Leona je napisao:
Ti mozes biti I "svjetski covijek", a da budes I ono pod 1, 2, 3, 4.
Trebas samo znati zivjeti sa svim nacijama i ne prodavati i ne namecati nekome svoju vjeru, naciju ili sl. pod nos. Ali i to ima svoju mjeru. Ti ako zivis u Engleskoj ili u Africi, ne mozes se nikako prodavati svijetu kao Englez ili Afrikanac, jer to nisi.
Pa normalno ako spadas pod broj 5 da si komotno i ovo ostalo.Samo sto imam neka poglede na svijet globalno ne znaci da se ne brinem lokalno i da sam zaboravio ili ne cijenim odakle sam.
Problem je obrnuto,ljudi pod broj 1 recimo ne vide dalje od svoje blize okoline,njima je idol neki lokalni kriminalac/patriota/politicar.
Osobe pod 1 tesko prihvacaju ljude razlicite od njih.
Na americkoj TV ,nova serija navecer i frajer sto vodi je onako opustenija faca i komentarise probleme u Izraelu i pita publiku Zasto se oni toliko makljaju oko 5 kilometra zemlje sto se ne presele ovdje u Kaliforniju (i pokaza prelijepu plazu) nego da zive tamo u pustinji.
I onda ono i koliko je ta sveta zemlje zauzima prostora?Koliko duboko u zemlju ide,10,15 cantimetara jel vise??
Sto ne ispokaju to pa prenesu u Kaliforniju.
Covjek gleda stvari globalno,dok oni u Izrealu se tuku oko komada zemlje kao da je neznam sta.
Kad skontas zemlja ko zemlja,svaki komda zemlje na planeti je svet.
Ja mislim da covjek ne treba se ustrucavati da pokaze svoje misljenje i vidike pa makar iskakao iz okoline.A to je poznato da seljaci vole da sputavaju i ismijavaju ljude koji razmisljaju i rade vise nego oni.