_зока je napisao:
Koliko cijenite da bi mogao koštati polovan laptop kao sa linka
https://www.notebookcheck.net/Lenovo-Id ... 300.0.htmlZa razliku od ovog sa linka u ovome je i SSD od 100GB i HDD o 1TB. Kupljen u Njemačkoj, korištenza učenje programiranja.
Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
To je sad teško procijeniti jer je nestašica i novih laptopa, a naročito polovnih. Cijene i ponuda od početka "korona sezone" su otišle u klinac. Baš danas mi je stigao mail od Eurocompany-a sa ponudom polovnih laptopa, uglavnom 14-ke i uglavnom Core i 5. generacije sa "U" verzijom procesora. Izgleda da su svježe navukli nešto. Cijene po meni previsoke.
Problem je što ljudi okvirno gledaju starost laptopa i misle da je relativno mlad laptop super ponuda. Zabluda. Danas, 4-5 godina kasnije se može vidjeti šta je Intel radio dok je AMD bio u banani. Četvrta generacija mobilnih Core i procesora je stara preko 6 godina, a jača je od druge i treće samo ako nije "U" verzija (dakle M, MQ i HQ). Prije četvrte nije bilo "U", bar ih ja nikad nisam vidio. A kod nas je more ponuda sa i5 i i7 "U" verzije. To su kao štedljive verzije po pitanju potrošnje struje (ali nikakve koristi, kad uz njih uvijek ide i slabija baterija), a zapravo su osakaćeni procesori koji nisu dostojni svoga imena. Peta (kratkotrajna) generacija je donijela pomak u integrisanoj grafici (potpuno nebitno), a šesta je počela koristiti DDR4. Procesor je obični "fejslifting" u odnosu na četvrtu generaciju i sva prednost se svodi na brži DDR4 u odnosu na DDR3 - u realnom korištenju - nula bambija. Sedma generacija je "fejslifting" šeste sa izmjenama na kernel nivou koje su omogućile ubijanje podrške za Windows 7. Prednost je što su se već počeli pojavljivati sa standardno ugrađenim SSD-om i što su neki bolji modeli imali M.2 slot za SSD što danas kao polovnjaku puno znači jer se u M.2 može ubaciti SSD, a da se ne vadi glavni HDD koji je na SATA kanalu (Pažnja: mora biti M.2 SSD, NVME ne može, on ide tek sa osmom generacijom). Na sve to, laptopi sa ovim procesorima su dolazili skoro uvijek sa 4 GB memorije (tada standard, danas minimum minimuma), a mnoštvo tih laptopa je znalo imati i samo jedan slot za RAM, što će reći, ne možeš dodati 4GB već moraš "baciti taj" i ubaciti 8 GB u komadu. Plus "single channel", ali i ovako je dosta minusa...
Evo jedno poređenje:
Intel Core i5-2520M - laptopi su 2011. godište
Intel Core i5-6200U - laptopi su 2016. godište
Dakle: Od četvrte generacije zaključno sa sedmom generacijom Core i procesora pomaci u performansama su minimalni u odnosu na ogroman skok kad je izašla osma generacija koju su potpuno rebrendovali jer je AMD uletio sa Ryzen-om. Core i5 i i7 "U" varijante sve do osme generacije su šarena laža i bili su teški za*eb kad su kupovani laptopi sa tim procesorima, a koštali su baš lijepo. Na primjer: Kupiš laptop sa Core i5 6200u procesorom, 4GB RAM-a (može biti i DDR3 i DDR4, šta te zapadne) i NVIDIA 920M grafikom. Misliš "imam i5 i dodatnu grafiku jbte", a zapravo imaš procesor kojeg sve i jedan Pentium G te generacije iz desktopa (ne i3, već Pentium!) pojede u radu i grafički čip koji služi da bi se laptop jače zagrijao jer otprilike to je sve što ta grafika može. Ali jbg, ko je to tada mogao znati. Uglavnom po meni samo polovnjak sa sedmom generacijom donekle ima smisla i to samo zbog DDR4 koja je aktuelna pa se lako nadogradi i eventualnog M.2 slota. Ali njih još uvijek ima po nekim našim radnjama "novih" i nema ih polovnih. Šesta generacija je preskupa, a ne daje skoro ništa u odnosu na četvrtu koja je osjetno jeftinija.
Zoka, konkretno tebi: kad kažeš programiranje, koliko se ja razumijem CPU je najvažniji, onda ide dosta RAM-a i obavezan SSD. Ovo drugo dvoje je sasvim OK (SSD je malen, ali ima HDD kao sekundarni), ali procesor je, vjeruj mi, beskoristan za bilo kakav zahtjevniji rad. Dodatna grafika u ovom slučaju je čak prejaka za ostatak laptopa i teško iskoristiva. Prvih 4GB RAM-a su ti zalemljene za ploču, a drugih 4 GB su u slotu, ne isplati se nadogradnja, ali nije ni potrebna. Nisam najbolje ukapirao da li je korišten za učenje programiranja ili će se koristiti za to ili oboje, ali nije to za to. Igrice bilo koje novije ne mogu, zahtjevniji rad ne može...
Ovo je laptop za baš ugodan home/office rad ili studentima za faks koji se treniraju na Adobe i Corel paketima, eventualno AutoCAD, jedva kao pripomoć za ArchiCAD. Da, studentima bi bio idealan.
Cijena ti se kod nas kreće između 500 i 600 KM, kod tebe bliže ovoj drugoj cifri, prvenstveno zbog grafike, a ti procijeni koliko je to realno.
P.S.
Ako ti prodaješ - ne daj ispod 600 i briši ovaj post