Evo šta sam ja pročitao, kakvo je stanje u Americi:
Kaže, radiš projekat Client/Server i odlučiš da ti server radi na više računara kako bi omogućio nesmetan pristup većem broju korisnika. I iskoristite logičnu tehniku - prespajanje klijenta na najmanje opterećen server računar. I šta se dešava? 1% od profita ide IBM-u zbog korištenja njihovog patenta za preusmjeravanje klijenata na najmanje opterećen server... Smiješno.
Snalaze se ljudi opet, primjer, Battle.net vam daje listu servera, pa vi onda izaberite. Neki pak preusmeravaju na RND server, ali šta ako neka budala i to patentira (u ovom slučaju, teško moguće).
Najviše se plašim kapitalizma od svega što postoji na svijetu. Moji drugovi iz škole uopšte ne mogu da shvate da je neko patentirao mp3 i zip. Jednostavno, iako nisu upućeni u stvar - dokazuju mi kako je to ne logično, glupo, preopasno, i u pravu su što se tiče mišljenja, ali stanje je drugačije. Ovo kažem, jer to je logika čovjeka koji ne zavisi i ne koristi računar. Valjda shvatate šta hoću da kažem.
Trenutno još uvijek nema informacija o glasanju na http://noepatents.eu.org stranici. -- Tu bi se informacije trebale naći.