banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 19:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Linux za server?
PostPoslato: 28 Jun 2005, 09:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
'Ej raja, koji *nix predlazete za server? Imam desktop viska, nosim sa sobom na faks, pa kontam server dici da se malo igram. Od drustva zasad imam 2 prijedloda: Server-Optimized Linux i Slackware.

'Ajmo naval'te!

Vrh

Tema posta: Re: Linux za server?
PostPoslato: 28 Jun 2005, 10:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
DeadOne je napisao:
'Ej raja, koji *nix predlazete za server? Imam desktop viska, nosim sa sobom na faks, pa kontam server dici da se malo igram. Od drustva zasad imam 2 prijedloda: Server-Optimized Linux i Slackware.

'Ajmo naval'te!

Za taj prvi nisam ni čuo. Zato predlažem Slack, jer ćeš lako naći podršku na Net-u.
Uostalom, bilo koja distribucija ti može poslužiti za to, samo instaliraj željene pakete.

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2005, 15:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jun 2005, 15:11
DeadOne je napisao:

'Ajmo naval'te!

Ubuntu 5.04 i sve sto ti je potrebno ima ovde: http://ubuntuguide.org/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 19:34 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Zašto bi iko podigao server na ubuntu sistemu?
Koja je prednost ubuntu sistema?

Meni se čini da je on veoma nepotpun :P Malo toga stane na onaj jedan cd. Moj univerzalni Debian može sve, pa i da bude odličan, stabilan server ;)

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2005, 23:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Za taj prvi nisam ni èuo. Zato predla¾em Slack, jer æe¹ lako naæi podr¹ku na Net-u.
Uostalom, bilo koja distribucija ti mo¾e poslu¾iti za to, samo instaliraj ¾eljene pakete.

S-OL je dizajniran za servere, dolazi bez GUI i instalise samo osnovne pakete i izgleda poreda stvarcice kako je najjednostavnije za server (sta god to snacilo). Preporuka od prijatelja.

che.guevara je napisao:
Za¹to bi iko podigao server na ubuntu sistemu?
Koja je prednost ubuntu sistema?

Meni se èini da je on veoma nepotpun :P Malo toga stane na onaj jedan cd. Moj univerzalni Debian mo¾e sve, pa i da bude odlièan, stabilan server ;)

Prednost Ubuntu-a je prepoznavanje hardvera, pogotovo na laptop-ima, a za server ne znam, zato pitam okolo. :D

Dakle, zasad przim Slack 10.1 i Debian 3.1. :D

Jos koji prijedlog?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 01:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Ja imam iskustva sa Linuxom jos od 1997. godine, a isprobao sam podosta distribucija. Ako si pocetnik, izbjegavaj SlackWare i Debian. Pokusaj sa SuSe ili sa RedHatom (Fedorom). Kad se malo usavrsis sa Linuxom, onda mozes preci na debian, eventualno na SlackWare (ako si mazohista).

Btw. neces pogrijesiti ni ako ostavis RedHat ili SuSe i dalje na kompu...

Po volji ti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 17:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

SuSE 9.1 imam (cak i kupio Professional za $90), al' se nije nikako mogoa dogovoriti sa nekim stvarima na mom laptopu (WiFi, bluetooth, zvuk), al' za desktop..... Hmmm, moram priznati da mi se uvijek svidjao. Mozda cu probati 9.3. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 13:36 
Urednik
Urednik

Digresija: Zašto bi izbjegavao debian? Meni je korištenje redhata bilo teže nego debiana. Jednostavno - imao sam problema sa redhatom. Te neće mp3, te rpm nešto sj**e, te KDE spor -- sve to u RedHat9 verziji. Možda je danas i bolje. Ali kakve to poteškoće stvara debian?

DeadOne: Prepoznavanje hardvera i nije baš neka preporuka za server, tako da ubuntu otpada. A to si i sam napisao :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 14:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
DeadOne: Prepoznavanje hardvera i nije ba¹ neka preporuka za server, tako da ubuntu otpada. A to si i sam napisao :)

Sve kontam da cu ponovo probati SuSE (ovaj put 9.3), jer mi se uvijek svidjao..

Pitanje: Da li osiromasena download verzija ("fali par paketa zbog licenciranja") u glavnom radi isto kao i box? Cisto da znam jal' mi vrijedi malo kopati da nadjem kutijicu kod nekoga il' da ga jednostavno skinem pa navalim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 15:11 
Urednik
Urednik

Eh žao mi je ali nisam koristio SuSE. Mislim da se vertygo razumije u tu distribuciju.

Moje mišljenje jeste da sam uvijek osjećao antipatičnost prema SuSE-u. Skup je koliko i Windows a nije ni trunku bolji od Debiana. Jednostavno, kako da ti kažem? SuSE ni malo ne privlači. Za razliku od recimo, Fedore koja mami određene ljude vjerovatno zbog tradicije koju redhat ima, ili npr Slackware koji je uvijek bio "šarmantan" određenim ljudima, većinom zbog svog vođe. Debian je popularan zato što je "naj GNU/Linux" što je moguće biti, pa i nije čudo što je toliko dobar, kad toliko ljudi radi na njemu. Šta reći za Debian, osim da ga RMS slovi kao no1.

Gentoo je takođe još jedna zanimljiva i privlačna distribucija, ali po meni, nikako nije za desktop. Nope. Gentoo, gledajući njihovu filozofiju, je za ljude koji gotive Kernel/C programiranje i interesuje ih istraživanje operativnih sistema. Dakle, distribucija vrijedna postojanja. Iako je nikad ne bih instalirao baš kao i suse, ali opet je razumijem. Za razliku od suse'a. Stvarno ne kontam svrhu te distribucije. Aj da je Rusi prave pa bih imao neki razlog, ali Švabe ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2005, 02:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo bas sam skinuo i sprzio SuSE 9.3, pa ce instalacija uskoro. Javicu detalje. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 00:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

SuSE instalisan, relativno podesen.

Redirect je ovdje a dal' ce bit' upaljen kad probate nije sigurno. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ]