banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 11:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 77 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Da li biste napustili Bosnu i Hercegovinu?
Da 76%  76%  [ 26 ]
Ne 24%  24%  [ 8 ]
Ukupno glasova : 34
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 00:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Ja sam to vec "odradio"...(mislim na odlazak iz BiH)!
Cekao sam da stane prokleti rat-stao je.Cekao sam da dodje struja-dosla je.Cekao sam u nadi da ce da se krene normalno sa zivotom.Prodje od 1995 jedna,dvije....deset godina i dalje nije normalizovano stane.
I onda sam sebi rekao...koji cu ja k...c ovde!?Sta treba da uradim da normalno zivim???Lazem,kradem,gazim preko drugih????Ne hvala!!!Da se molim bogu da dobijem mjesto u nekoj "jakoj" firmi da bi imao "zestoku" platu od 800 KM???Jebes to!!!Ne zelim ja to od svoa zivota.Ne zelim da "prezivljavam" nego zelim da ZIVIM!!!

Vezano za Leonin post...(ovo komentarisem posto sam i ja u AT (momentalno))to sto je ona napisala je u velikom dijelu istina.Mislim da je to "prosjecan stav radnika na privremenom radu"!Naravno da pod ovim ne podrazumijevam samo baustelce vec i drge ljude koji su i skole pozavrsavali iduci trbuhom za kruhom.Tu je najveci problem u samim ljudima.Vecin od njih bi bila dole kod naskad bi im se mogla obezbijediti plata od jedno 1500 KM i kad bi se sistem malo sredio.Tako su oni razvuceni na 2 strane!Pa samo cu da im kazem da ne bi onda niko isao iz BiH kad bi bilo tako sredjeno.

Ja nisam samo otisao iz BiH zbog finansija.Otisao sam jer sam vidio da su ljudi izgubili nadu u bolje sutra.Sve je postalo svima toliko svejedno!!!To je najtuznije od svega.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 00:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
Otisla bih ali samo na par godina...da malo promjenim klimu i "vidim svjeta" :D :wink: , ustvari da je kakve dobre love taj moj odlazak bi bio vise turisticki :wink: ali...kako god mislim da se ne bih mogla zastalno nastaniti u nekoj drugoj zemlji, mada ko zna sta nas u zivotu ceka...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 00:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
da se vratim pa onda opet sve ispochetka :) bas :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 09:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
Flavoure-Flave je napisao:
Ja nisam samo otisao iz BiH zbog finansija.Otisao sam jer sam vidio da su ljudi izgubili nadu u bolje sutra.Sve je postalo svima toliko svejedno!!!To je najtuznije od svega.

=D>

Upravo tako. Zato bih i otisao odavde bez razmisljanja, jer sam shvatio da mi obicni smrtnici ne mozemo nista promijeniti, i sto je jos gore ne zelimo nesto promijeniti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 11:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
ok.. na stranu i finansije.. ono shto mene zabrinjava u ovom gradu jeste da ja od 10 MLADIH ljudi mogu samo sa 2-3 normalno da razgovaram na temu nacionalizma... svi su kao neki veliki Srbi koji ne uvazavaju druge kulture, svi bi sutra uzeli pushke u ruke i borili se za ovu chemernu zemlju koja im ne daje nishta... jednostavno ne zhelim da prihvatim to kao normalno, i da sutra moja djeca rastu u takvom zadrtom okruzhenju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 14:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Flavoure-Flave je napisao:

Vezano za Leonin post...(ovo komentarisem posto sam i ja u AT (momentalno))to sto je ona napisala je u velikom dijelu istina.Mislim da je to "prosjecan stav radnika na privremenom radu"!Naravno da pod ovim ne podrazumijevam samo baustelce vec i drge ljude koji su i skole pozavrsavali iduci trbuhom za kruhom.Tu je najveci problem u samim ljudima.Vecin od njih bi bila dole kod naskad bi im se mogla obezbijediti plata od jedno 1500 KM i kad bi se sistem malo sredio.Tako su oni razvuceni na 2 strane!Pa samo cu da im kazem da ne bi onda niko isao iz BiH kad bi bilo tako sredjeno.

Ovo si jako dobro napisao: "prosjecan stav radnika na privremenom radu"! Ja imam neke rodjake u Njemackoj koji imaju radne (stalne) papire, ljudi oko 42- 43 godine koji imaju stan tamo a prave kucu dole u Bosni. I sto kaze rodica, niti sam tamo niti sam ovamo, kucim se na obe strane, ne misle ostariti u Njemackoj jer se osjecaju kao starnci. Ja bih rekla da je to malo drugacije ovdje na Americkom kontinentu, jer kad ljudi dodju ovdje - dosli su da ostanu (vecina) jer nije bas tako jednostavno ici 2x godisnje i kuciti se i tamo i ovdje. I kad ljudi to prelome u svojim glavama, onda je lakse da se uklopis, manje te muci nostalgija i ceznja za rodnom grudom.

