banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 14:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Jan 2021, 17:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Castra je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
Ako je samo kapljicno prenosenje onda bi bilo dovoljno da masku nosi onaj ko zeli da se zastiti?

Zavisi o kakvim maskama pričamo i kolika je njihova učikovitost.
Kačene su ranije grafike i prikazi kako ta priča sa maskama funkcioniše.

Da veoma, veoma uprostimo:
- ako je mogućnost da virus prođe kroz masku 10% (FFP2 maska recimo) ili da je brzina udaha/izdaha (∝ domet tog vazduha) sa maskom jednaka 10% od one bez maske (obična maska)
- mogućnost da se neko zarazi je 10% ukoliko imamo samo 1 masku u scenariju
- mogućnost da se neko zarazi je 1% ukoliko imamo 2 maske u scenariju

Cemu onda lockdowni ako se epidemija da maskama tako lijepo i lako iskontrolisati?

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 19:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Ako je samo kapljicno prenosenje onda bi bilo dovoljno da masku nosi onaj ko zeli da se zastiti?

Ne bi. Maske su djelimicna zastita. I kao takve dobre. Pogotovo ako si svjestan da noseci je prije svega stitis druge. Da li ce i onaj drugi tebe zastititi - pitanje je.
Meni je bitno da znam da se jednog dana, danas-sutra, kad se zarazim necu pitati koga sam sve mozda usput zarazila i da se jedan mali lanac prekinuo bas kod mene, bar postoje poprilicne sanse za to.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 19:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jedna od najvecih globalnih gresaka koja nam desila prosle godine je kriminalizacija bolesti.
Totalno pogresno orudje u borbi protiv neceg ovakvog.

Btw. po najnovijoj dogmi ffp2 maske sasvim dovoljno stite onog koji ih nosi.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 19:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Da, trebalo ljude pozvati na zdrav razum. I sve bi bilo ok.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 19:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pozivanje na zdrav razum je tek jedna od zdravorazumskih mjera u borbi protiv bolesti.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 19:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kriminalizacija bolesti? Bice da se ova rijec "kriminalizacija" u posljednje vrijeme olako koristi.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 07:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Koristi pojmove kakve hoces, ali ljudima je nabijen osjecaj krivice zbog neceg na sta skoro nikako ne mogu uticati. Imano ogroman broj primjera gdje su se ljudi zarazili iako su cak pretjerivali sa zastitom, a sa druge strane imamo ljudi koji se uopste ne paze i koje je do sada mimoislo. Imamo ljude koji su bili bliski / prvi kontakt sa vise pozitivnih osoba pa ih je obislo (za sada).

To je jedan od razloga zbog kojeg je borba protiv pandemija kiksala. Optuzujes ljude zbog bolesti (ili se samooptuzuju poput tebe) u njih prstom upire neposredna okolina poput komsija, rodbine, radnih kolega, stavljas ih u kucni pritvor...
I sta se desava? Mnogi su zbog ovih gore pobrojanih pojava precutali simptome i time doprinijeli sirenju virusa.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 08:01 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ovdje se (nerado :D) moram složiti sa TnS-om, ja sam se pridržavao svih mjera (nije da ih u potpunosti podržavam, ali ih se pridržavam) i fasovao koronu (srećom, bi light), niko od mojih ukućana ili ljudi iz neposredne blizine s posla (sa kojima sam u dodiru) nije bio zaražen, te sam imao problema zbog zaraze (sa budalama), iako sam sve odradio po PS-u... jbg, ljudi se boje, a svako gleda da zaštiti svoju guzicu. I znam ih dosta koji su preležali koronu, prećutali (ma to je alergija, prehlada), slobodno se kretali u tom periodu i nikom ništa.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 08:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tns
Tako je. Oni grozni striktni pridrzivaci mjera (dakle, samim tim- upiraci prstom i (samo)optuzivaci) su krivi za ovo sirenje epidemije. Naime, oni izazivaju nervozu kod ostalih. Ok.

Ovo je POST.

Poslednji put menjao skitnica dana 29 Jan 2021, 08:10, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 08:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Enter name, to sto si imao light verziju i to sto nisi zarazio druge je efekat toga sto si se pridrzavao mjera. Malo li je?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 08:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
skitnica je napisao:
Tns
Tako je. Oni grozni striktni pridrzivaci mjera (dakle, samim tim- upiraci prstom i (samo)optuzivaci) su krivi za ovo sirenje epidemije. Naime, oni izazivaju nervozu kod ostalih. Ok.

