wizzy_bl je napisao:
Danjamin je napisao:
E to je moj problem s antivaxerima. Kao neće vakcinu jer nije provjerena, može ugroziti zdravlje itd a onda se otimaju za ivermectin i uzimaju ga na svoju ruku. Eno i Rogan je skoro pokupio covid pa uzeo čitav dijapazon neprovjerenih lijekova, što sigurno nije jeftino i svima pristupačno, ali eto vakcina mu je još sumnjiva.
Opet uzimate za primjer extreme. Poznajem dosta ljudi koji ne zele da se vakcinisu, ali nikome od njih ne bi palo na pamet da eksperimentise na svoju ruku sa nekim ljekovima. Zasto, pa jer je to upravo ista stvar zbog koje nece ni ra de vakcinisu.
Mislim da i mediji previse promivisu vakciniaciju, na prilicno glup i providan nacin (npr. majka antivakserka na samrti izjavila samo jedno... vakcinisite moju djecu), tako da se kod ljudi stvara jos veca sumnja i inat.
Sto se nas u BL tice, mislim da iduci talas nece biti ni priblizno jak kao proslogodisnji jer je do sada velili broj ljudi imao dodir sa virusom, sto prirodnim putem, sto sa vakcinom. Samo nista ne zatvarati i pojavati postojece mjere.
Antivaxeri po pravilu jesu ekstremisti. To su oni koji su protiv svakog oblika vakcinacije. E sad, donekle razumijem ljude koji se boje konkretno ove vakcine, jer nije dovoljno ispitana itd, ali velika većina se samo inati i misli da zna bolje od doktora i naučnika. O tome da informacije stiču na osnovu kuloarskih priča da ne govorim. A eto i sam si kontradiktoran. Kažeš idući talas neće biti kao prošle godine jer su ljudi stekli imunitet što prirodnim putem, što preko vakcine. Znači priznaješ da vakcine pomažu, a opet nećeš da se vakcinišeš?
Ja nisam optimistična jer je mali procenat ljudi primio obe doze i jer imunitet nije trajan. O mutiranju virusa da ne pričam...ali dići ruke od svega i nadati se da baš tebe neće zakačiti ono od čega su već milioni umrli je suludo.
Skoro pročitah dobar komentar, kaže "neće biti novog lockdown-a, jednostavno ćemo oguglati na to da veliki broj ljudi oboljeva, da ljudi umiru, kao što smo oguglali na mnoge druge ružne stvari." Tačno tako će i biti, a ne mora.