Da li vjerujete svemu sto cujete na tv-u, radiju i procitate u novinama?
Sinoc sam bio svjedok okretanja misljenja naroda za nekih sat vremena u emisiji "Klopka" na BK televiziji.
Konkretno pricalo se o ubistvu dvojice srbijansklih gardista na Topcideru, i da li je postojao treci napadac ili je bilo samoubistvo, itd....
Posto je par dana ranije izaslo u svim novinama kako je "Nezavisna komisija" zaduzena za ovaj slucaj utvrdila da vojnici nisu mogli sebe da ubiju, skoro svi koji su citali taj tekst, ukljucujuci i mene, to su i povjerovali.
Na pocetku emisije gledaoci koji su glasali putem sms-a na pitanje "Da li vjerujete da ce se saznati istina o ovom slucaju", do nekih pola emisije 80% glasaca je glasalo da nece, a 20% da hoce....nakon nekih sat vremena izlaganja dokaza vojnog istraznog sudije koji je vodio ovaj slucaj, gledaoci (ukljucujuci i mene) su po prvi put culi neke cinjenice i dokaze, tako da je onaj postotak (zajedno sa mojim misljenjem

) isao prvo sa 70:30, 60:40, da bi do kraja emisije 58% ljudi glasalo da vjeruju da ce se ovaj slucaj rasvijetliti na suprot ostalih 42%.
Kakav preokret a?
Naravoucenije, ove cinjenice ranije ni jednom od medija nije bilo interesantno objaviti jer su bile protivne senzacionalistickom verzijom da je neka treca osoba ubila vojnike.
Ovo je bio samo jedan od slucaja gdje ce mediji zazmiriti na prave cinjenice, a objerucke prihvatiti barem i izmisljenu senzacionalnu pricu...
Cuo sam da zurnalistici pricaju o nekom "objektivnom novinarstvu"! HA!

Posto sam vec poduze vrijeme u toj struci (hvala bogu pisem samo sport

) svjedok sam kako se kod nas pisu vijesti, afere i drugo....sve po narudzbi....eeee u kakvom svijetu zivimo