banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 11:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1306 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 66  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Zemljotres
PostPoslato: 29 Dec 2020, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2020, 22:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Evo koliko je trebalo zemljotresu da stigne do nas. Ovo je tačno vrijeme zemljotresa. UTC vrijeme.
2020/12/29 11:19:54.6

Ovo su vremena različitih faza zemljotresa koje su registrovane u BL.
Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2020, 22:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Dakle trajao oko 15 sekundi kod nas?

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2020, 22:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To su samo početak tih faza. Fali i dio o površinskim talasima. Ako dobro razumijem. Oni najviše zatresu.

Slika

Ove p možeš i čuti, jer se prostiru kao zvuk. Ovi drugi već zaljuljaju. A na kraju se zaigra matematika i fizika, pa dobiješ ove površinske. Za to treba ona slika kao šte je Enter ostavio. Da se vidi koliko traje.
Vratite MIlana u ova krizna vremena :D

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2020, 22:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam nikad bio prisutan ovakvom zemljotresu, al' danas još na trećem spratu, imao sam u glavi osjećaj kao da se pod savija i da ne možeš koračati pravo. Baš ružno majku mu

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2020, 22:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ako me sjećanje ne vara, mislim da je bio bešuman, ili ga nisam čuo od škripe prozora.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2020, 22:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa nije ni meni bilo svejedno. Posebno što nakon ovih početnih ljuljanja krenulo sve jače i jače... I onda počinješ misliti ako ne prestane brzo ode sve u k.... :D
Dobro da nisi istrčao i ostavio djecu. Kao što je moja tetke ostavila mene. I sada kad je zemljotres imam osjećaj da će me neko ostaviti. Obećaj da ti nećeš nikada!

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2020, 22:34 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Okt 2020, 16:15
skypostman je napisao:
Nakupi se i onda ejakulira.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk
Blue balls zemljotres

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2020, 22:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Pa nije ni meni bilo svejedno. Posebno što nakon ovih početnih ljuljanja krenulo sve jače i jače... I onda počinješ misliti ako ne prestane brzo ode sve u k.... :D
Dobro da nisi istrčao i ostavio djecu. Kao što je moja tetke ostavila mene. I sada kad je zemljotres imam osjećaj da će me neko ostaviti. Obećaj da ti nećeš nikada!

A jeste pojačavao umjsto da smanjuje :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2020, 22:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

danijell je napisao:

Neću nikada, osim ako nas dušmani ne razdvoje banom.

A stvarno to što kažeš, zaljulja i imadoh osjećaj evo ga smirilo se, kad ono opet al' još jače.

Djeca su se bolje ponašala od odraslih, kažeš im bez guranja, trčanja a odrasli na vrat - na nos :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2020, 22:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2015, 18:05
jovic23 je napisao:
Nisam nikad bio prisutan ovakvom zemljotresu, al' danas još na trećem spratu, imao sam u glavi osjećaj kao da se pod savija i da ne možeš koračati pravo. Baš ružno majku mu

Misliš trećem katu?

jovic23 je napisao:
danijell je napisao:

Neću nikada, osim ako nas dušmani ne razdvoje banom.

A zašto bi, pa nisi ti kreten kao recimo Šakal.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2020, 22:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Te 2004 moje prvo zemljotresno krštenje, jesam kao manijak istrčao iz kuće, nisam znao da je to u BL normalna pojava, i onda sam sebi rekao Fikrete dok ne čuješ da padaju crjepovi, nikuda ne izlaziš.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2020, 00:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Fiki, vako čini :

Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2020, 01:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Meni je u dvoristu polomio cijevi od kanalizacije, tako da, ova godina je baš usrana. U po noći kopam rupu još da me komšije prijave da sam ubio nekog.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2020, 01:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ti piši sebi 6 po Merkaliju.

