prvi put s milanom u kravljenje
uzme se keks plazma i umoci u limunov sok raskuhan s pcelinjim voskom. pojede se 300 grama tako spremljenog keksa. milan mi je kasnije objasnio da je to zbog citoplazme u nasim celijama koje se moraju umrtviti i postici veci viskozitet jer nasa tijela moraju dosegnuti sposobnost skupljanja zbog toga sto se ulazak vrsi kroz kravlju nozdrvu.
provlacenje se izvodi tako sto ruke sastavimo u pliz, i lagano ih guramo u kravlju nozdrvu te cim dodjemo do ocnih duplji, iste hvatamo tako da nam prsti izvire ispod kravljeg oka. naglim se trzajem povlacimo u kravu i tijelo nam se prilagodi obliku kravlje glavuse.
gledanjem kroz kravlje oko utvrdim da krave raspoznaju boje. bi mi drago zbog krava jer u eventualnom ubrzanom procesu evolucije, lakse ce se upisati na likovnu akademiju. udjem u kravlji mozak ne bi li dozivio kravlje ludilo, kad imamo sta misliti ja i krava: «boj ne bije satara nego boja u bojaniku alije bojica, mesara iz g. sehera. kad ce vise prezivanje, ima sat kako sam pasla, sta je to - jelen, odoh ja jednom trepnuti, uh, da me hoce neko musti, sta je to - zvati, sto ja ovo sve mislim kad mi je ionako svejedno, sta je to - kad mi je….»
brzo izadjem iz kravljeg mozga i pravo u zeludac gdje je milan vec pripremio prospekte od krave.
«evo vidis, ovo vlazno sto sad pada po nama je secerna repa. repa ide ovdje u zeludac a zatim se vraca u usta na prezivanje gdje je sirovina spremna za daljnju proizvodnju. dio odlazi preko ovih gore pipaka u krv a iz krvi u mlijecne zlijezde. ostatak izlazi, dodji ovamo, ovdje.»
uz neopisivo glasan vjetrosmrad ispadnemo zajedno s balegom iz krave. milan uze komad balege i gurnu mi pod nos: «ovo je kakaovac i od njega se pravi cokolada. ljudi porijeklo kakaovca pripisiju nekom tropskom drvetu, kao, to raste u juznim krajevima, aha. pa ko bi jeo cokoladu da zna istinu. sta je, ne vjerujes, pa zar ti nikad nije bilo cudno ime kaka-ovac. ispocetka se zvao kakakravac ali bilo je isuvise ocito o cemu se radi. pa zbog cega milka ima kravu na svojim cokoladama, zbog mlijeka naravno ali i zbog kakaovca. pa sta kazes za led koji se odmrzne u posudicama koje, zamisli slucajnosti, imaju isti oblik kao i kalup za cokoladu? otkravio se!»
princip rada krave.
krava jede secernu repu kojom unatar sebe pravi sirovinu za mlijeko i kakovac, nakon toga repu djelimicno djubri a dio kakaovca ostaje za dalju preradu. u isto vrijeme izdise ugljicni monoksid kojim hrani repu a ova zauzvrat ispusta kisik koji krava udise. gledajuci kravu sprijeda vidimo slovo H, sa strane vidimo 2 para nogu a s ledja slovo O, tako dobijamo vodu za akvarij i napoj krave. mjesajuci kakovac, koji je zbog ishrane secernom repom slatkast, s mlijekom koje je takodjer slatko, dobijamo slatku eurokremastu masu koja se odlezavanjem u kalupima stvrdnjava. tako nastaje cokolada.
prilog: jos neke zanimljivosti iz svijeta krava
- krava se naopako pise avark
- u engleskom govornom podrucju krave proizvode kaucuk za zvake
- krava je nastala od vrane
- kauboj je pola djecak pola krava, dakle mladunce minotaura
- indija je najveci proizvodjac cokolade
- svicarska je dobila ime po karakteristicnom zvuku koji krava ispusta pri odlaganju kakaovca
- krava ne voli da je se bode nozem
- simentalka - svojevremeno je simon garfankel imao svoj talk show u kojem su glavni gosti bile poznate krave. od tada se za kravu s dobrim muuukom kaze: simentalka
...