Niko nije kriv, samo su ovi smaraci. :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 08:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znam. :D Glavna sam smaracica i predmet podsmijeha- samom svojom pojavom i neverbalnim ponasanjem. Ona koja se "hihihi boji korone".

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 09:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
U tom slucaju ti drugi su smaraci

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 09:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sto se mene tice, nisu. Svako se vodi nekom svojom perspektivom.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 10:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

skitnica je napisao:
Znam. :D Glavna sam smaracica i predmet podsmijeha- samom svojom pojavom i neverbalnim ponasanjem. Ona koja se "hihihi boji korone".

Zasto bilo ko treba biti kriv? Zasto je to nametnuto? Cijenim da se ciljano islo prema rizicnim grupama + onim kojim nisu rizicni ali vole da se cuvaju da bi prica sa koronom bila gotova jos ljetos sa mnogo manje umrlih u konacnom zbiru.

Pazi, pridrzavam se mjera, razumno se ponasam, ali sam itekako svjestan da me je za sada korona obisla jer nisam "prijemciv" za nju. Svakodnevno srecem najmanje 50-60 ljudi plus sto svako malo putujem. Dosta sam puta bio u kontaktu sa ljudima kojima je isti dan ili sutradan potvrdjena korona. Znam i za neke poput tebe, koji su se cuvali kao ispod staklenog zvona. Dezinfekcije, maske, distance, drasticno smanjen broj kontakata i pogodi sta - zarazili se.

Sto se mene tice, mozda cu nekad, ali do sada nisam.

Btw. Od maja/juna sam se testirao bukvalno svaku drugu-trecu sedmicu. Plus sam nedavno uradio test na anti-tijela.

Zbogom Bosno, odoh ja u Sarajevo.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 11:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2015, 19:59
To je ono imao sam Yugo znaš kako je služio ne znam zasto se vi zalite.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 11:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tvoje ustavno pravo je da mozes reci kako sam ogranicen ;)
Ovakve stvari ne volim potezati ali imao sam nedavno u porodici smrtni slucaj zbog korone, a ne od korone.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 12:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2015, 19:59
Upravo zato i pisem, što sam imao u blizoj okolini takve slučajeve. Inače, to je više stvar ubijeđenja nego ograničenosti. Tako imas Britance na početku pandemije, mi ne priznajemo virus, sta se vi zakljucavate, a sada jagma za vakcinu, daj samo nama. Vec su vakcinisali 11% starije populacije, a poređenja radi Njemacka 2%.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 12:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znam i za neke poput tebe, koji su se cuvali kao ispod staklenog zvona. Dezinfekcije, maske, distance, drasticno smanjen broj kontakata i pogodi sta - zarazili se.

Wow! Da li je moguce???? Pa to sam u prvom postu na ovu temu napisala. Da racunam s tim da je sasvim moguce da cu se zaraziti. I da niko ne moze sacuvati sebe. I nisam pod nikakvim staklenim zvonom. Boze sacuvaj.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2021, 12:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
TNS, nisi logički konsistentan.

Ako se čuvaš, nosiš masku i držiš distancu, onda je šansa da ćeš se zaraziti znatno smanjena. Čak i kad si u kontaktu sa nekim ko je zaražen. Ako je tako, onda te više štite te mjere nego to koliko se virus prima kod tebe...

Ako si u kontaktu sa 50-60 ljudi bez mjera zaštite, onda se ne čuvaš jebiga. Onda si možda i preležao virus bez simptoma.

Ako hoćeš da se sačuvaš, onda moraš u svakoj situaciji da se paziš. Ali baš u svakoj, jer da bi se zarazio, dovoljno je da te jednom virus potrefi.

Ljudi koji se baš čuvaju, a koji su se zarazili, zarazili su se jer su nekad nakratko spustili gard..

Da se niko ne pridržava mjera, bio bi potpuni kolaps.
Bilo bi previše zaraženih, bolnice se ne bi mogle izboriti sa težim slučajevima i to bi vuklo i sve ostalo u ambis.

E sad, kad se ja pridržavam mjera, a Petar Petrović divlja kao kauboj, onda i Marko Marković mora da shvati da moje pridržavanje mjera i njega štiti jer smanjujem mogućnost da ću sa Petra na Marka prenijeti virus...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]