banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 03:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Dec 2021, 10:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Rider on the storm je napisao:
Preporuka je da se par sedmica ili mjeseci uzima aspirin (andol) 100 mg 1x dnevno nakon otkrivanja dijagnoze, pa čak i nakon vakcinacije.
Pošto žderemo masnu hranu, aspirin 100 mg svakako može donijeti samo benefit.

Ja sam inače na terapiji aspirinom jer imam trombofiliju, ali i muž je nakon svih vakcina pio po mjesec dana aspirin po preporuci doktorice.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 11:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
mirdza je napisao:
Da se nadovežem u vezi posljedica - znam nekoliko mlađih osoba koje godinu nakon kovida i dalje imaju probleme sa kondicijom (a nisu gojazni).
Da, i kod mene par kolega, mladi, godište 80'-90', nisu gojazni, fizički aktivni, imaju kratak dah, zamaranje, kovid može da ostavi razne posljedice bez obzira na uzrast i konstituciju jer kažem da nema pravila.
Ali poseban naglasak akcenat sam stavio na gojazne jer je to je baš baš veliki faktor rizika.
Rivaldinho je napisao:
Da, ovo je već od ranije poznato, da su gojazni među najugroženijima i baš intrigira. Postoje li neke studije koje su u moru svih ovih nepoznanica, otkrile ili nagovijestile zašto bi to moglo biti tako?
Jednostavno je, ukratko, laički, gojaznost je jedna forma invaliditeta, opterećenje za cijeli sistem, srce ne opskrbljuje kiseonikom, metabolitima i hormonima 80 kg, nego 120 kg žive vage, pluća ne oksigenišu 80 kg, nego 120 kg, bubrezi, jetra, svi organi rade preko svojih mogućnosti..... kao kada opteretite auto i vozite uzbrdo na puno obrtaja ljeti (banalan primjer).
Blackrose je napisao:
Ja sam inače na terapiji aspirinom jer imam trombofiliju, ali i muž je nakon svih vakcina pio po mjesec dana aspirin po preporuci doktorice.
Fino za čuti da se poštuje. Preporuka je konzumirati aspirin par sedmica ili mjesec-dva (zavisno od stanja) nakon izloženosti virusu (da li infekcija ili vakcinacija, skoro da isto dođe).

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 11:16 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ja sam to prebolovao, porodičnog doktora nisam vidio (pregledali me u hitnoj, sutradan testirali), bio jedan poziv epidemiologa, jesil bolje - jesam, ma biće to dobro... kakvi crni D-dimeri, Aspirini i ostalo. Doduše, to je bilo na početku svog ovog sranja, možda sad ozbiljnije pristupaju svemu. Posljedica, fala Bogu, nema... valjda :D

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 11:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Kad sam ja prebolovao, nisi mogao ni otici doktoru da te testira ako nemas temp. preko 38. Na kraju je bilo telefonski.. uzmi vitamina, pij caja, jedi bijelog luka... tako i prodje korona.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Rider on the storm je napisao:
Rivaldinho je napisao:
Da, ovo je već od ranije poznato, da su gojazni među najugroženijima i baš intrigira. Postoje li neke studije koje su u moru svih ovih nepoznanica, otkrile ili nagovijestile zašto bi to moglo biti tako?
Jednostavno je, ukratko, laički, gojaznost je jedna forma invaliditeta, opterećenje za cijeli sistem, srce ne opskrbljuje kiseonikom, metabolitima i hormonima 80 kg, nego 120 kg žive vage, pluća ne oksigenišu 80 kg, nego 120 kg, bubrezi, jetra, svi organi rade preko svojih mogućnosti..... kao kada opteretite auto i vozite uzbrdo na puno obrtaja ljeti (banalan primjer).

