banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 00:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Avg 2005, 19:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Malo je koplikovano da pojasnim ali imam jednostavno pitanje.Kako vi sebe vidite po svojim razmisljanjima i vidicima.
Kako se ljudi sele u inostranstvo tako se i njihov osjecaj pripadnosti mjenja i samim time mjenjaju pogled na svijet.
Ja sma rodjen Bosanac al razmisljam kao da sam svjetski covjek (sa tim da ne smatram da je moja "mahala" samo 50 km oko mene nego citava zemaljska kugla).
Da li ste :
1.Srbin,Hrvat,musliman ili Jevrej
2.Da li ste Bosanac ili Hercegovac
3.Da li ste Balkanac
4.Da li ste Europljanin,Amerikanac ili pripadnik jednog kontinenta
5.Da li ste svjetski covjek

Osoba sa broja 1 ce teze ili nikako da se koristi drugim jezicima dok osoba sa 5 ce se rednovno koristiti drugim jezicima i pihvatati to kao normalnu pojavu.
Sto se mene tice da se ljudi nasi svrstavaju po 4 ili 5 nebi bilo skoro 90% problema u nasoj drzavi.Al u stvarnosti ljudi se vise bave problemima oko 1.
Nadam se da nisam zakomplikovao previse,da shvatate pitanje i pojasnjenje osobina sto sam naveo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 19:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ti mozes biti I "svjetski covijek", a da budes I ono pod 1, 2, 3, 4.

Trebas samo znati zivjeti sa svim nacijama i ne prodavati i ne namecati nekome svoju vjeru, naciju ili sl. pod nos. Ali i to ima svoju mjeru. Ti ako zivis u Engleskoj ili u Africi, ne mozes se nikako prodavati svijetu kao Englez ili Afrikanac, jer to nisi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
Kao sto rece Leona.
Ti mozes da budes i svjetski covjek ako pripadas nekoj grudpi pod 1.To nije problem, problem je da mnogi to nemogu zbog svog ponasanja.Nemogu ja da budem svjetski covjek ako dodjem u prodavnicu u sorcu i papucama i kazem, djes sta ima, daj mi onog ljeba tamo, ili da setam gradom i gledam poprijeko nekog ko nije moje nacionalnosti ili da ogrebem kola nekome ko vozi bolja od mene, ili da drzim autootpad u sred dvorista ali to je tesko mijenjat jer je to nas mentalitet, a mentalitet se ne mijenja preko noci vec se na njemu radi vjekovima.Budi svjetski covjek i ponasaj se kulturno, postuj druge a prije svega sebe.Opet, jedno je prica a drugo su djela.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
a zasto se ne moze biti 1 i 5 u isto vrijeme????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:21 
Stara kuka
Stara kuka

os je napisao:
Ne možeš biti svjetski čovjek među budalama i glupacima, možeš samo biti ili lud ili glup ili peder... , a svjetski čovjek..., bogami teško :D

E to vec ovisi od okoline u kojoj se nalazis. :D Sto znaci da moras mjenjati okolinu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:23 
Stara kuka
Stara kuka

I_am je napisao:
a zasto se ne moze biti 1 i 5 u isto vrijeme????

Znas kako I_am, ono 1. se odnosi na Leonu, a ono 5. se odnosi na Dove. A nama je svima dobro poznato da Leona i Dove nemaju nikad isto misljenje. Jel sad jasnije... :D :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Ti mozes biti I "svjetski covijek", a da budes I ono pod 1, 2, 3, 4.

Trebas samo znati zivjeti sa svim nacijama i ne prodavati i ne namecati nekome svoju vjeru, naciju ili sl. pod nos. Ali i to ima svoju mjeru. Ti ako zivis u Engleskoj ili u Africi, ne mozes se nikako prodavati svijetu kao Englez ili Afrikanac, jer to nisi.

Pa normalno ako spadas pod broj 5 da si komotno i ovo ostalo.Samo sto imam neka poglede na svijet globalno ne znaci da se ne brinem lokalno i da sam zaboravio ili ne cijenim odakle sam.
Problem je obrnuto,ljudi pod broj 1 recimo ne vide dalje od svoje blize okoline,njima je idol neki lokalni kriminalac/patriota/politicar.
Osobe pod 1 tesko prihvacaju ljude razlicite od njih.

