banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 08:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Nezaposlenost
PostPoslato: 04 Avg 2005, 19:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Evo teme
evo jedne uzrečice
Nezaposlenima neka je dragi Bog na pomoći, od ovdašnjih vlasti će je posao teško dočekati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2005, 07:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Da, globalni problem je velika nezaposlenost, kako kod nas, tako i u cijelom svijetu.
Evo u Njemackoj i u Austriji je iz mjeseca u mjesec rekordna nezaposlenost. Kako stvari stoje, niko nema neki kvalitetan plan da se ova kriza prebrodi.

Kod nas je pogotovo veliki problem neprijavljivanje radnika, pa statistika izgleda jos katastrofalnija. Porezi su zaista veliki (ne znam koliko iznose sad), ali kad bi se porezi smanjili na prihvatljivu vrijednost (da se umanje barem za 50% trenutne vrijednosti), vjerujem da bi i poslodavcima bilo prihvatljivo radnike prijaviti i placati doprinose drzavi, cime bi se budzet koliko-toliko popunio. Bolje je da broj prijavljenih bude 100 000 i da gazde placaju po npr. 100 KM kao doprinos drzavi, nego 10 000 po npr. 200 KM. Naravno, mnogima je i 100 KM puno :( ...

Tu je jos i problem "neradnickog mentaliteta" novih generacija. Nece nasa mladez da radi svakakve poslove ;)

Svi bi da sjede u kancelariji, da 'lade jaja i sl., a rijetko ko bi da radi kao vodo-instalater, masin-bravar, drvo-preradjivac i sl.

Ja sam po dolasku u Austriju radio na gradjevini mjesec i po dana, zatim sam radio u skladistu u jednoj tvornici lijekova, da bih se na kraju skrasio u IT bransi, sto sam oduvijek i zelio. Ko hoce da radi, stvarno moze da nadje posao... A ne da trazi posao, a Boga moli da ga ne nadje (sto sam primijetio kod mnogih vrsnjaka i kod mladjih generacija)...

Kod nas jos nisu kvalitetno odredjena rjesenja socijalnih pitanja, nema investicija u bilo koju granu industrije, a mito i korupcija caruju...
Imamo izvanredne prirodne resurse, ali i kretene na vlasti, koji ne znaju to da iskoriste za opstu dobrobit. Kad bi recimo BiH (ili Republika Srpska) skontala npr. znacaj IT-Outsourcinga i da se ugleda na Indiju i Kinu, zbog naseg geografskog polozaja bismo mogli uzeti prilican komad kolaca od nekoliko milijardi dolara, samo da drzava ulozi pare u obuku strucnog IT kadra (programeri, administratori, konsultanti).
A tek koliko zdrave vode imamo, a ne izvozimo ju, nego uvozimo iz Srbije (Knjaz Milos), Hrvatske (Jamnica) ili Slovenije (Radenska).
Koliko tek resursa imamo za proizvodnju elektricne energije i izvoz doticne...

E kad bi se sve to angazovalo i pokrenula proizvodnja, zaposlio bi se i veliki broj ljudi.

Nadajmo se tomu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2005, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
pazi recimo samo ovaj slucaj.

stari moj je od malena bio malo da ne kazem udaren u glavu i uvijek je pravio neke fazone. nesto kao grunf samo su njegovi patenti radili i to perfektno. i sad dodje on na ideju prije nekih 5-6 godina da napravi neke modifikacije na rakijskom kotlu (komora za odvajanje metil akohola, spica i predgrijavanje koma + ubrzanje procesa fermentacije oko 5 puta) . i kad su to vidjeli ugledni profesori sa Banjaluckog poljoprivrednog fakulteta i jos neki doktori nauka dodju kod njega i kao ajde da ti to napravis mi potpisemo i dijelimo dobit pola-pola :)

dakle kao sto digresija rece svako bi se yebao ali da mu ne udje.

sto se tice nezaposlenosti dosta sam pricao sa nasim ljudima u Njemackoj i mogu vam reci da je svabo u pravu sto ih suta sa posla. sve su to teske belemezine i probisvjeti. naravno cast izuzecima :)

ima posla i ovde samo se treba saviti malo. kod nas bi svako da studira i bude u kancelariji. da mu pauza traje sat i po umjesto 30 minuta a da vec u 14:00 bude kuci :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2005, 19:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
DRžAVA SA NAJVIŠOM STOPOM NEZAPOSLENOSTI U EVROPI

