banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 23:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Sluzenje vojnog roka
PostPoslato: 17 Jun 2005, 01:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Evo jedna situacija koja ima veze sa temom (da ne bude ona standardna 'sta je sa sluzenjem vojnog roka'):

Ode momak vani studirati, zavrsi fax, zaposli se i radi do npr. 33e godine, te se odluci vratiti. Tamo ga niko nije zvao u vojsku, jer je kod njih to opciono, a na kraju krajeva imao je studentsku/radnu vizu, pa se i nije racunao kao njihov gradjanin.
Svo to vrijeme njegovi starci su odbijali pozive u vojsku jer doticni nije bio u RS...
Sta s njim u 33-oj godini kad je u pitanju vojska?
(ovo je cisto hipoteticka situacija, mada mislim da ima na 1000 takvih slucajeva s obzirom da masa ljudi studira u npr. Austriji ili Italiji i ne namjerava ovde da se vrati). Ima slicna tema na politici, ali s obzirom na kalibar onih koji tamo postuju cisto sumnjam da ce biti puno pametnih odgovora...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2005, 07:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Meni se cini da postoji starosna granica do koje se treba odsluziti vojni rok (nisam siguran da li je to 30 ili 35 god) a ako se to nije desilo iz raznih razloga (studiranje) poslije toga niko ne moze da naredi sluzenje vojnog roka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2005, 07:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2004, 19:52
postoji starosna granica, samo nije 35 vec 27 ili 28 godina :)

http://drigi.blogabet.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2005, 07:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Starosna granica "kod nas" je 27 godina (u hrvatskoj je 30). E sad, ako taj momak nije dobio poziv (sto se desava, retko, ali se desava) onda je posle navrsene 27. godine automatski prebacen u rezervni sastav i ne mora da ide na odsluzenje vojnog roka.

Medjutim, problem se javlja ako mu je poziv urucen (u odsustvu) bez obzira da li je primljen ili ne. Onda podleze vazecim zakonima o izbegavanju odazivu na izmirenje vojne obaveze. Problem je u tome sto vojsku ne zanima gde si. Dosta ljudi se (pogotovo je to slucaj bio pre rata) znalo vratiti u YU da odsluzi vojni rok, pa se vracalo u "stranu zemlju" da nastavi da zivi i radi.

E sad postoji i varijanta da se u toj drugoj, stranoj zemlji, na neki nacin regulise vojna obaveza (ako postoji neki "kurs" ili tako nesto - neke zemlje imaju ovu opciju, nesto kao opsirnija "predvojnicka") i na taj nacin regulises sluzenje vojnog roka. Koliko znam ne mogu se sluziti dve vojne obaveze.

Znam da ovo sve i nije bas tako lepo, al' postoji i svetla tacka... trenutno je vojska RS u rasulu, nit' koga zovu, nit' salju pozive nit' bilo koji djavo... tako da su sanse na tog momka neko skine na granici gotovo ravne nuli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2005, 11:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Sep 2001, 01:00
to obavezno sluzenje vojnog roka je cista glupost i gubljenje vremena
najljepseg dijela zivota ,ispiranje mozga itd i tako blize.......

sve to bi trebalo regulisati na profi osnovi pa ko se odluci da mu to bude profesija lijepo se prijavi i trpi torturu ...lezi ..diz''se ...ustaj ..sjedi,te za te
zajebancije prima lovu...licno sam alergican na sve vrste uniformi pa se najezim cak i kad portira vidim................................................