Na americkoj TV ,nova serija navecer i frajer sto vodi je onako opustenija faca i komentarise probleme u Izraelu i pita publiku Zasto se oni toliko makljaju oko 5 kilometra zemlje sto se ne presele ovdje u Kaliforniju (i pokaza prelijepu plazu) nego da zive tamo u pustinji.
I onda ono i koliko je ta sveta zemlje zauzima prostora?Koliko duboko u zemlju ide,10,15 cantimetara jel vise??
Sto ne ispokaju to pa prenesu u Kaliforniju.

Covjek gleda stvari globalno,dok oni u Izrealu se tuku oko komada zemlje kao da je neznam sta.
Kad skontas zemlja ko zemlja,svaki komda zemlje na planeti je svet.

Ja mislim da covjek ne treba se ustrucavati da pokaze svoje misljenje i vidike pa makar iskakao iz okoline.A to je poznato da seljaci vole da sputavaju i ismijavaju ljude koji razmisljaju i rade vise nego oni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:30 
Stara kuka
Stara kuka

Bostech2000 je napisao:
Problem je obrnuto,ljudi pod broj 1 recimo ne vide dalje od svoje blize okoline,njima je idol neki lokalni kriminalac/patriota/politicar.

E to je vec nesto drugo. To vec nema veze da li si Srbin, Musliman, Hrvat... to vec prelazi na da li si Pravoslavac, Islamac, Katolik... To su vjerske mrznje. A vjerske mrznje nastaju zbog ratova, a ne zbog: Koji jezik hocu ja da moje djete prica u kuci. Razumijes?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
ne bih se slozila s tobom. ja sam br 1 , a idol mi nije nikakav kriminalac, niti politicar. cak sta vise prezirem obe skupine ljudi. niti mrzim one koji su drugaciji od mene, jer da je tako, mrzila bih pola svoje rodbine jer su druge vjere. a bas naprotiv, volim ih i super se slazemo.

a br 5 sam upravo zato sto nisam ono sto sam objasnila gore ( ha, ha recenice majko draga ), sto ne dozovoljavam da mene uticu bezvezni ljudi, televizija ( bilo koja ) - ovo je najgore , niti pomenuti - politicari, kriminalci, lopovi, bla, bla i uopste izopaceno drustvo u kome se nalazimo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Bostech2000 je napisao:

E to je vec nesto drugo. To vec nema veze da li si Srbin, Musliman, Hrvat... to vec prelazi na da li si Pravoslavac, Islamac, Katolik... To su vjerske mrznje. A vjerske mrznje nastaju zbog ratova, a ne zbog: Koji jezik hocu ja da moje djete prica u kuci. Razumijes?

Uzeo sam primjer Balkana,i nema veze sa religijom/nacionalosti vec je do ljudske psihe.
Taj sto ce u Banjaluci da lupa da je veliki Srbin uzmi istog covjeka pa ga presadi u Afriku ili Bliski istok lupat ce da je Vliki bushman ili izraelac.
Njegov vidik je dugacak kao njegov nos a sve ostalo je neprijateljsko.

Ovdje na Floridi ima jedan iz Cazinske i kad mu udjes u kucu ima slika Fikreta Abdica na zidu,zakleti babin...Dzaba njemu sto je putovao pola svijeta i sto zivi u drugom svijetu....Babo is babo.

Njegov mozak se jos vrti oko onih 20-30km u zapadnoj Bosni.Sveta zemlja.
A ima nekih sto zive na Blkanu pa vide dalje od ovog sto je u Americi.Vise oni shvataju i znaju o svijetu nego on koji ga je vidio.
To ti je Broj 5 i Broj 1.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:45 
Stara kuka
Stara kuka

Bostech2000 je napisao:
Uzeo sam primjer Balkana,i nema veze sa religijom/nacionalosti vec je do ljudske psihe.
Taj sto ce u Banjaluci da lupa da je veliki Srbin uzmi istog covjeka pa ga presadi u Afriku ili Bliski istok lupat ce da je Vliki bushman ili izraelac.
Njegov vidik je dugacak kao njegov nos a sve ostalo je neprijateljsko.

Ovdje na Floridi ima jedan iz Cazinske i kad mu udjes u kucu ima slika Fikreta Abdica na zidu,zakleti babin...Dzaba njemu sto je putovao pola svijeta i sto zivi u drugom svijetu....Babo is babo.

