STRATOKASTEL je napisao:
Brale, star sam kao Grčka i dosta dugo sam studirao društvene nauke da bih mogao reći da znam o čemu govorim. Ni jedan rat u istoriji nije bio dobar za malog, običnog čovjeka. Niti će to ikad biti.
Sirotinja je uvijek služila da njoj zarade proizvođači uniformi, čizama, opasača, oružja, municije...znaš i sam, svega onog što vojnik treba. Običan čovjek kroz porez finansira subvencije koje vojni liferanti dobiju, a država kasnije sve te proizvode kupi po punoj cijeni. Ako mogu da prodaju i neprijatelju, još bolje, dupla zarada. Poznato ti je da je Maxim mitraljez pobio najviše pješadije u besmislenim frontalnim napadima, na desetine hiljada poginulih svaki dan. Koje armije su koristile Maxim? Sve!
Njemačkom municijom se pucalo po Nijemcima, engleskom po Englezima. Juhu! Biznis na prvom mjestu. Onaj ko misli da ratovi ikad imaju veze sa nacionalnom čašću, zastavom, vjerom, mirom, slobodom, demokratijom i sličnim glupostima kojima se ispiraju mozgovi narodnih masa, i slijepo vjeruje u to, mora biti izuzetno glup.
Što je najgore, kad čovjek zna sve to, kako može sam dozvoliti da bude umiješan u to? Ja nemam nikakav odgovot na to, imaš li ti Brale?
Stratokastel, ne mozemo birat kad i gdje se rodimo, vrijeme i drustvo u kojem se nadjemo, sve su to zadane nam kategorije rodjenjem.
Zivis u nekoj drzavi u nekom okruzenju u nekom vremenu i svjedok si istog.
Biti u necemu prisutan i pomagati nesto su razlicite stvari.
Na sudu svjedok je obicno svjedok, svjedok moze postat i optuzeni ali obicno za optuzenog je rezervisano mjesto onog koji je osmislio, izvodio ili nije izvodio tj. bio akter ili pomagac radnje.
Ti vrlo dobro i objektivno na jednoj strani opisujes stvarnost i sustinu rata, dajes jedan istinit presjek, opisujes pozadinu rata. Kazes kako se rat generise i kome koristi i na drugoj strani dajes tacan privid na koje mase nasjedaju.
Pitas kako moralan i posten covjek moze dozvolit sebi da bude umijesan u takav privid. Kako ne vidi sta je iza toga?
Moj odgovor. Moras znati (ti ocito znas).
Moras znati kako raspoznati istinu od privida i posledice tog privida. Moras prepoznati ono sto jeste od onog sto ti se servira.
I naravno moras djelovat, a djelovanje moze da bude na mnogo nacina.
Znanje i sjedenje na mjestu dovodi do toga da jednog dana neko zakuca na tvoja i moja vrata i uzme ti djete, objesi pusku o njegovo rame i ti i mati ga vise nikad ne vidite.
Pa i ovo kako ti pises na ovom formu o ovoj temi je akcija i pozitivno djelovanje, mozda neko procita to.