Evo ja se sjetih jos jednog slucaja od prije mjesec - dva. Prolazio sam sa kumom kroz Gospodsku ulicu oko 23,00 ili nesto prije. U susret nama ide grupa klinaca od nekih 15 - 16 godina, a medju njima i jedan klinja koji po nasoj procjeni nije imao vise od 11 godina. Sto je najgore on sa sobom nosi neku dasku koju sam ja identifikovao kao dio jedne od klupa iz parkica. Vitla on sa tom daskom i galami, a nas dvojica opet zabezeknuti stojimo i gledamo i ne znamo kako da reagujemo. . . Vajne nam policije nigdje, da bar druga policajaca upitam kako je moguce da klinac od 11 godina tumara po gradu u to doba noci...
Prije nesto vise od godinu i po dana nevladina organizacija "Zdravo da ste" pokrenula je zanimljivu akciju. U osnovi pokusali su da pokrenu inicajtivu za izglasavanje zakona po kojem bi osobama mladjim od 16 godina bilo zabranjeno kretanje poslije 23,00 casa, i naravno zabranu tocenja i prodaje alkohola mladjima od 18 godina. Zamislite da takav zakon uopste nije postojao kod nas. I sta se desilo. Ja i kolege smo donekle bili ukljuceni u tu akciju, a kad smo analizirali rezultate, ja samo sto se nisam nasmijao...
Znate li koliko je ljudi potpisalo inicijativu??? 5170 i to na nivou cijele RS. Eto koliko je ljudima stalo do toga, a to je bio najbolji moguci nacin da se djeca na neki nacin odvuku sa ulice...
mrvica je napisao:
Mislim da i jeste problem u tome što su to generacije koje su odrastale u ratno vrijeme, roditelji jednostavno tražeći način kako da prežive i prehrane porodicu, nisu imali vremena(grubo rečeno) da obrate pažnju u šta im djeca izrastaju.Ne treba ni spominjati činjenicu da su očevi bili na ratištu i svoju djecu vidjali (neki) dva puta godišnje, da su razmišljali samo o tome kako da i sljedeći put donesu živu glavu..itd..pa kad te dijete koje ima 5-6 godina ili manje "izbije" lakše ga je istući nego razgovarati sa njim. Roditelji su primjer djeci.
Boldirao sam kljucnu recenicu u tvom postu.
Apsolutno se slazem sa ovim.Jednostavno zivimo u vremenu u kojem se moramo suociti sa posljedicama koje je rat ostavio na nase ionako unazadjeno drustvo.
Imamo primjere djece koja vise ne postuju ni autoritet ni starije. Sjetim se i klinca iz elektro - skole, koju sam i ja pohadjao, koji je pucao na direktora...
Medjutim problem lezi i u tome da niko nazalost nema pravo da ode kod nekoga i kaze mu da pogresno vaspitava svoje dijete, kao sto sam vec rekao. Kako recimo da nastavnik ili profesor u skoli nesto nauci nekog klinca, kad je isti dosao u skolu sa manjkom kucnog vaspitanja, samim tim i manjkom postovanja prema profesoru... Sta uciniti u takvoj situaciji? Sjecam se kako je moj bivsi profesor iz srednje skole, govorio meni i drugu da se jednostavno plasi ovih novih generacija koje dolaze jer su sve ludje i ludje. Sjecam se kad je rekao da je recimo nasa generacija takodje bila nemirna i pomalo sumanuta, ali da je postovala starije i prije svega da je znala za granice, a da od danasnjih generacija samo ocekuje dan kad ce neko potegnuti oruzje i zapucati... Nedugo nakon toga pomenuti klinac je pucao na direktora...