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2005, 13:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
mislim da je granica 27 godina....ali ako LIK nije imao stalno rijeshen status u inostranstvu mislim da je bio obavezan da se odazove na vojni poziv u suprotnom je dezerter....tako valjda ide

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2005, 20:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
U vojsku!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2005, 22:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

P-I-M-P je napisao:
mislim da je granica 27 godina....ali ako LIK nije imao stalno rijeshen status u inostranstvu mislim da je bio obavezan da se odazove na vojni poziv u suprotnom je dezerter....tako valjda ide

U pravu si, proverio sam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2005, 14:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
....sto se mene tice, da je starosna granica 65 godina,ja je ne namjeravam sluziti... nekako cu se snaci... ali za one dole lopove,nema teorije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2005, 14:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

P-I-M-P je napisao:

E a zamisli da se npr. posvadjao sa starcima i otisao van bez njihovog znanja, i da niko ne zna gdje je i vrati se u 35-oj... Sta onda? Niko mu nije mogao javiti da dodje sluziti vojsku? Nije nemoguce?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2005, 14:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2003, 09:00
Pa nishta nece sluziti i tachka. ako ne odsluzish do 27 necesh ni sluziti vojni rok.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2005, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
Draco_Malfoy je napisao:
P-I-M-P je napisao:

E a zamisli da se npr. posvadjao sa starcima i otisao van bez njihovog znanja, i da niko ne zna gdje je i vrati se u 35-oj... Sta onda? Niko mu nije mogao javiti da dodje sluziti vojsku? Nije nemoguce?

pa gdje god da je do 35 e bio imao bi stalno
rijesen status :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2005, 16:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
Drago je napisao:

Drago, da ti to neces da dezertiras????
:lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2005, 19:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa u drzavu ulazis preko granice :wink:. Ako se granicari (tj. DGS) seti da pogleda tvoj "status" u onom njihovom racunaru, onda ce lepo dobiti da si "trazen" zbog izbegavanja vojne obaveze. Sto cesce "sajcas" preko granice, to su vece sanse da te ukebaju... i tako... do jednom...

Ne vredi ovako rizikovati, nego treba to lepo regulisati. Mada sad od toga nema straha za sve one koji su relativno blizu tog granicnog godista. I uvek postoji prigovor savesti (religijski ili moralni, nemojte izmisljati nesto trece, nece proci). :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2005, 11:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
hahahaha...sad ce on vec nesto novo smisliti...samo da ima Ali i Ako!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2005, 16:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

stigmata je napisao:
Drago je napisao:

Drago, da ti to neces da dezertiras????
:lol: :lol: :lol:

Naravno da ne, ali necu ni u vojsku - jednostavno sam podnio zahtjev za civilno, u zadnji cas :fist:

A to za granicu - pa prelazio sam je nekoliko puta i nikad me niko nije vise kontrolisao od onog standardnog - pogleda pasos/licnu, "Ima li sta za prijaviti", "Dovidjenja".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2005, 00:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2004, 06:30
sad nije nikakav problem odsluziti vojsku. Morash samo do zakletve sachekati (jbg 3 sedmice nisu puno) i kad bude zakletva i kad bude trebalo reci ono bla bla bla Bosne i Hercegovine ti iz sveg glasa dreknesh REPUBLIKE SRPSKE i oni te odmah za kaznu poshalju kuci xexexexexe

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2005, 01:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ma, kakva vojska...?! Koliko ja znam, Draco vec ima 27 god. tako da se ne treba brinuti... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2005, 18:40 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Avg 2001, 01:00
Danas vojsku služi samo sirotinja. Zar da tatini guzlati sinovi jedu konzerve. Kako bi se tata osjećao da mu sina u vojsci ujede komarac ili ne daj bože osa!? Zato će veliki tata da sredi stvar. A sin će da i dalje izvodi akrobacije po gradu sa bijesnim autom,bez bojazni da će otići u neku tamo vojsku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2005, 18:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2003, 09:00
mikii je napisao:
Danas vojsku služi samo sirotinja. Zar da tatini guzlati sinovi jedu konzerve. Kako bi se tata osjećao da mu sina u vojsci ujede komarac ili ne daj bože osa!? Zato će veliki tata da sredi stvar. A sin će da i dalje izvodi akrobacije po gradu sa bijesnim autom,bez bojazni da će otići u neku tamo vojsku.

Ti si stvarno ogorchen maksimalno..Tejk it izi. :D
Al ima neshto istine u tom tvom iskazu..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]