SARAJEVO - Prema podacima entitetskih zavoda za zapošljavanje i Kancelarije za zapošljavanje distrikta Brčko u BiH, u prvoj polovini ove godine registrovano je 639 943 zaposlenih lica, od ukupno 1 124 000 radno aktivnih stanovnika. Istovremeno, broj nezapsolenih lica evidentiranih na biroima rada u BiH iznosi 503 097, tako da stopa nezaposlenosti, u odnosu na radno aktivno stanovništvo, iznosi 44,5 odsto, što je najviša stopa nezaposlenosti u Evropi, zabilježena u mirnodopskom periodu, od kada se mjeri ovaj koeficijent.

U BiH je, takođe, i najniža stopa zaposlenosti u odnosu na broj stanovnika.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u ovoj državi stalno živi oko 3 832 000 stanovnika, i ako se taj broj podijeli sa 639 943 zaposlenih - rezultat daje jednog zaposlenog na šest stanovnika, što se može čitati i kao jedna plata na šest lica.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2005, 20:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Malo cu da "miniram" raspravu... nadam se da mi necete zameriti... (a ako zamerite, lepo cu obrisati svoj post)... :) ... dakleM ... koga ekonomska tumacenja zdravorazumskih pojmova ne interesuju nek se ne gnjavi...

Nezaposlenost je pojava koja je prisutna u svakoj ekonomiji bez obzira na vrstu uredjenja, lokaciju ili primarnu privrednu delatnost. Vrednost (tj. broj) sa kojim se "mase" je prosecna stopa nezaposlenosti, a to je vrednost oko koje nezaposlenost u nekoj ekonomiji osciluje.

E sad ide dosadan deo... formule i tako to...

Ako je 'L' ukupna radna snaga onda se moze reci da je:
L=E+U (pri cemu je E-broj zaposlenih radnika, a U-broj nezaposlenih)

Shodno ovome, stopa nezaposlenosti se izrazava kao U/L. Da bi dobili funkciju (tj. model) i izolovali determinante nezaposlenosti potrebno je uvesti stopu 's' (stopa po kojoj radnici odlaze sa posla) i 'f' (stopa po kojoj radnici nalaze posao). Iako realno ove dve stope nisu konstante (zbog sezonskih potraznji ili promena nadnica bla, bla, bla) uzecemo, da sto manje komplikujemo, da jesu konstantne.

Ako stopa nezaposlenost stagnira, tada je broj ljudi koji nalaze posao jednak broju ljudi koji ostaju bez posla. Dakle fU=sE (fU- oni koji nalaze posao, sE-oni koji ga gube).

Tumbanjem ove poslednje jednakosti dobijete da je U/L=s(s+f) (ako nekoga bas zanima, napsacu izvodjenje). Uglavnom... odavde se (leeeeepo, matematicki) vidi ono sto svako sa IQ vecim od 2 moze da zakljuci ... takva je ekonomija, za ocigledne stvari pravi komplikovane formule. Uglavnom... sto je 's' vece, veca je nezaposlenost... sto je 'f' vece manja je stopa nezaposlenost... 'ajde!

Ajd' da kazem nesto sto mozda niste znali... :) ... nezaposlenost postoji iz dva razloga: trazenje posla i rigidnost (iliti krutost) nadnica.

Trazenje posla je usko povezano sa pojmom frikcione nezaposlenosti. A te frikcione nezapslenosti ima dva "dela". Prvi deo obuhvata one radnike koji imaju potrebnu kvalifikaciju ali nema potraznje za njihovom strukom, pa su u skladu sa tim nezaposleni (trajno ili trenutno). Drugi "deo" obuhvata one radnike koji traze odgovarajuci posao, pa su svojevoljno nezaposleni do odredjenog momenta. U svakom slucaju... nezaposlenost izazvana vremenom potrebnim da bi radnik nasao odgovarajuci posao je frikciona.

Ocigledno je da se na nezaposlenost moze uticati delovanjem na frikcionu nezaposlenost. Dakle, vlada bi trebala da organizuje nekakve prekvalifikacije... ili da se daje prednost prilikom zaposljavanja onima koji imaju potrebna znanja. Sad druge strane (uvek ima ona druga strana) aktivna socijalna politika vodi povecavanju frikcione nezaposlenosti (normalno, ako neko prima visok iznos pomoci, nema potrebe ni da se zaposljava). I onda se direktno smanjuje ono 'f' o kojem sam gnjavio.