Hvala na, prije svega, vrlo jasnom odgovoru. Ima smisla potpuno. Sam sam preležao nešto što je vjerovatno korona, bez temperature (vakcinisan i revakcinisan Sputnikom V), bilo je u manjoj mjeri prvo curenje nosa, kihanje, potom kašalj, ali najizrazitije od svega je bilo što sam nakon 10-ak dana samovoljne izolacije toliko bio bez snage da mi je u prvom izlasku napolje, kad više nije bilo nikakvih simptoma, bio baš šok za organizam. Prvih pet minuta šetnje, tog udisanja spoljnog vazduha, je predstavljalo problem, dok nisam malo došao sebi. Onda je kasnije išlo sve bolje i bolje, ali neko vraćanje snage je potrajalo. Ako je meni kao negojaznom tako opteretilo sistem, jasno je kako može biti nekom ko je već "u crvenom", ko se i zdrav zadiše uz stepenice...
Treba povesti računa, dok si zdrav tući po vitaminu C, domaćim jabukama, ko još ima, ovim domaćim kiselim zanimacijama što nas čuvaju stotinama ili hiljadama godina. Malo više toga, malo manje raznih grickalica i poslastica. kafa. Nije se jednostavno toga riješiti, prvi ja znam kakav sam, svi smo danas nervozni i onda se tako krpimo, podižemo energiju, ali valja se malo potruditi.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 11:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Jun 2017, 11:57
Svako s bilo kojim komorbiditetima, uključujući i gojaznost, je pod većim rizikom, ali pravila u suštini nema. Onaj momak što je među prvima stavljen na ECMO aparat je bio poprilično gojazan i srećom preživio (izgubio čini mi se 25 kg za tih mjesec-dva). Ovo govorim jer dosta ljudi se ponaša previše opušteno u fazonu "nisam gojazan, zdrav sam, mlad sam neće meni biti ništa"...to isto naravno koriste i kao razlog da se ne vakcinišu, a svjedoci smo toga da je u zadnje vrijeme dosta mladih umrlo i niko od njih nije bio ni bolestan, a ni nešto gojazan. Pa, pamet da glavu...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 11:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Ja mislim da virus slabi kako je više zastupljen u populaciji i što se više ljudi suočilo sa njim.
To je i zvanično mišljenje (ako izuzmemo ovo palamuđenje oko sojeva koje ima više epidemiološku nego kliničku svrhu).
Ja sam obolio u oktobru '20. kad još nije bilo vakcine i bilo je.. pa ne baš kritično, ali 5-6 dana sam samo ležao bez snage i volje, temperatura, slabost.
Čula mirisa i ukusa su mi smanjena od tada.
Onda sam proljetos vakcinisan i u međuvremenu sam bio izložen virusu u kontaktu sa pacijentima i uopšte radom u UKC gdje virusa ima na svakom ćošku.
Onda je komplet moja porodica bila infektivna nedavno (i vakcinisani su), a ja nisam razvio simptome jer sam konstantno izložen virusu i prebolovao sam i vakcinisam sam.
Ovo ide u skladu sa osnovnim načelima epidemiologije i imunologije, ako se izlažete virusu, idealno postepeno, imate bolje šanse nego nego ko ima "nagliji" pristup, dakle imam neki imunitet.
Ja smatram da vakcima ima puno veće benefite na populaciju od sporadičnih nuspojava, ali antivakseri tvrde drugačije.
Ali opet nisam ni pristalica masovne vakcinacije.... ono, trebali bi se odrediti prioriteti i imati neki plan.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Citiricu doktora: Krv Vam je kao u dvadesetogodisnjaka.
Ne znam ima li to veze sa skorasnjom koronom ali definitivno se osjecam mlad, jak i glup :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 12:40 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Krv može govoriti o fizičkom stanju, o psihičkom baš i ne :D

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 12:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zasto ne? Zar nisi cuo za uzavrelu krv :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 12:50 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Stilska figura, ne medicinski pojam ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 12:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije pala sa neba.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 15:23 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Kako obožava, "racionalizovanje" i argumentaciju antivakcsera, i ovih "light" varijanti, koji čekaju par godina pa će se onda vakcinisati, al kao nisu protiv vakcine, al da vidimo šta će biti...Kao, rizici, nuspojave...
Niko ne bi o čitavoj plejadi bolesti i poremećaja koje dobijaš kao pušač, recimo o garanciji oboljevanja od karcinoma pluća kod teških pušača, koja je oko 11% kod žena i blizu 15% kod muškaraca. Ne bi niko o sijasetu oboljenja direktno uzrokovanih, ili sa drastično povećanim rizikom, zbog konzumiranja alkohola. Eto im i jedno i drugo je debelo ispitivano, decenijama, i dokazano je neosporivo koliko je štetno. Benefita nema, ali ima štetnosti, pa žderu i jedno i drugo, al se nađu da seru o vakcini kako je ona opasna!
Ovdje imaš vakcinu sa gomilom benefita, i jako malom rizikom, al ne, to nećemo, to nije ispitano! Daj nam ovo što je ispitano i dokazano štetno, to nam više odgovara! Imaš vakcinu na platformi umrtvljenog virusa, koja se koristi decenijama na istoj plaftofmi -jok, nije dovoljno dugo ispitivano! Za  mRna još i nekako mogu da razumijem zabrinutost, stvarno je nešto relativno novo i kompleksnije, pa ne mogu ljudi da poimaju.
Nevjerovatno je kolika je ovo pandemija gluposti, i konjozadrtosti. Nije problem sjesti pijan u auto, to se puno ne osuđuje. Nije problem ni ne otići ljekaru po deset godina, sve je to ok. Ali nije ok primiti vakcinu. Ludilo.
Ovi light antivakseri, "neodlučni i koji odgađaju" su postali puno veći problem, kao i ljekari koji bi trebali diplomu baciti u smeće, a koji savjetuju pacijente da se ne vakcinišu. To je stvorilo toliki korpus nevakcinisane populacije, bez maski i distance, da je to čudo. Sa antivakserom ravnozemljašem si načisto - vidiš da je budala pred tobom i jasno ti je da od budale ne možeš očekivati normalnost ni pamet. Još veći problem je što se normalni ljudi i ljekari, koji vide kuda to vodi, ustežu od suprotstavljanja budalama, jer za jedan njihov "izmišljeni" argument, podneseš deset utemeljenih, ali oni nisu legitimni, jer - farmakomafija, plaćeno, naštimano! Ti si naravno isto na platnom spisku, ako kažeš išta pozitivno o vakcini...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema to veze sa gluposcu vec sa nepovjerenjem u sistem. Toliko se laze u medijima i u zivotu, zbog ovih onih interesa, te se toliko ne gleda na dobrobit obicnog covjeka... da je solidna grupa ljudi skepticna i na stvari koje se mozda urade iz najbolje namjere, kao npr. mozda ova vakcinacija.

