banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 20:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Da li vjerujete medijima?
Da, vecina je istina 11%  11%  [ 2 ]
Ne, skoro nista im ne vjerujem 22%  22%  [ 4 ]
Sve vijesti uzimam sa velikom rezervom 61%  61%  [ 11 ]
Ne gledam vijesti 6%  6%  [ 1 ]
Ukupno glasova : 18
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Dec 2004, 09:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
Da li vjerujete svemu sto cujete na tv-u, radiju i procitate u novinama?
Sinoc sam bio svjedok okretanja misljenja naroda za nekih sat vremena u emisiji "Klopka" na BK televiziji.
Konkretno pricalo se o ubistvu dvojice srbijansklih gardista na Topcideru, i da li je postojao treci napadac ili je bilo samoubistvo, itd....
Posto je par dana ranije izaslo u svim novinama kako je "Nezavisna komisija" zaduzena za ovaj slucaj utvrdila da vojnici nisu mogli sebe da ubiju, skoro svi koji su citali taj tekst, ukljucujuci i mene, to su i povjerovali.
Na pocetku emisije gledaoci koji su glasali putem sms-a na pitanje "Da li vjerujete da ce se saznati istina o ovom slucaju", do nekih pola emisije 80% glasaca je glasalo da nece, a 20% da hoce....nakon nekih sat vremena izlaganja dokaza vojnog istraznog sudije koji je vodio ovaj slucaj, gledaoci (ukljucujuci i mene) su po prvi put culi neke cinjenice i dokaze, tako da je onaj postotak (zajedno sa mojim misljenjem :wink: ) isao prvo sa 70:30, 60:40, da bi do kraja emisije 58% ljudi glasalo da vjeruju da ce se ovaj slucaj rasvijetliti na suprot ostalih 42%.
Kakav preokret a? 8)
Naravoucenije, ove cinjenice ranije ni jednom od medija nije bilo interesantno objaviti jer su bile protivne senzacionalistickom verzijom da je neka treca osoba ubila vojnike.
Ovo je bio samo jedan od slucaja gdje ce mediji zazmiriti na prave cinjenice, a objerucke prihvatiti barem i izmisljenu senzacionalnu pricu...
Cuo sam da zurnalistici pricaju o nekom "objektivnom novinarstvu"! HA! :lol: Posto sam vec poduze vrijeme u toj struci (hvala bogu pisem samo sport :wink: ) svjedok sam kako se kod nas pisu vijesti, afere i drugo....sve po narudzbi....eeee u kakvom svijetu zivimo :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2004, 14:48 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Nov 2004, 18:42
ja iskreno ne vjerujem nesto posebno.
a poznato je da mediji i te kako uticu na formiranje necije svijesti.
zasto ljudi ( stranci ) imaju misljenje o ratu u bosni - takvo kakvo imaju??? zato sto im je tako servirano na tv-u. oni ne mogu znati za drugacije.
istina je da svako prikazuje ( pise ) onako kako mu odgovara.
a da ne pricam o tkz. zutoj stampi, uh, afera.... koje nisu vidjele ni "a" od afere.
kvalitet medija na ovim prostorima - nula bodova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 12:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
ma daj, pa ne misli se tu na "Svet" i "Trn". naravno da takvim medijima ne vjerujem. ni ne čitam ih.
ne gledam ni vijesti, ali ako već nešto čujem na rtrs-u ili hrt-u npr na vijestima, smatram to istinitim. možda griješim.