Drugi uticaj na stopu nezaposlenosti je rigidnost (krutost) nadnica. U idealnom slucaju nadnica bi trebala da bude tako fleksibilna da izjednacava ponudu i traznju za zaposlenjem. To znaci sledece (banalizovano). Banka treba 10 salterskih sluzbenika... i plata je 300KM. Za te pare hoce da radi 4 coveka. Banka podigne nadnicu (platu) na 450KM i sada se za posao prijavilo tacno 10 ljudi. Postignuta je ta ravnoteza. Banka dalje podigne platu na 600KM, i sad taj posao hoce da radi 25 ljudi... ali banci treba samo 10... i ovi ostali se mogu racunati kao nezaposleni (npr. napustili su posao da bi presli u banku, al' nisu znali da je guzva) - ovo je prilicno banalizovano...

E sad se pojavljuje jos jedna vrsta nezaposlenosti... (ovi koji su napustili posao, al' nisu primljeni zbog guzve). I to se zove "cekajuca nezaposlenost". Ovi radnici "cekaju" da se otvore nova radna mesta. Neko ce se mozda pitati zar ne bi bilo logicno da se nadnica snizi ukoliko je velika ponuda radne snage. Trziste radne snage ne moze biti "pocisceno" (koliko trazi posao toliko se zapolsi i udri ponovo) iz tri razloga: zakona o minimalnoj plati, sindikati i nadnica za efikasnost. Ova prva dva su jasna... a ovaj treci djavo govori o sledecem: ako bi preduzece snizilo platu/nadnicu to bi realno dovelo i do pada efikasnosti (lancanom reakcijom i do poslovnog gubitka). E sad, posto je kod nas sve naopako, necu da ulazim u detaljniju pricu oko ovoga jer cu navesti gomilu cinjenica koje ne mozete da potvrdite ni u obicnoj prodavnici... jer je kod nas sve...

Dosta... ugnjavio sam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 02:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Dodacu samo nesto vezano za dobijanje socijalne pomoci, sto je vec spomenuo kolega Warlock...

U Austriji i Njemackoj su socijalne pomoci dosta visoke. Ne moze covjek da se luksuzira od te love, ali moze da se prehrani od toga. E, sad...

Mnogi iskoristavaju to - prijave se kao socijalni slucajevi i dobijaju pare od drzave, a suvise su lijeni da bi radili ("bolje hljeb u hladu, nego dva na suncu"), a s druge strane mnogi rade paralelno i na crno. Samim time, cine dvostruku negativnost po broj nezaposlenih (statisticki gledano) - uzimaju pare od drzave, koje bi se mozda mogle iskoristiti za neku drugu investiciju, em rade, a nisu prijavljeni (jedna osoba manje u statistici zaposlenih; jedan porezni obveznik manje -> drzavi ide manja para).

Zanima me sta bi bilo, kad bi se socijalna pomoc smanjila za recimo 30%. Neki analiticari strahuju od povecanja kriminala i destrukcije drustva, ukoliko ti "socijalni slucajevi" ne budu dobijali "dovoljno" love...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 11:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Pa sta da se laicki kaze na sve ovo a da ne gledamo kroz sve te formule?! Bice jos gore dok se privatizacija bude zahuktavala! Kao i neminovne reforme u javnom sektoru, birokratiji i drzavnim institucijama... Ko jos hoce u Evropu?! :( Reforme u policiji, vojsci..., neizbjezni otkazi koji ce uslijediti nakon kupovine vecih drzavnih fabrika i preduzeca od strane novih vlasnika (citaj ratnih profitera)... Hocemo li da budemo rentabilni i ekonomicni?!! Ovo se najocitije vidi na primjeru malih carsija i opstina gdje 2,3,4 porodice, 'ajd' da kazemo ovlas, drze preko 80% kapitala i sve dijele izmedju sebe!
Mafija ima svoju drzavu i sta dalje da se prica...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 00:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Nov 2003, 20:30
@Warlock
Koju knjigu makroekonomije si koristio za ovo tumacenje pojma nezaposlenosti??? Lici mi na ovu aktuelnu za polaganje ispita na BL ek. faxu:):):)
ova jednakost fU=sE je skoro nemoguca kod nas, jer bi tada trziste rada bilo "pocisceno" : broj ljudi koji nalaze posao bi bio jednak broju ljudi koji ga napusta. Nisi pomenuo jos mozda jedan od uzroka to su tzv.sektorski pomaci koji su usko vezani sa frikcionom nezaposlenoscu.
Mislim da kod nas ima dosta sektorskih pomaka, znaci svako radi sve i svasta a da i nije kvalifikovan za dati posao.
Pa tu je jos i monopolska snaga sindikata u pregovaranju. Zanimljiv je podatak da je u zemljama sa vecim ucescem radnika u sindikatu nezaposlenost veca.
Ovo je ipak teorijsko tumacenje.

