Aragorn je napisao:
Grigorij, nemoj da ti moguća lična uvrijeđenost zbog moderatorovog poteza vodi razmišljanje, pa da se ova tema (ili bar tvoje učešće na njoj) svede na prepucavanje sa moderatorom o tome koliko "politike" ima na ovoj temi.
Ti svakako možeš i konstruktivnije, to si do sada dokazao.
Na nekim drugim temama (npr. "Zapad da ili ne", "Zbivanja u svijetu", "Amerika u plamenu..." i dr.) ima mnogo više "politike", ali radi se o pristupu učesnika teme.
Naime, teme koje se tiču haškog tribunala i sl. prosto izazivaju sukobe i međunacionalne razmirice zbog neminovno drugačijih pogleda na stvari učesnika koji su ovako ili onako naklonjeni ili pripadaju bivšim zaraćenim stranama na prostoru SFRJ. Zato to moderator ne trpi, i mislim da je u pravu.
Tema o terorizmu je druga stvar i ako je dobro vođena, u stvari može da dovede do konstruktivne rasprave o realnom problemu današnjice i sasvim opravdano stoji na podforumu "Čovjek i društvo".
Politika je dio našeg života i isprepletena sa svim društvenim temama, ali ono čemu Vader ovdje ne da prostora je puko prepucavanje ljudi koji ne umiju da čine ništa drugo osim da hvale "svoje" a napadaju "tuđe".
Teme kao što je ona zatvorena takve osobe naprosto privlače i teško da bi ona izazavala ikakvu konstruktivnu raspravu, iako ti kao njen začetnik to možda nisi želio niti bi se ti tako ponašao.
Nadam se da razumiješ, i da ćeš na ovoj temi dati svoj pozitivan doprinos tim prije što si i sam sada na neki način u "epicentru" događanja.
Ja bih ovdje u vezi teme rekao samo jedno: ono što se danas razvilo u "terorizam" je sistematski neposredno i posredno raspirivano baš od onih koje sada najviše pogađa, i sada se samo kusa kaša koja je odavno skuvana. Takođe, nije nemoguće (i sve mi više smrdi na to) da su to očajnički pokušaji porobljivača ljudskih svijesti (svjetskih moćnika) da kontrolisanim akcijama održavaju javnost u strahu i uvjerenju da je ono što oni rade zanjihovo dobro iako u stvari zloupotrebljavaju sve i svakoga.
To je u stvari način da se stvori privid da ljudi svojom "slobodnom voljom" i sopstvenim izborom njima daju mandat da rade šta hoće.
To je velika manipulacija u kojoj su teroristi samo piuni, ali problem je što su procjene manipulatora o tome šta i koliko mogu da kontrolišu sasvim promašene, i na kraju će se u sopstvene mreže zaplesti sami, i to će prouzrokovati njihovu konačnu propast, ali i propast onih koje su uspjeli da prevare i potčine njihovu svijest.
Ne odobravam fanatizam i oštro mu se suprotstavljam, jer je sam po sebi opasan za sve, ali meni su u svijetu ocrnjene ličnosti kao što su Osama Bin Laden, Sadam Husein mnogo bliži, ljudskiji i razumljiviji, njihove riječi mnogo duhovnije od ispranih lica i staklastih očiju i prazne zveke govora zapadnjačkih moćnika.
Hvala na lijepe riječenice, Aragorn. Ja uvijek konstrutkvino diskutujem i jednostavno sam htio da pitam u čemu se radi na Čovjekom i Društvom jer ja ne postiram baš puno na ovaj podforum. Ja inače postiram na "Politici" ali pošto je podforum zaključan za sada.....
Tako da nisam upućen što se tiće šta možeš da postiraš i šta nemožeš. U svakom slučaju, nije toliko bitno.