Njegov mozak se jos vrti oko onih 20-30km u zapadnoj Bosni.Sveta zemlja.
A ima nekih sto zive na Blkanu pa vide dalje od ovog sto je u Americi.Vise oni shvataju i znaju o svijetu nego on koji ga je vidio.
To ti je Broj 5 i Broj 1.

E to su vec fanatici, za mene. Takvih ima svugdje, nazalost, i uvijek ce ih i biti. A dokle god bude tih bilo, bice i ratova i mrznje i ubijanja...i..i...i... svacega.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Broj 5 ukljucuje sve i jedan broj.

Al ako si broj 1 nemozes biti broj 5.

Taman ko stepenice,dok dodjes do 5 proso si sve a ako stojis na 1 mozes samo da gledas na 5 i zamisljas kako je tamo. :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:48 
Stara kuka
Stara kuka

Bostech2000 je napisao:
Taman ko stepenice,dok dodjes do 5 proso si sve a ako stojis na 1 mozes samo da gledas na 5 i zamisljas kako je tamo. :-)

I da se nadas da ti (sama) pridje ona 4. stepenica (da udjes u EU) i eto te i na 5-oj. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
Fazon je u tome sto je taj lik imao Babu (citaj Fikreta) na slici , da je kojim slucajem bio Alija ne bi ti smetalo...toliko o svjetskim vidicima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 20:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

To ti mislis jer ne znas nista o meni.

Nebi mi zasmetalo mozda ako ima sliku James Hetfield-a. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 21:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne moram te znati licno,a da pri tom ne mogu da citam izmedju redova.Teme koje ti ovdje indiskretno postavljas dovoljno govore.Upravo si ti onaj za kojeg cijelo vrijeme tvrdis da nisi taj.Ovo kazem zato sto ,ako pogledas ljudsku psihu ,covjek nema motivaciju da prica o necemu sto nema veze sa njim samim,sa njegovim "problemom".Ako je neko stvarno onakav kakav jeste ,i zna da je takav, on nece okolo traziti misljenja drugih, o sebi samome.A kao dokaz za to ponovicu pitanje.
Da li bi ti smetalo da je taj tip na zidu okacio Aliju?Odgovori jednostavno da ili ne.Nemoj da zakukljavas.Zakukljavacemo nakon sto mi odgovoris.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 21:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Eto proglasi me cura na drugom topiku nacionalistom samo zato sto sam upitao zasto se cure pala na cetnike (prvenstveno sam mislio na izgled).

U americi bi rekli to je sloboda govora i misljenja na Balkanu sam posto nacionalista za 20 sekundi.

To ti je taj Broj 1 karakter.

Od sad cu morati da posalje ma obradu svoja pitanje,da dobijem dozvolu svevisnjeg i doticne cure da bih mogao upitati nesto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 21:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

DA.
Zasmetalo bi mi.

Kao sto reko da me znas znao bi da ne pisem izmedju redova ne ono sto napisem to i mislim.

Da sam prevrtljiv i mangup zivio bih ugodnim zivotom na Balkanu a ne u Americi.
Unovcio bih te moje sposobnosti kao sto to rade mnogi na Balkanu.

Ono sto je meni glupo da ti mene napadas stalno i ocjenjujes kao loseg,nacionalistu,opterecenog..nema sve lose do loseg o meni....dok PRAVI kriminalci i kreteni rade od vas sve i svasta svakog dana,njih slave do neba.

Mozda neki vole da su potlacani... :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 21:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Eto proglasi me cura na drugom topiku nacionalistom samo zato sto sam upitao zasto se cure pala na cetnike (prvenstveno sam mislio na izgled).

Kako meni nije palo na pamet da odem na neki hrvatski forum i upitam tamo,"Zasto se cure pale na ustase(prvenstveno mislim na izgled)"

znas decko, kako to da meni ni na kraj pameti ovakve gluposti,jos kao cinicno: "proglasi me nacionalistom"...
Idi lijeci se ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 21:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

A. Iz Banjaluke sam (nisam iz Hrvatske)
B. Zato sto se to stvarno desilo
C. Bas ima veze sa temom
D. Stvarno je interesantno,meni je to nepojmljivo pa me bas interesuje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]