Dove je napisao:
Ovo sto je Leona pisala oko djece, koliko ih roditelji uce ko su i odakle su i da je njihova domovina Bosna a ne ta gdje zive i gdje su se rodila, ne kazem da je pogresna ali mislim da takva djeca nemaju osjecaj pripadnosti (mozda grijesim ali tako mi ispada). Mozda Leona moze da kaze malo vise o tome, kako ona dozivljava AT a kako Bosnu? Ja cu svojoj djeci reci ko sam i sta sam ja, ali da cu ih uciti da je Bosna njihova zemlja, to sigurno necu jer oni nece imati bas nikave veze s njom.
Kao prvo Dove, da te pitam nesto. Da li bi ti voljela i da li bi tebi pasalo da tvoja djeca pricaju medjusobno (a i s tobom ) Engleski?! Da li bi ti sa svojim djetotom u kuci pricala samo Engleski? Nesto mi govori da ces ti reci da ti to ne smeta. Posto vecinom imamo razlicita misljenja.
Vidis, to je jedna stvar sto ja ne mogu nikako da razumijem. I sto meni licno smeta. Jeste da je to mala sitnica, ali mi smeta.
Ovde u Austriji, ima mnogo djece, omladine koji sa svojom bracom, sestrama, drustvom pa cak i roditeljima pricaju Njemacki. Ok, nije ni to toliko negativno. Djeca kad su mala, bolje uce Njemacki tako sto ga pricaju medjusobno. Ali kad porastu... zbog cega onda? Znas zbog cega? Zato sto se osijecaju kao Austrijanci. Odrasli su tu, isli u skolu, druzili se snjima... i imaju osjecaj da su i oni Austrijanci. Sta ce biti dalje? Primice njihov mentalitet, ponasace se kao oni, zaboravice ko je i sta je. Nece vise imati onaj osjecaj humanitarnosti, gostoljubivosti, osjecajnosti,... Bice sasvim druga osoba.
Ja poznajem mnogo mnogo takve djece, omladine..mojih vrsnjaka, koji su posli tim putem. Sva ta djeca, momci i cure koji su se ponasali kao Austrijanci, nemaju lijep zivot. Jedni su u zatvoru (zbog droge), djevojke su skitale sa Svabama, koji im je napravio djete i napustio ih (nije rijec o jednoj djevojci, nego vise njih), neki i danas dan vodaju pse, drugi hodaju kao pankeri,...itd...
A ona djeca, kojima su roditelji, da nekazem bili strogi, nego kojima su roditelji davali neke granice, sta se smije sta ne smije, koji su djecu po "Jugoslovenskom standardu" vaspitavali, koji su svoju djecu vodili u crkvu ili dzamiju (ovo kazem usput, necu da mijesam sad vjeru u ovo,ali osjecam da je i to vazno da kazem) danas su na pravom putu.
Roditeljima je vazno da znaju sta i koga odgajaju. I to je na njima da odluce kako ce i na koji nacin.
I sto god vise zna o toj bjedi dole, vise ce cijeniti ono sto ima. Zato treba da zna za dvije strane. A ne samo za jednu.
Naravno da ja necu svoje djete nagoniti da ide dole, niti da vise voli Bosnu od Austrije. On ce sam vidjeti gdje je bolje za zivot. Kao i ja sto sama vidim.
Ja volim Austriju, isto kao i Bosnu. Ali te dvije zemlje mi pruzaju dva razlicita zadovoljstva.