u nedjelju umalo TV nisam razbio. dakle, nova tv - 24h ("centralna inf emisija") javlja se neki dopisnik iz BL, i kaže da se u bl u zraku osjeti kriza, narod je nemiran...
kakva kriza, kakva panika? boli me k.... ko je na vlasti, ko nije i ko ne smije u USA. Dobro, možda je u Gradišci ta panika manje primjetna...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2004, 17:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Dec 2004, 13:17
Da li vjerujem medijimazavisi koji je medij u pitanju,da li su pisani ili ovi sa slikom.Vecinom ne vjerujem.Vjerujem u info koje mogu da provjerim,dakle koje su mi dostupne.Preko medija se kontrolise tj.kreira javno mijenje za neke stvari koji treba da se dese iili koje su se vec desile.Medije/drzavne,privatne/kontrolisu interesne grupe ljudi koji imaju neki svoj cilj tj braneci svoje interese preko njih samih.Mnogi u svijetu a polako i kod nas u zadnje vrijeme su su shvatili da ko kontrolise medije kontrolise sve,apsulutno sve.Krenucu od politike jer je tamo najvise lazi i intersnih grupa kojima je je jedini cilj da kontrola/manipulacija/ljudima.U prirodi svakog covjeka je dominira tj vlada nad drugim npr.imate malu bebu koja nezna da prica a koja zeli nesto/gladna je,mokra ili nekad joj je potrebna paznja/.Ona to ostvaruje preko placa.Kada shvati da joj je plac jedino sredstvo komunikacije/kontrole za zadovaljanje svojih potreba,stalno ga koristi.To se kod nekih ljudi moze primjetiti i u zrelim godinama da bi dosli do zeljenog cilja,dakle za neke svoje licne interese.
Znaci to je covjekova priroda da vlada tj.dominira.Sad zavisi ko ima kakve ciljeve i kolikisu mu inter.Recimo neko tezi da zaradi mnogo novca da bi sa tim novcem mogao da/recimo u ovom primjeru kupi/sponzorise neki medij/. U danjasnje vrijeme info jako puni znaci,ako je kvalitena i vazna cijena za istu nije skupa ma koliko da kosta.Preko takvih informacija se manipulise sa masom tj. na ciljne grupe ljudi.Jako je bitno kakva se reakcija hoce izazvati kod ljudi/mase.Imali smo takve slucajeve u proteklom ratu na nasim prostorima,pa u iraku imaju hem.oruzje pa velika medijska kampanja i stalno prica o tome a cilju da se sto pre napadne taj isti irak.Ali nemozete izvrsiti napad ako nemate razlog a razlog je bio gore naveden. I tako te info stizu do obicnih ljudi i oni se svakim danom filuju sa tim info i polako im se mijenja svijest kako je to u redu i daju svoju podrsku tome.Ovde je problem sto te info koje dopru do vas vi nemate mogucnosti da provjerite i ladno ih prihvatate.Posle se ispostavi da te iste info nisu bile tacne ali cilj je ispunjen
od strane interesnih grupa tj.lobija koji kontrolisu te iste medije.Sad skontajte ovde kod nas kako se manipulise po oprobanom receptu gdje je pola ljudi neobrazovano tj.primaju info onakvu kakva im se servira.
Zato sam rekao na pocetku samo info koje mogu da provjerim i normalno od koga dolaze prihvatam kao istinite ali opet kroz jos jedan filter koji moraju da prodju.Ono sto je najvaznije je prepoznati pravu info u moru laznih i ako zelite da se zapitate iz kog razloga je ona plasirana tj da pokusate eskivirati istu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2004, 11:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
kako kome. sve zavisi. kad cujem ko su sve urednici vijesti na big radiju, smuci mi se. mnoge licno znam. i znam kako rade. strasno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2005, 11:57 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Jun 2005, 09:58
postoji, na zalost, jedna zaista velika grupa medija kojima ne treba vjerovati ama bas nista... na zalost

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 07:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ja odgvorih na opciju tri. I jos nesto, mislim da mediji ne mogu bas uticati na svest (kako je neko ovde napisao), pre uticu na podsvest, a najvise uticu na stvaranje tema o kojim ljudi razmisljaju. Znaci stvaranje dnevnog reda tema o kojim covek razmislja i polemise sa drugim ljudima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]