da čitati, probaj na Stanford, encyclopedia of philosphy, zaboravio sam tačan link)
Ti nisi ono što si bila prije godinu dana. Sjećaš se ponečega, ali ne svega. Nešto što si tada mislila danas više ne misliš. Ne izgledaš isto.
Što ideš dalje u prošlost, sve je manje u tebi od onoga što je bilo tada.
Ono što znaš o sebi se mijenja s vremenom. Identitet nije nešto fiksno i nepromjenjivo.

Zbog toga, tradicija nije identitet. Ona ima svoje mjesto u istoriji, i na povremenim priredbama.

Umjesto da se pokušava stvarati nešto novo, neka nova tradicija, pokušava se ostati istim. A zaboravlja se da je i ta tradicija na koju se poziva nekada stvorena. Ti preci su nešto stvarali a mi ne treba da budemo djeca nesposobna za život koja će do besvijesti preživati tu tradiciju.

>>> Postoji li razlika izmedju licnog i kolektivnog identiteta ?

Kolektivni identitet bio bio ono što je zajedničko članovima neke grupe. Kao takav on je banalan.

Lični identitet, ono po čemu se neko razlikuje od bilo koga drugog bi bio drugi dio čovjekovog identiteta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 17:36 
Pripravnik
Pripravnik

Daljac ja sam to u citatu obrazložio. Radi se o organizaciji i kulturi. Očito je da bih se ja morao pomiriti s tim da živim u varošici u kojoj autom trubeči možeš obavjestiti sve i svakog, a ovdje mi posebno smeta loš sadržaj onoga što se pušta na megafon. Neko sa strane iz civilizovanosti tko bi došao najbolje bi to primjetio, a mene je toga sramota. Mislim da se održavanje nekog festivala oglašava sredstvima informisanja i plakatima na primjer, a nikako u automobilu radeči cirkus po gradu.

Blue slažem se da osim starine treba stvarati i novo, ali mnogo tog se stvori kvantitativno, ali malo ostaje kvalitativno. Malo toga se cijeni što ima istinsku vrijednost, a mnogo toga se cijeni što ima novčanu vrijednost, npr.jandrino jato koje prezentuje ko fol izvornu ojkaču i na tom mlati pare, i vi umjesto na seoskim svadbama danas – umjesto da čujete izvornu ojkaču koja se gubi i ne možete doči npr.do kaseta, vrlo lako dođete do jandrinog jata, ili npr. unajmite ciganski ansambl što je za mene gnusno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 20:26 
Veteran
Veteran

Citiraj:
vi umjesto na seoskim svadbama danas – umjesto da čujete izvornu ojkaču... ili npr. unajmite ciganski ansambl što je za mene gnusno.

Znaš kako, mi seljoberi smo ti gnusna sorta po definiciji.

To što je muzička proizvodnja uglavnom nekvalitetna, nije razlog za nerviranje. Kvalitet i inače dolazi u malim količinama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2005, 08:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Tradicija se zloupotrebljava da bi se zakovao pojam kolektivnog identiteta. Zatim, Banjaluka i nije nista nego veliko selo (za razliku kad je bila mali grad), tako da se ne moze ocekivati kultura na nivou nekih drugih Evropskih gradova (sto ne znaci d ane treba pokusavati).
Primecujem da se na ovoj temi sukobljavaju isljucivo misljenja cistunskog karaktera, koji nije bio moguc ni pre deset vekova, a kamoli danas. Mesanje izaziva nova dostignuca, ne mesanjem sve izumire. Mislim da preteranom racionalizacijom tredicije i umetnosti dolazi samo do degradacije i degenerizacije kulture (ma sta znacio pojam kultura).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2005, 09:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Na pitanje šta je identitet je potrošeno mnogo papira, odgovor nije tako jednostavan. (ako ti se da čitati, probaj na Stanford, encyclopedia of philosphy, zaboravio sam tačan link)

Ako budem imala vremena. Sad zasad me ovo pitanje ne stimulise na istrazivanje.
Citiraj:
Ti nisi ono što si bila prije godinu dana. Sjećaš se ponečega, ali ne svega. Nešto što si tada mislila danas više ne misliš. Ne izgledaš isto.
Što ideš dalje u prošlost, sve je manje u tebi od onoga što je bilo tada.
Ono što znaš o sebi se mijenja s vremenom. Identitet nije nešto fiksno i nepromjenjivo.