Ovo sto je Leona pisala oko djece, koliko ih roditelji uce ko su i odakle su i da je njihova domovina Bosna a ne ta gdje zive i gdje su se rodila, ne kazem da je pogresna ali mislim da takva djeca nemaju osjecaj pripadnosti (mozda grijesim ali tako mi ispada). Mozda Leona moze da kaze malo vise o tome, kako ona dozivljava AT a kako Bosnu? Ja cu svojoj djeci reci ko sam i sta sam ja, ali da cu ih uciti da je Bosna njihova zemlja, to sigurno necu jer oni nece imati bas nikave veze s njom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
dodano je glasanje na temu pa izvolite

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 17:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Dove je napisao:
Ovo sto je Leona pisala oko djece, koliko ih roditelji uce ko su i odakle su i da je njihova domovina Bosna a ne ta gdje zive i gdje su se rodila, ne kazem da je pogresna ali mislim da takva djeca nemaju osjecaj pripadnosti (mozda grijesim ali tako mi ispada). Mozda Leona moze da kaze malo vise o tome, kako ona dozivljava AT a kako Bosnu? Ja cu svojoj djeci reci ko sam i sta sam ja, ali da cu ih uciti da je Bosna njihova zemlja, to sigurno necu jer oni nece imati bas nikave veze s njom.

Kao prvo Dove, da te pitam nesto. Da li bi ti voljela i da li bi tebi pasalo da tvoja djeca pricaju medjusobno (a i s tobom ) Engleski?! Da li bi ti sa svojim djetotom u kuci pricala samo Engleski? Nesto mi govori da ces ti reci da ti to ne smeta. Posto vecinom imamo razlicita misljenja. :)

Vidis, to je jedna stvar sto ja ne mogu nikako da razumijem. I sto meni licno smeta. Jeste da je to mala sitnica, ali mi smeta.
Ovde u Austriji, ima mnogo djece, omladine koji sa svojom bracom, sestrama, drustvom pa cak i roditeljima pricaju Njemacki. Ok, nije ni to toliko negativno. Djeca kad su mala, bolje uce Njemacki tako sto ga pricaju medjusobno. Ali kad porastu... zbog cega onda? Znas zbog cega? Zato sto se osijecaju kao Austrijanci. Odrasli su tu, isli u skolu, druzili se snjima... i imaju osjecaj da su i oni Austrijanci. Sta ce biti dalje? Primice njihov mentalitet, ponasace se kao oni, zaboravice ko je i sta je. Nece vise imati onaj osjecaj humanitarnosti, gostoljubivosti, osjecajnosti,... Bice sasvim druga osoba.

Ja poznajem mnogo mnogo takve djece, omladine..mojih vrsnjaka, koji su posli tim putem. Sva ta djeca, momci i cure koji su se ponasali kao Austrijanci, nemaju lijep zivot. Jedni su u zatvoru (zbog droge), djevojke su skitale sa Svabama, koji im je napravio djete i napustio ih (nije rijec o jednoj djevojci, nego vise njih), neki i danas dan vodaju pse, drugi hodaju kao pankeri,...itd...
A ona djeca, kojima su roditelji, da nekazem bili strogi, nego kojima su roditelji davali neke granice, sta se smije sta ne smije, koji su djecu po "Jugoslovenskom standardu" vaspitavali, koji su svoju djecu vodili u crkvu ili dzamiju (ovo kazem usput, necu da mijesam sad vjeru u ovo,ali osjecam da je i to vazno da kazem) danas su na pravom putu.
Roditeljima je vazno da znaju sta i koga odgajaju. I to je na njima da odluce kako ce i na koji nacin.
I sto god vise zna o toj bjedi dole, vise ce cijeniti ono sto ima. Zato treba da zna za dvije strane. A ne samo za jednu.

Naravno da ja necu svoje djete nagoniti da ide dole, niti da vise voli Bosnu od Austrije. On ce sam vidjeti gdje je bolje za zivot. Kao i ja sto sama vidim.
Ja volim Austriju, isto kao i Bosnu. Ali te dvije zemlje mi pruzaju dva razlicita zadovoljstva.

Poslednji put menjao Leona dana 18 Avg 2005, 18:07, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 17:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Hvala na iscrponom dogovoru Leona (mada me uvijek cudi kako ti znas kako cu ja odgovoriti :D ). Elem, naravno da cu ja sa svojom djecom da pricam na nasem jeziku i insistiracu da ga znaju (ne zato sto je to MOJ jezik ili neki moji korijeni, nego iz nekog racionalnog razloga, kao: da mogu da pricaju sa bakama i ostalim rodjacima, a i znanje jos jednog jezika im nece naskoditi, a tako ce ga lako nauciti). A sta je pogresno u tome ako se ta djeca osjecaju Austrijanicima (oni to u sustini i jesu, tamo su se rodila, tamo zive, rastu, idu u skolu....) a ne osjecaju se nekim Bosancima, Srbijancima ili sta ja znam? Kazes: zaboravice ko je i sta je? Kako to mislis? Ovo sto si napisala o toj 'propaloj djeci' nema nikave veze sto su se ponasali kao Austrijanci, oni bi tako prosli ma gdje god da su odrasli, kao da kod nas dole nema takvih slucajeva? Sama si rekla da je to do roditelja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 18:09 
Stara kuka
Stara kuka

Sve u svemu, mislim da smo malo skrenuli sa teme. Ovo o cemu mi pisemo trebalo bi titi na podforum "Dijaspora", tema "zivot u dijaspori".

