boban1982 je napisao:
Ovo što si napisao je spisak lijepih želja.
To nije spisak lijepih želja, ja nemam nikavu želju, imam dovoljno kanala, samo sam napisao, kako bi izgledao iole pravičan proces digitalizacije. Ovo sada je lakrdija, za koju su svi učesnici u procesu - odgovorni.
boban1982 je napisao:
A kad se vratiš u realnost to je nemoguće.
Mux A "fumkcioniše" kako si napisao pa da li je proradio?
Nije.
Da li je regulator kriv za to? Nije.
Da, regulator je kriv. Za svako loše funkcionisanje ili nefunkcionisanje propisa koje je donio regulator ili država, kriv je regulator. Kriv je ponajviše, zato što ti ljudi nisu radili svoj posao već su ogrezli u kriminal i korupciju, namještali konkurse vlasnicima medisjkih kuća iz BiH, šurovali s njima, pili viski sa raznoraznim Petreusima. Epilog je - korisnik bez usluge i bez ikakvih prava, prepušten najčešće sam sebi i kojekakvim advokatićima i Sandićima. Epilog je i to da je BiH jedino analogno ostrvo u Evropi.
boban1982 je napisao:
I pogrešna je tvoja logika da mux A treba dati javnim servisima da "gazduju" a da se mux B ne smije dati komercijalnim tv da isto rade nego isključivo nekoj stranoj kompaniji.
To nije moguće.
Zašto nije moguće? To i jeste najrealnije. Zašto bi javni servisi imali pravo na rentanje multipleksa? Ne vidim potrebu. Novac i opremu javni servisi su dobili na tacni, zašto bi zarađivali iznajmljujući kapacitet i resurse? Zašto bi regulator, osim ako nije dobio pikslu, dodijelio gazdovanje komercijalnim multipleksom već postojećim emiterima? To nigdje u regionu nije urađeno. Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora? Nisam čuo. Kamo sreće da smo to nekome normalnom dali. Da ne pričam da će armiju onih koji nemaju toliko novca za nacionalno ili regionalno emitovanje pod ovakvim uslovima upravo ovakav RAK - jednostavno ugasiti, jer kad Kad te nema na zemlju, kablovski operater te u ponudu uvrštava u „zavisnosti, od svojih želja, potreba i mogućnosti“. U prevodu – može da te ucjenjuje. Sve je izvedeno nakaradno u cijelom procesu, za sve ovo što od 2015, od onog semafora nemamo signal neko treba da odgovara. Neko u RAK-u ili cijeli RAK, na prvom mjestu.