Fedora/CentOS ništa ?

Prije možda dvije-tri godine sam probao KDE Plazma (beše li ? ) na CentOS7 i jako traljavo je sve radilo, lag, malo pa se zaglavi itd itd. Na serverima koje sam koristio sam prvo dobio neki BSD dal free ili open bem li ga bilo je jako davno, možda prije 20 godina ili nešto manje.
Posle toga čini mi se da je bila fedora aktuelna pa nakon toga centos koji još uvijek vrtim na dva servera i iako za skoro sve što treba da uradim svaki put googlam, nekako najviše leže redhat derivati a probao sam apsolutno svaku ozbiljniju distribuciju. Sjećam se da mi je na tom prvom BSD-u non stop pucao BIND pa sam ga morao ručno startati svakih par dana

Nisam imao pojma ni čemu to služi

.
Sjećam se i kad je Ivan Dimković prvi put instalirao Ubuntu na neku mašinu, pa snimio klip sa Breninom pjesmom "Hej Boro lepi Boro"

, beše masivna tema na ES-u, stariji se sigurno sjećaju svega. On se toliko sprdao sa tim (jer ništa nije radilo) da sam morao i ja probati, meni je ubio boot na windows disku

.
Još par puta sam probao Ubuntu i svaki put bio razočaran, ali sad sam baš zadovoljan, za desktop mašinu ovo je odličan izbor ukoliko, naravno, ne trebate win zbog posla (ili igrica).
Fedoru jesam par puta instalirao, ali nisam dugo koristio. Cini mi se da je Fedora bila prva "usminkana" verzija Linuxa, a tek kasnije su dosli Ubuntu i ostali derivati...
Sjecam se toga sa Ivanom Dimkovicem, dok sam bio SuperModerator na ES-u. Jel ziv ES jos uvijek? Nisam tamo zasao godinama ...