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2020, 02:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Konačno smo nas četvoro uspjeli iskopati dovoljno veliku rupu da dođemo do cijevi, patch je odrađen pa valja ujutro tražiti neku firmu da to sve raskopa, pomijenja cijevi i niveliše kako bog zapovijeda. Izgleda da se zemljište jednostavno potonulo negdje na sredini od kuće do šahta, a kako je genijalac koji je to sve radio (ne znam kad) stavio plastičnu cijev . . . Jasno šta se desilo.

Sad bar približno mogu shvatiti kakav horor je ovo sve za ljude kojima su u stvari porušene kuće, koji praktično nemaju gdje prespavati a ja se uspaničio jer ne mogu noćas obaviti nuždu kako sam navikao.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2020, 02:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sve što je Danijell kazao...
Znači potrebno je razvući talase.

Citiraj:
“Ovo nije isto kao potres u Zagrebu, u Petrinji se ponovila Banjaluka”
29. Decembra 2020. 22:50 blportal
– Ovaj potres je bio ugrubo oko 60 puta jači nego potres koji je pogodio Petrinju u ponedjeljak ujutro.To je snažan potres koji je izazvao ogromne materijalne štete, a nažalost, vidimo već i da je odnio ljudsku žrtvu te ima ozljeđenih – rekla je za Jutarnji list seizmolog dr. Iva Dasović o potresu magnitude 6.2 prema Richteru koji je danas u 12 sati i 19 minuta pogodio područje oko Petrinje.
Ali, potres, jedan od najsnažnijih zabilježenih, osjetio se širom ne samo Hrvatske nego i šire regije.

– Ono što pokazuju podaci jest da je došlo do pomaka po pružanju što znači da su se dva rasjedna krila pomakla horizontalno jedno u odnosu na drugo. To je različito od potresa u Zagrebu 22. marta koji je bio reverzni – pojasnila je Iva Dasović, docentica na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF).

– Na tom području već su se događali jaki potresi, primjerice potres slične magnitude pogodio je Pokupsko 1909. godine zapadno od današnjeg. Naša procjena je bila da bi najjači potres na tom području mogao biti magnitude oko 6.0, no nažalost nismo mogli znati koliko tačno i kad bi se mogao dogoditi. Ono što će se sigurno dogoditi i već se događa je niz naknadnih potresa. Oni su slabiji, dakle manje magnitude nego glavni potres. No, kako je potres magnitude 6.2 jak onda i naknadni potresi mogu biti poprilično snažni. Dakle, možemo očekivati i potrese magnitude 5.0 prema Richteru kao što je bilo juče. Stoga ljudi u epicentralnom području oko Petrinje, Gline, Siska i okolice moraju i dalje biti na oprezu – naglasila je Iva Dasović za Jutarnji list.

Mnogi građani Zagreba tvrde da je doživljaj današnjeg potresa bio zastrašujuće iskustvo te im se činilo da potres magnitude 6,2 prema Richteru koji je pogodio okolicu Petrinje, traje vječno. Bili su uvjereni da je potres napravio i golemu materijalnu štetu te odnio brojne ljudske živote u glavnom gradu Hrvatske. No, to se, srećom, nije dogodilo.

– Riječ je o jačem potresu nego što je bio zagrebački u martu. Budući da se Zagreb nalazi 50-ak kilometara od epicentra, talasi su po putu izgubili nešto energije. Podrhtavanje je trajalo duže jer su se seizmički talasi “stigli razvući”: najprije su stigli brzi, slabiji P-talasi, zatim sporiji S-talasi s većim amplitudama, a možda su se osjetili još sporiji površinski talasi koji više “ljuljaju” – pojašnjava seizmologinja Dasović.