Zato bi da se vratimo temi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 18:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
ja cu reci samo sljedece.Nisam se zajebo sto sam otisao iz BiH, zajebo sam se sto sam dosao u Austriju.A u kurac ,ovdje kad nekom kazes odakle si automatski te poistovjeti sa stotinama hiljada gastarbajtera , i samo sto te ne pljune.Sjecam se da sam jednom usao u raspravu o necemu sto je moj fah, sa grupom svaba,da bih nakon toga oni mene pitali,"a izvini odakle si ti?".majko moja ,kontam sta da kazem, ma reci cu jebena Bosna pa kud pukne, i puklo je, kao hladan samar :cwm10: :evil3: ,zato mi se ove fasiste ne svidjaju mater im ja njihovu.Trebao sam negdje u Spaniju ,Portugal. Grcka, ima izbora, samo sto dalje od ovih pedera,ali jbg sad ,sta da se radi dje sam tu sam,kad zavrsim faks"vracam se dole" da radim za 500 masha.Ali lova je to..heee

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 18:23 
Stara kuka
Stara kuka

Dove je napisao:
Kazes: zaboravice ko je i sta je? Kako to mislis?

To se nije odnosilo na vjeru, a manje vise na nacionalnost. Treba jednostavno da zna, da prica svojoj djeci, i da pokaze kakva je razlika izmedju Balkana i Austrije. Kakva je nasa tradicija, a kakva je njihova. A to ga ne mozes nauciti,ako mu nisi na vrijeme poceo govoriti o tome. Sto vise zna, to bolje za njega.
Ali eto, necu vise siriti pricu. Kao sto rekoh, tema postaje OT.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2005, 22:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Sinoc gledam na TV jednu reportazu o Skotskoj. Gledam kako je sve lijepo, istina snimljeno iz pticije perspektive. Ono sto me je zadivilo jeste urednost zemljinih povrsina. Gradovi lijepi, starine ocuvane, oko njih sve urdjeno, putevi asvaltirani itd. Isto tako je kad putujes iz Njemacke u SAD. Dok to sve gledam, razmisljam o Bosni. Tamo nije sve tako i najvjerovatnije zbog medjunacionalnih trvenja koja su politicki nametnuta, jos dugo, dugo, nece biti nekog reda, a o radu da i ne govorim.

Ja nikome ne savjetujem da ide, to je stvar licne odluke svakog pojedinca. Politicko okruzenje i raspolozenje koci svaki napredak, pa se postavlja pitanje, da li je ispravno procardati svoj zivot u neimastini, uskratiti sebi i svojoj porodici ono najosnovnije sto svaki normalan covjek ima ako ode u Zapadnu Evropu, Ameriku, Kanadu, Australiju itd.

Iako sam u Bosni pristojno zivio, iskreno receno, puno mi je zao, sto po okoncanju studija nisam otisao vani. Mislim, da bih puno bolje prosao u svakom pogledu. Pozd. Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Avg 2005, 01:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jul 2005, 22:07
ma ruzno je ovde, volio bi da sam otisao kad sam bio klinac, sad bi se tesko navikao, sigurno ni nebi
Kad bi mogao sebi priustiti da puno putujem, nebi mi ni smetalo da zivim ovde,,,,,,,,,,,,,,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2005, 15:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
E i na ovu temu da kazem nesto na briznu,MORAM .

[b]DOVE YOU'VE DONE IT < IMMENSELY AMPLE ARBITRATION<
But don't adverse it for monkeys . :lol: :lol: :lol:
Regards
Robert

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2005, 23:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
Cuj papka sto vrijedja ljude na engleskom...kao nece se skontati :roll:
Pussy

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 22:02 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 02:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Bolje biti stranac u tudjem nego u sopstvenom gradu,ali nazalost ja se osjecam tako u BL :(Proputovala sam cijelu Evropu,imala priliku zivjeti i nekim Evropskim gradovima,znam i lice i nalicje svega(na sopstvenoj kozi osjetila)sad sam "preko bare"do daljnjeg...Za BL me vezu najljepse i najruznije uspomene i uvijek ce biti dio mene,neke stvari nikad nigdje necu imati kao u BL,ali za mene je "domovina,otadzbina"kako god hocete tamo gdje imam normalne uslove za zivot.Nije nam Amerika isprala mozak,samo nam je vecini pruzila ono sto vecinanikad nije imala(mogucnost skolovanja na dobrim fakuletima,putovanja,dobre poslove,koje ne dobijes po babi i stricevima nego po tvom znanju i snalazljivosti i nikom nije bitno kako se zoves...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 13:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
smijesno pitanje
naravno da bih otisao
ovdje nema nista za normalne ljude osim ocaja

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 14:19 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Micelijus je napisao:

BiH, šta je to?

Da sta je to BIH, da li bih nesto, ili ne- jel to?
mislim da kreatori teme su nam duzni objasnjenje

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 77 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]