Kod nas je problem nezaposlenosti daleko siri i veoma povezan sa politikom ovih idiota koji vode drzavu....
Ovde se jednostavno ne otvaraju radna mjesta, a to najveci problem. Pod ovim mislim na veca preduzeca/kompanije koje bi zaposljavale vise stotina radnika. Apsurdna i notorno glupa je prica da se treba bazirati na malim i srednjim preduzecima. Nema niti jedne razvijene ekonomije na svijetu a da je ne "nose" velike kompanije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 00:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Bisickina skola... 4 ili 5 puta sam izlazio kod nje... mislim da i sad znam na kojoj se strani sta nalazi... prisela mi je... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 10:06 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
što se tie EU čuo sam za slučajeve da pojedinci žive od državne sise tj od socijalne pomoći. e sad pošto su oni nezaposleni socijanla pomoć mora da bude dovoljna za preživljavanje i ništa drugo. smanjivanjem socijalne pomoći mogu samo da pogoršaju situaciju i otvore štrajkove. dakle riješenje može samo da bude revizija riješenja o socijalnoj pomoći. da se ispita radna sposobnost pojedinaca, uslovi pod kojima bi mogli raditi iako su djelimično nesposobni itd.

no i kod nas se penzija dobije za jedno janje pečeno tako da .....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2005, 17:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Mar 2004, 21:48
citam vase postove i ok, citate knjige iz drage nam oblasti ekonomije (btw i ja sam je diplomirala) ... samo ne razumijem mentalni sklop 95% nase populacije : zavrsilo/la fax i ocekujem prvi posao (bez ikakvog radnog iskustva) u struci, sa odlicnom platom i perspektivom da prosperiram do neba ... GDJE TO IMA ? sad najprostijim ulicnim jezikom samo mogu izjaviti da ovde kod nas malo ko ima normalan, ne poznajem vise od 10 ljudi kojima imam sta reci osim 'cao' ... svi hoce nesto nerealno, niko nece ni da mrdne dupetom kao 'ne zelim da radim za tako malu platu' a nisu ni pokusali ... je l' to niko nije cuo da se citav zivot dokazuje, bilo to profesoru, poslodavcu, 'zeni/djeci' :)
u cijelom svijetu imas recimo oglase za posao sa tekstom ' a degree required' znaci boli koga sta si zavrsio, hoces neces raditi dokazi se i krecemo od neke sranje plate pa ti vidi dokle ces dogurati ... to izgleda samo kod nas pogresna psihologija 'plati pa cu raditi' umjesto 'radicu pa mi plati' a ja nesto ne znam da neki normalan poslodavac nece nagraditi i pokusati da sacuva dobrog radnika, kako u svijetu tako i kod nas ...
i sramota me nekad sto sam iz BL.. dosli neki poslovni u posjetu i skontaju hiljade mladih 'na dnevnoj kafi' i pitaju me: 'kako to da oni u podne sjede, pa zar nisu na poslu' pa jebeno je ruglo u gradu vidjeti onoliko 20+ i 30+ da sjede u sred radnog dana...i jos nek se neko pozali da nema para ...ja preko dana vozim tranzitom da ne gledam idiote ...ma FUJ ... evo raspistoljila sam se pa cu prestati :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2005, 08:46 
Iako se kao zvaničan podatak nezaposlenosti vodi stopa od 45% primjeri iz prakse govore drugačije.

Naime prošle sedmice je biro za zapošljavanje pozvao 16 frizera i ponudio im posao a od tog broja je samo jedna osoba prihvatila ponudu.

Juče je u glasu objavljena slična priča ali u oblasti industrije obuće.

Ovo samo pokazuje da su tačne mnoge procjene koje govore da je stvarna stopa nezaposlenosti između 16 i 20% što je takođe veoma puno ali ipak manje od onoga što se predstavlja u javnosti.

Razlika od 25-30% t.j. rad na crno podrazumjevaju dublju analizu ili čak drugu temu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]