Ono sam sto sam bila prije godinu dana. Sadrzaj misli se mijenja naravno, ali zar to nije dobro ?

Smatram da oni koji se opsesivno drze odredjenog sadrzaja misli ili ideje obicno imaju nekakav problem, bilo identiteta :wink: , bilo emotivne naravi.Izuzetak predstavlja pokusaj sustinski drugacijeg odgovora na odredjeno pitanje.

Ukoliko je identitet osnova - a ostalo nadgradnja - onda prelazimo odredjene stepenice, s tim sto baza ostaje jednaka.

Dakle identitet se moze pratiti kroz vrijeme, bez obzira na spoljnje manifestacije.

Citiraj:
Zbog toga, tradicija nije identitet. Ona ima svoje mjesto u istoriji, i na povremenim priredbama.

Naravno da nije identitet. Samo dio folklora, nesto tipa brosa. :wink:

Citiraj:
Kolektivni identitet bio bio ono što je zajedničko članovima neke grupe. Kao takav on je banalan.

Ne mislim da je banalan, pogotovo nije beznacajan.

Kolektivni identitet je baza egzistencije neslobodnima.

Citiraj:
Lični identitet, ono po čemu se neko razlikuje od bilo koga drugog bi bio drugi dio čovjekovog identiteta.

Drugi dio ? A prvi je ...?

Citiraj:
Tradicija se zloupotrebljava da bi se zakovao pojam kolektivnog identiteta.

Ovu recenicu predlazem za Izjavu Mjeseca - minimum.

Akcenat je na rijeci zakovao. :D

Slazem se u potpunosti.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2005, 11:24 
Veteran
Veteran

>>> Dakle identitet se moze pratiti kroz vrijeme, bez obzira na spoljnje manifestacije

Kako to? Po čemu razlikuješ spoljnu manifestaciju od tog identiteta?

>>> Ne mislim da je banalan, pogotovo nije beznacajan.

Banalan -> svakidašnji, uobičajen. To ne znači da je nešto beznačajno.

>>> Drugi dio ? A prvi je ...?

Kolektivni identitet.

>>> Mislim da preteranom racionalizacijom
>>> tredicije i umetnosti dolazi samo do
>>> degradacije i degenerizacije kulture

Slažem se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2005, 09:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
Banjaluka i nije nista nego veliko selo...

Zasto?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2005, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zato sto sam bio u nekoliko velikih gradova i malih gradova, pa mi Banja Luka najbolje lezi u ulogu koju sam joj dao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2005, 17:11 
Pripravnik
Pripravnik

Дефиниција да је Бања Лука велико село стоји. А ли и не стоји, како за кога. Ја сам одрастао у вечем граду од овог, премда овде сам рођен, тако да знам шта су обиљежја града, а то редовно и пратим.

Ја замишљам Бања Луку на тај начин да могу себе ставити као да живим у прошлости, у неком великом граду али у 18-19 вијеку и то ми даје драж. Дакле могу бити савременик великих личности прошлости који су такођер на примјер у Бечу живјели у оваквим увјетима, са примјесима сељаштине – и то све има драж.

Ја ипак сматрам да живим у граду, а не селу, и борим се за то.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2005, 10:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
Zato sto sam bio u nekoliko velikih gradova i malih gradova, pa mi Banja Luka najbolje lezi u ulogu koju sam joj dao.

