Sehxor je napisao:
RasPI ima gigabitnu karticu i to je jedino sto ti treba, file operacije te ne trebaju neku snagu pa je to sasvim dovoljno

Specifikacija: Gigabit Ethernet over USB 2.0 (maximum throughput 300 Mbps)
Dovoljno je ako ćeš samo cloud uslugu da koristiš.
Ali ako uzmeš u obzir cijenu:
- RPi 3B+ košta barem 70 KM
- microSD kartica od 32 GB košta oko 30 KM
- kućište za RPi košta oko 5 KM
- punjač za RPi košta barem 10 KM
- kućišta za 2 diska sa napajanjem koštaju barem 50 KM
Ukupno, izađe te oko 165 KM bez diskova. Tu dobiješ 300 Mbit mrežu, sistem na microSD kartici i dva hard diska preko USB 2.0 konektora.
Imaš 1 GB DDR2 memorije i 1.4GHz 64-bit quad-core ARM procesor.
Sa ta dva eksterna diska, računam da bi potrošnja mogla biti oko 10 W. To znači oko 7.5 kW struje mjesečno ili ti možda oko 80 pfeninga.
Sa druge strane, za isto ili manje para dobiješ opciju koju sam ja sebi napravio.
Imam mjesta za 3 hard diska, direkt na SATA portove. Imam 1 Gbit mrežu. Imam 8 GB DDR3 memoriju i Intel quad-core procesor na 3.4 GHz.
Sve mi je upakovano u jednu kutiju, samo ukačim kablove za struju i mrežu. Server nije nešto prevelik da bode oči, a nije ni bučan iskren da budem.
Što se struje tiče, troši od 25 do 35 W, odnosno mjesečno oko 23 kW sa svim uslugama koje ja sebi hostujem. To izađe recimo oko 2.5 KM.
Realno, tih 1.7 KM mjesečno se ni ne primjeti.
Moja poenta je bila, da neko ko nema nikakav hardver i hoće sebi nešto da napravi, definitivno treba razmisliti o kupovini jednog SFF računara, jer je cijena nabavke opreme otprilike ista.
Naravno, sa SFF računarom praviš kompromis po pitanju veličine, buke i potrošnje u poređenju sa RPi, ali dobiješ tu praktičnost da ti je sve u jednoj kutiji i dobiješ jako puno performansi.
Znači, napraviš cloud sebi i kad skontaš da bi bilo kul da imaš još nešto uz to, nemaš brige, performansi imaš dovoljno.
Recimo, ja sa svoga servera mogu da strimujem bilo gdje filmove i muziku što mi je kul. Pogotovo što starci mogu da gledaju sve to na televizoru, bez Android boksova i ostalih stvari. Na serveru imam i blokator oglasa, što je takođe jedna fenomenalna stvar.
Projekte koje radim privatno, držim na vlastitom Gitu i imam potpunu kontrolu nad njima. Umjesto da imam zaseban RPi za kućnu automatizaciju, ona mi se nalazi na serveru, tako da je mogu proširivati koliko hoću bez bojazni da li će usporiti nešto ili ne.
Imam relativno dosta usluga koje sam sebi hostujem. Vidim da mi je memorija već knap postala, pa ganjam da ubacim još 8 GB, što znači da sam uspio iskoristiti postojeći potencijal i to mi je drago..
Nije poenta da tvoje rješenje ne valja, nego da se treba prilagoditi potrebama i željama, a ja sam samo ponudio još jednu opciju koju ljudi trebaju imati u vidu...

De daj sliku, da vidim kako si upakovao to sve.

EDIT:
Ako je vjerovati ovoj
tabeli, onda RPi 3B+ sa 2 diska troši barem 10 W (2 W za RPi i po 4 za diskove) i možda do 15 W kad se skroz optereti.
Nemam pri ruci RPi 3B+ pa ne mogu reći koliko bi bio opterećen u prosjeku, to ti možeš da nam kažeš...