Drugo, cinjenica jeste da se u sustini i dalje jako malo zna o virusu... samo sto vakcinaciju promovise jedna grupa ljudi (koji su vecina i imaju podrsku svih drzava), a nevakcinaciju manja grupa ljudi koju ti deklarises kao budale i ludaci. Puno je tu stvari koje ova veca grupa ljudi proglasi kao izuzetak od pravila. Sami sebe nekada demantuju, tj mjenjaju definicije. Npr... u pocetku su pricali vakcinisi se zbog drugih, pa su onda skontali da se virus prenosi identicno i kod vakcinisanih i kod nevakcinisanih (kasnije doradili taj pojam "zbog drugih"... misleci na smanjivanje broja zauzetih kreveta u bolnicama i da tako pomazes drugima).
Vakcinacija djece koja prodju u 99,99% bez simptoma mi takodje nikako ne ide u glavu,itd... da sad ne nabrajam sve te nelogicnosti. Sve to i kod mene izaziva skepticizam.

Ono sto mogu za sebe reci i sto sam vec pisao ovdje, jeste da sam prebolovao tamo negdje u novembru prosle godine (bez teskih simptoma), nisam se vakcinisao i evo citave godine se nisam ponovo zarazio (Bogu hvala), iako sam imao neke kontakte sa zarazenim. Ono sto ove moje kolege, provakseri, ne mogu objasniti, jeste kako i nakon godinu dana imam antitijela u krvi, te sam pozitivan na IGG spike protein. U mom blizem okruzenju je jos par ljudi koji su takodje prelezali i nisu se vakcinisali, ali se niko nije ponovo zarazio...sto mi daje potvrsu onih nekih clanaka gdje kazu da je imunitet stecen kontaktom sa virusom u najmanju ruku jednak sa imunitetom stecenim vakcinacijom...i tu izvlacim zakljucak da nemam potrebe za vakcinacijom ako sam prebolovao... sto se tice straha od virusa. Syo se tice putovanja, tu se vec necu moci izvuci, tako da cu se vakcinisati kad negdje budem trebao putovati. Prvi favorit mi je ova kineska, a sad sam cuo od ovih sto prate te sve korona price da je dobra i ova NOVAVAX(valjda je sto isto stara tehnologija).

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 18:10 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ja samo znam da bijeli luk ne pomaže; imamo jednog što redovno smrdi na njega i zamalo se izvrnuo od korone.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 18:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Primljeno k znanju... iako ne konzumiram. Ono sto ponekad znam uzeti (poslije korone) jeste ponekad andol 100 i sumecu tabletu vitamin c +cink. Znam da i to nema nikakve veze sa bilo cim, al eto... ostalo mi zaliha kad sa nakupovao prosle godine, pa da ne propadne :)

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 18:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Bijeli luk je lijek za sve bolesti, uz dobru slaninu :D

Sad pričao sa kolegom koji radi u jednoj bolnici u jednom gradu na sjeveru US.
60 na ICU, 100% nevakcinisani. 20% survival rate kad dođu na vent.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ovdje se heparin( niskomolekularni) daje samo trudnicama koje su pozitivne i to bar 2 sedmice. A ostali koji su pozitivni i nisu završili u bolnici,ne dobijaju nikakvu terapiju, jer uostalom i nemaju nikakav kontakt sa ljekarom.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 20:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36

Trazio sam original i zvuci isto. Jedino objasnjenje je da je zapravo htio nesto drugo reći, s obzirom na njegov" savršeni " Engleski.
Antivakseri slave ovaj video.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2021, 20:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Hahah lol ako moj kum ovo vidi :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]