– Kad je epicentar blizu, onda se talasi “ne stignu razvući”, tako da nakon slabih P-talasa odmah slijede jaki S-talasi i sve traje kraće. Ali, i sam pomak po rasjedu je trajao duže u ovom potresu jer je potres relativno veće magnitude. Takođe, putujući do nas, sredstvo kojim talasi putuju dodatno “oblikuje” talase i može promijeniti talase tako da na drugačijim frekvencijama (periodima) imaju više ili manje energije. Možda ima nešto i u tome da su se neke oštećene građevine ipak dosad popravile ili je onda “palo što je moglo pasti”, odnosno one koje su dobro podnijele potres to su podnijele i danas. Takođe, prenos energije iz talasa preko tla na građevinu zavisi o vlastitim frekvencijama i tla i građevine, pa je i tu dio uzroka u razlici u osjetu – naglasila je Iva Dasović.

Sličan scenario kao u Banja Luci 1969.
Petrinjski potresi dogodili su se na rasjednom sistemu koji od Jastrebarskog preko Pokupskog nastavlja dalje prema Banja Luci

Zanimljivo je da postoji sličnost između današnjeg potresa magnitude 6.2 prema Richteru i potresa magnitude 6.6 prema Richteru koji je pogodio Banja Luku 27. oktobra 1969. godine.

Naime, uoči ta dva razorna potresa prethodila su jaka pomicanja tla dan ranije. Tako je Petrinju juče ujutro pogodio potres 5.0 prema Richteru, a Banja Luku 26. oktobra 1969. godine 16 i 35 potres magnitude 6.0 prema Richteru.

Kao što je u Petrinji uslijedio novi strašni udar tako je Banja Luku 27. oktobra u 9 sati I 15 minuta pogodio glavni udar od 6.6 prema Richteru.

Tada je 15 osoba izgubilo život, a oko 1100 ozlijeđeno. Banja Luku su nakon glavnog potresa 27. oktobra pogodila još dva jaka, ali ipak ne tako razorna potresa. Slično je i Petrinju danas poslije podne pogodilo nekoliko naknadnih potresa od oko 4.0 prema Richteru.

Citiraj:
Najjači potresi u Hrvatskoj i regiji
- 22. ožujka 2020. u Zagrebu 5,5 prema Richteru

- 5. rujna 1996. pokraj Stona, 6,0 prema Richteru

- 15. travnja 1979. u Crnoj Gori, 7,0 prema Richteru

- 26. srpnja 1963. u Skoplju, 6,1 prema Richteru

- 27. listopada 1969. godine u Banjoj Luci, 6,6 prema Richteru

- 7. siječnja 1962. pokraj Makarske, 5,9 prema Richteru

- 29. prosinca 1942. pokraj Imotskog, 6,2 prema Richteru

- 8. listopada 1909. godine blizu Pokupskog; smatra se da je bio magnitude 6,0 prema Richteru

- 9. studenoga 1880. godine, smatra se da je bio magnitude
6,3 prema Richteru (Tanja Rudež)

Citiraj:
Poginulo petoro Srba u Majskim Poljanama kod Gline
29. Decembra 2020. 22:39 blportal
U selu Majske Poljane kod Gline poginulo je petoro Srba, nezvanično saznaju ‘Novosti’.
Kuće preostalih četrdesetak mještana su uništene.

Gradonačelnik Gline je ranije večeras izjavio da se u Majskim Poljanama za dvije osobe još uvijek traga.

Podsjetimo, danas se oko podneva u blizini Petrinje dogodio snažan zemljotres, jačine 6,2 po Rihterovoj skali.

Ovaj zemljotres se osim u Hrvatskoj osjetio u ukupno 11 zemalja regiona.

Evropski mediteranski seizmološki centar je objavio da se u posljednjih 37 sati na tlu Hrvatske osjetilo 20 potresa.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a-15039667

Tito dragi vidi horora
https://www.bl-portal.com/region/pojavi ... nji-video/

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2020, 06:21 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Jos jedan..

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2020, 06:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Preventivno pobjegoh na selo, ovdje se nije ni osjetilo, sad čitam da je bio. U zgradi u gradu se ljuljaju ormari i kad neko teži prohoda sobom...

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2020, 06:31 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Evo ga jos jedan.. Dva manja u roku 15 min

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1306 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 66  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]