Lijepo. Ali, onda napisi da je Banja Luka za tebe veliko selo.
Jer, ima ljudi koji se s tobom nikako ne bi slozili...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2005, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ja i govorim u svoje ime. Ni u ludilu ne bih govorio u tudje ime. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 17:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
selendra, no shta je ...

kome nije jasno, neka se prosheta gradom kad omladina izmili ... svi su isti, preslikani, ne znaju nizashta drugo nego za ono shto masa nosi ... tako je u svemu, a to nisu odlike grada. nema individualnosti, kreativnosti, mashtovitosti, ustvari, sve to se smatra opasnim, odvratnim i prokazuje se kao najveche zlo. urbani identitet sveo se na tehno zabave na koje dolaze likovi koji se poslije pitaju otkud tu. ali to je, zaboga, in i kul, pa i nije vishe vazhno. ceca i karleusha se promovishu u urbane idole ili ikone, svejedno, zhenske populacije, a nepismeni fudbaleri mushkaraca ...

ako je to grad, onda sam ja pobrkao neshto ...

gdje su ideje, svjezhe, nove, gdje je inteligencija, kultura, alternativna ali i mejnstrim? banjaluka je palanka. osim asfalta i blokova zgrada, malo toga ima shto se mozhe okititi pridjevom gradski ... primjera je buljuk, gdje god da se okrenete. neko bi od toga napravio dobru sprdachinu ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
gluecifer marginalac je napisao:
...
kome nije jasno, neka se prosheta gradom kad omladina izmili ... svi su isti, preslikani, ne znaju nizashta drugo nego za ono shto masa nosi ... tako je u svemu, a to nisu odlike grada. nema individualnosti, kreativnosti, mashtovitosti, ...

Jeb` ga gluecifer...me moRe se mimo naroda i svijeta... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 09:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

selendra, no shta je ...

Na citav tvoj post imam samo jedno pitanje - a zar u ostalim gradovima nije isto tako? A da bi potkrijepio ovu tvrdnju prvo cu citirati tebe

ceca i karleusha se promovishu u urbane idole ili ikone, svejedno, zhenske populacije, a nepismeni fudbaleri mushkaraca ...

a onda reci - izvinite, ali nije u RS, ali ni u SCiG, kao u ostalim zemljama pogotovo Evrope, dugo vremena vodeca knjiga na trzistu bilo literarno (ne)ostvarenje Dejvida Bekama. Zapad, od kojeg bi trebali da bjezimo, mnogo vise slavi i voli te lazne autoritete nego sto mi to radimo. A mi se jos mozemo i opravdati.

gdje su ideje, svjezhe, nove, gdje je inteligencija, kultura, alternativna ali i mejnstrim? banjaluka je palanka. osim asfalta i blokova zgrada, malo toga ima shto se mozhe okititi pridjevom gradski ... primjera je buljuk, gdje god da se okrenete. neko bi od toga napravio dobru sprdachinu ...

Slazem se. Ali, problem je u tome sto ti samo gledas ruznu stranu grada i uopste ne vidis ono sto ovaj grad cini upravo - gradom. Banja Luka je grad i to joj niko ne moze osporiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 12:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
kakav nam je to grad kada na kulturna deshavanja, kojih ionako ima malo, dolazi shaka ljudi.. a polupismeni chovjek koji pjeva:"mini suknja stoji ti maximalno" bez problema napuni stadion...
da, Bl je jedan zhalostan grad.. :(

Citiraj:
Ali, problem je u tome sto ti samo gledas ruznu stranu grada i uopste ne vidis ono sto ovaj grad cini upravo - gradom.

a to je?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
opet sam problem, izgleda, ja.

ja govorim iskljuchivo o onome shto vidim i srechem svaki dan. kad vidim neshto dobro, ima da nahvalim ko cigo konja. ali nema bash neshto mnogo. velim, kad spoznam, javim ... :wink:

ajde ti, daljac, prosvijetli sve nas i navedi neki primjer urbanog mentaliteta u ovom, khm, gradu ?

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]